Adobe właśnie rozdaje Photoshopa CS2 za darmo

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Odp: Adobe właśnie rozdaje Photoshopa CS2 za darmo

Normalne logowanie do usługi Adobe. Potem wyświetliła się tabelka z linkami do poszczególnych programów pakietu CS2, a obok linków numery seryjne.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

mi sie tez wlasnie ciagnie PS i Elements. adobe id juz mialem, wiec tylko kwestia zalogowania sie i zassania.
      www albo tez flickr

Komentarz

• konradl
        Uzależniony
        • 2004
        • 980

No! nagle bez problemu zadzialalo... serwery jakies uruchomili czy co?

BTW. Wiadomo czy uzytek komercyjny wchodzi w gre (zlecenia, DG)?
        Trafil ktos moze na jakies zapisy licencyjne ukazujace czarno na bialym do czego mozna uzywac tego oprogramowania?

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez konradl
          No! nagle bez problemu zadzialalo... serwery jakies uruchomili czy co?

BTW. Wiadomo czy uzytek komercyjny wchodzi w gre (zlecenia, DG)?
          Trafil ktos moze na jakies zapisy licencyjne ukazujace czarno na bialym do czego mozna uzywac tego oprogramowania?
          mnie sie udalo moja kopie aktywowac, rejestracja nie przechodzi. w sumie logiczne, bo to jest soft juz bez supportu, a po to sie rejestruje, bylo nie bylo.

licencja jest pokazywana przy instalacji (trzeba zaakceptowac), jest tez w katalogu instalacyjnym (folder Legal). z tym ze nie jest dla mnie jasne ktora dokladnie licencja przysluguje na ten pakiet sciagniety z netu, tzn. ktora to dokladnie ma byc dystrybucja. jakby ktos do tego doszedl, to sam z checia bym sie dowiedzial. zakladam chwilowo, ze nie jest to edukacyjna wersja, ale ciekaw jestem czy jest zielone swiatlo do komercji...
          www albo tez flickr

Komentarz

• konradl
            Uzależniony
            • 2004
            • 980

No wlasnie... pewnie trzeba poczekac...

Tymczasem trafilem na takie oto "przemyslenia" ze strony gazeta.pl:
            (Adobe daje za darmo Photoshopa i inne programy z 2005 roku. Za darmo. Wszystkim [AKTUALIZACJA])

"
            [AKTUALIZACJA]
            Sprawa się komplikuje. Nie jest jasne, czy prawo do używania CS2 może mieć każdy, czy pakiet przeznaczony jest tylko dla tych, którzy już wcześniej mieli wykupioną licencję. Jak będzie wiadomo - damy znać.

[AKTUALIZACJA 2]
            No i wciąż nie wiadomo co się właściwie dzieje. 13 grudnia 2012 Adobe wyłączył aktywację przez sieć produktów z pakietu CS2. Być może obecny dostęp do pakietu związany jest z tym, że w ten sposób firma zdecydowała się pozostawić możliwość instalacji licencjonowanym użytkownikom oprogramowania.

Być może dzisiejsze pospolite ruszenie po CS2 jest więc przypadkiem - ktoś to odkrył i cały internet ruszył ściągać coś, co dostępne było już od kilku tygodni.

Skoro tak, to dziwne jest to, że Adobe nabrał wody w usta - nie ma na razie jakichkolwiek oficjalnych informacji ani oświadczeń.

Równocześnie legalno-nielegalne kopie pakietu wraz z przypisanymi do nich numerami seryjnymi rozeszły się po sieci.

No i co będzie dalej, drogie Adobe?
            "

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

ja to widze tak...

zalogowalem sie adobe ID, wiec jako znany (z imienia i nazwiska) uzytkownik juz majacy software tej firmy. dopuszczono mnie do sciagniecia binarki z podanym numerem seryjnym. ta zainstalowalem akceptujac licencje, a instalacje aktywowal mi serwer Adobe'a. nie jest tylko jasne jaka dokladnie to jest wersja softu (pelna, edu)...
              www albo tez flickr

Komentarz

• konradl
                Uzależniony
                • 2004
                • 980

Mysle, ze Twoje rozumowanie jest prawidlowe... tylko wlasnie ta najciekawsza czesc zagadki pozostaje dalej niewyjasniona

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Ciekawe co jest przyczyną takiego ruchu - gimp by ich tak podżerał?
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• jeff.lebowski
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 171

Czy Camera Raw z CS2 otwiera RAW'y z 5D mark II?
                    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez jeff.lebowski
                      Czy Camera Raw z CS2 otwiera RAW'y z 5D mark II?
                      Zapomnij. CS2 to ACR 3.0 do 3.7, a 5D MkII wymaga ACR 5.2 (czytaj: CS4 i wyżej).
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• konradl
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 980

Kolejna aktualizacja z Gazeta.pl:

"[AKTUALIZACJA 3]

Jak spostrzegł micnow, na forum Adobe ( Adobe Community: Looking to activate Creative Suite 2, Acrobat 7, or Macromedia products? ) pojawiła się wiadomość od pracownika firmy, Jeffa A Wrighta:

Owszem, CaptainSmingey, jesteśmy świadomi tego, że pakiet jest dostępny dla wszystkich posiadaczy kont Adobe ID. Warto mieć ważną licencję na oprogramowanie objęte wyłączeniem serwerów aktywacyjnych. Proszę także pamiętać, że z powodu wieku, oprogramowanie to najprawdopodobniej nie będzie funkcjonowało prawidłowo na nowoczesnych systemach operacyjnych.

Wygląda na to, że Adobe nie zamierzało udostępnić oprogramowania za darmo. I choć co prawda wątpliwe jest, żeby firma zaczęła teraz ścigać tych, którzy pobrali pakiet (szczególnie, że news poszedł już w świat i piszą o nim takie strony jak Forbes), to jednak lepiej nie wykorzystywać programów bez ważnej licencji do zastosowań komercyjnych."

Komentarz

• jeff.lebowski
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 171

@Merde Dzięki za info.
                          Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Komentarz

• m_o_b_y
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1095

Zamieszczone przez akustyk
                            ja to widze tak...

zalogowalem sie adobe ID, wiec jako znany (z imienia i nazwiska) uzytkownik juz majacy software tej firmy. dopuszczono mnie do sciagniecia binarki z podanym numerem seryjnym. ta zainstalowalem akceptujac licencje, a instalacje aktywowal mi serwer Adobe'a. nie jest tylko jasne jaka dokladnie to jest wersja softu (pelna, edu)...

Jaki jest sens instalowania tak wiekowego programu ?
                            Nie lepiej kupić najnowszą wersję Elements 11 ?
                            Pozdrówka
                            m_o_b_y
                            --------------------------------------------------------

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez m_o_b_y
                              Nie lepiej kupić najnowszą wersję Elements 11?
                              Elements jest zbyt mocno wykastrowany na mój gust.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• ThomasVoland
                                przedtem skinny500
                                • 2010
                                • 84

Zamieszczone przez m_o_b_y
                                Nie lepiej kupić najnowszą wersję Elements 11 ?
                                Pozdrówka
                                Możliwości Elements przy CS2 są raczej żenujące, ciężko w ogóle porównywać te dwa programy.

Komentarz

Pracuję...