Prawdziwy zawodowiec ;-)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tlustyx
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1304

Prawdziwy zawodowiec ;-)

Witam.
    Robiłem zdjęcia podczas otwarcia hali sportowej. Goście, oficjalne przemówienia itd. W połowie sali rozstawieni kamerzyści i fotografowie. Jeden fotograf (znany w mieście) stwierdził chyba, że podstawa to być w samym centrum wydarzeń. Za nim w rogu na podłodze obok bramki leży jego obiektyw. Po prostu prawdziwy zawodowiec

6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

Odp: Prawdziwy zawodowiec ;-)

Ja widziałem kiedyś jak przy pomocy kartki wyrwanej z notesu na poczekaniu zrobił "prawdziwego softboxa" na kukułke, jego podstawowym szkłem jest 17-40 na cropie (wszytko jedno czy to otwarcie wystawy w ciemnych piwnicach biblioteki czy mecz na stadionie) ale faktycznie pare razy zwróciłem uwage, że powinien dostac po gębie za to "łażenie" ale żeby byc sprawiedliwym to raz na gali KSW zapytał czy może stanąc obok, i czy nie bedzie przeszkadzał (pewnie oniesmieliły go canon 400mm pożyczony na ta okazję i moje 70-200 przewieszone przez ramię na drugim body)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

Panowie bo grunt to być blisko akcji ;-)
      Kiedyś jakiś znany fotograf powiedział ze jeśli Twoje zdjęcia nie są dobre to znaczy że nie byłeś wystarczająco blisko - chyba jakoś tak to było :-)
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• amroz
        Uzależniony
        • 2006
        • 772

i wbudowana lampka wyskoczyła:grin:

Komentarz

• tito86
          Bywalec
          • 2009
          • 116

Zamieszczone przez Bangi
          Panowie bo grunt to być blisko akcji ;-)
          Kiedyś jakiś znany fotograf powiedział ze jeśli Twoje zdjęcia nie są dobre to znaczy że nie byłeś wystarczająco blisko - chyba jakoś tak to było :-)
          wielu to powtarza, cytuje, przytacza. do tego stopnia, że moja zapytała czy jest jeszcze jakiś inny znany cytat Roberta Capy, bo nawet na okładce Bractwa Bang Bang jest ten...

--- Kolejny post ---

a odnośnie zawodowca. ten to jeszcze luzik, są tacy co na 12-24 albo 10-20 wszystko robią, Ci to są blisko akcji
          http://michalwloch.blogspot.com/

Komentarz

• Heilsberg
            Początki nałogu
            • 2009
            • 274

Ale zarabia kasę? Z tego co zrozumiałem to zarabia (skoro znany w mieście). A Wy zarabiacie?
            Robić dobre zdjęcia to jedno. Robić na zdjęciach pieniądze to drugie. Co nie znaczy, że jak ktoś to drugie robi to to pierwsze też potrafi. Czasem ale nie zawsze.
            EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Zamieszczone przez Heilsberg
              Ale zarabia kasę? Z tego co zrozumiałem to zarabia (skoro znany w mieście). A Wy zarabiacie?...
              Bo Naczelny świnia!
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• tombas
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2194

Ale zarabia kasę? Z tego co zrozumiałem to zarabia (skoro znany w mieście). A Wy zarabiacie?
                Robić dobre zdjęcia to jedno. Robić na zdjęciach pieniądze to drugie. Co nie znaczy, że jak ktoś to drugie robi to to pierwsze też potrafi. Czasem ale nie zawsze.
                pan S. pracuje w gazecie dla której ja tez kiedyś cos robiłem, i uwierz nie są to ŻADNE pieniądze, a teraz dla jasności- TAK zarabiam na zdjęciach, a czy jestem znany... tego nie wiem
                Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• jacek_73
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2587

Zamieszczone przez tombas
                  pan S. pracuje w gazecie dla której ja tez kiedyś cos robiłem, i uwierz nie są to ŻADNE pieniądze
                  ŻADNE tzn. pracuje charytatywnie? Czy może wręcz dokłada do interesu?
                  Jestę fotografę

Komentarz

• tombas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2194

Zamieszczone przez jacek_73
                    ŻADNE tzn. pracuje charytatywnie? Czy może wręcz dokłada do interesu?
                    żadne- w sensie "szkoda sobie d..e zawracać:-P

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

Wiesz, różne gazety mają różne systemy gratyfikacji, ale generalnie to tną po kosztach ach buczy. Wilcze prawo wolnego rynku. Taka może nie znowu smutna refleksja mnie naszła, ale jaka płaca taki sprzęt jest eksploatowany. Zresztą w fotografii prasowej, oraz kwestii wynagrodzeń za nią, w grę wchodzi bardzo wiele czynników. Otwarcie sali gimnastycznej to ŻADNE wydarzenie. Jakie wydarzenie takie pieniądze...chyba?
                      Jestę fotografę

Komentarz

• Heilsberg
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 274

Czyli wychodzi, że otwarcie sali to żadne wydarzenie, żadne pieniądze z tego i żaden z Pana fotograf. Wszystko pasuje. Pytanie - co tam Wy robiliście? Nie wstyd Wam, Panu co to ogólnie wszystko żadne jeszcze nerwy psuć swą obecnością i świeceniem czerwonymi paskami? A fe, nieładnie. Znajdźcie sobie inne miejsca i dajcie mu rozwijać swoje hobby. :smile:

--- Kolejny post ---

Ale tak nawiasem to tytuł wątku powinien być bez tego uśmieszku, bo pomimo tego czym i jak Pan robi zdjęcia i jakie, to wszystko wskazuje, ze naprawdę jest prawdziwym zawodowcem. Może to i dziwne ale to fakt. Jest prawdziwym zawodowcem.
                        EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• horak
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 589

Jedyne co mi się rzuciło w oczy na tym zdjęciu to gustowne sandały Pana fotografa połączone ze skarpetami tak aby idealnie pasowały do spodni w kant

Komentarz

• tlustyx
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1304

Czyli wychodzi, że otwarcie sali to żadne wydarzenie, żadne pieniądze z tego i żaden z Pana fotograf.Pytanie - co tam Wy robiliście
                            Nie każde wydarzenie należy przeliczać na pieniądze i nie wszyscy fotografują dla pieniędzy.

...bo pomimo tego czym i jak Pan robi zdjęcia i jakie, to wszystko wskazuje, ze naprawdę jest prawdziwym zawodowcem
                            Bynajmniej nie naśmiewam się ze sprzętu, a ze sposobu bycia i robienia zdjęć o efektach już nie wspomnę

Nie wiem kto te zdjęcia robił, ale proszę przykład: Nowy Sącz: Otwarcie roku szkolnego w nowej hali sportowej - Sądeczanin - Twój Nowy Sącz
                            6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Heilsberg
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 274

Ja ogólnie ten temat traktuję mocno humorystycznie. Wielu takich Panów jest na świecie i nie zmienimy ani ich, ani ich zachować. Trzeba tolerować i tyle. Ale "podrzeć łacha" zawsze można w ramach odstresowania.:smile:

Komentarz

Pracuję...