Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wie ktoś może co się stało z forum nikona (forum.nikoniarze.pl).
Od minimum tygodnia "trwają prace konserwacyjne".
Coś marnie to brzmi, zwłaszcza w kontekście kłopotów finansowych właściciela, o których wcześniej informował na tymże portalu.
Były jakieś zbiórki na podtrzymanie przy życiu serwisu, ale czy nie były wystarczające, czy też może jest jakaś poważna awaria to pojęcia nie mam.
Właściciel przebywa za granicą, więc nie ma kto "postawić" forum na nogi. W poniedziałek ponoć forum ma już działać.
Zacytuję wypowiedź administratora portalu i forum nikoniarze.pl:
Stare dobre czasy współpracy Nikon Polska ze społecznością nikoniarzy minęły bezpowrotnie. Teoretycznie na tym można by zakończyć ten artykuł, gdyby nie to że pozostaje niesmak w jakim rozeszły się drogi forumowiczów z koncernem.
Firma uznała że przez te lata działaliśmy na szkodę Nikon Polska używając domeny nikon.org.pl. Otrzymane pismo wzywające do zaprzestania publikacji pod dotychczasowym adresem nie pozostawiły żadnych złudzeń co do intencji NP. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt iż do tej pory mogliśmy liczyć nie tylko na wsparcie finansowe naszych inicjatyw ale również współpracę szkoleniową, prezentacyjną czy też marketingową. Ilekroć zwracaliśmy się z prośbą o gadżety czy inne materiały, nigdy nam nie odmówiono. Korzystaliśmy z wypożyczonego sprzętu, na prezentacjach i warsztatach zjawiali się wybitni fotograficy i specjaliści marketingu firmy Nikon Polska. Co się nagle stało? Co się wydarzyło że koncern nagle zabronił korzystania z domeny, wysnuł roszczenia i pod groźbą kary postanowił zamknąć forum z dotychczasową domeną? Co sprawiło że nagle brakło gadżetów na plenery i musieliśmy zwrócić sprzęt szkoleniowy? Obawiam się że nie dowiemy się nigdy. Pozostaje jednak niesmak a nawet zażenowanie. Podczas ostatniego spotkania zostałem “poproszony” o “zaślepienie” dotychczasowej domeny. Przekierowania musiały się jednak przeindeksować i tak się stało, a dokładniej wciąż dzieje. Jest to przykre również z uwagi na to że przez te pięć lat przeglądarki indeksowały masę wiedzy i wartościowych postów na naszym forum, pod naszą egidą. Ta skarbnica nie jest własnością Nikon Polska. Nie mogłem pozwolić aby te wpisy kierowały internautów na pustą stronę. Jak wiecie rozwiązaniem była rejestracja domeny nikoniarze.pl. Przykre w tym wszystkim jest również to że o ile mi wiadomo firma Nikon Polska jest jedyną w tej branży która zastosowała takie roszczenia wobec społeczności swoich klientów. Canon i Pentax nie mają takich problemów. Fora i portale z tymi nazwami funkcjonują bez problemu. Przykre.
Na koniec napiszę bezpośrednio do Sz.P. Piotra Przychodnia, dyr. gen. Nikon Polska.
Mam nadzieję że przy udziale swoich pracowników z działu marketingu przemyśli Pan tą decyzję. Po czasie ale jednak. Domeny nikon.org.pl już nic nie uratuje, choć są plany na jej wykorzystanie z korzyścią dla polskich nikoniarzy. Wykonaliśmy wszystkie kroki jakie firma nam narzuciła. Jak już napisałem pozostaje jednak niesmak i zażenowanie. Ciężko będzie forumowiczom odbudować zaufanie wobec firmy Nikon Polska. Zaufanie na którym każdemu koncernowi powinno zależeć. Zaufanie klienta.
Z poważaniem,
Piotr Milecki – administrator portalu i forum nikoniarze.pl
No ale coś jest nieciekawie, bo tydzień przerwy to już sporo.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
No ale coś jest nieciekawie, bo tydzień przerwy to już sporo.
Czy aby niegdysiejsza postawa Nikona nie była częściowo usprawiedliwiona?
W jakim świetle takie "pady" stawiają środowisko forumowe Nikoniarza(y) wobec partnera jakim jest Nikon?
Zastrzegam że nie znam ani okoliczności awarii ani tym bardziej właściciela ale wiem jak stosunkowo łatwo takim historiom można zapobiegać.
Moim zdaniem taka postawa Nikona jest czymś co może całkowicie lub na bardzo długo pozbawić chęci wydania choćby dolara na ich zabawki.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Moim zdaniem taka postawa Nikona jest czymś co może całkowicie lub na bardzo długo pozbawić chęci wydania choćby dolara na ich zabawki.
Domyślam się co masz na myśli, mnie bardziej chodzi o to że jeśli oficjalnie za forum miałby stać Nikon to w jakim świetle tygodniowy (a może i dłuższy) pad stawia tą firmę?
Domyślam się co masz na myśli, mnie bardziej chodzi o to że jeśli oficjalnie za forum miałby stać Nikon to w jakim świetle tygodniowy (a może i dłuższy) pad stawia tą firmę?
iPad + Tapatalk HD
Natomiast to co powyżej stawia ich we wspaniałym świetle . Zresztą może właśnie gdyby wspierali forum to by problemu nie było.
Co się wydarzyło że koncern nagle zabronił korzystania z domeny, wysnuł roszczenia i pod groźbą kary postanowił zamknąć forum z dotychczasową domeną-Wykonaliśmy wszystkie kroki jakie firma nam narzuciła. Jak już napisałem pozostaje jednak niesmak i zażenowanie. Ciężko będzie forumowiczom odbudować zaufanie wobec firmy Nikon Polska.
No ale dokładnie to samo Wy zrobiliście z Nami forumowiczami odnośnie umieszczania w stopce odnośników do naszych stron, blogów etecera tak aby dodać łyżkę eee zapomniałem jak sie to nazywa.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Komentarz