Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam w pracowni kilka komputerów, nie dawno znów powiększyłem ich ilość i nie wszystkie są mi już potrzebne, więc dałem córce dwa z nich, jako że otwiera własną działalność.
Adres zamieszkania i prowadzenia działalności mojej i córki - ten sam.
Komputery i oprogramowanie zakupiłem osobiście na firmę - z tym że dwa zakupiłem (tylko z oprogramowaniem win.) ale nie robiłem żadnych odpisów, czyli jako osoba prywatna.
Teraz chcę podarować córce dwa kompy z oprogramowaniem. Głównie chodzi o różne wersje fotoshopa.
Czy może ktoś się ktoś czepiać darowizny - komputer z oprogramowaniem jeżeli oprogramowanie było zainstalowane na innym komputerze ale zostało z niego usunięte?
Komputery przekażę te które zakupiłem, jako osoba prywatna. natomiast oprogramowanie - CS-4 szt. 2zostało zakupione na firmę - i jako nie aktualne już dla mnie, chciałbym podarować córce.
I tu moje pytanie - czy oprócz urzędu skarbowego, musimy tłumaczyć się z tak zawartej umowy również przed Adobe i mieć od nich jakieś potwierdzenie?
W końcu adres jest taki sam, ale nazy fim - różne.
Jest jeszcze coś o czym nie wiem?
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
To bardzo proste. Kopie dowodow osobistych, pare podpisow, I gotowe.
Ale mozna przetransferowac licencje tylko 4 razy w zyciu. Czyli to bedzie pol zycia transferow.
Oprocz tego trzeba oddac Adobe jedna nerke na kazde dwa transfery.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Na stronie Adobe jest tylko info o CS 5 ( http://www.adobe.com/products/eulas/...91001_1604.pdf ) i CS 6 w te slowa:
"4.6 No Transfer. YOU WILL NOT RENT, LEASE, SELL, SUBLICENSE, ASSIGN OR TRANSFER
YOUR RIGHTS IN THE SOFTWARE, OR AUTHORIZE ANY PORTION OF THE SOFTWARE TO BE
COPIED ONTO ANOTHER INDIVIDUAL OR LEGAL ENTITY’S COMPUTER EXCEPT AS MAY BE
EXPRESSLY PERMITTED HEREIN. You may, however, permanently transfer all your rights to use the
Software to another individual or legal entity provided that: (a) you also transfer (i) this agreement, (ii) the
serial number(s), the Software affixed to media provided by Adobe or its authorized distributor, and all
other software or hardware bundled, packaged or pre-installed with the Software, including all copies,
upgrades, updates, and prior versions, and (iii) all copies of font software converted into other formats to
such individual or entity; (b) you retain no upgrades, updates or copies, including backups and copies
stored on a Computer; and (c) the receiving party accepts the terms and conditions of this agreement and
any other terms and conditions under which you purchased a valid license to the Software.
NOTWITHSTANDING THE FOREGOING, YOU MAY NOT TRANSFER EDUCATION, PRERELEASE,
OR NOT FOR RESALE COPIES OF THE SOFTWARE OR SOFTWARE OBTAINED
UNDER AN ADOBE VOLUME LICENSE PROGRAM EXCEPT AS MAY BE EXPRESSLY
PERMITTED BY ADOBE WITHIN THE TERMS OF A VOLUME LICENSE PROGRAM. Information
about obtaining the right to transfer volume licensed software may be found at Transfer of license, concurrency, CLP and EA policies | Adobe Volume Licensing. Prior to a transfer, Adobe may require that you and the
receiving party confirm in writing your compliance with this agreement, provide Adobe with information
about yourselves, and register as end-users of the Software. Allow 4-6 weeks to transfer. Please visit Adobe - Help or contact Adobe’s Customer Support Department for more information."
Koniec pieśni o zwracaniu gitarą Wisły.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
Nie takie wszystko oproste jak by się wydawało.
Ja sprzętu i oprogramowania nie sprzedaję tylko robię darowiznę.
I tu następne pytania - jak obliczyć wartość komputerów, które kiedyś (prawie 3 lata) warte były po ok.5 tyś. Ale w między czasie były modernizowane - też na konto firmy?
Jak obliczyć wartość photoshopa ? tyle ile kosztuje dziś na rynku? Czy tyle ile mnie kosztował? - odliczenia , koszty, minus vat itd, w sumie na firmę wychodzi nie wiele drożej niż u pirata.
Pytań takich przybywa z każdym krokiem. O ile księgowi wiedzą coś na temat użyczania pomieszczeń itp, to jak dochodzi do spraw mediów - robią mądre miny, kiwają głowami i na tym się kończy, Bo w to, co przebrzdąkują pod nosem, to sądząc po tonie głosu - sami nie wierzą.
A może ktoś wie jaką sumę podać przy darowiżnie? : 2 komputery, dwa win Wista, dwa Corel 12, dwa photoshop CS4 ?
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Komentarz