Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zaczęło się od ogólników, kończy na publicznym linczu w oparciu o szmatławego bloga zamieszczonego przez jakiegoś desperata, który się nazwiskiem podpisać nie potrafi... ale to nie pierwszy przykład, że można kogoś opluć pod zasłoną złudnej, internetowej anonimowości...
IMO tak jak się zaczęło, tak powinno być kontynuowane. Rzucanie oskarżeń anonimowo, bez podania istotnych dowodów, zasługuje na napiętnowanie.
Zamieszczone przez nowart
Pozdrawiam autora bloga, pewnikiem któregoś z konkurentów, ale do tego dojdzie już prokuratura do której w dniu dzisiejszym prawnik złożył zawiadomienie dotyczące ochrony danych osobowych, pomówienia i szkalowania publicznego. Abyś pisał z anonimowego IP...
Jesli nawet złożyłeś takie zawiadomienie, to niestety nie podzielam twojej wiary w skuteczność prokuratury w takiej sprawie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Goomis
/.../bez dowodów to nadal bzdury.
/.../Nie wiedziałem, że w UE wygląda to inaczej. Teraz wiem więc chociażby dlatego warto było
W pełni podzielam takie poglądy.
Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139.
Powód: Automerged Doublepost
z drugiej strony wydawanie niemieckich (jeśli to Nowart faktycznie takie daje) paragonów NIE świadczy o uczciwym biznesie
wiadomo jak jest z autami z niemiec-komisy wciskają umowę na Niemca żeby nie występować jako strona i podatków nie płacić
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Tak jak MMM napiszał: Co prawda bywalcy forum od dawna wiedzieli o kogo chodziło, ale teraz jest to podane na tacy - więc jest coś na rzeczy. Wklej dane firmy pod jaką prowadzisz działalnośc i wyjaśnij nam sprawę.
Uważam, że bez konkretnych dowodów "winy", to nikt się nie musi z niczego tłumaczyć, a jeśli to zrobi to już jego dobra wola. To nie znaczy że zakładam winę lub niewinność nowarta, po prostu bronić się można przed konkretnymi zarzutami, a nie przed blogiem gdzie poza ogólnie sformułowanym oskarżeniem i opisem mechanizmu działania nie ma żadnych dowodów, choćby w postaci zdjęcia takiego paragonu. Równie dobrze ktoś mógłby wymagać abym się tłumaczył że nie jestem agentem Smithem z Matrixa, bo mój avatar tak wygląda
Jeśli autor występuje anonimowo to czemu takiego paragonu nie pokaże? Jeśli cała branża traci wielką kasę przez nowarta a UKS mimo zgłoszeń jest bezsilny to czemu nikt nie zrobił zakupu kontrolowanego z ukrytą kamerą i nie poszedł do skarbówki? Brzmi to pewnie trochę jak scenariusz programu "TVN Uwaga", ale skoro w grę wchodzą tak duże pieniądze i trwa to tak długo to chyba nie jest to do wykonania aż tak nierealne?
Brak zdecydowanej reakcji i zakładanie wątków żeby zniechęcić klientów jest po prostu nieskuteczne. Temat w końcu się wyczerpie, nie każdy z kupujących go przeczyta, ludzie zapomną, brak wyraźnych dowodów o winie i tak nie przesądza, a może nawet dla niektórych będzie to wręcz reklama gdzie kupić taniej sprzęt. Skoro autor jest pewny swoich sądów, no to niech po prostu działa zamiast pisać wątki i tym samym płoszyć domniemanego przestępcę.
MMM - zachowanie status quo w tej sytuacji nie jest możliwe (czyli jest uczciwie albo nieuczciwie) ponieważ przesłanki i logika przemawiają za wersją z bloga, przynajmniej dla mnie. Przeciw mamy słowo nowarta zapewniającego o swojej uczciwości, który nie podaje nawet danych firmy którą rzekomo prowadzi i próżno szukać jej w sieci. Skoro twierdzi, ze wystawia faktury i prowadzi uczciwą działalność niech to po prostu napisze, to chyba nie problem. Niech ktokolwiek WIARYGODNY z tego forum pokaże jakikolwiek dokument zakupu który dostał od nowarta, sądząc po ilości zakupowiczów nie powinno być z tym problemu. To chyba proste by zdementować pogłoski i udowodnić swoją wiarygodność zamiast mówić - to nie prawda a z kłamcami i szkalownikami nie dyskutuję, bo to wszystko jeszcze bardziej wygląda na szemrany interes.
MMM - zachowanie status quo w tej sytuacji nie jest możliwe (czyli jest uczciwie albo nieuczciwie) ponieważ przesłanki i logika przemawiają za wersją z bloga, przynajmniej dla mnie.
Zgoda, tylko do tej logiki brakuje jeszcze jakiegokolwiek dowodu.
Zamieszczone przez loco1
Przeciw mamy słowo nowarta zapewniającego o swojej uczciwości, który nie podaje nawet danych firmy którą rzekomo prowadzi i próżno szukać jej w sieci. Skoro twierdzi, ze wystawia faktury i prowadzi uczciwą działalność niech to po prostu napisze, to chyba nie problem.
W sytuacji gdy czyta ten wątek powinien tak zrobić. Nie można tego jednak traktować jako ogólnej zasady że jak tylko ktoś coś gdzieś na blogu czy forum sobie napisze i nie ma na to odpowiedzi oskarżonego to automatycznie przesądza o winie. Inaczej to by oznaczało że każdy właściciel firmy regularnie musiałby przeszukiwać internet czy jakaś anonimowa osoba gdzieś czegoś nie napisała żeby odeprzeć zarzuty.
Zamieszczone przez loco1
Niech ktokolwiek WIARYGODNY z tego forum pokaże jakikolwiek dokument zakupu który dostał od nowarta, sądząc po ilości zakupowiczów nie powinno być z tym problemu.
Czekamy więc . Ja niestety nigdy nie robiłem u niego żadnych zakupów więc nie pomogę w tym temacie :-)
Oczywistym jest, ze mając do zaoferowania sporadycznie kilka rzeczy nie prowadzę regularnej działalności. Sprzedaje prywatnie, jeśli szukających krwi zadowoli określenie "na czarno" to się zgadza. Zadna tajemnica. Jak wielu sprzedawców na Allegro. Sprzedaje kilka rzeczy ponownie od końca ub. roku, przedtem przez prawie 2 lata nie miałem nic do zaoferowania. Podobnie przerwa w niemal calym 2009 roku poza sporadycznymi egzemplarzami...Wielka mi działalność skoro wiele sprzętów to używki, które skupuję niekiedy. Jeśli ktoś potrzebuje sprzęt w cenie brutto mogę pomoc w zakupach poprzez zaprzyjaźniony firmę, jednak nie bedzie to potrzebne bo na dniach planuje wznowienie dzialalnosci gosp. Nie kupuje jednak bez watu o co oskarża mnie ten blog. Ot wszystko. Wątek o tej wielkiej masie klientów? Fakt, 3/4 wpisów to okolozakupowe czepialstwo paru osób...
To moje ostatnie słowo w temacie, mam nadzieje, ze zaspokoilem ciekawosc kolegi loco, możecie linczowac dalej :neutral:
w oparciu o szmatławego bloga zamieszczonego przez jakiegoś desperata, który się nazwiskiem podpisać nie potrafi... ale to nie pierwszy przykład, że można kogoś opluć pod zasłoną złudnej, internetowej anonimowości...
ale tak po prawdzie to studenciak ma racje
ale do tego dojdzie już prokuratura do której w dniu dzisiejszym prawnik złożył zawiadomienie dotyczące ochrony danych osobowych, pomówienia i szkalowania publicznego. Abyś pisał z anonimowego IP...
hmmm nie chce być złym prorokiem ale to Ty możesz dostać zarzuty nie on
A nie pisałem aby zamknąć?:grin: Ale drogo jest chyba portalem dla tych co to właśnie mają do spylenia coś od czasu do czasu i nie prowadzą DG ale to chyba a nie oznacza, że jest to na czarno. Używane jak nowe albo jeszcze nowsze.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Oczywistym jest, ze mając do zaoferowania sporadycznie kilka rzeczy nie prowadzę regularnej działalności. Sprzedaje prywatnie, jeśli szukających krwi zadowoli określenie "na czarno" to się zgadza. Zadna tajemnica. Jak wielu sprzedawców na Allegro.
IMO to wiele wyjaśnia.
Jeśli ktoś potrzebuje sprzęt w cenie brutto mogę pomoc w zakupach poprzez zaprzyjaźniony firmę, jednak nie bedzie to potrzebne bo na dniach planuje wznowienie dzialalnosci gosp. Nie kupuje jednak bez watu o co oskarża mnie ten blog. Ot wszystko. Wątek o tej wielkiej masie klientów? Fakt, 3/4 wpisów to okolozakupowe czepialstwo paru osób...
Przesadzasz, 3/4 wpisów to pochlebcy, reszta to kilku "czepialskich", kilku pytajacych o faktury i na koniec chyba ze trzech niezadowolonych klientów. :-)
mam nadzieje, ze zaspokoilem ciekawosc kolegi loco, możecie linczowac dalej :neutral:
Pewnie nie tylko jego. Kto chce może Cię "linczować" / byle nie posługiwał się pomówieniami /, kto chce może też u Ciebie zamawiać nowe zabawki - po przeczytaniu tego wątku może to robić bardziej świadomie i nie zadawać niepotrzebnych pytań - no chyba, że znowu ktoś tu "posprząta" :-? .
Bez urazy - nie dziw się zainteresowaniu twoją osobą, IMO jako TIP jesteś na forum "osobą publiczną". :smile:
Ja tam lubię kupować u kolegi. Wiem że mam dobrą cenę i że sprzęt dojedzie. Nie czuję żebym kogokolwiek okradał. Jak ktoś ma jakieś ale to niech nie kupuje i kropka.
Nie no zaraz jeśli odprowadza podatek dochodowy od uzyskanego przychodu to jest to jak najbardziej legalne i nie można mówić aby była to robota na czarno...
Nie no zaraz jeśli odprowadza podatek dochodowy od uzyskanego przychodu to jest to jak najbardziej legalne i nie można mówić aby była to robota na czarno...
...ale tylko pod warunkiem że nie mamy do czynienia z:
no ale rozumiem że kolega nowart podatek w picie za 2011 odprowadził, albo wszystkie sprzedawane przez niego rzeczy to prywatna własność starsza niż pół roku a sprzedaż jest sporadyczna i nie nosi znamion zorganizowanej działalności gospodarczej - więc może spać spokojnie
to nie czepianie sie,ale skoro "podobno" niemiecki sklep wypiera się "ręcznych paragonów" to wszyscy ,którzy kupili sprzęt z takim papierkiem w razie draki podchodzą pod zarzut nieumyślnego paserstwa
tyle i tylko tyle?
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
w razie draki podchodzą pod zarzut nieumyślnego paserstwa
Paserstwo to kupno czegoś np. przedmiotu pochodzącego z przestępstwa. Jeśli np. aparat został przez sprzedawcę kupiony w niemieckiej hurtowni czy innego legalnego źródła, to nie można mówić o żadnym paserstwie bo sprzedawca nabył towar w legalny sposób.
Czy jak kupisz od kogoś samochód, a ta osoba nie zapłaci podatku dochodowego to znaczy że jesteś paserem?
Jeśli te "paragony" są fałszywe tzn. wystawione nie przez niemiecką hurtownię a przez sprzedawcę to tutaj raczej należy mówić o fałszowaniu dokumentów księgowych i za to jest od 3 miesięcy do lat 5 - ale nie dla końcowego nabywcy a dla tego który sfałszował oraz tym sfałszowanym dokumentem się posługiwał aby wprowadzić kupującego w błąd.
Domyślam się że chcesz napiętnować nowarta, ale jednak przy publicznej wypowiedzi warto wstrzemięźliwie i z pełnym zrozumieniem używać słów "złodziej", "paser" etc.
Drogi mmm jeśli dokument zakupu jest sfałszowanych tzn ze posiadasz przedmiot niewiadomego pochodzenia i zarzut jest niumyslnego paserstwa
Gdy kupujesz taki przedmiot świadomie wtedy jest paserstwa swiadome
Skąd zarzut paserstwa? Bo nie kupiłes go osobiscie w Niemczech tylko zaufales jakiemuś sprzedawcy ze ten paragon jest ok
Gdy kupisz auto z niezaplaconym podatkiem to urząd ci go zabierze i jak będziesz chciał go szybko odzyskać to musisz sam opłacić brakujący podatek a potem z powództwa cywilnego odzyskiwania pieniądze od sprzedawcy
Komentarz