Ile płacicie asystentowi za pomoc w sesji?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Łeeeee...:-P To nawet możesz się ośmielić wymagać coby odróżnił strumienice od biutidisza oraz parasolkę transparentną od pisaka permanentnego
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

To mało który z fotografów wie. Nie wymagajmy za wiele. Ale dobrze jakby kabel potrafił rozwinąć co dla wielu nie jest całkiem oczywiste.
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• m-a-r
        Bywalec
        • 2010
        • 113

Pamiętaj, że jeśli ustalisz za niską stawkę to taki asystent może Cie olać i nie przyjdzie na umówioną sesję.
        W fotografii najważniejsze jest światło.

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez BeatX
          cholera no nie wiem.. przeciez to, czego bym oczekiwal od asystenta, to jedna z najlatwiejszych i najmniej meczocych pracy na swiecie.
          Wiesz, robienie zdjęć to przecież też jest bułka z masłem (zapytaj KOGOKOLWIEK spoza branży).

zakladalem wstepnie, ze bede placic 50 pln za 6-8h, no i teraz chcialem to skonfrontowac z osobami juz doswiadczonymi w tej kwestii zeby nie wyskoczyc z propozycja jak filip z konopii
          Powiem tak - jeśli to będzie w miarę regularne zajęcie i sesje po 6-8 godzin, a nie od przypadku do przypadku godzinka-dwie, to za niżej niż 20 zeta na godzinę nawet by mi się nie chciało z Tobą gadać.
          Szanujmy innych, inaczej nikt nie będzie nas szanował.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

20 zł za godzinę za nic nie robienie - nieźle. U nas ludzie na budowach to by marzyli o takiej stawce. Inna rzecz, że tu tych godzin mało i nie ma sensu się tak umawiać. Lepiej za konkretną stawkę. Na początku niezbyt dużo - jak delikwent się okaże sensowny to bym zwiększył ale 100 za sesję to moim zdaniem max. Przy czym te stawki to jeszcze zależą od rejonu.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Jak za nic nierobienie? 20 zł/h za latanie w środku nocy, przeważnie z piątku na sobotę bądź z soboty na niedzielę i pilnowanie całego bajzlu fotografa to żadna ekstrawagancja. Poza tym Merde okazał się bardzo wspaniałomyślny, bo ja jakbym usłyszał 50zł za całą nockę to...
              Jestę fotografę

Komentarz

• Merde
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                20 zł za godzinę za nic nie robienie - nieźle. U nas ludzie na budowach to by marzyli o takiej stawce. Inna rzecz, że tu tych godzin mało
                Otóż to - mało godzin. Dwie dychy to jest ot, "taka se" stawka przy robocie na pełny etat, 168-176 godzin miesięcznie. Przy zleceniach z doskoku to "co ja sobie za to kupię - waciki?" ;-)

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Nieśmiało wtrącę, że zatrudnianie dodatkowych osób na takiej „sesji” to lekkie nieporozumienie ze względu na specyfikę zdjęć. W pierwszym poście stoi sesja więc rozumiem, że plener a nie cała impreza. Jak obciążyć statyw nie jest tajemnicą dla fotografa.

Komentarz

• jacek_73
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2587

A w poście #5 stoi 6-8 godzin więc doszedłem do wniosku, że to jednak całe wesele jest :smile:
                    Jestę fotografę

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

Zamieszczone przez BeatX
                      mojej torby foto, noszenie jej (lekka, bo body nosze ze soba, a obiektywy w pokrowcach na pasie), trzymanie lampy z softbox'em gdyby wiatr zawial i od biedy, kiedys tam trzymanie blendy.
                      praca nie wymaga zadnej wiedzy i umiejetnosci, jedynie troche wolnego czasu.
                      zakladalem wstepnie, ze bede placic 50 pln za 6-8h, no i teraz chcialem to skonfrontowac z osobami juz doswiadczonymi w tej kwestii zeby nie wyskoczyc z propozycja jak filip z konopii
                      No fakt na weselach wieje i to mocno nawet co większość to i zawiani jacyś. Do tego jak z jednym body to w plener bo na reportażu lepiej mieć dwa. Intrygują mnie te konopie...

Komentarz

• pe.en.de
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 321

Wczoraj robiłem małe zlecenie dla konsalnetu.
                        Pracują tam rownież ciecie, pilnujący różności. Z tego co słyszałem to płacą im tam 6,50 za godzinę. I chwalili sobie.
                        Może dogadaj się z jakimś "zawodowcem" z podobnej firmy, za pomoc w noszeniu dołóż mu jeszcze ze dwa złote i będzie zadowolony
                        Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

• BeatX
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1751

Zamieszczone przez Sergiusz
                          No fakt na weselach wieje i to mocno nawet co większość to i zawiani jacyś. Do tego jak z jednym body to w plener bo na reportażu lepiej mieć dwa. Intrygują mnie te konopie...
                          hmmm mozesz wytlumaczyc jasniej? czytalem 2x ale nic nie kumam
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez jacek_73
                          Jak za nic nierobienie? 20 zł/h za latanie w środku nocy, przeważnie z piątku na sobotę bądź z soboty na niedzielę i pilnowanie całego bajzlu fotografa to żadna ekstrawagancja. Poza tym Merde okazał się bardzo wspaniałomyślny, bo ja jakbym usłyszał 50zł za całą nockę to...
                          jaki srodek nocy? jakie przewaznie z piatku na sobote?
                          sesja w plenerze to w moim wykonaniu zazwyczaj godziny od 15:00 do 21:00
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Merde
                          Powiem tak - jeśli to będzie w miarę regularne zajęcie i sesje po 6-8 godzin, a nie od przypadku do przypadku godzinka-dwie, to za niżej niż 20 zeta na godzinę nawet by mi się nie chciało z Tobą gadać.
                          Szanujmy innych, inaczej nikt nie będzie nas szanował.
                          no ok, ale ja nie pytalem za ile ty bys przyszedl mi pomoc, ale ile ty bys zaplacil komus, zeby pomogl tobie w sesji
                          Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497. Powód: Automerged Doublepost
                          Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                          Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Merde
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez BeatX
                            no ok, ale ja nie pytalem za ile ty bys przyszedl mi pomoc, ale ile ty bys zaplacil komus, zeby pomogl tobie w sesji
                            Czyli nie zrozumiałeś o czym pisałem? To powinny być dokładnie takie same pieniądze.

Komentarz

• trzeszcz6
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 188

Ja bym spojrzał*na to tak: cena sesji dzielisz ją powiedzmy na 1/5 i dajesz to temu asystentowi. Nie wiemy ile bierzesz za taką*sesję i proponowanie, żebyś płacił 200 zł jak sam bierzesz 400 zł to jest zdecydowanie za dużo.
                              5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• BeatX
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1751

dobra, dzieki za sugestie.
                                widze, ze propozycje wachaja sie miedzy 50 a 500 pln
                                teraz to mam jeszcze wiekszy metlik w glowie
                                Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                                Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

Pracuję...