Dlaczego wolę JPG niż RAW?
Zwiń
X
-
Komentarz
-
ripek, w sumie różnica między obróbką a grafiką to temat na oddzielny długi wątek pełen zażartej dyskusji i pięciu kłótni.
Sam cały czas narzekam, że sporo muszę jeszcze obrobić w zdjęciach, żeby mieć to co chcę, ale jak siadam ze znajomymi do PSa to często okazuje się, że wcale aż tak dużo według nich nie robię. Także jak w każdym tego typu przypadku punkt widzenia zależy od punku siedzenia.canon, olympusKomentarz
-
Dlaczego niektórzy nie korzystają z RAW ów ?
bo
- nie umieją , lepiej ode nich robi to aparat (myślę ze to najczęstsza przyczyna)
- wymyślili sobie taką filozofie i się jej trzymają
- szkoda im czasu , (według mnie średni argument bo z RAW em też się da szybko i przyjemnie)
- nikt ich nie uświadomił o zaletach tego formatu
- ich kompakt nie ma tego formatu
- ogólnie nie interesują się fotografią, a fotki robią tylko na imprezach rodzinnych i na wakacjach z dzieciakami. (pewnie nawet nie zaglądają na CB hi hi hi )Komentarz
-
Sredni argument, bo kiedy robimy reportaż z wydarzeń i wysyłamy go online do redakcji, to nikt nie siedzi przy wołarce rawów. To raz, drugie mały jpg zdecydowanie szybciej wysyła się przez komórę niż najmniejszy RAW.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
U mnie to lenistwo :grin:. Natomiast znalazłem na to sposób - robić mniej zdjęć - działa idealnie :cool:.A widzisz... mamy podobnie. Niechęć do obróbki RAWów. Ja w sumie do obróbki w ogóle. Dlatego wolę rzucić tiulem niż dodawać drugą warstwę w PS z blurem gaussa i kryciem soft light
Ja w ogóle ostatnio dochodzę do wniosku, że chyba nie lubię obrabiać zdjęć
Już ciemnie wolę od PSa.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81835"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?Komentarz
-
Trochę generalizowałem.znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
Ale karta Eye-Fi + telefon z WiFi i da się.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Na pewno da się, jak napisał dinderi, na iPhone i iPad na Androida nie wiem czy jest aplikacja eye-fi.znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Jest prosty sposób, ale tylko dla aparatów z kartami SD. Wystarczy mieć kartę micro SD (obsługiwaną przez telefon) i adapter do tej karty na standardowy rozmiar do aparatu. Do przesyłania wystarczy wsadzić kartę do telefonu.znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)Komentarz
-
Kolekcjoner,
no tak. To swoją drogą temat na kolejną ankietę, hehe.
Ile zdjęć robisz do zrealizowania jednego pomysłu/aranżacji.
Np. ja, w portretowej robię podczas 2-3 godzin sesji około 5-7 pomysłów i jakieś 150 zdjęć z czego wybieram 15-20. Tak z buta piszę, musiałbym dokładnie sprawdzić kilka ostatnich sesji.
Czy to dużo, czy mało? Nie wiem, w każdym razie na początku zabawy cyfrą miałem przyrost ilości zrobionych klatek, teraz notuję spadek. W całość pstrykniętych fotek wliczam oczywiście "braketing ostrości", przy manualnych obiektywach.
DLO - dotyczy szkieł Canona? No ja 90% swoich zdjęć robię starymi manualami, więc raczej nie skorzystam
BTW, ciekawy pomysł z wifi i telefonem, hehe, czasami sam się nad tym zastanawiałem jak wysłać szybko MMSem zdjęcie z aparatu
canon, olympusKomentarz
-
Hmmmmmm..... Zrób czarno-biale zdjecie prosto z apartu ale zeby wygladalo tak jak jedno z tych:
http://www.gregorlaubsch.com/Janusz, akurat Greg jest kiepskim przykładem jeżeli chodzi o obróbkę.@allxages: i znany i nie. Samouk, z zawodu budowlaniec bodajże. Chyba rok temu wygrał konkurs na autoportret w jednym z polskich czasopism fotograficznych - tym portretem co ma na pierwszej stronie. Był ostatnio w Szczecinie, nawet warsztaty jakieś na Kolumba zorganizowali. :-)
Po pierwsze, te "najlepsze" zdjęcia (z wypaśną głębią ostrości) to rollei SL66.
A po drugie sama obróbka Grega jest naprawdę kosmetyczna -- choć diabeł tkwi w szczegółach. Byłam na tych warsztach i widziałam i jeszcze się po tym pozbierać nie mogę
(akurat to nie na Kolumba, tylko Piotr Rojewski u Tomasha robił). Zresztą Greg teraz jeździ po Polsce z kolejnymi warsztatami, można się samemu przekonać - z tego co wiem to będzie bodajże Wrocław, Kraków, Gdańsk i chyba jeszcze raz Szczecin.
Pomijając w ogóle, że nie wstydzi się cyknąć zdjęcia komórką
Ja ogólnie nie "pasjonuję się" obróbką, ograniczam ją do minimum (pomimo że wiele osób uważa to za mój błąd).
Ale w moim trybie fotografowania nie wyobrażam sobie życia bez RAW. Nie zawsze i nie wszędzie jest czas na ustawianie aparatu w odpowiednie tryby nasycenia kolorów,kontrastu itp itd.
Robie na RAW +mały jpg, jpgi są właściwie tylko jako poglądówka.
Balans bieli ZAWSZE ustawiam na kompie (pomijając w ogóle fakt, że AWB w 40tce jest beznadziejny). Nakład pracy związany z przygotowaniem RAWów do publikacji jest chyba taki sam jak jpgów. Każde zdjęcie i tak trzeba przejrzeć, przykadrować, coś z nim zrobić.
Sama "bezstratność" operacji przemawia za RAW.www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exIIKomentarz
-
Ja bym musiał albo zmienić sposób obróbki, albo osobno robić RAWa i później jeszcze raz JPGa.
Z ręcznych nastaw robię wszystko. Balans bieli też, więc nie narzekam na automat. W ogóle w tym wypadku nie lubię automatu, bo potrafi ustawić nieco inaczej balans bieli na kilku kolejnych ujęciach.
Sporadycznie nasycenie kolorów. Czarno-białe na kompie.canon, olympusKomentarz
Komentarz