Dziwna zagadka związana z fotografią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mardokk
    • 2011
    • 13

Dziwna zagadka związana z fotografią

Czy wie ktoś, co to jest? Próbuję rozwiąć te zagadkę, ale nigdzie w necie tego nie ma. Szukałem Tin Eye'em. Jedyne, co wiem to "jest to ściśle związane z fotografią i to bardzo podstawowa rzecz". Mój kumpel zeskanował coś takiego i zrobił z tego logo na bloga. Ale nic więcej nie chce powiedzieć, próbuję znaleźć rozwiązanie na własną rękę, ale brak mi już pomysłów.

Chodzi o taki schemacik na obrazku.

Any ideas?
  • PawelB
    Uzależniony
    • 2005
    • 578

Kawałek papierowej taśmy ochronnej z filmu średniobrazkowego. Takie aparaty nie miały "odmierzonego" przewijania filmu jednym ruchem dźwigni, tylko trzeba było kontrolować przesuw filmu przez małe czerwone okienko w tylnej ściance aparatu. Przez to okienko było widać właśnie numerki. Są w trzech rzędach, ponieważ ten film był stosowany w aparatach o wielkości kadru 6x6 cm, 6x7 cm, 6x9 cm. Każdej wielkości odpowiada jedna linia znaczków.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Komentarz

• stintrepid
      Coś już napisał
      • 2010
      • 66

PawelB i dzięki tobie kolega mardokk zabłyśnie przed koleżanką problem w stylu umówię sie z tobą jeśli rozwiążesz zagadkę.
      Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
      http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Taśma duplex czerwona z jednej smoliście czarna z drugiej strony, chroniła film zwojowy bez perforacji przed zaświetleniem,wypłaszczała na prowadnicach okna obrazowego,służyła do przesuwu filmu,informowała o początku,końcu przez znaczki widoczne w czerwonym okienku[aby nie zaświetlić filmu]
        walała sie po kątach w całej ciemni bo można ją było wtórnie użyć konfekcjonując filmy z puszki na szpulki.
        Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• mardokk
          • 2011
          • 13

Zamieszczone przez stintrepid
          PawelB i dzięki tobie kolega mardokk zabłyśnie przed koleżanką problem w stylu umówię sie z tobą jeśli rozwiążesz zagadkę.
          Nope, kumpel nam zrobił zagadkę i nie chciał powiedzieć, o co kaman. Chciałem to rozwiązać. A teraz sobie przypomniałem, że to jest właśnie ten papierek, bo zrobiłem jeden film Moskwą.

Dzięki za pomoc, panowie.

Komentarz

• zanussi
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1696

Ale trzeba przyznać, że jeśli ktoś nie wie co to... to może sobie kilka ciekawych teorii wysnuć.... ot np. pierwsza z brzegu: "tajny kod Majów informujący o prawdziwej dacie końca świata"
            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Data końca Świata jest doskonale znana...to będzie jakoś tak przed świętami
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• zanussi
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1696

Prawdziwa końca świata jest wciąż zagadką. No bo przecież nie grudzień 2012? To takie pospolite
                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

Pracuję...