poświąteczne obniżki (?)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greatidea
    Coś już napisał
    • 2010
    • 66

poświąteczne obniżki (?)

Przymierzam się do zakupu 5D II. (Początkowo miałem czekać aż wyjdzie 5D III, ale to chyba za dużo czekania). Jeśli chodzi o poświąteczne obniżki sprzętu AGD, to chyba coś takiego istnieje, ale czy kojarzycie tego rodzaju praktyki w sklepach foto? Warto czekać do ostatnich dni roku, czy zrobić sobie prezent już teraz?
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez greatidea
    Przymierzam się do zakupu 5D II. (Początkowo miałem czekać aż wyjdzie 5D III, ale to chyba za dużo czekania). Jeśli chodzi o poświąteczne obniżki sprzętu AGD, to chyba coś takiego istnieje, ale czy kojarzycie tego rodzaju praktyki w sklepach foto? Warto czekać do ostatnich dni roku, czy zrobić sobie prezent już teraz?
    Poczekaj do wiosny albo chociaż do premiery D800 bo wtedy cena 5D2 wyraźnie spadnie.
    Digart

Komentarz

• Widelec
      Coś już napisał
      • 2010
      • 90

jak masz czym robić to poczekaj...

Komentarz

• greatidea
        Coś już napisał
        • 2010
        • 66

Mam 50D, a fotografia nie stanowi głównej części mojego dochodu.
        Kusi mnie jednak, żeby zapłacić w tym roku "parę" złotych mniej podatku i Vatu ...

Komentarz

• tezmarek
          Uzależniony
          • 2009
          • 840

Zamieszczone przez greatidea
          Mam 50D, a fotografia nie stanowi głównej części mojego dochodu.
          Kusi mnie jednak, żeby zapłacić w tym roku "parę" złotych mniej podatku i Vatu ...
          W takim razie im drożej kupisz, tym mniej podatku zapłacisz

A tak na poważnie - bardzo dużo zależy od kursów wymiany walut, a tego nie przewidzisz.

Komentarz

• lukasz5DmkI
            Bywalec
            • 2011
            • 223

Kupuj teraz ponieważ producenci podnoszą ceny zakupu , a w styczniu jeszcze podrosną .

Komentarz

• mario_l
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 28

kupuj i ciesz się robieniem zdjęć
              www.jednoslowoa.blogspot.com

Komentarz

• zanussi
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1696

można też: kup i ciesz się z Vatu i małego podatku!
                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

cena 5D mkII spadnie, jak korpus ten zacznie sie zauwazalnie gorzej sprzedawac. biorac pod uwage kryzys i sytuacje na rynku nie spodziewam sie, zeby to zbyt predko nadeszlo.

Canon w tej chwili zamortyzowal R&D i marketing mkII i moze go teraz klepac po kosztach materialu i transportu (+clo +podatki ). wiec bije na tym kase okrutna i nie wydaje mi sie absolutnie, zeby byl zainteresowany 5D mkIII.

Nikon D800... niech jego premiera bedzie w lutym, sam korpus w sklepach w czerwcu (tak dla zwyklego smiertelnika, nie przyjaciol i znajomych krolika), w sensownej cenie moze w pazdzierniku 2012... zalozmy sie, ze 5D mkII do tego czasu nie zejdzie ponizej 1500 EUR nowka...
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2462

VAT odliczysz od razu ale z dochodowym to chyba trochę inaczej bo 5DII będzie środkiem trwałym, podlegającym amortyzacji a nie jednorazowemu wpisaniu w koszty. Nie jestem księgowym więc sprawdź te informacje.

Komentarz

• MC_
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3444

A mi się wydaje, że cena nie spadnie tak szybko.
                      Wejdzie mk3 pewnie w cenie 10.000 zł i nagle używki mk2 staną się bardzo atrakcyjnym towarem. Jak z mk1.

Komentarz

• raado
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 149

Sprzęt po świętach nie tanieje, a zazwyczaj wraca do ceny sprzed świąt która może być windowana na okres dużego popytu.
                        5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Komentarz

• Widelec
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 90

mając sprawną - nienajgorszą - puszkę i wolne środki, zainwestowałbym np. w szkło, a potem zbierał na 5DIII bo zanim się pojawi i będzie kosztował normalniejsze pieniądze niż w dniu premiery, może to trochę potrwać... żeby jeszcze wiadomo było kiedy to będzie to pół biedy, a tak... ale to moje skromne zdanie ;-)

Komentarz

• greatidea
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 66

Szkiełka już są – C24-70 2.8, C70-200 2.8 IS, C50 1.4 i sigma 10mm. Pod pełną klatkę na pewno przyda mi się C85 mm, ale najpierw muszę mieć pełną klatkę
                            Byłem go dziś obejrzeć w moim ulubionym sklepie, nie chcieli spuścić nawet złotówki choć u konkurencji taniej...

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez raado
                              Sprzęt po świętach nie tanieje, a zazwyczaj wraca do ceny sprzed świąt która może być windowana na okres dużego popytu.
                              też coś mi się widzi, że tanio to już było i "to se ne wrati"
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

Pracuję...