Wydzielone z wątku "Sprzęt do ślubów"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMA Photography
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 27

Zamieszczone przez Sergiusz
    Powracając do tematu są jakieś przepisy unijne określające BHP w studio. Najlepiej dowiedzieć się u dystrybutora sprzętu. Do tego lampy można umieścić na pantografach i wtedy znika niebezpieczeństwo przewrócenia statywu do zera a i z kablami mamy większy ład. Na rozbrykane dzieci też są sposoby a najlepszym jest ubezpieczenie studio od NW. Niewielkie koszty a śpisz spokojnie. Jak byś się nie troszczył o bezpieczeństwo to i tak większość się potyka o obciążnik do tła.
    Jakaś podpowiedź - jak wjechać z pantografami na salę weselną

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Zamieszczone przez dulak
      Gdy pracujesz z palnikiem na wprost i stofenem (by uniknąć wypaleń) z mocną korektą lampy na minus do światła zastanego dokładasz muśnięcie błyskiem dające lekkie zaróżowienie skóry oraz błysk w oku.
      Pokaż jakąś fotę.

Zamieszczone przez Sergiusz
      Na rozbrykane dzieci też są sposoby a najlepszym jest ubezpieczenie studio od NW.
      Jakie studio? Nie będę ubezpieczał wszystkich sal weselnych w Polsce. A pantografy to chyba tydzień wcześniej jedziesz instalować, co?

Komentarz

• Sergiusz
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2708

Na sali weselnej lampy można zainstalować na autopolach. 15 minut roboty w porywach razem z niesieniem ich z samochodu. Domy weselne powinny być ubezpieczone. Sprzęt ubezpieczamy na czas transportu.
        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Nie widzę przewagi tego rozwiązania nad postawieniem statywu i dowiązaniem "linki bezpieczeństwa" do filaru bądź innego stałego elementu konstrukcyjnego sali na wysokości powiedzmy 1,5m i wyżej.

Inna sprawa, że taki autopole nie zadziała nam w połączeniu z kasetonami, albo salą wyższą niż 3,7m, a takich miałem niemało. Także imo fail. Try again later.

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

Do autpola można dokupić przedłużkę wtedy ma prawie pięć metrów. Po drugie czasem można włączyć abstrakcyjne myślenie i zamiast patrzeć w sufit rozeprzeć pomiędzy ścianami. Autopole to tylko jedna z wielu możliwości.
            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Sala o szerokości 5m. To na ile osób są te wesela?

Albo inaczej - ile razy stosowałeś autopole na weselu?

Komentarz

• crazy
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1554

ale chłopaki kombinujecie, piszecie tak jakby były same ciemne i "niewygodne" sale. Ja nie zabieram żadnych "zabawek" o których tak się rozpisujecie a zdjęcia robię bez żadnego problemu. Za dużo analizujecie i rozwodzicie się w temacie :P
                Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Pokaż zdjęcia?

Komentarz

• dulak
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 268

Zamieszczone przez micles
                    Pokaż jakąś fotę.

A proszę się pofatygować i przejrzeć moje portfolio na www :-D

pozdrawiam

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

micles - nie ma problemu ze znalezieniem mnie w internecie, dla chcącego nic trudnego.
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

Zamieszczone przez dulak
                        A proszę się pofatygować i przejrzeć moje portfolio na www :-D

pozdrawiam
                        niestety nie jesteśmy wszechwiedzący (szczególnie micles ) żeby znać adres Twojej strony.

Jednak jeżeli jest to ta którą znalazłem to jest jak ja i zapewne micles również przypuszczałem.

Zamieszczone przez dulak
                        A to ciekawostka, po kilkunastu latach pracy mam okazję dowiedzieć się jak powinienem używać zmiękczenia, a to poproszę o sugestie :grin: na poważnie i bez sarkazmu
                        Stofen ma za zadanie zmiękczyć światło i je maksymalnie rozproszyć tak aby w małej odległości błysk oświetlił obiekt w całości a nie punktowo, miękkim a nie ostrym światłem. Dodatkowo jest tak skonstruowany, że kieruje światło tak aby w małych pomieszczeniach było w jak największym stopniu odbite od np. sufitu, podłoża itd.
                        Oczywiście przy założeniu stosowania tak jak podaje producent, czyli z palnikiem odchylonym o 45stopni. Jeżeli kupiłeś oryginał to gratuluję pieniędzy wywalonych w błoto. Co ciekawe do stofena dołączony jest obrazkowy opis stosowania, więc podwójne gratulacje.
                        Przy stosowaniu na wprost zamiast wydawać 100zł trzeba było w dowolnym sklepie za ok 2zł kupić serek danio, zjeść zawartość, zerwać etykietę, dokładnie umyć i używać w ten sposób jak używasz teraz stofena. Efekt przypuszczam podobny a ok. stówki zaoszczędzonej
                        Zastanawiałeś się może po co w nazwie stofena jest ta druga część "omnibounce"
                        Tutaj link do obrazkowej instrukcji która oczywiście była dołączona również do samego stofena:

Zamieszczone przez dulak
                        Jak masz na celu całościowe oświetlenie nie tylko pierwszego planu i możliwości odbicia światła od w miarę neutralnej powierzchni to możesz sobie odbijać, równocześnie zazwyczaj tracąc klimat fotografii. Gdy pracujesz z palnikiem na wprost i stofenem (by uniknąć wypaleń) z mocną korektą lampy na minus do światła zastanego dokładasz muśnięcie błyskiem dające lekkie zaróżowienie skóry oraz błysk w oku.
                        Klimat punktowego świecenia z lampą na wprost - bezcenny.
                        Jeżeli uważasz, że zadaniem stofena jest uniknięcie przepalań to tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nie wiesz po co go używać.
                        Jeżeli Twoje zdjęcia to te które znalazłem to jakoś błysku w oku tam nie zauważyłem. Za to zauważyłem co innego ale nie o tym jest ten wątek.

Zamieszczone przez dulak
                        Pisanie o odbijaniu światła jako jedynym możliwym użyciu błysku jest kompletnym błędem.

Ja w ogóle wielu kolegom radziłbym więcej błyskania, bo jasne stałki naprawdę wszystkiego nie załatwią
                        Pisanie o błyskaniu z palnikiem na wprost jest fotoziutkowstem
                        Ale jeżeli widzisz "klimat" w błysku na wprost to spoko o gustach się nie dyskutuje przecież...
                        Rady zostaw dla dzieci i wnuków, jednak może niekoniecznie te fotograficzne
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Za leniwy jestem, żeby szukać błysków w oku i koszmarnych warunków salowych

Komentarz

• 7four
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 850

Blogger jest narzędziem oferowanym przez firmę Google, służącym do publikowania blogów i łatwego dzielenia się swoimi przemyśleniami z całym światem. Blogger ułatwia publikowanie tekstu, zdjęć i filmów na blogu osobistym lub blogu zespołu.

Panowie, bez jaj. Co tu szukać.

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Zamieszczone przez 7four
                              http://crazycrisfoto.blogspot.com/

Panowie, bez jaj. Co tu szukać.
                              Zdjęcia weselnego w tragicznych warunkach bez lampy? Ciężko mi znaleźć. Przeleciałem tak na oko ze 100-200 zdjęć, a tu nawet o ślubie nic nie było...

Komentarz

• jezyor
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 103

eee micles marudzisz jak nie wiem co.
                                popatrzyłem na fotki. bardzo fajne. weselne znalazłem bez trudu.
                                nie widzę zdjęć w koszmarnych warunkach i prawidłowo, bo nie mamy widzieć koszmarnych warunków tylko udane zdjęcia i takie są. w przeciwnym razie oznaczałoby to, że crazy sobie nie poradził, a dał radę jak złoto.

to, że ktoś robi coś inaczej niż ty, nie oznacza, że nie wie co robi, bądź robi to źle.
                                jest wiele dróg do jednego celu.
                                nie jestem miłośnikiem weselnych fotek, ale w przypadku crazy nie mogę się czepiać. i nie chcę.
                                mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
                                www.barwnie.com

Komentarz

Pracuję...