Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chciał bym trochę przyśpieszyć kompa pod kątem Photoshopa CS5 i Lightrooma.
Obecnie mam
Core 2 Duo E8400 3,0Ghz
16GB RAM DDR2
grafika GF 9600GT
system na dysku SSD
win7 64bit
Zastanawiam się czy opłaca się zmieniać procesor na Quada Q9550 lub Q9660 czy różnica raczej nie będzie znacząca i lepiej poczekać jeszcze trochę i już przejść na i5/i7 z ddr3.
Może ktoś miał podobny dylemat i pomoże
roznica, w moim wypadku do E7300, jest spora, tam gdzie proc pracuje w LR3.
nie potrafie sie odniesc do Q9550. chcialem zrobic sobie takie upgrade, ale ciezko to jeszcze znalezc w sklepach a cena wcale nie powala.
Również myślałem o przejściu na i5 2600k tylko to by mnie kosztowało min 1500zł wraz z zmianą płyty i pamięci, a quada za 800zł da rade kupić używanego. Jak przyrost mocy był by zauważalny to na takim setupie można by jeszcze z rok pociągnąć a później już w i7 się ładować. Dlatego mnie zastanawia jak jest różnica w pracy z PS i LR quad + ddr2 vs i5 + ddr3.
Też miałem coś podobnego tj. Core2Duo1.8@2,8GHz choć tylko 4GB RAM i przesiadłem się na i5 2500K 8GB RAM i dysk SSD na system. Różnica jest kosmiczna. Warto zainwestować w i5, ale tylko 2500K lub 2600K. Aktualnie mam ustawiony na 4,2 GHz żeby się nie przemęczał, ale potencjał w tym procku jest jeszcze większy. Podkręcanie banalnie proste. Wszystko zależy jak dużo czasu poświęcasz na obróbkę. Ja sobie policzyłem, że jeśli mam zaimportować do lightrooma w sezonie 40tys zdjęć, ponad 2tys obrobić to było jasne, że sprzęt musi oszczędzić mój czas. Quada bym sobie darował. 3GHz to już prawie kres jego możliwości a i5 @4GHz zjada go na śniadanie. Tą różnicę widać gołym okiem.
Ale z tego co wiem to LR wykorzysta kilka rdzeni efektywnie dopiero jak zapodasz np kilka procesow na raz.
Co do ramu to tez nie widze puki co sensu w wiecej niz 4gb. Pracujac rownoczesnie na LR i PS i IE nigdy nie widzialem zuzycia chwilowego powyzej 3,2-3,3gb.
Ale z tego co wiem to LR wykorzysta kilka rdzeni efektywnie dopiero jak zapodasz np kilka procesow na raz.
widac tez np. przy odplamkowywaniu fot po korekcji dystorsji obiektywu. E7300 sie przymulal, i5-2500k smiga jak zloto...
Zamieszczone przez Mad_Mac
Co do ramu to tez nie widze puki co sensu w wiecej niz 4gb. Pracujac rownoczesnie na LR i PS i IE nigdy nie widzialem zuzycia chwilowego powyzej 3,2-3,3gb.
cus delikatnie sie obchodzisz, albo male pliki obrabiasz. sam LR potrafi sie do 2GB rozpedzic, a nad PS to nawet nie bede sie znecal...
Miałem C2D, miałem Quada, mam i7, Quada dziś kupować już nie warto to przestarzały sprzęt a tani wcale nie jest.
W grafice 3D którą się zajmuję różnica wydajności jest bardzo duża, pamiętaj że i7 oferuje aż 8 wątków i to naprawdę widać przy wymagających obliczeniach.
Różnica jest spora :P
Ponadto jeżeli pod procesor na sandy bridge (i5, i7) to kupujesz płytę z chipsetem Z68 i możesz mając SSD skorzystać z Intel Smart Response - czyli SSD wrzucasz jako CASHE dla standardowego dysku!
Korzyść: Szybkość działania systemu i najczęściej używanych aplikacji lekko mniejszą od SSD ale o wiele większą niż na tradycyjnym dysku przy pojemności tradycyjnego dysku.
Jako, że stoję przed wymianą kompa i dużo czytam to uważam to za najlepszą opcję.
Rozmawiałem na ten temat z dwoma informatykami i oboje uważają to za świetny pomysł (co prawda technologia nowa, więc nie sprawdzona, ale na pewno rozwojowa!)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Świetny patent z tym cachem z SSD. Nie wydaje mi się jednak, żeby w praktyce aż tak cudownie to wyglądało. Jeśli dane są na dysku HDD to jednak w czasie dostępu do nich SDD nie pomoże, musiałby "wiedzieć" jakich danych najczęściej się używa. Nie znam tej technologii, więc może nie powinienem zabierać głosu, ale zwykle tak jest z nowinkami technicznymi, że muszą się trochę rozwijać zanim zaczną działać jak trzeba. Obawiał bym się tutaj o bezpieczeństwo danych.
W praktyce sprawdza się bardzo dobrze. Jest coraz więcej testów i opinii na ten temat.
Są 2opcje do wyboru. Jedna nastawiona na bezpieczeństwo a druga na szybkość.
Co do zapisu danych to nie ma nigdzie o tym mowy ale patrząc na testy prędkości to wydaje mi się, że pliki zapisują się szybko w cashu, Ty możesz dalej pracować a w tym czasie zrzuca z cashe na talerze.
Poza tym bezpieczeństwo samych danych wg. mnie jest "normalne" jedyne co jak sypnie się cash to nie postawisz systemu.
Poza tym możesz normalnie postawić wszystko na dwóch dyskach w RAID1, albo trzech w RAID5 i masz dane bezpieczne. Jedynie w razie awarii SSDka, trzeba stawiać od nowa system - czyli jeżeli teraz korzystasz z SSD na którym jest system i programy i Ci padnie to masz to samo ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Pewnie przez kolejne 4 lata nie będę wymieniał kompa, tak jak poprzednio, ale mam nadzieję, że te rozwiązania się upowszechnią w międzyczasie. Płytę mam na chipsecie P67, więc takich wynalazków nie odpalę i tak.
Co do zapisu danych to nie ma nigdzie o tym mowy ale patrząc na testy prędkości to wydaje mi się, że pliki zapisują się szybko w cashu, Ty możesz dalej pracować a w tym czasie zrzuca z cashe na talerze.
no to to jest lekko d* nie przyspieszenie, bo w tym momencie mowimy tylko o zapisie.
a to co najbardziej morduje wydajnosc HDD to czas dostepu do sektorow przy odczycie. a juz zwlaszcza przy obrobce fot, to co ma najwieksze znaczenie to wlasnie odczyt danych, bo zapisuje sie mniej/rzadziej
Zamieszczone przez Goomis
Poza tym bezpieczeństwo samych danych wg. mnie jest "normalne" jedyne co jak sypnie się cash to nie postawisz systemu.
Poza tym możesz normalnie postawić wszystko na dwóch dyskach w RAID1, albo trzech w RAID5 i masz dane bezpieczne.
albo ja czegos nie rozumiem, albo ty
w tym momencie mowilibysmy o redundancji dysku SSD na cache. czyli de facto kupieniu co najmniej 1 dysku SSD wiecej niz to wynika z realnych wymagan objetosciowych. no a to jednak sa troche koszty...
a ze RAID mozna na HDD... mozna. tylko to realnie nie da przyrostu wydajnosci, jesli mowimy o obrobce fot. bo po prostu nie ma tylu danych, zeby przepustowosc pojedynczego HDD nie wystarczyla...
no to to jest lekko d* nie przyspieszenie, bo w tym momencie mowimy tylko o zapisie.
a to co najbardziej morduje wydajnosc HDD to czas dostepu do sektorow przy odczycie. a juz zwlaszcza przy obrobce fot, to co ma najwieksze znaczenie to wlasnie odczyt danych, bo zapisuje sie mniej/rzadziej
Nie będę kłócił, nie znam architektury działania tego systemu intela a w necie nigdzie nie ma porównań prędkości dla obrabiania fot. Są testy związane z odpalaniem systemu oraz odpalaniem i pracy w aplikacjach (co prawda najczęściej w grach :P) no ale jeżeli dobrze mi się wydaje to np. pracując w PSie polega to na tym, że ładujesz pliki ale operacje nie są wykonywane na tym pliku tylko na jakimś tempie albo w pamięci programu tak?
A jeżeli dzięki tej technologii ten temp czy funkcje programu (w sensie pliki aplikacji) są cashowane na SSDku to daje nam przyrost prędkości prawda?
Ale dalej powtarzam nie znam się, bazuję na tym co znalazłem w necie + 2 krótkie (ze 30min) pogawędki z informatykami i wysłuchanie ich opinii :P
Zamieszczone przez akustyk
albo ja czegos nie rozumiem, albo ty
w tym momencie mowilibysmy o redundancji dysku SSD na cache. czyli de facto kupieniu co najmniej 1 dysku SSD wiecej niz to wynika z realnych wymagan objetosciowych. no a to jednak sa troche koszty...
a ze RAID mozna na HDD... mozna. tylko to realnie nie da przyrostu wydajnosci, jesli mowimy o obrobce fot. bo po prostu nie ma tylu danych, zeby przepustowosc pojedynczego HDD nie wystarczyla...
Po pierwsze czemu piszesz o redundancji cytując fragment o bezpieczeństwie?
Poza tym nie. Nie musisz przecież kupować SSD, to rozwiązanie może być alternatywą dla kogoś kto już ma SSD albo i tak myśli o jego kupnie.
Mając płytę z chipsetem Z68 jak kupi SSD może wybrać:
a) podłączam go normalnie, stawiam na nim system i najczęściej używane aplikacje
b) podłączam z wykorzystaniem Intel Smart Response
kolega dreamstorm napisał, że boi się o bezpieczeństwo danych.
Wg. mnie nie ma się co bać o dane bo przecież są przechowywane normalnie na talerzu. Ma takie samo bezpieczeństwo jak przed zastosowaniem SSDka jako cashe.
Jedynie przy awarii sypie się wszystko co zcashowane ale co to za różnica, jeżeli SSD ma służyć albo bezpośrednio na system i aplikacje albo pośrednio do tego samego jako cash, to tak czy siak jak się sypnie to skutek ten sam :P
Komentarz