Profesjonalna sesja komórką

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rOOmak
    Uzależniony
    • 2007
    • 617

Profesjonalna sesja komórką

Dla tych którzy potrzebują eLki żeby zrobić zdjęcie
    I dla reszty typu "ładne zdjęcia, musisz mieć drogą kamerę..." :smile:

• Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Były już podobne tematy.
    I znów wniosek jest ten sam - jak formatem docelowym ma być 1280x720 px i masz Photoshopa, to faktycznie nie ma znaczenia czym robisz zdjęcia
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• rOOmak
      Uzależniony
      • 2007
      • 617

Nie wątpię, że były Mimo wszystko większość fotoamatorów rzadko drukuje zdjęcia.
      Rozdzielczość iPhona z filmiku to 2592 x 1936. Przy 300ppi to 21.95x16.39 cm co umożliwia wydruk na najbardziej popularnych w śród amatorów rozmiarach odbitek.
      Co do Photoshopa... to nie mam zdjęć których bym nie przepuszczał przez Photoshopa, lub przynajmniej Lightrooma...
      W filmiku udowadniają, że ludzie podchodzą do fotografii od złej strony...

Komentarz

• abyss
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 40

Yyy... "I'm not impressed". Mimo, że rozdzielczość iPhone'a blisko dwukrotnie przewyższa rozdziałkę mojej pierwsze cyfrówki. No ale może to też kwestia fotografa...
        Z przyzwyczajenia Canon

Komentarz

• Goomis
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1893

Taa chwali się budżetem 30 dolców a zdjęcia to ciekawe w czym obrabiał. W gimpie? :-P
          5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• rOOmak
            Uzależniony
            • 2007
            • 617

a jeśli nawet? nie da się w gimpie? Bo sam nie znam tego programu...

Komentarz

• Merde
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez rOOmak
              Nie wątpię, że były Mimo wszystko większość fotoamatorów rzadko drukuje zdjęcia.
              Rozdzielczość iPhona z filmiku to 2592 x 1936. Przy 300ppi to 21.95x16.39 cm co umożliwia wydruk na najbardziej popularnych w śród amatorów rozmiarach odbitek.
              Ja mówię o rozdzielczości w jakiej prezentowany jest efekt końcowy, a to był filmik 720p na youtube. Zresztą - nawet tam było widać, że DR leży i kwiczy.
              PS: Obróbka ssie, większość z tych zdjęć lepiej wyglądała przed niż po.

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Zamieszczone przez Goomis
                Taa chwali się budżetem 30 dolców a zdjęcia to ciekawe w czym obrabiał. W gimpie? :-P
                Obrabiał w gotowych aplikacjach na ajfona. To niezwykle rozbudowane algorytmy. Cena tych najlepszych dochodzi nawet do 3 dolarów.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• rOOmak
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 617

@Merde bardzo często spotykane, że ludzie przeginają z obróbką. Kwestia gustu.
                  Mimo wszystko zdjęcia lepsze niż wielu fotografów z dSLR i cięzkimi szkłami
                  No i przypominam, że to komórka

Tutaj sesja która była inspiracją dla powyższej.
                  A few weeks ago I did a full fashion photo shoot with my iPhone 3gs. I posted a few of the images and asked people to critique them (never exposing that they were shot on my cell phone). I couldn't help but laugh when a few of our readers claimed that these were "the best images I had ever taken." Nobody ever claimed that they were too grainy, too soft, or lacked detail. https://www.youtube.com/watch?v=TOoGjtSy7xY

Komentarz

• stintrepid
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 66

Zamieszczone przez rOOmak
                    a jeśli nawet? nie da się w gimpie? Bo sam nie znam tego programu...
                    Da się ja nie znam PS dopiero zaczynam z obróbka i robię to w Gimpie takiej obróbki jeszcze nie potrafię ale program ma potencjał i jest FREE może wymaga trochę więcej pracy bo nie wszystko robi z automatu ale im bardziej sie wgryzam tym większe możliwości odkrywam.
                    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
                    http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• lukasz5DmkI
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 223

Nie zawszę żeby zrobić dobre zdjęcie potrzebny jest super sprzęt (pomijając rozdzielczość i przedstawienie tego na odbitce). Uważam że wielu z doskonałych fotografów (nawet z pośród forumowiczów) potrafiło by zrobić doskonałą sesję np:Ślubna , zwykłym kompaktem.
                      Wiadomo że sprzęt ułatwia pracę dzięki takim czynnikom jak np:ISO.
                      Ale czasem jest nam po prostu wstyd że Ja jako fotograf którego młoda para opłaca robi zdjęcia takim samym aparatem jak wujek Staszek
                      Na filmie widać że zdjęcie jest zrobione ajfonem ale nikt nic nie wspomniał o oświetleniu za parę ładnych dolarów

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

Zamieszczone przez dinderi
                        Obrabiał w gotowych aplikacjach na ajfona. To niezwykle rozbudowane algorytmy. Cena tych najlepszych dochodzi nawet do 3 dolarów.
                        No nie jeżeli dobrze zrozumiałem to focił zwykłą defaultową appką na iphonie a o obróbce chyba nie mówił (oglądałem zmęczony i trochę od nie chcenia i drugi raz mi się nie chce więc mogę się mylic :-P )
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Merde
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez lukasz5DmkI
                          Uważam że wielu z doskonałych fotografów (nawet z pośród forumowiczów) potrafiło by zrobić doskonałą sesję np:Ślubna , zwykłym kompaktem.
                          Może plener, bo w kościele to chyba z pełnym oświetleniem studyjnym...

Komentarz

• lukasz5DmkI
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 223

Tak plener a kościuł np:Olympusem ZX1 lub Fuji X100 chociaż mój znajomy robił śłub X100 (był gościem) i szału nie ma
                            Ostatnio edytowany przez lukasz5DmkI; 38578.

Komentarz

Pracuję...