O wypłatach słów kilka :).

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz5DmkI
    Bywalec
    • 2011
    • 223

O wypłatach słów kilka :).

Zamieszczone przez BeatX
    otoz to. cena.
    biorac za slub 3000 pln (albo i wiecej), i majac przynajmniej 12 slubow rocznie to na reke zostaje powiedzmy 2000 pln miesiecznie.
    czyli normalna polska wyplata
    zysk z tego taki, ze 12 slubow mozna obskoczyc w kwartal - wtedy jest zapieprz na maxa, ale pozostale 9 miesiecy to czas calkowicie wolny :]
    Normalna Polska wypłata to jest 1300zł netto 2000zł netto to szaleństwo

Racja dochodzi jeszcze amortyzacja sprzętu koszt ewentualnej naprawy itp.
  • HuleLam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1641

Zamieszczone przez lukasz5DmkI

Racja dochodzi jeszcze amortyzacja sprzętu koszt ewentualnej naprawy itp.
    3000zł u BeatXa było też brutto!
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez tomba
      ...w tym okresie to oddaję najwięcej zleceń
      Oddajesz jesienią/zimą, ale kiedy te zlecenia były realizowane?
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez lukasz5DmkI
      Chyba oficjalnie 1300 netto, a reszta "pod stołem"... Za 1300 to ja kredytu i czynszu nie spłacę, a za co tu żyć?
      Ostatnio edytowany przez Merde; 14420. Powód: Automerged Doublepost
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• lukasz5DmkI
        Bywalec
        • 2011
        • 223

To was koledzy zaskoczę bo u mnie w pracy tyle kasjerka zarabia smutne ale prawdziwe .Dobiegamy od tematu

Komentarz

• BeatX
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1751

Zamieszczone przez Merde
          Chyba oficjalnie 1300 netto, a reszta "pod stołem"... Za 1300 to ja kredytu i czynszu nie spłacę, a za co tu żyć?
          sorry, za OT ale to naprawde wymaga komentarza
          Merde albo nie masz TV, albo zyjesz na jakiejs bezludnej wyspie, albo nie wiem.. ze dziwi cie, ze realne polskie srednie wynagrodzenie to jest wlasnie okolo 1300 pln :] (nie biore do tej sredniej wyplat poslow, ministrow, prezesow, menadzerow itp, itd)
          mam na mysli zwyklych, przecietnych ludzi.
          wsrod moich znajomych (a mam ich calkiem sporo), wlasnie srednie zarobki sa w okolicach 1300 pln
          wszystkie supermarkety i caly personel "na dole" zarabia najnizsza krajowa.
          to samo w handlu.
          nie wiem jak w budowlance, geodezji czy transporcie, czy innych specjalistycznych branzach.
          ale najzwyklejsze prace z ogloszenia to wlasnie za 1300 pln miesiecznie.
          czasem nawet bez umowy o prace, tylko umowa o dzielo..
          2000 pln miesiecznie to mozna mowic o calkiej niezlej pensji.
          Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
          Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez BeatX
            nie wiem jak w budowlance, geodezji czy transporcie, czy innych specjalistycznych branzach.
            W budowlance na pewno lepiej ale jest to praca dość mocno sezonowa i w okresie zimowym bywa, że te płace są dość skromne lub wręcz zerowe.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Uprzedzająco tylko, na wszelki wypadek przypomnę, że na forum obowiązuje kategoryczny zakaz poruszania tematów politycznych. Proszę o tym pamiętać, żeby się komuś w tej dyskusji nie "wymskło". Przy rozmowach o wynagrodzeniach nie trudno o to, stąd ta uwaga.

Pozdrawiam!
              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• MC_
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3444

Czyli nie można narzekać na którykolwiek rząd, decydentów itp?

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez BeatX
                  sorry, za OT ale to naprawde wymaga komentarza
                  Merde albo nie masz TV, albo zyjesz na jakiejs bezludnej wyspie, albo nie wiem.. ze dziwi cie, ze realne polskie srednie wynagrodzenie to jest wlasnie okolo 1300 pln :] (nie biore do tej sredniej wyplat poslow, ministrow, prezesow, menadzerow itp, itd)
                  mam na mysli zwyklych, przecietnych ludzi.
                  wsrod moich znajomych (a mam ich calkiem sporo), wlasnie srednie zarobki sa w okolicach 1300 pln
                  wszystkie supermarkety i caly personel "na dole" zarabia najnizsza krajowa.
                  to samo w handlu.
                  Może to jest kwestia zróżnicowania płac w różnych regionach kraju, ale w Krakowie na kasie w Biedronce zarabia się więcej... Ze dwa-trzy lata temu ta sieć miała spore problemy z pozyskaniem pracowników (emigracja na Wyspy ma też swoje plusy) i byli zmuszeni do podniesienia płac. AFAIR po podwyżce płacono wtedy "na kasie" około 1600 zł na rękę.
                  Być może od tamtej pory warunki się nie polepszyły, ale chyba się nie pogorszyły?
                  Generalnie 2-2,5 tysiąca na rękę dla mężczyzny to jest dla mnie właśnie to "realne średnie wynagrodzenie", żaden wypas.
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Myślicie, że te dane są brane zupełnie z sufitu? Nie wydaje mi się. Wiadomo, że wynagrodzenia są zróżnicowane ze względu na wiele czynników ale średnia to średnia. I tu chyba nie ma co gadać ile się komu wydaje, że ona wynosi, skoro te dane są powszechnie dostępne.

Komentarz

• MC_
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3444

Wiesz, jak policjant jest na patrolu z psem to statystycznie mają po 3 nogi...
                      A mój wykładowaca od statystyki mawiał, że całkiem słuszne jest twierdzenie o 3 kłamstwach: małe, duże i statystyka.

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Zamieszczone przez MC_
                        Wiesz, jak policjant jest na patrolu z psem to statystycznie mają po 3 nogi...
                        A mój wykładowaca od statystyki mawiał, że całkiem słuszne jest twierdzenie o 3 kłamstwach: małe, duże i statystyka.
                        Zwykła demagogia. Czego te frazesy z brodą mają dowodzić?

Komentarz

• MC_
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3444

Temu, że średnia płaca podawana przez GUS nijak ma się do realnej płacy będącej udziałem wielu osób.

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez MC_
                            Temu, że średnia płaca podawana przez GUS nijak ma się do realnej płacy będącej udziałem wielu osób.
                            A GUS to z czego sobie tę średnią wylicza? BeatX twierdzi, że wśród jego znajomych średnio zarabia się 1300zł. W grupie moich znajomych ta liczba jest nieco inna. U Ciebie też pewnie inna. I to wszystko składa się na tę średnią.

Obserwacje BeatX-a nie są ani bliższe ani dalsze rzeczywistości od moich. Jedne i drugie są równie prawdziwe, tylko dotyczą innych grup. Którą grupę będziemy traktować jako tych "realnych zwykłych ludzi"? Każda z nich jest tak samo realna. I oczywiście w skali kraju się to jakoś uśrednia.

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

Ależ ja nie przeczę, że średnio wychodzi tyle. Pewnie tak właśnie jest.
                              Twierdzę tylko, że ta średnia jest zawyżana przez pewną grupę osób, ktore zarabiają astronomiczne kwoty.

Komentarz

Pracuję...