Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W związku ze zbliżającym się rajdem Rzeszowskim postanowiłem stworzyć ten wątek. Oczywiście mogą wypowiadać się wszyscy, nie tylko rajdowcy
Po Rajdzie Karkonoskim nie zbyt byłem zadowolony z przywiezionych zdjęć - częściowo odpowiedzialny był za to nie trafiający Autofocus, częściowo ja, i częściowo... miejscówki.
Więc mam do Was pytanie Panowie. Jakich miejsc na rajdach samochodowych unikać, a jakie oblegać. Oczywiście nie chodzi mi tu o dokładne współżędne GPS ale o ogólne sugestie w jakich miejsach stawać aby zdjęcia zaciekawiły przeciętnego odbiorcę (wiadomo że dla maniaka motoryzacji [jak ja] byle STi na zdjęciu wystarczy aby było )
Na karkonoskim stałem trochę przy hopie, i gdyby nie felerny AF to zdjęcia byłby miodne. Potem ustawiałem się na zakrętach polecanych w WRC (gazeta) ale brakło akcji
Także proszę o sugestię
PS. Taki mały off-top - kto się wybiera na Rzeszowski? Ja niestety jesze nie wiem czy będę miał szkło na ten wyjazd
w sumie w każdym miejscu możesz zrobić dobrą fotkę , nie musi być zakręt może być prostka zaczniesz używać panoromowania , dobry czas migawki a fotki same wyjdą .
Spróbuj dostać się na jakiś nawrót i podejdż naj najbliżej użyj szerokiego kąta ,znów panoromowanie dobry czas migawki i tez coś fajenego powinno wyjść
proponowal bym tez nie uzywac AF, lub blokowac jego dzialanie. nie spodziewal bym sie ze AF zdarzy ustawic ostrosc na pedzacym autku... i tak jak kolega wyzej pisz.... odpowiedni czas, panoramowanie i bedzie fajnie.
powodzenia
G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866 było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III
Warto wybierac zakrety, ale nie wszystkie. Najlepsze sa skupiska zakretow prawo-lewo, poniewaz tam latwo o jakis blad lub o utrate przyczepnosci co powoduje widowiskowego "boka" do przodu. Kolejnymi ciekawymi zakretami sa zakrety dlugie, nie za ostre, poprzedzone dluga prosta. To wlasnie tam kierowcy moga sie rozpedzic i probowac przejsc zakret na pelnym bucie, co finalnie czesto konczy sie lekkim poslizgiem i walka z trakcja za zakretem. Czasami fajnie wybrac nawrotke stojac nad trasa - szeroki kat i zdjecie lekko z gory - jakis murek - miod. Warto tez poszukac info na temat danego rajdu na forach rajdowych, ktory zakret jest zdradliwy. Nie raz bywalo ze duza czesc ekip konczyla swoj rajd na jednym zakrecie. Kolejnymi miejscami, ale uzaleznionymi od pogody, sa roznego rodzaju depresje terenu. Gdy dzien wczesniej popada, mozna tam ustrzelic ladnego watersplasha z rajdowka po srodku. Ogolnie, na temat samych rajdow, i foto, mozna napisac wiele. Zawsze takze warto wybierac miejscowki z drzewami. Im grubsze, tym lepsze. Takie drzewko szczescia moze pozwolic robic dalej zdjecia, ze wzgledu na swa wytrzymalosc, w przypadku awarii rajdowki lub bledu kierowcy/pilota. Milego focenia.
Komentarz