Photoshop a wielordzeniowy procek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iREM
    Uzależniony
    • 2005
    • 951

Zamieszczone przez Czacha
    Wykonujesz kopie za pomoca TimeMachine na dysk zewnetrzny - potem mozesz sobie wszystko odtworzyc lacznie z zainstalowanymi juz programami, ustawieniami itd.
    A jaką masz pewność że to co się sypnęło nie zostanie zbekapowane przez TM w tę i z powrotem? A przy okazji, tak ufasz TM? Bo ja dalej jadę ręcznie na CCC (niedowiarek jestem).
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Zamieszczone przez iREM
      A jaką masz pewność że to co się sypnęło nie zostanie zbekapowane przez TM w tę i z powrotem?
      Kiedys czytalem, ze TM nie archiwizuje calej struktyry systemu, a tylko rzeczy uzytkownika. Nie sadze aby to moglo wplynac na stabilnosc pracy.. chyba ze wirus?

Zamieszczone przez iREM
      A przy okazji, tak ufasz TM? Bo ja dalej jadę ręcznie na CCC (niedowiarek jestem).
      Kopie zdjec robie recznie przy kazdym nowym materiale. TimeMachine od czasu do czasu na dysk WD via FW800, bo szkoda mi bylo kasy na TC
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• iREM
        Uzależniony
        • 2005
        • 951

PODOBNIE. Rawy zgrywam w dwa miejsca (osobne dyski), backup tygodniowy po FW, miesięczny backup dysku systemowego na usb.
        Co do rdzeni, to jest jakieś pewne źródło, że Adobe używa np. na macach pro wszystkich rdzeni? Bo plotka mówi że właśnie nie, ale nie wiem jakiej wersji CS dotyczy plotka :-)

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Czy mozna przeinstalowac bez robienia kopii , czy lepiej zrobic ? Bo kurna nie mam nigdzie miejsca ech.
          no comment...

Komentarz

• sid
            Uzależniony
            • 2004
            • 643

Zamieszczone przez MM-architekci
            No wlasnie cena ma znaczenie , za obecnego maca cos tam dostane ale musze kupic monitor+komp

Za konfig na xeonach place ~2000 zl ( 2x E5320 , 8GB , reszta w sumie mniej wazna ) wiec cena jest wedlug mnie ok. Za to nie poszaleje sobie z i7 ;]
            No racja, za 2k nowego kompa sensownego nie złożysz, z monitorem. Tak czy siak pamiętaj w jakie ograniczenia się pakujesz. Platforma C2D to historia, dostępność pamięci DDR2 spada, jej ceny rosną, jest mniej wydajna, zwłaszcza w porównaniu za trój kanałową. Procków już nie upgradujesz. Jak przestanie starczać, pozostanie wyrzucić.
            Procek plus plytaj wyjdzie spokojnie 1.5k a trzeba reszte w sumie.
            Ha, jak procek 6 rdzeniowy, to sam procek prawie 2k kosztuje :P
            Poza tym jednak skladaki do konca do mnie nie przemwiaja w kwestii stabilnosci calego kompa. Stad wolalem zestaw gotowy.
            Z tym się nie zgadzam zupełnie. Kupiłeś gotowego Maca i jak na tym wyszedłeś ;-) I to niby synonim jakości. Oczywiście, miałeś pecha, ale zakup gotowca, jak widać, niczego nie gwarantuje, to tylko sprzęt.

Ja około dwa lata temu postanowiłem złożyć nowego kompa jako stacje roboczą. Pierwszy raz składałem kompa od zera nie do zabawy czy gier, ale od razu z myślą do pracy. Miał być wydajny. Tak powstał komp na którym siedzę do dzisiaj, pierwszy system, to był przedpremierowy Win7, bo jeszcze finala nie było.

No więc dwa lata minęło i nie zanotowałem ani jednego zawieszenia się komputera, ani jednegoblue screen-a, nigdy ani razu. Zero problemów ze stabilnością, a zdarzało się, że wrzucałem konwersję wideo i pod obciążeniem 100% komputer kompresował ponad 60 godzin nagrań, co trwało prawie dwie doby non stop. I nic, kompresja się kończyła, a ja siadałem dalej do pracy.

Co ciekawe, komputer ma dwa lata, co jest nie mało dla takiego sprzętu. Kolega złożył sobie miesiąc temu najnowszego kompa, najwyższy model i7 Sandy Bridge, wszystko co obecnie najlepsze i najnowsze na rynku i... jest na podobnym poziomie wydajności, co mój sprzęt, różnice są minimalne. Tyle że ja mam najniższy model i7 na socket 1366, a wciąż mogę wrzucić cokolwiek, chociażby ten procek 6 rdzeniowy i zmiażdżę wydajnością wszystko co Sandy Bridge ma na dzisiaj do zaoferowania.

Pierwszy raz spotkałem się z tym, żeby komputer 2 lata stary, nie ustępował znacząco najnowszym konstrukcjom i miał lepsze, pod względem obliczeniowym, perspektywy rozbudowy. Oczywiście, to się zmieni jak wyjdzie socket 2011, który jest prawowitym następca 1366 i wprowadzi pamięć 4 kanałową. Tymczasem, ten komputer, to jedna z najlepszych inwestycji w moim wykonaniu. Rewelka.

Komentarz

• iREM
              Uzależniony
              • 2005
              • 951

Zamieszczone przez sid
              Pierwszy raz spotkałem się z tym, żeby komputer 2 lata stary, nie ustępował znacząco najnowszym konstrukcjom i miał lepsze, pod względem obliczeniowym, perspektywy rozbudowy. Oczywiście, to się zmieni jak wyjdzie socket 2011, który jest prawowitym następca 1366 i wprowadzi pamięć 4 kanałową. Tymczasem, ten komputer, to jedna z najlepszych inwestycji w moim wykonaniu. Rewelka.
              I pozazdrościć rozsądku i dobrego wyboru.
              Ja niestety uzależniłem się w 1993 roku od MacOS i żadna siła mnie nie zmusi do pracy przy windzie. I nie piszę tego jako coś lepszego/gorszego tylko jako swoją słabość. Tak samo mam z iphonem i tak samo z canonem. :-(
              I nie jest to snobizm, bo dużo lepszego technologicznie - w moim odczuciu - nikona już nie trawię. Przeszkadza mi gałkologia, struktury menu itd. Canon jest moim zdaniem dużo prostszy w obsłudze.
              Ale wracając do wątku głównego - to jak jest z tymi rdzeniami - kochają się z adobe czy jednak nie do końca?

Komentarz

• piotrek72t
                Początki nałogu
                • 2007
                • 380

Patrząc po menadzeże zadan z windy to "lubia się" o ile otwarcie PS "zatrudnia" tylko dwa z czterech fizycznych rdzeni,to juz przy pracy nad zdjęciem pracują 4 rdzenie, przy filtrach tez widać , że wszystkie mają coś do roboty , przy czym piszę tu o CS4
                Piotr Talarczyk
                1ds III 1d

Komentarz

• sid
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 643

Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka :-)
                  U mnie na Win7 x64 CS5 obciąża wszystkie 8 wątków bez problemu.

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Zamieszczone przez sid
                    Co ciekawe, komputer ma dwa lata, co jest nie mało dla takiego sprzętu. Kolega złożył sobie miesiąc temu najnowszego kompa, najwyższy model i7 Sandy Bridge, wszystko co obecnie najlepsze i najnowsze na rynku i... jest na podobnym poziomie wydajności, co mój sprzęt, różnice są minimalne.
                    chyba coś przeoczyłem.
                    to na czym polega power Twojego komputera, że - pomimo dwóch lat - jest tak wydajny, jak wszystko co dziś najlepsze?
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• blackninja
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 378

Ja zmieniłem jakiś czas temu procka z C2D na Quada. System widzi mi tylko dwa rdzenie nadal. Ktoś podpowie co trzeba zrobić, aby dwa pozostałe zmusić do roboty? Mam Win7 64-bit, 8GB RAM, płyta główna wymieniona razem z prockiem (poprzednia padła) i obsługuje czerordzeniowce na 100%. Pewnie coś w BIOSie trzeba przestawić...
                      Marki trzy.

Komentarz

• WaldekA
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 246

Zamieszczone przez blackninja
                        Ja zmieniłem jakiś czas temu procka z C2D na Quada. System widzi mi tylko dwa rdzenie nadal.
                        Jaka płyta i jaki procek? Ja mam Asusa P5G41T-M i procka Intel® Core™2 Quad Q9650 widzi bez problemów jako 4 rdzeniowego. We wcześniejszej płycie P5Q musiałem bios do najnowszej wersji zaktualizować.
                        Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• piotrek72t
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 380

Ja zmieniłem jakiś czas temu procka z C2D na Quada. System widzi mi tylko dwa rdzenie nadal. Ktoś podpowie co trzeba zrobić, aby dwa pozostałe zmusić do roboty? Mam Win7 64-bit, 8GB RAM, płyta główna wymieniona razem z prockiem (poprzednia padła) i obsługuje czerordzeniowce na 100%. Pewnie coś w BIOSie trzeba przestawić...
                          Rozumiem ze system po znmianie konfiguracji zainstalowałeś od nowa ?
                          Piotr Talarczyk
                          1ds III 1d

Komentarz

• sid
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 643

Zamieszczone przez mxw
                            chyba coś przeoczyłem.
                            to na czym polega power Twojego komputera, że - pomimo dwóch lat - jest tak wydajny, jak wszystko co dziś najlepsze?
                            To dość proste. Socket 1366 jest królem wydajności i był zaprojektowany specjalnie z myślą o najwydajniejszych komputerach, do tej pory jeszcze nie doczekał się swojego prawowitego następcy, który ma dopiero nadejść w postaci Socketu 2011, który z pewnością go zdeklasuje wydajnością, ale wciąż go nie ma na rynku.

Od czasy wydania socketu 1366 Intel wypuścił dwa nowsze, 1156 i najnowszy, Sandy Bridge 1155. Zwłaszcza najnowszy Sandy Bridge jest generalnie platformą nowocześniejszą, ale nie jest skierowany na rynek High End, tylko jako mainstream. Nie ma w ogóle w ofercie procesorów 6 rdzeniowych pod ten socket. Procesory te są w niższym (lepszym) procesie technologicznym, są bardziej energooszczędne, ale najszybsze modele są mniej więcej na poziomie najwolniejszych na socket 1366. Są też sporo tańsze.

W wielu serwisach internetowych poświęconych komputerom, mówią, że platforma 1366 to już przeżytek, że nikt tego nie kupuje, być może jeśli chodzi o graczy tak. Nawet na giełdzie komputerowej w zasadzie nie ma zestawów pamięci składających się z trzech modułów (nie 2 i nie 4), bo platforma jest na tyle mało popularna, że im się nie opłaca tego ściągać. Tym nie mniej na razie 1366 pozostaje niekwestionowanym królem wydajności. Oczywiście do czasu.

Są dwie możliwości. Pierwsza, płyta wymaga aktualizacji biosu. Wejdź na stronę producenta, sprawdź jaki jest najnowszy dostępny BIOS. Potem zobacz jaki masz na płycie np. programem CPU-Z. Jeśli jest nowsza wersja, a w śród zmian wymieniają dodanie obsługi nowych procesorów.

Druga możliwość, to być może trzeba zmienić jakieś ustawienie w biosie, które np. wyłączają połowę rdzeni. Tylko ostrożnie z manipulowaniem, bo możesz sobie utrupić komputer.

Oczywiście są też inne możliwości, może coś się zepsuło, może Cię oszukali, sprzedali procek 2 rdzeniowy, nie widząc komputera na miejscu, nie wiem co i jak do końca.

Komentarz

• GMHusky
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 136

co myślicie o takim zestawieniu gdzieś to znalazłem na komputer świat:
                              Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
                              ------------------------------------------------------
                              Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
                              http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Ja myślę, że przede wszystkim jest mocno nieaktualny Za <400PLN to ja ostatnio kupiłem 16GB DDR3 i to nienajgorszej.
                                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...