Przesłona czy przysłona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Przesłona czy przysłona

wycięte z http://www.canon-board.info/showthread.php?t=45885

Zamieszczone przez dudorian
    I dzień stał się piękniejszy. Dzięki Panowie za odpowiedź, bo ja już szału dostawałem. Próbowałem też ustawiać przesłonę na zbliżeniach i wtedy działało jak należy, dlatego się pogubiłem. Jeszcze raz dziękuję.:-D
    Przysłonę - pleaseeeeee...
    122
    PRZYSŁONA
    0%
    99
    PRZESŁONA
    0%
    23

The poll is expired.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.
  • dudorian
    • 2009
    • 9

Przysłonę. Przysłonę, Przysłonę .....
    Już się poprawiłem
    I zapamiętałem

Komentarz

• pan.kolega
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2817

Zamieszczone przez dudorian
      Przysłonę. Przysłonę, Przysłonę .....
      Już się poprawiłem
      I zapamiętałem
      Nie musisz sie poprawiać. "Przesłona" jest poprawnie. Tak to zostało kiedyś wymyślone, ( przez kogoś mądrzejszego) że obce słowo "diaphragm" zastąpi się polskim słowem "przesłona."

Dlatego, że grecki prefiks "dia-" odpowiada polskiemu "prze-". Stąd również "przepona" (też diaphragm po angielsku i podobnie po łacinie) albo prze-kątna zamiast "dia-gonal." Albo prze-zrocza-transparency-diapositive.

To nie ma nic wspólnego z tym, czy zasłania cześciowo, czy całkowicie (a zasłania całkowicie te część obiektywu, którą ma zasłaniać.) Chodzi o to, że jest prze-grodą, w po-prze-k obiektywu, jak prze-kątna, prze-dział.

Dopiero niedawno domorośli filozofowie wymyślili sobie, że ma być "przysłona," bo jednak dziurka zawsze zostaje.....:grin: więc całkiem nie zasłania, tylko trochie.... A to właśnie nie jest zasłona, ani przysłona, tylko przesłona.
      Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez pan.kolega
        Nie musisz sie poprawiać. "Przesłona" jest poprawnie. Tak to zostało kiedyś wymyślone, ( przez kogoś mądrzejszego) że obce słowo "diaphragm" zastąpi się polskim słowem "przesłona."

Dlatego, że grecki prefiks "dia-" odpowiada polskiemu "prze-". Stąd również "przepona" (też diaphragm po angielsku i podobnie po łacinie) albo prze-kątna zamiast "dia-gonal."

To nie ma nic wspólnego z tym, czy zasłania cześciowo, czy całkowicie (a zasłania całkowicie te część obiektywu, którą ma zasłaniać.) Chodzi o to, że jest prze-grodą, w po-prze-k obiektywu, jak prze-kątna, prze-dział.

Dopiero niedawno domorośli filozofowie wymyślili sobie, że ma być "przysłona," bo jednak dziurka zawsze zostaje.....:grin: więc całkiem nie zasłania, tylko trochie.... A to właśnie nie jest zasłona, ani przysłona, tylko przesłona.
        Widać do wszystkiego domorosły filozof moze dorobić teorię. Za moich szczenięcych lat to była przysłona i kropka. Za przesłonę walili po dupie.

Przy-słona bo przy-słania światło w obiektywie a nie prze-słania. Przesłanie po polsku znaczy coś innego.

Niektórzy obie formy uważają za poprawne.
        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• margo7355
          Coś już napisał
          • 2005
          • 73

w podobnym wieku jestem jak Ty Janusz Body i za moich młodych lat była również PRZYSŁONA

Komentarz

• bakek
            Bywalec
            • 2007
            • 126

sprawdziłem w Słowniku poprawnej Polszczyzny- obie formy są poprawne

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez bakek
              sprawdziłem w Słowniku poprawnej Polszczyzny- obie formy są poprawne
              Słownik poprawnej polszczyzny jest... słownikiem poprawnej polszczyzny a nie słownikiem poprawnych terminów technicznych

Aczkolwiek, jak już pisałem, są tacy co obie formy uważają za poprawne to... w podstawówce mnie uczyli, że wyrazów obcych się nie odmienia i "cuś" takiego jak radio jest constans czyli mówi się "słuchałem radio", "mówili w radio" itp. itd. Uczyli mnie też, że w obiektywie jest przysłona a przesłona to na scenie w teatrze... ale widać moi nauczyciele to byli "domorośli filozofowie" chociaż byli to w większości "przedwojenni" lwowiacy.

Dużo błędów językowych wkradło się do języka polskiego "tylnymi drzwiami" i pozostało przez zasiedzenie. Znam takich profesorów wyższych uczelni co mówią "przyszłem" i "cuś".

Janusz,

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Zamieszczone przez margo7355
                w podobnym wieku jestem jak Ty Janusz Body i za moich młodych lat była również PRZYSŁONA
                Popieram, od szczenięcych lat towarzyszy mi pojęcie "przysłona".
                Co innego jest "przegroda".
                Ale dzisiaj... bez komentarza.

Pozdrówka!
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• bakek
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 126

Słownik poprawnej polszczyzny jest... słownikiem poprawnej polszczyzny a nie słownikiem poprawnych terminów technicznych
                  no wiesz... ja używam terminu przysłona- z przyzwyczajenia, ale wydaje mi się, że przesłona nie jest błędem, mimo wszystko do przesłony ciężko by mi się było przyzwyczaić:-D

Komentarz

• Tomeksad2
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 211

Przesłona czy przysłona wiadomo o co chodzi. Pewnie wielu bardziej pasuje przysłona ( mi również ), ale kupiłem sobie książkę Jerzego Fedaka o fotografii cyfrowej i tam używa słowa przesłona.
                    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• altowiolistka
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 70

ale nudzicie ;]
                      wszyscy wiedza o co biega ;]
                      http://www.bulanowska.eu
                      http://www.facebook.com/aleksandra.bulanowska
                      zapraszam!

Komentarz

• Slider
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1052

Zamieszczone przez altowiolistka
                        ale nudzicie ;]
                        Tak, ale że bakulik wyczerpał temat, to trzeba było pociągnąć OT..:-)

Komentarz

• nagor
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 522

Zamieszczone przez Janusz Body
                          Za moich szczenięcych lat to była przysłona i kropka. Za przesłonę walili po dupie.
                          znalazłem książkę o fotografi z 1971 roku (wydanie VI wiec powstała pewnie troche wczesniej i jak byk jest
                          przYsłona.
                          Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                          zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

z braku odpowiedniej ksiazki pod reka, a takze z doraznej niemoznosci nabycia droga kupna wzgledem po prostu obejrzenia takowej, bede sie posilkowal takim linkiem:

i w slowniku poprawnej polszczyzny powinny byc obie wersje jako ekwiwalentne.

a co do zasadnosci... w slowniku poprawnej polszczyzny jest tez "srubokret", a nie ma "wkretaka", mimo ze sruby tym czyms sie zasadniczo nie wkreci

w slowniku tym nie ma z kolei slow takich jak "jabol" czy tez "szato-jabolo" (chateaux jaboleaux, dla preferujacych zapis oryginalny, niezgodny z zasadami transkrypcji) - a wszyscy wiedza o co chodzi

obie wersje sa poprawne, choc przyslona jest sensowniejsza jezykowo.

Przesłanie po polsku znaczy coś innego.
                            jesli juz rzeczownik, to przeslanianie. przeslonic moze cos widok - np. "flaga przeslania (zaslania) mi widok na gory". w tym kontekscie przeslona tez jest czyms co spelnia taka role.
                            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• Mellan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1851

Jasne, że przysłona.
                              Niestety, obawiam się że niedbalstwo językowe młodych
                              Zamieszczone przez altowiolistka
                              ale nudzicie ;]
                              czy też szerokiej publiczności nie wnikającej zanadto, doprowadzi jednak do formy łatwiejszej, bardziej obiegowej, co słownik wydaje się już akceptować.
                              Tak jak się to stało z cytowanym tu przykładem słowa "radio" które bez błędu można odmieniać przez przypadki.
                              "Lud rządzi, panie..." i nie ma przebacz.:neutral:
                              C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...