Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Hej! Wracam do tematyki ślubnej po odłożeniu butów na kołek przez ostatnie 4 lata. W zwiazku z tym, ze ze sprzetu mam teraz tylko
Canon 6D + Sigma Art 24 1.4, chce dokupic drugie body - tutaj skłaniam się ku 6d mk ii. Nie chce uzywanego sprzetu a na 5dmk iv mnie nie stac.
W kwestii obiektywow zawsze bylem fanem stałek, ale jesli ktos przekona mnie do jasnego zooma to słucham.
Uzywalem przez chwile sigme 85 art ale wydawała mi się za wąska ?
Czy połaczylibyscie 24mm z 35 + 50? Czy jednak 24/50/135? Wiem ze miedzy 24 a 35 a 50 nie ma duzej roznicy ale zawsze chcialem 35tke dorzucic.
Kazda krytyka i kazdy glos mile widziane. W kwestii body tez
It's the time of the year in which rankings appear all around the Internet spotlighting the best performers of the past 12 months. But what about the worst? As the French writer Beaumarchais once said, “Without Freedom to blame, there is no flatterer's praise.” Here is my take at the worst 2017 camera, the Canon 6D Mark II.
ten aparat ma specyfikację rodem z 2013roku
Ja bym celował w:
Canon Eos R
Będzisz miał pełno wyprzedaży teraz
Ogólnie canon nie ma za wiele do zaoferowania. Tak naprawdę tylko R5 ale cena zawysoka
Albo kup 6D używanego za 2000zł w idealnym stanie i tyle
Standardowy zestaw ślubny najbardziej uniwersalny to 35mm 1.4 + 50mm 1.5 + 85mm 1.4 z serii ART sigmy, ale tak naprawdę co weźmiesz to tylko Twoja decyzja.
Polecam wypożyczyć obiektywy sigmy to sobie przetestujesz
--- Kolejny post ---
Swoją drogą teraz COVID wraca nie wiem czy śluby mają sens
Tzn tak jesli mialbym kupowac nowy sprzet na gwarancji to tylko 6d mk ii.
Z uzywek to Canon 5d mkiii albo iv. Własnie widzialem pare ogloszen na 5d mkiv ale nie wiem czy warto ufać...
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
Jesli chodzi o EosR nie wiem czy chce przesiadac sie na bezlusterkowce
W temacie covidu sie nie wypowiadam, bede rozkrecal i zbieral sluby, nie mam wielkiej presji aby zaczac juz. Moim pierwszym sezonem moze byc nawet 2022, gdyz mam podstawowe zrodlo dochodu
Jesli chodzi o EosR nie wiem czy chce przesiadac sie na bezlusterkowce
Jak raz spróbujesz, jak zobaczysz precyzję AF, to nie będziesz chciał wrócić do lutrzanek
W podobnym budżecie, jeśli ma być nowy, patrzyłbym na RP. A jeśli możesz trochę dorzucić, to na R.
Jak raz spróbujesz, jak zobaczysz precyzję AF, to nie będziesz chciał wrócić do lutrzanek
W podobnym budżecie, jeśli ma być nowy, patrzyłbym na RP. A jeśli możesz trochę dorzucić, to na R.
A jesli chodzi o szkła typu sigma art? Sa one obslugiwane przez RP? Czy faktycznie bezlusterkowce na sluby beda dobrym rozwiazaniem? Zakladam, ze to pytanie bylo zadane setki razy ale mozecie mnie traktowac jakbym wrocil z podrozy w przeszlosc i nie wiem z czym sie je bezlusterkowce
Posiadam 6D MKII i bardzo sobie chwalę jednak w niedalekich planach jest zmiana na R właśnie ze względu na AF. Z obecnym 6D MKII bardzo często używam Sigmy 24-105 F4 ART i mogę powiedzieć, że zdarzają się strzały z nietrafioną ostrością jak dla mnie to za często. Przypuszczam że we współpracy z R nie będzie problemów z ostrością ze względu na AF. Wspomniałeś o jasnym zoomie. Ostatnio robiłem trochę portretów w plenerze i doskonale sprawdził mi się Canon 70-200 f2.8 IS II.
https://www.photographer-limerick.com/
Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano
obawiam się że takie 28-300 nie zastępuje ani jednej stałki, nawet idąc tokiem rozumowania z wcześniejszego posta
podobnie jak wskazany zoom sigmy,
to tak jak by auto (bo ma 4 koła) zastepowało 2 rowery któremaja po 2 każdy,albo odwrotnie jak kto woli
nie ma i nie bedzie prostego przełożenia ogniskowych zooma nawet w miare jasnego na jasne stałki, tyle w temacie
podobnie jak wskazany zoom sigmy,
to tak jak by auto (bo ma 4 koła) zastepowało 2 rowery któremaja po 2 każdy,albo odwrotnie jak kto woli
nie ma i nie bedzie prostego przełożenia ogniskowych zooma nawet w miare jasnego na jasne stałki, tyle w temacie
z tym zoomem sigmy to już tak nie do końca - jak coś jest czarne i wyglada jak kot to może robić za czarnego kota - podobnie jak coś jest jasne jak stałka i ma ostrośc stałki to może robić za stałkę w tym wypadku nawet za trzy stałki na raz nie wiem jaki ta sigma ma bokeh (pewnie sigmowy ) ale z tym nawet w stałkach jest różnie i różne osoby lubią rózne rozmycia - o 28-300 chyba sie tego nie da powiedzieć nawet zamykając oczy
a ogólnie to co masz na myśli - twierdzisz że ogniskowe w zoomach są "inne" niż w stałkach? a w jakim sensie? - ogniskowa to parametr fizyczny, podobnie jak jasność to się mierzy i porównuje bez problemów - w fotografii nie fascynują mnie technikalia można nawet powiedzieć że staram się nimi nie zajmować, chyba że muszę ale ogniskowa to to dość dobrze określone pojęcie
Komentarz