Ostre zdjęcia w kościele - technika?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atze
    Bywalec
    • 2014
    • 157

Ostre zdjęcia w kościele - technika?

Przeglądam exify zdjęć wykonanych w kościołach przez okolicznych fotografów. Prawie wszystkie mają ręczny program ekspozycji. Zastanawiam się jaka jest metodologia dobierania ustawień do takich zdjęć. Może ktoś podzieli się wiedzą.

Znalazłem takie podejście: Canon 6D, 35f1.4, tryb M:
    - szybkość migawki 1/160 - zamrożenie ruchu,
    - przysłona na f2-f2.8 - głębia ostrości, którą chcemy osiągnąć,
    - iso - parametr który dopasowujemy, aby osiągnąć poprawne naświetlenie, gdy się to nie udaje to zwiększamy otwór przysłony.

Czy to jest dobre podejście?

Kolejna rzecz to zdjęcia w ławce. Wydaje mi się, że nie da się zrobić ostrego zdjęcia 4 osób siedzących w ławce.

Patrząc na takie ustawienie w kościele: 4 osoby siedzą w ławce, fotograf z prawej strony. Dla 35f2.8 głębia ostrości to jakieś 55cm. Tylko środek jest ostry. Zwiększając przysłonę np. do 5.6 braknie zakresu iso. Jak zrobić ostre zdjęcie 4 osób w ławce?
  • RTSiak
    Uzależniony
    • 2010
    • 635

Odp: Ostre zdjęcia w kościele - technika?

stanac w innym miejscu?

Komentarz

• Fotosz
      Coś już napisał
      • 2015
      • 90

@Atze,
      oczywiście że da się zrobić ostre zdjęcie wszystkich siedzących w ławce... trzeba tylko stanąć w takim miejscu aby wszyscy byli mniej więcej w podobnej odległości od Ciebie... Nie ma co tak analizować technicznych aspektów fotografii w kościele. Skupić się trzeba bardziej na emocjach. Ja używam (w pełni świadomie), trybu A. Często korzystam z blokady ekspozycji. Często nie ma czasu na zastanawianie się i mierzenie ręcznie ekspozycji.
      Fotografia ślubna Kraków - zajęcie zrodzone z pasji
      Mój blog - nie tylko tematy ślubne

Komentarz

• atze
        Bywalec
        • 2014
        • 157

Przykład dotyczy rodziców z dzieckiem i chrzestnych siedzących w 3-ciej ławce od początku. Nie ma jak stanąć, aby uchwycić wszystkich nie zasłaniając ich osobami siedzącymi w ławkach 2,1.
        Wychodzi, że najlepiej takich zdjęć nie robić.

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1513

Zamieszczone przez atze
          Przykład dotyczy rodziców z dzieckiem i chrzestnych siedzących w 3-ciej ławce od początku. Nie ma jak stanąć, aby uchwycić wszystkich nie zasłaniając ich osobami siedzącymi w ławkach 2,1.
          Np przymknij ile możesz. wydłuż czas naświetlania. Odejdź dwa kroki dalej, zrób szerszą ogniskową itp itd. Jak takie zagwozdki stanowią dla Ciebie problem, to może zbyt wcześnie na fotografie kościelną?
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• atze
            Bywalec
            • 2014
            • 157

Wczoraj odbył się chrzest w rodzinie. Zrobiłem parę fotek jako drugi fotograf i widzę, że mi to nie wyszło, dlatego pytam.
            Podałem body/obiektyw, jak zrobić poprawne zdjęcie tym sprzętem.

- przymykałem, słabo doświetlone, duże iso, duży szum, próbować z korektą ekspozycji? odszumiać zdjęcia przy obróbce?,
            - dłuższy czas to poruszone/mało ostre zdjęcie,
            - dwa kroki dalej przy 35mm to łapę to czego nie potrzebuje, kadrować przy obróbce? utracę jakość,
            - szersza ogniskowa - mówimy o 35mm.

Komentarz

• 7four
              Uzależniony
              • 2009
              • 850

A znalazłeś kiedykolwiek zdjęcia w czyimś PF, które teraz tak próbujesz zrobić "na siłę" ?

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez atze
                Wczoraj odbył się chrzest w rodzinie. Zrobiłem parę fotek jako drugi fotograf i widzę, że mi to nie wyszło, dlatego pytam.
                Podałem body/obiektyw, jak zrobić poprawne zdjęcie tym sprzętem.

- przymykałem, słabo doświetlone, duże iso, duży szum, próbować z korektą ekspozycji? odszumiać zdjęcia przy obróbce?,
                - dłuższy czas to poruszone/mało ostre zdjęcie,
                - dwa kroki dalej przy 35mm to łapę to czego nie potrzebuje, kadrować przy obróbce? utracę jakość,
                - szersza ogniskowa - mówimy o 35mm.

Ja wiem jak zrobić! Trochę ciężko będzie ze sprzętem który masz ale da się!
                6D, 35mm, 1/60, f11, ISO3200 , lampa na wprost
                Stawiasz browara przy okazji

Komentarz

• Makudonarudo
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 381

Szersza ogniskowa = większa głębia ostrości. Na konkretne ujęcia przydatne.
                  Na dłuższy czas = stabilizacja. To nie koszykówka tylko NIERUCHOMO siedzące osoby w ławkach.

Komentarz

• atze
                    Bywalec
                    • 2014
                    • 157

Zamieszczone przez 7four
                    A znalazłeś kiedykolwiek zdjęcia w czyimś PF, które teraz tak próbujesz zrobić "na siłę" ?
                    To nie ma znaczenia czy znalazłem czy nie. Ja sobie takie zdjęcie wymarzyłem i takie chce mieć. Was pytam czy tym sprzętem się da, bo ja widać nie potrafię.

Komentarz

• tlustyx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1304

Zamieszczone przez atze
                      To nie ma znaczenia czy znalazłem czy nie. Ja sobie takie zdjęcie wymarzyłem i takie chce mieć. Was pytam czy tym sprzętem się da, bo ja widać nie potrafię.
                      Skoro to osoby siedzące w ławce to po co czas 1/160? Jak możesz to np. podnieś ISO o 2/3 EV czas 1/60 i przysłona 5.6
                      Czas można jeszcze próbować wydłużyć, jeśli GO jeszcze za mała to krok w tył (zwiększy się GO, bo zwiększy się odległość ostrzenia), a jeśli za szeroko będzie łapać to później lekko wykadrować
                      6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                      Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Tomek67
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 163

Zamieszczone przez atze
                        Może kup sobie np. 24-70mm IS
                        On ma naprawdę porządną stabilizacje.
                        Przy takich statycznych zdjęciach w kościele po prostu porób sporo zdjęć z dłuższymi czasami.
                        Bez problemu powinieneś używać 1/60s zamiast 1/160
                        A nawet zaryzykowałbym jeszcze dłuższy czas.
                        U koleżanki na weselu zawodowiec używał czasów 1/30 sekundy bez lampy np. przy krojeniu tortu.
                        Fakt, że ludzie ciut wyszli poruszeni, ale w kościele sceny są bardziej statyczne.

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez atze
                          Ja sobie takie zdjęcie wymarzyłem i takie chce mieć. Was pytam czy tym sprzętem się da, bo ja widać nie potrafię.
                          Napisałem wyżej, że się da
                          Masz trochę zbyt dobry sprzęt do takich zdjęć ale da się!

Komentarz

• maik30d
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 95

Może pokaż co Ci wyszło ? Pytanie czy tym sprzętem się da zrobić jest nie na miejscu bo 35 można zrobić baaaaardzo dużo a na siłę to tylko 35 można zrobić cały reportaż

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez atze
                              mozna zrobic, ale mozna sie tez przygotowac/zabezpieczyć, jak robiłem chrzciny w 2 dzień swiąt (21 dzieci do chrztu) to zapowiedziałem rodzicom, żeby wczesniej zajeli sobie 1 ławkę z przodu (ktoś z rodziny poszedł 30 min wczesniej) i juz po problemie, mogłem mieć wszystkie osoby ostre w ławce na f/1.2

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Tomek67
                              U koleżanki na weselu zawodowiec używał czasów 1/30 sekundy bez lampy np. przy krojeniu tortu.
                              Fakt, że ludzie ciut wyszli poruszeni, ale w kościele sceny są bardziej statyczne.
                              raczej bym nie chciał takich "ahtystycznych" zdjęc...
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

Pracuję...