Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Panie i Panowie, czy ktoś z Was używa obiektywu Sigma 85mm ART? Stoję przed zakupem i chciałbym zasięgnąć opinii kogoś kto mocno siedzi w branży ślubnej. Jak z ustawianiem ostrości w ciężkich warunkach kościołowo-weslenych? Jak ogólne wrażenia?
Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem 2 obiektywów z serii ART (35mm oraz 20mm i bardzo je sobie chwalę).
Sigma 85 mm ART jest już w mojej torbie (do której ledwo się zmieściła). Pierwsze zlecenie już za mną więc chciałem podzielić się moimi spostrzeżeniami.
Szkło jest OGROMNE! Wiedziałem, że to kawał obiektywu, ale na żywo robi jeszcze większe wrażenie. Szczególnie w porównaniu do Canona 85 mm 1.8. To tyle jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, teraz przechodzę od rzeczy. Jakość zdjęć nawet na przesłonie 1.4 to jest bajka. Nie ma co porównywać z Canonem 85 1.8, to jest po prostu inna liga.
Obiektyw przetestowany na większych odejściach jak i na ciasnych, bliskich planach i jestem zachwycony. Centrum kadru jest mega ostre, brzegi kadru również. Testy na optyczne.pl nie kłamią Co do AF to tutaj nie spodziewałem się cudów. Nie jest to szybkie szkło, czasami (nawet jak na sigmę rzadko) potrafi się pomylić. Na szczęście udało mi się dobrać egzemplarz najbardziej powtarzalny. Po pierwszym zleceniu z tym szkłem celność mogę oszacować na poziomie 70% (szału nie ma ale to są moje przybliżone szacunki). Fotografowałem w ciężkich warunkach kościelnych.
Nie tak dawno kupiłem 85 1.8 USM. Nie mam jeszcze nawet osłony przeciwsłonecznej, a tu taka rzeźnia od Sigmy. Czy warto wymieniać 85 1.8 na tę Sigmę, do takiego małego okienka jak 6D?
Robson, tak jak pisałem wyżej. Ta sigma to jest zupełnie inna liga. Niestety sigma to też zupełnie inna liga cenowa:/ co skutecznie zniechęca do wymiany. Canon 85mm 1.8 USM ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny, bo z tego co pamiętam można go kupić nawet za 900 zł (używkę w dobrym stanie). Ja pracowałem na 85mm 1.8 USM dobrych kilka lat i jakoś mocno nie narzekałem Już od 2 lat czekałem aż pojawi się sigma 85mm ART, chociaż wahałem się nad canonem 85mm 1,2 L II bo cena Sigmy wcale nie jest dużo mniejsza.
Z tego co wiem to Canon 6D ma pełną klatkę, co więc masz na myśli pisząc "małe okienko"?
Też kusi mnie ta Sigma, ale chyba na razie zrezygnuję, bo muszę zaznajomić się lepiej z moim 85 1.8 USM. Z drugiej strony jak widzę ostrość S20 1.4A albo C100 2.8L, to chciałoby się mieć też te 85 ostre.
Chodziło mi o małą (20 mln pikseli) matrycę w 6D.
Zanussi ma sporo racji Tamron tańszy, podobnie jak sigma starszej generacji (nie ART), której wartość teraz pewnie będzie dramatycznie spadać. Coś czuję, że będzie można ją kupić w bardzo dobrej cenie. Należy jednak pamiętać, że przy wystąpieniu FF lub BF trzeba kalibrować z puszką w serwisie... Sigma Art na szczęście ma USB Dock i kalibracji z body oraz update firmware'u można dokonać samodzielnie przy odrobinie determinacji i cierpliwości Kalibrowałem moją 35 ART jakieś 3 godziny, ale zyskała dzięki temu sporo na celności
Sigma 85 mm ART jest już w mojej torbie (do której ledwo się zmieściła). Pierwsze zlecenie już za mną więc chciałem podzielić się moimi spostrzeżeniami.
Szkło jest OGROMNE! Wiedziałem, że to kawał obiektywu, ale na żywo robi jeszcze większe wrażenie. Szczególnie w porównaniu do Canona 85 mm 1.8. To tyle jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, teraz przechodzę od rzeczy. Jakość zdjęć nawet na przesłonie 1.4 to jest bajka. Nie ma co porównywać z Canonem 85 1.8, to jest po prostu inna liga.
Obiektyw przetestowany na większych odejściach jak i na ciasnych, bliskich planach i jestem zachwycony. Centrum kadru jest mega ostre, brzegi kadru również. Testy na optyczne.pl nie kłamią Co do AF to tutaj nie spodziewałem się cudów. Nie jest to szybkie szkło, czasami (nawet jak na sigmę rzadko) potrafi się pomylić. Na szczęście udało mi się dobrać egzemplarz najbardziej powtarzalny. Po pierwszym zleceniu z tym szkłem celność mogę oszacować na poziomie 70% (szału nie ma ale to są moje przybliżone szacunki). Fotografowałem w ciężkich warunkach kościelnych.
Ja się jeszcze nie spotkałem z ciężkimi warunkami kościelnymi dla jasnych szkieł i wysokich używalnych iso. Przecież wszyscy tam stoją jak słupy soli. Albo sprzęt celuje albo nie. To rozumiem, że w ruchu ta sigma nie da rady w ogóle skoro jest problem z osobami będącymi w miejscu ?? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to wina szkła.
I tak i nie Tzn są takie które celują w punkt i takie które z powodzeniem i bardzo szybko kalibruje się w aparacie
Nie mam wielkiego doświadczenia z jasnymi szkłami, ale moja Sigma 85/1,4 EX ma problem z trafieniem przy niedostatku światła zastanego. Wystarczy, że jest jakieś "zmieszane" dużo innych lamp, nie ciemno, a ostrość pudłuje. Podobnie jest ze doświetlaniem siatką, gdy jest względnie jasno. Gdy jednak jest ciemniej i siatka jest wyraźnie widoczna i kontrastowa, to AF trafia bardzo dobrze.
Ktoś kiedyś poruszał ten temat, może nawet Behamot, ale coś w tym świetle/rodzaju jednak jest.
Tamrona na pewno nie kupię. Ten obiektyw jest ostrzejszy w rogach kadru niż w centrum. Sigmę też już prawie wybiłem sobie z głowy, ze względu na gabaryty i wagę. Zostaję dalej przy moim lekkim, szybkim i w miarę ostrym EF 85 1.8 USM.
C EOS R + BG-E22 | C 1Dx | T 15-30mm f2.8 Di VC USD G2 | C 28-70mm RF | C 70-200mm f2.8 IS II |C 400mm f2.8 IS USM |C Ext. x1.4 III |C 200 f1.8 L USM | Speedlite 470EX -AI | Yongnuo YN600-EX x 2 | Yongnuo YN-E3-RT |
Komentarz