Canon 70 D czy 6 D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Iza90
    • 2016
    • 4

Canon 70 D czy 6 D

Witam.

Przymierzam się do zakupu nowego sprzętu, póki co posiadam Canona 550D + Tamron 17-50 (z opisu wynika, że ma mocowanie tylko APS-C) + Canon 50 mm + Lampa błyskowa
    Fotografuję na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych oraz u znajomych typu 18-nastki, chrzciny, a także zrobiłam kilka ślubów u znajomych którzy nie mieli profesjonalnego fotografa ani kamerzysty - oczywiście póki co za darmo

Chcę docelowo rozwinąć się w fotografii ślubnej, już nawet znalazłam fotografa który weźmie mnie pod swoje skrzydła, jednak posiada on sprzęt Sony, a ja planuję pozostać przy Canonie.

Budżet, który posiadam to 7,5 - 8 tys złotych i mam dylemat jak je zainwestować:

- opcja I - Canon 70 D + Canon 85 mm + Canon 35 mm - lub zamiast tych dwóch jakiś inny na początek uniwersalny obiektyw w cenie ok. 4 tys

- opcja II - Canon 6D + na początek Canon 35mm, a później dokupienie 85mm - lub jakiś inny w cenie ok. 2 tys.

Obiektyw Canon 50mm, lampe błyskową, karty pamięci itp. - mam.

Czy myśląc o ślubach jest sens przesiadać się z 550D na 70D, czy od razu przejść na pełną klatke? Czy jednak kupić 70D a resztę zainwestować w obiektywy ?

Pozdrawiam
    Iza

* Mała edycja postu : Sprzęt, który wymieniłam musi być nowy, ze względu na to, że posiadam swoją firme i mam możliwość odliczenia FV.
    Ostatnio edytowany przez Iza90; 56636.
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4087

Odp: Canon 70 D czy 6 D

Jesli sluby wez 6D i to najlepiej 2szt.
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• PMP
      Bywalec
      • 2012
      • 131

W tym przypadku wybrałbym konfigurację z 6D. Zdecydowanie.
      Z bliska i z daleka

Komentarz

• salas
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 3000

Używane 6d używane 35 2.0 is usm używane 85 1.8
        I jeszcze tysiak powinien zostac
        SONY

Komentarz

• michael_key
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2129

Zamieszczone przez salas
          Używane 6d używane 35 2.0 is usm używane 85 1.8
          I jeszcze tysiak powinien zostac
          Najrozsądniejsza opcja. Iza90 zaoszczędzone pieniądze zainwestujesz w akcesoria, które ewentualnie Ci brakuje.

Komentarz

• Iza90
            • 2016
            • 4

Zamieszczone przez michael_key
            Najrozsądniejsza opcja. Iza90 zaoszczędzone pieniądze zainwestujesz w akcesoria, które ewentualnie Ci brakuje.
            Tak jak napisałam w dopisce - w grę wchodzi tylko sprzęt nowy, ze względu na FV. Poza tym nie mam szczęścia do kupowania używanych rzeczy

Komentarz

• michael_key
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2129

Nie doczytałem
              Ja swojego 6D niedawno kupiłem za 6300zł. Biorąc pod uwagę Twój budżet to... do puszki dokupiłbym 35/2 IS USM. Jeśli zabraknie Ci na 85/1.8 to może rozważ sprzedanie Tamrona. Będziesz pracować na jednym doby FF z 35 i 85. Jako backup zostanie Ci 550D

Komentarz

• Zowa
                Bywalec
                • 2013
                • 120

Zamieszczone przez Iza90
                Tak jak napisałam w dopisce - w grę wchodzi tylko sprzęt nowy, ze względu na FV. Poza tym nie mam szczęścia do kupowania używanych rzeczy

Używki też można dziabnąć na FV.
                Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                mój FB
                mój Flickr

Komentarz

• Iza90
                  • 2016
                  • 4

Wiem, że można ale jednak wolę nowy sprzęt. Sprzęt na gwarancji to na gwarancji

Dzięki za odpowiedzi Decyzja co do 6D zapadła

A czy według Was dobór obiektywów jest ok ? Na początek Canon 35 mm, później 85 mm + 50mm, które już mam ? Czy zamiast tego 35mm lepiej coś innego na początek pod pełną klatke ?

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez Iza90
                    Dzięki za odpowiedzi Decyzja co do 6D zapadła

A czy według Was dobór obiektywów jest ok ? Na początek Canon 35 mm,
                    Dobra decyzja i jej nie zmieniaj. 35mm zrobisz wszystko co trzeba.

Komentarz

• AndrzejXM
                      Bywalec
                      • 2015
                      • 242

35mm to bardzo uniwersalana ogniskowa na pelnej klatce. Gdzies w innych watkach byly glosy ze 35 mozna caly slub zrobic. 50 juz masz. Zostanie ta 85 albo jak niektorzy lubia - 100mm. Pomysl o wypozyczalniach sprzetu. Wydatek 50-150 zl na dobe i mozesz na jakims slubie "pobawic sie" obiektywem zanim zdecydujesz sie na kupno. Uzwany obiektyw staloogniskowy w dobrym stanie latwiej kupic niz uzywane body w dobrym stanie. Wiec nie ma strachu. Oczywiscie na fakture.
                      Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Komentarz

• Iza90
                        • 2016
                        • 4

Dzięki wszystkim za pomoc

Sprzęt zamówiony, w poniedziałek będę testować

Pozdrawiam

Komentarz

• marcar
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 40

Zamieszczone przez aptur
                          Dobra decyzja i jej nie zmieniaj. 35mm zrobisz wszystko co trzeba.
                          Podzielę się swoim skromnym doświadczeniem - o ile 35 IS naprawdę świetnie się sprawdza z 6D, to 85 f1,8 trochę słabo ostrzy w trudnych warunkach (wesele, ciemna sala, oświetlona błyskającymi ledami). Przez słowo słabo mam na myśli to, że AF się gubi i długo szuka punktu ostrości, oczywiście na centralnym bo o innych punktach AF w 6D w takich warunkach zapomnij. Ku mojemu zaskoczeniu o wiele lepiej pod tym względem wypada 50 STM.

Komentarz

Pracuję...