Dodatkowe lampy na weselu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • heather
    Dopiero zaczyna
    • 2014
    • 38

Dodatkowe lampy na weselu

Witam,

Potrzebuje dokupić dwie lampy, które będę używane na statywach podczas wesela.
    Moje pytanie jakie się najlepiej sprawdzą? Chodzi mi o jak najtańsze ale w miarę dobre. (1/8000 błysku, ettl itp).
    Jakie wyzwalacze, odbiorniki kupić żeby wszystko dobrze sie sprawdziło?
    Na stopce będzie 580 ex II

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
  • chrisNI
    Bywalec
    • 2013
    • 173

Odp: Dodatkowe lampy na weselu

Najkorzystniejszá opcjá IMHO to YN- 568 mark2. Kupiłem z ciekawości i świetnie wspòłpracuje z moim I trzema speeadlight 580 mark2. Ma wszystko co systemowym 580 ka. Jedyna ròżnica to palnik daje 200 K więcej jak systemowa.

Komentarz

• solti
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1159

Jeśli ma być jak najtaniej, dobrze i z ettl (a tak napisałeś), to 2 x YN685 + YN622C na sanki a na to 580EX.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez chrisNI
      Najkorzystniejszá opcjá IMHO to YN- 568 mark2
      Do tej lampy będzie potrzebny dodatkowy YN622C. Bez tego lampa pracuje bezprzewodowo tylko w podczerwieni a to nie jest zbyt niezawodne. Poza tym jest droższa od YN685 a w pakiecie z YN622 dużo droższa (YN685 ma wbudowany odbiornik YN622).
      Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
      galeria na forum Canon-board
      galeria na stronie lotnictwo.net.pl
      galeria.solti.pl

Komentarz

• chrisNI
        Bywalec
        • 2013
        • 173

Jeśli będziesz używał z YN-622C to jak najbardziej kolega @Solti ma racje co do oszczędności. Mòj wybòr to kupno chińskiej kopi systemowym 580 mark2 bo używam bezprzewodowo PocketWizardòw. Generalnie Nie jestem zwolennikiem zamiennikòw I preferòje systemowe lampy Jak ròwneż szkła czy akcesoria... To zaoszczędzi wiele kłopotliwych sytuacji. Co do YN-622c to dość dobra budzetowe opcjá I z yn622c-tx na body świetnie sie sprawuje, możesz ustawiać moc poszczegòlnych lamp z sterownika na body.

Komentarz

• heather
          Dopiero zaczyna
          • 2014
          • 38

Super, dzięki za odpowiedzi.

Proszę dajcie znać jaki dokładnie zestaw odbiorników/wyzwalaczy będę potrzebował? Chodzi mi o cały zestaw który będzie współpracował z 3 lampami (w tym jedna na body tak jak wspomniałem)
          Myślałem też o systemie phottix odin (to się trochę wyklucza jeśli chodzi o budżet ale też o chętnie dowiem się jaki zestaw tego systemy byłby odpowiedni)

Pozdrawiam

Komentarz

• solti
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Jeśli zdecydujesz się na zestaw oparty o YN622C, to potrzebujesz 2 x YN685 + 1 x YN622C. Pod jednym warunkiem! Że masz w miarę nowe body, które obsługuje sterowanie lampami z menu aparatu.
            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
            galeria.solti.pl

Komentarz

• chrisNI
              Bywalec
              • 2013
              • 173

Jeśli chcesz ustawiać moc poszczegòlnych lamp z poziomie puszki to dodatkowo YN622c-TX

Komentarz

• heather
                Dopiero zaczyna
                • 2014
                • 38

super dzięki za info
                body to 5dmk2 i 6d.

A co powiedziecie o wyzwalaczasz phottixa? Mieliście z tym styczność?

Komentarz

• solti
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1159

Zamieszczone przez chrisNI
                  Jeśli chcesz ustawiać moc poszczegòlnych lamp z poziomie puszki to dodatkowo YN622c-TX
                  Przy najnowszych puszkach nie jest potrzebne YN622C-TX - można to ustawić z poziomu body (np. 6D).
                  galeria.solti.pl

Komentarz

• chrisNI
                    Bywalec
                    • 2013
                    • 173

Daruj sobie. IMHO jeśli chińczyk to YN622 albo droższe ale najdoskonalsze PocketWizzard

Komentarz

• solti
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

Poza tym przy założeniu 622C-TX na sanki w body odpada możliwość błyskania z 580EX zapiętej do aparatu (sterownik TX nie ma sanek do lampy) - no chyba, że ktoś dodatkowo używa jeszcze L-bracket'a.
                      Ostatnio edytowany przez solti; 3451.
                      galeria.solti.pl

Komentarz

• tlustyx
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1304

Zamieszczone przez heather
                        Witam,

Moje pytanie jakie się najlepiej sprawdzą? Chodzi mi o jak najtańsze ale w miarę dobre. (1/8000 błysku, ettl itp).
                        ...
                        Po co Ci w lampach na statywach ttl? Tanio i w miarę dobre to YN z serii 560, można je bez problemu wyzwalać błyskiem lampy na body jednak minusem jest to, że jak goście "błyskają" to lampy też.
                        Jeśli wyzwalacze to YN 622.
                        Za około 1000zł (a jak używane to dużo taniej) masz 2 lampy i 3 wyzwalacze - nic więcej nie potrzeba
                        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• 5pirit
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 433

A czy lampy z serii 560 posiadają HSS, bo w pierwszym poście to był jeden z kilku warunków które lampa musi spełniać?
                          eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• pawko
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 159

Zamieszczone przez 5pirit
                            A czy lampy z serii 560 posiadają HSS, bo w pierwszym poście to był jeden z kilku warunków które lampa musi spełniać?
                            czy możesz uzasadnić na co ci te lampy na zabawie weselnej w HSS? co ci mają dać tak krótkie czasy? ja z powodzeniem zamrażam na weselu ruch na 1/160 , 1/200 a czasami nawet na dłuższych czasach, na salach weselnych nie ma tak dużo światła .. zapewniam cię...
                            pozdrawiam
                            paweł

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez heather
                            Witam,

Jakie wyzwalacze, odbiorniki kupić żeby wszystko dobrze sie sprawdziło?
                            Na stopce będzie 580 ex II

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
                            Druga sprawa: jesteś pewien, że chcesz błyskać na weselu w ETTL? jak też tak kiedyś myślałem ale jest to ślepa uliczka jeżeli chcesz używać kilku lamp, ten system jest tak zawodny i nie przewidywalny w połączeniu z wciąż zmiennym oświetleniem zespołu lub DJ'a , że po pierwszym a najdalej drugim weselem będziesz przeklinał ten system. Naucz się od razu ustawień lamp w manualu to naprawdę nie jest takie trudne. wymaga tylko kilku ćwiczeń a ustawienie tego przed pierwszym tańcem ogarniam w tracie jak goście jedzą obiad... ;-) jak i tak nie jadam gorącego rosołu.... :-)
                            pozdrawiam
                            Paweł
                            moje zdjęcia

Komentarz

• 5pirit
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 433

Ale nie mi to potrzebne tylko założycielowi wątku, więc jego pytaj.
                              eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

Pracuję...