Stałki czy zoom, jaka ogniskowa must have na ślub?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom77
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2875

Odp: Stałki czy zoom, jaka ogniskowa must have na ślub?

Zamieszczone przez radiki
    No nie do końca. W warunkach granicznych masz do wykorzystania całe 1EV, a to decyduje czy masz fotkę do kosza, czy nie.
    Jak jest ciemno to może ci pomóc zejście z 5,6 na 1,4 ale 1 ev ?

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez Tom77
      Oczywiście nie zawsze i wszędzie, ale 1 EV może oznaczać np. 1/30 sekundy zamiast 1/15.
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• radiki
        Początki nałogu
        • 2014
        • 341

Zamieszczone przez Tom77
        To "tylko" 1 EV to aż dwa razy więcej światła padającego na matrycę. Różnica np. w czasie naświetlania pomiędzy 1/60 a 1/125 pozwoli Tobie na strzelenie fotki ludziom w tańcu, albo co wolisz między ISO 6400 a 12800 zdecyduje, czy fotka do kosza, czy nie. Jasne obiektywy kupuje się wydając na to 1EV większą kasę nie tylko dla bokehu, ale przede wszystkim dla światła.
        Ostatnio edytowany przez radiki; 51570.

Komentarz

• Tom77
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2875

Zamieszczone przez Merde
          Oczywiście nie zawsze i wszędzie, ale 1 EV może oznaczać np. 1/30 sekundy zamiast 1/15.
          Może oznaczać i są sytuacje, że pewnie się to przyda. Przeważnie zejście o 1EV niewiele pomaga. W ciemnicy myślę o tym na jakiej przesłonie chcę robić zdjęcia a potem kombinuje z czasem i czułością. Przy obecnych matrycach zakup szkła dla zyskania 1EV nie ma najmniejszego sensu

Komentarz

• radiki
            Początki nałogu
            • 2014
            • 341

Jak widać każdy będzie miał w tym temacie swoje zdanie .

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez Tom77
              Może oznaczać i są sytuacje, że pewnie się to przyda. Przeważnie zejście o 1EV niewiele pomaga. W ciemnicy myślę o tym na jakiej przesłonie chcę robić zdjęcia a potem kombinuje z czasem i czułością. Przy obecnych matrycach zakup szkła dla zyskania 1EV nie ma najmniejszego sensu
              No popatrz, dla mnie ten 1 EV to powód dla którego nawet nie myślę o wymianie fujikowego XF 35/1.4 na nowe, znacznie szybsze XF 35/2.0.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Tom77
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2875

Zamieszczone przez Merde
                No popatrz, dla mnie ten 1 EV to powód dla którego nawet nie myślę o wymianie fujikowego XF 35/1.4 na nowe, znacznie szybsze XF 35/2.0.
                Przejście z 1,4 na 2,0 to nie to samo co przejście z 2,0 na 1,4
                Jak napisał radiki każdy będzie miał w tym temacie swoje zdanie

Komentarz

• FotoBB
                  • 2016
                  • 5

Jeżeli ma się jedno body to od biedy wystarczy dobry zoom, ale przy 2 body dużo lepiej jest korzystać przy reportażu ślubnym ze stałek

Komentarz

• irek6311
                    • 2013
                    • 6

Ja tam wolę na jedne body zoom a drugie stało ogniskowe obsługuje, ale jak kto musi papierowe GO mieć to tylko stałki, mnie magia płytkiego Go nie rajcuje a klienci zadowoleni to wolę wygodnie z zooma jak się da (jak kościół w miarę jasny) zdjęcia robić.

Komentarz

• splice
                      Bywalec
                      • 2014
                      • 168

Dzisiaj wróciłem że ślubu gdzie był drugi fotograf poza mną. Pracował na 24-70L 2.8 i 70-200L 2.8. Przestrzelilem parę fotek i już wiem że to nie mój klimat. On z ciekawości przestrzelilem moim 135L i się tylko oczy świeciły.... Dla mnie osobiście jeśli to do ślubu to tylko stalki, dają dużo większe możliwości i większy zapas światła. A ostatnio też myślałem czy nie dokupić takiego 24-70L tak dla własnej wygody, ale spróbowałem i się wyleczylem polecam zrobić podobnie wszystkim co się wahaja
                      Canon EOS R, Canon 6D, 14mm 2.8, C35L, C24-70L 2.8 II, C135L, 4x600RT, adapter RT-EF

Komentarz

• Shadow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1572

To podeślij mi 24-70 Sprawdzę i zdecyduję.

Komentarz

• robson999
                          Uzależniony
                          • 2013
                          • 716

Zamieszczone przez splice
                          Dzisiaj wróciłem że ślubu gdzie był drugi fotograf poza mną. Pracował na 24-70L 2.8 i 70-200L 2.8. Przestrzelilem parę fotek i już wiem że to nie mój klimat. On z ciekawości przestrzelilem moim 135L i się tylko oczy świeciły.... Dla mnie osobiście jeśli to do ślubu to tylko stalki, dają dużo większe możliwości i większy zapas światła. A ostatnio też myślałem czy nie dokupić takiego 24-70L tak dla własnej wygody, ale spróbowałem i się wyleczylem polecam zrobić podobnie wszystkim co się wahaja
                          To prawda! Ja już od 2 miesięcy nie zdejmuję z z 2 aparatów 24-702.8 i 135L. Niesamowicie się uzupełniają. Plenery praktycznie robię już tylko tym zestawem.
                          5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                          600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                          CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

Pracuję...