Zmiana systemu z NIKONA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sunders
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2746

Odp: Zmiana systemu z NIKONA

Zamieszczone przez tkosiada
    jest pomiędzy 5D II i 5D III pod wzgledem pracy AF
    tak, bardzo blisko tego pierwszego i daleko od tego drugiego
    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• cubbus
      Początki nałogu
      • 2014
      • 389

Zamieszczone przez Sunders
      tak, bardzo blisko tego pierwszego i daleko od tego drugiego
      Mnie to mało interesuje, bo używam tylko centralnego a ten się spisuje doskonale. Ale 5II nie nadąża za 6.
      Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• Sunders
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2746

Zamieszczone przez cubbus
        5II nie nadąża za 6
        W słabym oświetleniu owszem, jak światła jest pod dostatkiem różnicy IMO nie ma.

Komentarz

• Bartosz
          Bywalec
          • 2005
          • 146

W słabym oświetleniu owszem, jak światła jest pod dostatkiem różnicy IMO nie ma.
          Jak światła jest dużo i nie ma potrzeby używania AF servo to IMO nie ma różnicy pomiędzy 6d a 5dIII...
          EOSy

Komentarz

• Sunders
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2746

Zamieszczone przez Bartosz
            Jak światła jest dużo i nie ma potrzeby używania AF servo to IMO nie ma różnicy pomiędzy 6d a 5dIII...
            Bartosz jesteś pewien, sprawdzałeś? Twoim zdaniem poza działaniem w trybie AI Servo nie ma różnicy w działaniu AF-a pomiędzy 5D3 i 6D
            Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139.

Komentarz

• Bartosz
              Bywalec
              • 2005
              • 146

Tak, sprawdzałem.
              Mam dobry dostęp do 5d mkIII (ojciec ma) i posiadam 6d i 1dsII.
              W dobrym, dziennym świetle różnice pomiędzy tymi aparatami w AF single shot wynikają z ilości punktów AF i pokrycia nimi kadru,
              natomiast różnice w precyzji są IMHO pomijalne. Boczne punkty w 6d są jak najbardziej używalne - oczywiście w dobrym świetle.

Podkreślam, że to co napisałem nie dotyczy AF servo i kiepskich warunków oświetleniowych.
              Pzdr
              EOSy

Komentarz

• tkosiada
                Początki nałogu
                • 2007
                • 419

Tak, sprawdzałem.
                W dobrym, dziennym świetle różnice pomiędzy tymi aparatami w AF single shot wynikają z ilości punktów AF i pokrycia nimi kadru,
                natomiast różnice w precyzji są IMHO pomijalne. Boczne punkty w 6d są jak najbardziej używalne - oczywiście w dobrym świetle.

Podkreślam, że to co napisałem nie dotyczy AF servo i kiepskich warunków oświetleniowych.
                Pzdr
                O O O pojawiłem się w dobrym momencie
                Zatem pytanko Bartosz do ciebie: czy jest jakaś różnica w precyzji i szybkości działania centralnego w 6D i tych pięciu podwójnych krzyzowych w 5D III? Coś wnosi ten podwójny do trafności np z małą głębią ostrości?
                x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• Sunders
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2746

Czy jednak jakieś różnice dostrzegasz

natomiast różnice w precyzji są IMHO pomijalne.
                  Niezależnie od wybranego punktu AF-a?

Boczne punkty w 6d są jak najbardziej używalne - oczywiście w dobrym świetle.
                  I ich "używalność" jest podobna do punktów bocznych w 5D3?

A ja niedawno zamieniłem 6D na 5D3 głównie z powodu różnic AF-ów.

Komentarz

• tkosiada
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 419

...A ja niedawno zamieniłem 6D na 5D3 głównie z powodu różnic AF-ów.
                    I czy wg Ciebie coś się zmieniło w używaniu centralnego - szybkość/precyzja? O boczne nie pytam bo pewnie znacznie
                    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• Bartosz
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 146

A czy napisałem, że nie dostrzegam różnic - one są bardzo duże! Nie próbuję też na siłę udowadniać, że 6d jest taki świetny ponieważ sam go posiadam. Mam Ds-a od czterech lat i wiem do czego można użyć większej ilości punktów i po co są punkty krzyżowe.
                      I moim zdaniem najbardziej przydają się do śledzenia i ostrzenia w gorszym świetle. Sunders, naprawdę widzisz znaczącą różnicę w precyzji AF single shot na bocznych punktach w dziennym świetle ?
                      Moim zdaniem jeżeli komuś odpowiada rozkład punktów w 6d i używa bocznych tylko w dobrym/dziennym świetle to nie znajdzie znaczących różnic, ale podkreślam tylko i wyłącznie w takich warunkach. Poza tym punkt krzyżowy nie musi z definicji być bardziej precyzyjny niż zwykły - przy nieruchomym obiekcie, w dobrym świetle można zazwyczaj znaleźć jakiś kontrastowy punkt do wyostrzenia. Przy AF servo nie masz na to czasu i crossy są nieocenione, zwłaszcza przy ich dużej ilości.
                      Jak mam użyć AF servo to 6d się kurzy...

A na marginesie jeżeli fotograf ostrzy centralnym i przekadrowywuje to krzyżowy 6d (wiem, że jedyny) absolutnie w niczym nie ustępuje 5dIII i 1dsII

I Sunders nie traktuj tego co napisałem jako krytykę Twojego wyboru - mamy pewnie inne wymagania i potrzeby
                      Pozdrawiam
                      i życzę pociechy z nowego nabytku
                      Ostatnio edytowany przez Bartosz; 1711.
                      EOSy

Komentarz

• tlustyx
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1304

...Moim zdaniem jeżeli komuś odpowiada rozkład punktów w 6d i używa bocznych tylko w dobrym/dziennym świetle to nie znajdzie znaczących różnic,...
                        ... w dobrym świetle można zazwyczaj znaleźć jakiś kontrastowy punkt do wyostrzenia. ...
                        To chyba nie tak do końca jest z tym kontrastowym punktem. Jeśli będziesz czujnikiem pionowym ostrzył na pionowe linie(nawet bardzo kontrastowe) to i tak nie ustawi Ci ostrości.
                        W 6d prawie wszystkie punkty są pionowe oprócz oczywiście centralnego i dwóch poziomych dolny i górny na środku. Dlatego używając bocznych punktów należy ostrzyć na linie poziome.
                        Niewiedza wielu fotografów bardzo często prowadzi do pochopnych wniosków/opinii typu "boczne punkty to porażka, nie nadają się do niczego" itp.
                        Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Bartosz
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 146

Oczywiście masz rację, to było niedopowiedzenie z mojej strony. Przy czym linia, na którą ostrzysz nie musi faktycznie pozioma - wystarczy, że wyraźnie "przecina się" z czujnikiem, nawet pod sporym kątem
                          EOSy

Komentarz

• Sunders
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2746

Zamieszczone przez tkosiada
                            czy wg Ciebie coś się zmieniło w używaniu centralnego - szybkość/precyzja?
                            W moim subiektywnym odczuciu 5D3 na centralnym ostrzy szybciej niż 6D, w precyzji różnic nie zauważyłem.

Komentarz

• Mojlo
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 116

5D3 ma duże lepsze rozłożenie bocznych punktów względem 6D, ich precyzja też jest wyraźnie lepsza zwłaszcza w ciemniejszych warunkach. Na centralnym punkcie różnice są marginalne. Plusem 6D jest możliwość zmiany matówki na precyzyjną co znacznie ułatwia kontrolowanie ostrości z poziomu wizjera.
                              A nie myślałeś o D750? Pod względem cena/jakość to chyba obecnie najciekawsze body pod reportaż ślubny. Dobry af i matryca która dynamiką i możliwością wyciągania z cieni wyraźnie dystansuje canona.
                              ...

Komentarz

• sebcio80
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2655

tylko że w reportażu ślubnym rzadko robi się na niskich ISO a przy ISO 800 w górę wyciąganie z cieni detali daje taki sam efekt i na Canonie i Nikonie,
                                Moje wątki na forum: sport | fashion
                                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...