Witam, właśnie zaczynam na poważnie swoją przygodę z fotografią ślubną i mam następujący sprzęt: canon 40d, 5d mark, obiektyw canon 35 1,4l, 55-250 4-5,6, tamron 24-70 2,8, samyang 12 fisheye, lampę speedlite 430 i 600ex, blende na plener, porządny monitor i Lr też ;-) co jeszcze jest mi potrzebne a o tym nie wiem? Jakie filtry mogą być przydatne (bo dotychczas używałam tylko UV)?
Pytanie o sprzęt
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Pytanie o sprzęt
na powaznie to znaczy za pieniadze, czy tak?
bo jesli tak to raczej doswiadczenie by sie przydało, to naprawde ciezki kawałek chleba...
a no i kurs z kurii tez sie przydaje
jesle powyzsze posiadasz, to sperzet na poczatek jest OKOstatnio edytowany przez tombas; 6231.Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI) -
Jak nie wiesz czego potrzebujesz to nie bierz się za poważną fotografię.Witam, właśnie zaczynam na poważnie swoją przygodę z fotografią ślubną i mam następujący sprzęt: canon 40d, 5d mark, obiektyw canon 35 1,4l, 55-250 4-5,6, tamron 24-70 2,8, samyang 12 fisheye, lampę speedlite 430 i 600ex, blende na plener, porządny monitor i Lr też ;-) co jeszcze jest mi potrzebne a o tym nie wiem? Jakie filtry mogą być przydatne (bo dotychczas używałam tylko UV)?
Wiele podstawowych podręczników ślubnych odpowiada jaki sprzęt trzeba mieć.Widzę ostrość na nieskończoności...!Komentarz
-
jezeli chodzi o sprzęt to masz tzw początkowy zestaw, dobre mocne body główne 5d plus do tego uniwersalne 24-70 i 35 , masz backup , lampy, jedyne co to polecak lub torba ktora ci to pomiesci, i tylko łapać klientów
aaa no i działanośc gospodarcza
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.Komentarz
-
--- Kolejny post ---
właśnie zakładam działalność, doświadczenia trochę mam jako drugi fotograf w kościele, plenerze i na kilku cywilnych... pytam bo dziś jeden fotograf zaskoczył mnie, że bez filtra w ciemnej sali nie fotografuje i pomyślałam, że może jest jeszcze coś sprzętowego o czym nie wiem
--- Kolejny post ---
jak się nie wie to się pyta, nie chcesz pomóc to daruj sobie takie komentarzeKomentarz
-
Jakiego filtra? Bo moze jest coś czego nie wiem :-)Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
Bez kursu mogą być kłopoty w kościele. W mojej parafii na 100%
.
Obiektyw do pleneru 55-250 jest taki sobie, ale już 70-200/2,8 daje ładne rozmycie i jak to mówi kolega ożywi czasami drętwą parę młodą.
Masz dwa body. Może warto iść w kierunku jasnych dobrych stałek.C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.plKomentarz
-
Jak się nie wie to się używa wyszukiwarki, a nie zadaje infantylne pytania.
Czytaj ze zrozumieniem-kup książkę! i podręcznik savoir-vivre też kup, bo za pomoc to się dziękuje należy... ;]Ostatnio edytowany przez cubbus; 53046.Widzę ostrość na nieskończoności...!Komentarz
-
Pewnie tak. Ciemna sala, czyli nie można liczyć na światło zastane, co wtedy robisz? Drugie pytanie: czy osoby na pierwszym planie i tło mają ten sam kolor? Trzecie pytanie: co można zrobić, żeby kolor był ten sam (zbliżony)?
Jak się nie wie, to się szuka odpowiedzi, a nie przychodzi z pretensjami i roszczeniową postawą. Kolega miał podstawy, żeby to napisać, jeśli ktoś (podobno - tak pisałaś) ma już doświadczenie w takich zleceniach, ale nie wie jakiego sprzętu potrzebuje, to lepiej żeby poczekał z praca do momentu aż będzie pewny swoich potrzeb i umiejętności. Lepiej dla jego klientów (i dla niego samego - gdy zawali zlecenie i trafi na upier..wych klientów).Komentarz
-
+1Jak się nie wie, to się szuka odpowiedzi, a nie przychodzi z pretensjami i roszczeniową postawą. Kolega miał podstawy, żeby to napisać, jeśli ktoś (podobno - tak pisałaś) ma już doświadczenie w takich zleceniach, ale nie wie jakiego sprzętu potrzebuje, to lepiej żeby poczekał z praca do momentu aż będzie pewny swoich potrzeb i umiejętności. Lepiej dla jego klientów (i dla niego samego - gdy zawali zlecenie i trafi na upier..wych klientów).
Ja to wyraziłem w jednym zdaniu
Widzę ostrość na nieskończoności...!Komentarz
-
qrcze, koleżanka sie fochneła po Waszych odpowiedziach
i dalej nie wiem jaki to filtr którego trzeba używac w ciemnych salach... w swięta mam slub, może uzyje fadera ND i zobaczymy...
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
problem w tym ze ona tez nie wie w którym kościele dzwoni
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!Komentarz
-
Kategorycznie żądam pomocy. Czyli musisz polecić sprzęt kompatybilny z uroczym zestawikiem pytającego. A na koniec jeszcze Ci się dostanie... Trochę ogłady proponuję. Są całe fora ślubniaków. A najlepiej spie... kilka ślubów i wtedy wiadomo o co kaman.Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.plKomentarz
-
big stopper, ja zawsze używam big stoppera co prawda nie kościele ale spróbować nie zawadzi, zdjęcia będą miały unikalną fazę
.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńKomentarz
-
Komentarz
Komentarz