Foto Ziutek - jak zaczac?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jeff.lebowski
    Bywalec
    • 2009
    • 171

Foto Ziutek - jak zaczac?

Moj znajomy postanowil zostac Foto Ziutkiem...

Jego obecny sprzet to Canon 500D + 18-55mm IS + 55-250mm IS + 50mm 1.8. Nie ma za bardzo pojecia o fotografii a tym bardziej o wywolywaniu RAW'ow ale ma duzo wolnnego czasu i entuzjazmu. Oczywiscie, zrobilem mu wyklad, ze rozpoczecie takiej dzialalnosci nie jest takie latwe jak mu sie wydaje, ze biorac sie za cos na czym sie nie zna moze spieprzyc komus zdjecia w tym waznym dniu itp. ale on stwierdzil, ze chce sprobowac i ze wedlug niego jest tez zapotrzebowanie na taka usluge bo nie kazdy ma wielki budzet na wesele, a kazdy fotograf przeciez jakos musial zaczac.

W sumie to bylo by ich dwoch bo ma jeszcze znajomego rownie chetnego co on, wiec odpada problem drugiego body itp. Z tym, ze ow kolega foci na Nikonie bodajze D50 ale ma tez wieksze pojecie o wolaniu RAW'ow.

Poradzilem wiec mu, ze minimum to musi wymienic 18-55mm i 55-250mm na Tamrona 17-50 2.8 (dobrze by bylo wersje VC), 50mm na razie niech zostawi i dokupi tania lampe cos pokroju YN-565EX.
    Docelowo kupno 6D + 35mm 2.0 i 85mm 1.8 - ale to juz faza druga jak zobaczy jak biznes mu sie kreci.

Co myslicie? Czy ktos ma moze jakis inny pomysl dotyczacy sprzetu?
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
  • mk

Odp: Foto Ziutek - jak zaczac?

Lampa to podstawa, do tego filtry do lampy też... Według mnie niech idzie z kimś znajomym co robi śluby najpierw jako drugi... Niech zobaczy, że jednak trzeba się nalatać troszkę i trzeba być przygotowanym na każdą sytuację według mnie idealny zestaw to 5dmk2 na początek + 35 1.4 (sigma) + 85 1.8 + dobra lampa... Takim zestawem można obskoczyć cały ślub... Choć coraz częściej widzę ludzi z 70-200 2.8 w kościele... Nie zmienia to faktu, że będzie mu brakowało jednak światła i iso w tym zestawie co ma... Wtedy musi mieć i lampę i filtry by nie wyglądało to jakby świecił na chama totalnie lampą w górę a żarowe światło zostanie... Ja odradzam swoim znajomym drogę w ten rynek bo nie to, że trzeba się wybić to trzeba mieć jakiś tam sprzęt i pojęcie by ludzie chcieli ludzi brać na śluby... Jak kolega nie wie nic o wywoływaniu rawów niech robi w jpg'ach i oddaje na drugi dzień, coraz częściej widzę takich fotoziutków w moim mieście gdzie kamerzysta daje mu 200 zł za ślub a on robi totalnie na automacie, zero obróbki, zero "kreatywności"... No i po co mają dać 2500 za usługi fotograficzne jak mogą mieć za 2300 foto + video ; )!

Komentarz

• bucefal14
      Bywalec
      • 2008
      • 137

Kiedyś widziałem zdjęcia robione kitem i bodajże 350- ą i też mi się podobały, tak że sprzęt to nie wszystko
      Ludzie listy noszą...

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Nie wiadomo w jakim stylu chce fotografować, jakie ma pomysły na plener itd. a wiąże się to z doborem obiektywów. Na początek zostawiłbym wszystko co ma. Dokupił tylko lampę. Może się zdarzyć, że po pierwszym ślubie zmieni zdanie i zrezygnuje

Odnośnie wątków takich jak ten... myślę, że jeśli ktoś nie wie czego potrzebuje żeby wykonywać takie zdjęcia to jeszcze za wcześnie na fotografowanie na ślubie. Chodzi mi o taki elementarny brak wiedzy dotyczącej tego jaki obrazek wychodzi z poszczególnych ogniskowych, przesłon itd. Nie mówię tu o tym, żeby początkujący fotograf czuł różnicę np. między ogniskową 24mm a 35mm, ale żeby wiedział przynajmniej co to jest szeroki kąt, standard, portretówka, tele, jakie możliwości daje zoom a jakie stałka itd.
        W przeciwnym wypadku to jest trochę tak jakby ktoś chciał zostać mechanikiem i pytał: kupić zestaw śrubokrętów, czy kluczy płaskich?a sam nigdy nie zmienił nawet koła

Bez urazy proszę. Po prostu lepiej najpierw pofocić trochę amatorsko. Portrety, jakieś sesje narzeczonych, reportaż ze świąt/urodzin/zwykłego wyjścia na spacer i na pewno trochę się rozjaśni na co wydać pieniądze.
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• jeff.lebowski
          Bywalec
          • 2009
          • 171

Zamieszczone przez marcinstanczak
          Jak kolega nie wie nic o wywoływaniu rawów niech robi w jpg'ach i oddaje na drugi dzień, coraz częściej widzę takich fotoziutków w moim mieście gdzie kamerzysta daje mu 200 zł za ślub a on robi totalnie na automacie, zero obróbki, zero "kreatywności"... No i po co mają dać 2500 za usługi fotograficzne jak mogą mieć za 2300 foto + video ; )!
          Juz mu doradzilem, zeby robil RAW+JPEG. Jak uzna, ze JPEG wystarczy to niech uzywa JPEG'a, a jesli bedzie mial RAW to zawsze bedzie mozna cos poruszac suwaczkami i poprawic. To o czym piszesz to jest dokladnie jego model biznesowy. Tyle, ze jakies tam podstawy juz ma i moze nie bedzie jechal na automacie ale raczej na P lub A. Glowne zalozenie to, ze ma byc tanio.

Zamieszczone przez bucefal14
          Kiedyś widziałem zdjęcia robione kitem i bodajże 350- ą i też mi się podobały, tak że sprzęt to nie wszystko
          Co ciekawe na moim slubie zdjecia w kosciele i na sali robil ów wlasnie kolega moim ówczesnym sprzetem 350D + Tamron 17-50mm 2.8... Szalu nie ma ale jest pamiatka, kilka ujec nawet mu wyszlo. Na plener mialem zamowionego jednego z "wiodacych" fotografow slubnych w okolicy i pomimo tego, ze focil 1Ds mark III + 85mm 1.2 to jego zdjecia tez mi tylka nie urwaly. Widac bylo, ze robil to na szybko a jak mu zwrocilem uwage, ze na niektorych fotkach nie trafil z ostroscia (jechal wszystko na f/1.2) to sie poczul lekko urazony... Podsumowujac, zarowno w reportazu mojekgo kumpla amatora jak i w plenerze zawodowca byly lepsze i gorsze zdjecia. Cos tam sie wybralo i pamiatka jest...

Zamieszczone przez jinks
          Nie wiadomo w jakim stylu chce fotografować, jakie ma pomysły na plener itd. a wiąże się to z doborem obiektywów. Na początek zostawiłbym wszystko co ma. Dokupił tylko lampę. Może się zdarzyć, że po pierwszym ślubie zmieni zdanie i zrezygnuje

Odnośnie wątków takich jak ten... myślę, że jeśli ktoś nie wie czego potrzebuje żeby wykonywać takie zdjęcia to jeszcze za wcześnie na fotografowanie na ślubie. Chodzi mi o taki elementarny brak wiedzy dotyczącej tego jaki obrazek wychodzi z poszczególnych ogniskowych, przesłon itd. Nie mówię tu o tym, żeby początkujący fotograf czuł różnicę np. między ogniskową 24mm a 35mm, ale żeby wiedział przynajmniej co to jest szeroki kąt, standard, portretówka, tele, jakie możliwości daje zoom a jakie stałka itd.
          W przeciwnym wypadku to jest trochę tak jakby ktoś chciał zostać mechanikiem i pytał: kupić zestaw śrubokrętów, czy kluczy płaskich?a sam nigdy nie zmienił nawet koła

Bez urazy proszę. Po prostu lepiej najpierw pofocić trochę amatorsko. Portrety, jakieś sesje narzeczonych, reportaż ze świąt/urodzin/zwykłego wyjścia na spacer i na pewno trochę się rozjaśni na co wydać pieniądze.
          Styl to beda zwykle pstryki jak to Foto Ziutki robia. Zdjecia proste, pewnie z wadami i bez zaciecia ahtystycznego...
          Dzieki za pomysl z sama lampa. Podpowiem mu. Ja od razu pomyslalem, zeby kupil cos jasniejszego (T17-50) ale moze rzeczywiscie na poczatek wystarczy tylko lampa.
          Roznica miedzy mechanikiem a fotografem, jest taka, ze nie kazdy postanawia zostac mechanikiem nie znajac sie na mechanice. Fotografia, szczegolnie w erze cyfrowej, to dziedzina w ktorej wiele osob majacych aparat uwaza, ze moze wyciagnac z tego pare groszy (patrz Foto Ziutki, moj kolega). Co to za sztuka spojrzec w wizjer i nacisnac spust migawki?

Zadnej urazy. Sam mu mowilem dokladnie to samo no ale sie uparl i chce sprobowac. Kasy niby na razie nie musi wydawac (ewentualnie ta tania lampa) bo sprzet juz ma i to co pisales juz ma za soba, robil znajomym jakies tam chrzty czy sesje portretowe w parku itp... Pytanie na jak dlugo starczy mu checi i entuzjazmu?

Komentarz

• .Pit
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 36

Ja w sumie jestem na podobnym etapie (kompletowania sprzętu) jak różni Foto Ziutkowie, tyle że mam kilka lat doświadczenia w fotografii i chyba jeszcze więcej w grafice komputerowej, wielu osobom wg. mnie brakuje tego doświadczenia. Brak podstawowej wiedzy o technice wykonywania zdjęć, kompozycji, edycji materiałów na komputerze...świetne, zjawiskowe galerie które można podziwiać w internecie to nie tylko surowe zdjęcie, ale też spora ilość obróbki.

Ten Tamron 17-50 to chyba idealny wybór na początek.
            40D | 50/1.8 II | 18-55 IS

Komentarz

• michalab
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1580

Zamieszczone przez jeff.lebowski
              Juz mu doradzilem, zeby robil RAW+JPEG.
              nie szkoda miejsca na karcie? Przecież takigo samego JPGa można zrobić z RAW używając DPP.
              Zapraszam

Komentarz

• jeff.lebowski
                Bywalec
                • 2009
                • 171

Zamieszczone przez michalab
                nie szkoda miejsca na karcie? Przecież takigo samego JPGa można zrobić z RAW używając DPP.
                Nie szkoda. Karty teraz tanie. Miejsce na karcie to najmniejszy problem

Komentarz

• BeatX
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1751

Zamieszczone przez bucefal14
                  tak, to jest bardzo nowatorski post i stwierdzenie.
                  wręcz urzekające w swojej prostocie i geniuszu.
                  bardzo wiele wnoszące do meritum obecnej dyskusji.
                  ten sposób myślenia jeszcze nigdy nie był przez nikogo poruszony, ani omówiony.

jeff, twoj kolega jaki ma budżet na to wszystko przeznaczony?
                  Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                  Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• bucefal14
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 137

@BeatX - niestety ktoś/kiedyś to odkrył przede mną ale i tak dziekuję...
                    Ludzie listy noszą...

Komentarz

• jeff.lebowski
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 171

Zamieszczone przez BeatX
                      jeff, twoj kolega jaki ma budżet na to wszystko przeznaczony?
                      Jako, ze jakis sprzet juz posiada (patrz post pierwszy) to najchetnej chcialby ruszyc z tym co ma bez dokladania kasy na poczatek. Juz mu uzmyslowilem, ze lampa zewnetrzna musi byc wiec na to kase wyskrobie (w UK na eBay'u YN-565EX mozna kupic za 70 GBP, ewentualnie moze dolozyc do YN-568EX II, ktora kosztuje 120 GBP). Powiedzmy, ze te plus minus 100 GBP to jego budzet na poczatek.

Pytanie czy wedlug Was lepiej ruszyc z tym co ma plus lampa czy sprzedac 18-55mm i 55-250mm i znowu troche dolozyc, zeby kupic Tamrona 17-50mm? Oczywiscie, jesli by wybral wariant z 17-50mm to musialby naciagnac budzet o ktorym pisalem wyzej ale tyle jeszcze dalby rade.

Ewentualnie sigma 17-50mm (choc ja bym mu rekomendowal Tamiego, ktorego mialem i wiem co potrafi) albo jesli macie jakies inne propozycje? Chodzi o ten sprzet na rozruch.

Pamietajmy, ze mowimy o Foto Jozefie gdzie poziom akceptowalnych zdjec jest grubo ponizej najnizszych krtyeriow szanownych forumowiczow.

Docelowo jest w stanie przeznaczyc na sprzet 2k GBP - dlatego radzilem mu zestaw 6D + 35mm f/2 (nie nowy IS tylko stara wersja) + 85mm f/1.8 - ale to dopiero jak zrobi kilka zlecen, wybada rynek i dalej bedzie mial ochote sie w to pchac.

Nie dodalem w sumie na poczatku, ze mowimy o rynku w UK, nie w Polsce. Tutaj tez nie kazdego stac na wynajecie wypasionego fotografa, stad pomysl mojego kumpla na biznes w stylu Foto Ziutka. Nazwa juz jest zaklepana - Photo Joseph Ltd hehe

Komentarz

• cohontes
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 345

Tamron byłby bardzo fajny, sam długo go używałem, ale robić zlecenia mając maksymalnie 50mm na długim końcu ? :S
                        5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                        X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

• jeff.lebowski
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 171

Zamieszczone przez cohontes
                          ale robić zlecenia mając maksymalnie 50mm na długim końcu ? :S
                          Pamietajmy, ze te 50mm bedzie na kropie a wiec tyle co w przeliczeniu ok 80mm na pelnej klatce. Mysle, ze od biedy dalby rade. Wielu fotografow slubnych obskakuje przeciez z 85mm jako najdluzsza ogniskowa na FF. Jesli by zostawil sobie 55-250mm to mialby wiekszy zasieg ale nie mialby swiatla 2.8 Tamiego.

Komentarz

• Veox
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 116

Zamieszczone przez jeff.lebowski
                            Nazwa juz jest zaklepana - Photo Joseph Ltd hehe
                            Hehehe nazwa kozak :-)

Obawiam się jednak że foto ziutkiem nie tak prosto zostać. Foto ziutkiem trzeba się urodzić. Foto ziutek to stan umysłu.
                            Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

• przemo-lukas
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 182

Pozornie nie na temat, ale pamiętam, że pierwszym moim obiektywem po kitowym był 70-300 bo "zoom", następnym 50 1.8 bo "światło". W sumie żadnego nie mam w tej chwili i żaden mi nie pasował. Więc moim zdaniem raczej kolega powinien sam dojść co mu będzie potrzebne. Przysłona "tamiego" w większości przypadków na ślubie d... nie urywa. 50 na cropie też jest już za wąska. Moim zdaniem też należałoby zainwestować jedynie w lampę. 565 w zupełności wystarczy do reportażu. Ja jedynie koledze zrobiłbym skrócony kurs z DPP. Aż dziw bierze, że troszkę fotografii wykonał inwestując w sprzęt, a nie sprawdził tego co dostał w gratisie.
                              Fotografia przyrodnicza-tylko szkła manualne
                              Portrety
                              Moje abstrakcje.

Komentarz

Pracuję...