Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamaki
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 20

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Kto z Was korzysta z 1ds Marka 3 na ślubach? Myślę o tym aparacie ale przeraża mnie iso oraz dość spory ciężar aby to dźwigać. Czy lepiej poszukać używki 5d mark3?

Komentarz

• terrorizingTheCity
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 28

szybkie pytanie. jak w temacie ślubów. Mam #cebuladeal chyba fajny - brac c100 macro L za moje c70-200 is f/4 ? do jutra rana musze sie zdecydowac. myslalem o setce macro a i portret z tego co przegladam robi zacny. + detale slubne czego do tej pory na takim poziomie raczej nie robilem.

Komentarz

• merida
        Początki nałogu
        • 2010
        • 416

Setka macro jest obłędna.
        Instagram

Komentarz

• tlustyx
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1304

Witam.
          Mam mały dylemat.
          Otóż Posiadam 24-105L, który jednak do kościoła jest trochę za ciemny. Głównie chodzi o przysięgę, teraz robię z reguły 85 1.8, jednak nie jest to dla mnie wygodne.
          Pomyślałem więc o zakupie 24-70 2.8 Aktualnie mam na to 3 tyś zł.
          Znalazłem Canona 24-70 2.8L w tej cenie (50 km ode mnie, więc mogę podjechać) - czy jakość obrazka na 2.8 z tego obiektywu jest znośna (porównując do sprzętu jaki posiadam)?
          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• horak
            Uzależniony
            • 2010
            • 589

Nie byłoby Ci wygodniej od 85 robić przysięgi czymś szerszym np. 35 które widzę że masz w swoim opisie.

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Zamieszczone przez tlustyx
              Witam.
              Mam mały dylemat.
              Otóż Posiadam 24-105L, który jednak do kościoła jest trochę za ciemny. Głównie chodzi o przysięgę, teraz robię z reguły 85 1.8, jednak nie jest to dla mnie wygodne.
              Znalazłem Canona 24-70 2.8L w tej cenie (50 km ode mnie, więc mogę podjechać) - czy jakość obrazka na 2.8 z tego obiektywu jest znośna (porównując do sprzętu jaki posiadam)?
              miałem to szkło pare lat, sztuka była niezła (w porównaniu do identycznego szkła kolegi) a i tak foty z 2.8 były dla mnie nieakceptowalne, na 3.2 było juz znosnie. reasumujac raczej bym sobie darował...

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez horak
              Nie byłoby Ci wygodniej od 85 robić przysięgi czymś szerszym np. 35 które widzę że masz w swoim opisie.
              tez o tym pomyslałem :-)
              Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• GoomeX
                Początki nałogu
                • 2007
                • 338

24-70 2.8 mam egzemplarz którym się mogę golić, jest to moje ulubione szkło i zawsze będę mu wierny. Jest ciężki i duży ale odwdzięcza się kapitalnym obrazkiem. 2.8 jest petarda z ostrością, ale bywają różne egzemplarze, to racja.
                Porównując do sprzętu jaki masz: 35 IS będzie ostrzejsze, a 24-70 będzie na podobnym poziomie jak 70-200, którym dysponujesz.
                Brać w ciemno, imo najlepszy zoom canona!

Komentarz

• tlustyx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1304

Zamieszczone przez horak
                  Jakoś 35 to dla mnie za szeroko na wszystkie ujęcia. Z moich stałek najbardziej optymalna dla mnie to 50mm jednak AF tego obiektywu pozostawia wiele do życzenia, więc staram się go nie używać w takich chwilach. Poza tym np. wejście, wyjście z kościoła, gdzie nie ma czasu na żonglowanie szkiełkami taki zoom byłby idealny. Teraz często do tego używam 24-105 jednak z reguły muszę wspomagać się lampą, a tego nie lubię.
                  Przeglądając swoje zdjęcia, doszedłem do wniosku, że najbardziej (pod względem kadrów) podobają mi się te które robiłem Canonem 17-55 2.8, stąd też pomysł zakupu 24-70. Myślałem też o drugim 6D, jednak to trochę poza moim budżetem.
                  Teraz jako zapas mam 50D i w przypadku konieczności jego użycia taki 24-70 2.8 też by się nadał.
                  Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                  6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                  Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Yaru
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 256

Zamieszczone przez tlustyx
                    Witam.
                    Mam mały dylemat.
                    Miałem ostry egz. 24-70/2.8L, szkło fajne ale to kawał ciężkiego kloca.Sprzedałem go gdy kupiłem drugą puszkę 6d i zacząłem używać tylko stałek, na jednym body 35/2IS na drugim 85/1.8 zamiennie z 50/STM i do szerokich kadrów 16-35/2.8LII - ten ostatni niedługo wyleci z torby na rzecz najprawdopodobniej Sigmy 20/1.4.
                    Pomyśl nad kupnem drugiej 6D i zrezygnuj z zoomów. Ja swoje 70-200/2.8L kilka dni temu sprzedałem - fajna jest do plenerów ale to się da duetem 35 i 85 ogarnąć za to ile zaoszczędzasz kilogramów w torbie. Gdybyś np. sprzedał 70-200 i 24-105 ( ewentualnie 50D z 17-55 ) miałbyś na drugą 6D ( używaną ), za kwotę 3 tys którą masz plus ewentualna sprzedaż 50 tki, możesz pomyśleć nad zakupem jakiegoś szerokiego szkła do kilku szerokich ujęć jeżeli takie lubisz robić np. Tokina 16-28/2.8. Taki zestaw jest w miarę lekki i poręczny.
                    Ostatnio edytowany przez Yaru; 37932.
                    Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

No akurat tokina ani lekka ani poręczna nie jest ;-)
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Yaru
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 256

Zamieszczone przez crazy
                        No akurat tokina ani lekka ani poręczna nie jest ;-)
                        Dlatego na użyłem słowa " w miarę" :P
                        Lżejszy i mniejszy jest 16-35/2.8L II ale mi osobiście jakość obrazkaz tego słoika się nie podoba, Centrum kadru spoko, ale czym dalej tym gorzej, AF jest super i tylko to mnie trzyma przy nim.
                        Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

Właśnie dla jakości obrazka zmieniłem na Tokinę
                          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• salas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 3000

Zamieszczone przez GoomeX
                            24-70 2.8 mam egzemplarz którym się mogę golić, jest to moje ulubione szkło i zawsze będę mu wierny. Jest ciężki i duży ale odwdzięcza się kapitalnym obrazkiem. 2.8 jest petarda z ostrością, ale bywają różne egzemplarze, to racja.
                            Porównując do sprzętu jaki masz: 35 IS będzie ostrzejsze, a 24-70 będzie na podobnym poziomie jak 70-200, którym dysponujesz.
                            Brać w ciemno, imo najlepszy zoom canona!
                            panie podesłałbyś ze 2-3 rawy z 24-70 na 2.8?
                            mail: [email protected]
                            SONY

Komentarz

• GoomeX
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 338

Zamieszczone przez salas
                              panie podesłałbyś ze 2-3 rawy z 24-70 na 2.8?
                              mail: [email protected]
                              jutro podeślę - jak nie zapomnę, chociaż ciężko RAWy będzie mi znaleźć (chyba... co miałem, to obrobiłem i wywaliłem)

Komentarz

• tlustyx
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1304

Zamieszczone przez Yaru
                                ...Pomyśl nad kupnem drugiej 6D i zrezygnuj z zoomów. Ja swoje 70-200/2.8L kilka dni temu sprzedałem - fajna jest do plenerów ale to się da duetem 35 i 85 ogarnąć za to ile zaoszczędzasz kilogramów w torbie....
                                Myślałem. Jednak teraz finansowo mnie nie puszcza. Jako, że mam poważne problemy z kręgosłupem to po zakupie FF myślałem poważnie o przejściu na same stałki. Kupiłem pas, sakwy, szelki. Przez chwile próbowałem robić na dwa body 50D i 6D. Wygodne to nie jest, lekkie też nie i jakoś nie za bardzo mogę się przyzwyczaić do samych stałek. Poza tym brakowało mi czegoś długiego i udało mi się kupić 70-200 2.8 - wspaniałe szkiełko - mimo że ciężkie.
                                Jakoś tak doszedłem do wniosku, że zamiast "łazić" po kościele z dwoma puszkami i kilkoma słoikami, to większość ujęć zrobię jedną puszką z 24-70.
                                No i kupiłem W sobotę będzie próba. Zobaczę, jak mi się spodoba to zostanie na dłużej, jeśli nie to sprzedam i będę myślał dalej
                                Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

Pracuję...