Sprzęt do ślubów cz. IV

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtko
    Bywalec
    • 2011
    • 152

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Zamieszczone przez poulain
    Zaczynam swoją przygodę z fotografią ślubną i mam ostatnio dylemat Posiadam sprzęt taki jak w stopce i zastanawiam się nad zakupem drugiej jasnej stałki. Po kupnie 50/1.4 wprost nie mogę się z nią rozstać, a na ślubie i weselu jednak jest dość ciasna, dlatego szukam czegoś szerszego. Pod uwagę biorę następujące opcje:
    - Canon 28/1.8 (wiele osób na niego narzeka, ale pasuje na FF)
    - Sigma 30/1.4 A (jaśniejsza i czytałam lepsze opinie, ale tylko na APS-C)
    - Sigma 35/1.4 (trochę musiałabym dozbierać, poza tym boję się, że 35mm będzie dla mnie nieco wąskie)
    - Canon 24/1.4 I (tu musiałabym sporo dozbierać, ale zdaję sobie sprawę, że to szkiełko jest najlepsze ze wszystkich wymienionych).

Myślę o używanym szkle, oczywiście wcześniej przetestowanym. Które z ww jest Waszym zdaniem najlepszym rozwiązaniem? A może macie jakieś inne pomysły? W przyszłości, raczej dalszej niż bliższej, ale jednak, planuję przesiadkę na FF, dlatego jestem trochę średnio nastawiona do Sigmy 30/1.4. Co prawda można by ją wtedy sprzedać, ale wiem czy jest sens tak kombinować, może lepiej zamiast tego kupić od razu pełnoklatkowy obiektyw? Proszę o pomoc
    Jeśli jesteś zadowolona z 50 1.4, to może dodatkowo kup używaną 85 1.8, a resztę dołóż do FF. Do tego Samyang 14 mm na smaczki z szerokości Pod FF 50mm to inna bajka, a 85mm zapewni komfort zdjęć z dystansu i przyda się do portretów.

PS.
    Jeśli teraz kupisz 24mm pod 50d i będziesz czuła się dobrze z tym zestawieniem, to kiedyś w razie przesiadki na FF i tak sprzedasz 24mm lub do 24mm dokupisz 35mm. Wszystko zależne od finansów.
    Ostatnio edytowany przez Wojtko; 38980.

Komentarz

• poulain
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 29

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Zamieszczone przez jinks
      Do 1000zł szukaj używek eizo s1932 lub starszego s1931. Co do ciągłego odkładania kasy...kup używany c28/f1.8. W razie czego odsprzedasz praktycznie bezstratnie.
      A skąd ten wniosek, że "ciągle" odkładam kasę? Nie robię tego ciągle, po prostu nie mam w kieszeni 3500zł, żeby tak z miejsca kupić 24L. Ale raczej właśnie na to szkło się zdecyduję, przez najbliższe parę miesięcy ślubów praktycznie nie ma więc zdążę sobie uzbierać. Co do monitorów, to szczerze mówiąc myślałam o czymś nowym. Swoją drogą, pogubiłam się już. Jaka matryca jest najlepsza do obróbki zdjęć? Wcześniej czytałam, że IPS (m.in. na stronie Eizo), a teraz, jak zauważyłam, że te polecane przez Ciebie monitory mają PVA, to poczytałam raz jeszcze i teraz wyczytałam, że właśnie PVA mają najlepsze odwzorowanie kolorów. I słyszał ktoś może o AMVA? Iiyama używa tego w niektórych swoich monitorach. Na chwilę obecną zastanawiam się nad tymi dwoma monitorami:
      IIYAMA Polska
      http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty...e-xb2483hsu-1/
      Co o nich sądzicie? Nadają się do czegokolwiek?

Zamieszczone przez BeatX
      Tak, to jest dylemat bardzo oryginalny.
      Nigdzie nie poruszany ani nie zbadany.
      Jak okiem sięgnąć, nigdzie żadnych informacji o w/w obiektywach w zastosowaniach toto ślubnego.
      Monitor do obróbki to później, po co obrabiać na czymś co daje neutralny obraz, jak przecież żadna para młoda nie ma pro monitora, więc obróbka na samsungu 24 cale, za 400pln z MediaMarkt starczy.
      Reklama to pikuś przy dobrym sprzęcie.
      Sugerujesz, że powinnam przeczytać wszystkie 1290 stron? Zresztą i tak przeczytałam ok. 300 (strasznie wciąga ten wątek!) i nie znalazłam żadnej w miarę rozwiniętej odpowiedzi na to konkretne pytanie.
      Wydaje mi się, że w miarę sensowny monitor to całkiem istotna sprawa. Domyślam się, że młode pary raczej nie będą miały nie wiadomo jakiego sprzętu i kolory będą u nich przekładane, ale zakładam, że mogą chcieć wydrukować zdjęcia i włożyć do albumu. I tak nie stać mnie na bardzo dobry monitor, ale chyba wypadałoby mieć coś, co jakoś sobie radzi.

Zamieszczone przez Wojtko
      Jeśli jesteś zadowolona z 50 1.4, to może dodatkowo kup używaną 85 1.8, a resztę dołóż do FF. Do tego Samyang 14 mm na smaczki z szerokości Pod FF 50mm to inna bajka, a 85mm zapewni komfort zdjęć z dystansu i przyda się do portretów.

PS.
      Jeśli teraz kupisz 24mm pod 50d i będziesz czuła się dobrze z tym zestawieniem, to kiedyś w razie przesiadki na FF i tak sprzedasz 24mm lub do 24mm dokupisz 35mm. Wszystko zależne od finansów.
      Trafna uwaga - nie pomyślałam o tym wcześniej. Wczoraj po raz pierwszy w życiu miałam okazję wziąć do ręki 5d II i podpiąć pod niego 50/1.4. Co za szerokość! Coś czuję, że na ślubach 50mm na FF będzie moją ulubioną ogniskową. Przemyślę kupno zestawu 35L + Samyang 14 - musiałoby być jedno i drugie, bo różnica między 14 a 50 jest dla mnie niewyobrażalnie duża i obawiam się, że traciłabym mnóstwo fajnych ujęć. Co do tego Samyanga to boję się tylko braku AF, czy to jest duża niedogodność przy tak szerokim kącie? Mój 10-22 jest co prawda trochę węższy, ale i ciemniejszy, a widać bardzo wyraźnie kiedy AF nie trafi. Na razie wydaje mi się, że najsensowniejszą (najbardziej uniwersalną) opcją byłby właśnie zestaw 24 + 50 + 85 (na FF koniecznie trzeba dokupić). Wydaje mi się, że 35mm to trochę wąsko na najszerszy obiektyw - to jest w przeliczeniu 22mm na APS-C, a nie zawsze taka szerokość jest dla mnie wystarczająca. A na dwie elki na 100% nie będzie mnie stać jeszcze przez dłuuuugi czas, biorąc pod uwagę, że będę miała jeszcze wydatek pt. 5d II. Chyba że właśnie 14 + 35 + 50 + 85, tylko nie wiem jak z tym brakiem AF w Samyangu.
      Ostatnio edytowany przez poulain; 31658.
      50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580ex

Komentarz

• Eberloth
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2663

Monitor w okolicach 1kpln -> 23" FS2331 ( FS2331-BK ) Wide (16:9), seria Foris, S-PVA, kalibracja EasyPix, czarny + MAGIX PHOTO&GRAPHIC 5lat GWARANCJI w Morele.net
        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
        Fumare humanum est!

Komentarz

• ryplay
          • 2013
          • 11

Zdecydowanie to jest lepsze niż ta badziewna IIyama, zwłaszcza, że pieniądze podobne. Nie samymi cyferkami się kierujemy.
          amatorzy dbają o sprzęt, zawodowcy o temat, dla artysty najważniejsze jest światło...

Komentarz

• poulain
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 29

A w czym konkretnie ten Eizo jest lepszy? Odradzano mi go, ponoć ma stary typ matrycy i wygląda to bardzo słabo.

Komentarz

• ketras
              Początki nałogu
              • 2012
              • 385

FS to seria dla gier, i multimediów szeroko pojętych.
              "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• Wojtko
                Bywalec
                • 2011
                • 152

Chyba że właśnie 14 + 35 + 50 + 85, tylko nie wiem jak z tym brakiem AF w Samyangu.
                Poczytaj wątki dotyczące Samyanga 14mm w wersji poprawionej. PS. Potrzebna Ci aż taka szerokość? Nie lepiej zainwestować w 24L + 50 1.4 + FF? Na jeden korpus to tylko dwie przepinki a nie trzy czy nawet cztery.

Komentarz

• poulain
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 29

Nie wiem czy potrzebuję, nie korzystałam nigdy z żadnego fisza. Sam go zaproponowałeś W 50/1.4 nie muszę inwestować, bo już go mam, a 85 jest na FF konieczne moim zdaniem. Też mi się wydaje, że najlepszym dopełnieniem byłby tutaj 24L, ale mogę przecież rozważyć różne opcje.
                  Swoją drogą, nie wyobrażam sobie pracy na jednym korpusie Muszę mieć dwa jednocześnie. Oczywiście nie przez cały czas, ale np. na ceremonii uważam, że traciłabym zbyt wiele ujęć, gdybym po drodze bawiła się w przepinanie szkieł.

Komentarz

• Wojtko
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 152

Samyang 14mm, to nie fish. Proponowałem 14mm, jeśli lubisz ultra szerokie ujęcia pozbawione dystorsji typu fish. Patrząc po stopce używasz obecnie 10-22 czyli odpowiednik 16-35 pod FF. Opcji droższych po FF masz dużo, a budżetowych mniej. Sprzedałem niedawno 16-35 II z powodów finasowych głównie, ale przyznam, że pozbyłem się tego obiektywu po tym jak przegrał starcie z 24 LII- mniej uniwersalną w porównaniu do zoomama, ale zdecydowanie lepszą w każdej kwestii, którą brałem pod uwagę decydując co sprzedać.

Komentarz

• Pelson
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 162

Nie znalazłem bezpośredniego porównania a zastanawiam się nad podmianą Canon'a 85mm 1.8 na Tamrona 90mm macro VC USD. Jak Tami radzi sobie z AF w ciemnym otoczeniu?
                      6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
                      past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Komentarz

• Mad_Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1458

Tyle lat upłynęło, tyle tysięcy postów u wciąż padają te same pytania. Jak chcecie sie do tego zabrać jak trzeba to zróbcie to do porządku. Tu nie ma co tulac i zmieniać z marnego szkła na trochę lepsze. Chcecie zając sie tym profesjonalnie to zainwestujcie. Weźcie pożyczkę, poproście rodziców lub teściów. Jeśli zrobicie to dobrze to po roku góra półtorej sprzęt sue spłaci.
                        Opcja budżet:
                        2x5dmkI
                        28 1.8, 50 1.4, 85 1.8 ewentualnie
                        14 lub zenitara 16 w fishu
                        Lampki
                        Opcja bardziej zamożna:
                        2x5dmkII lub 6d
                        Szkiełka 24-70 2.8 lub np 24L lub 35L i 85 1.8 dodatkowo np 14 lub fish i ewentualnie jakieś tele (135L)
                        Lampy
                        Opcja bez kompromisów:
                        2x5dmkIII
                        24L 35L 85(moze był L choć ja nie widzę potrzeby) i 135L. Do tego 14 lub fish
                        Lub dla wygodnych 24-70 i 70-200II
                        Do tego lampy.

Co do lamp to według mnie 430exII spokojnie wystarcza. Nigdy mocy mi nie zabrakło.

Według mnie pakowanie sie w jakieś cropy które i tak zmieniacie jak spróbujcie pełnej klatki. Mam nadzieje ze pomogłem.
                        Pozdrawuam

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                        Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• maciek12ss
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 492

A mi się wydaje że każdy musi spróbować ślubu wesela minimum 5 razy z tym co ma i sam sobie odpowie czego mu brakuje . Niech to będzie wesele kolegi, koleżanki koleżanki jako drugi fotograf.itd Ja jestem świerzaczek. Jak zaczynałem też szukałem na forum przepisu na szklarnie i body. Suma summarum doszedłem sobie sam do tego co chce mieć . Z czym się czuje dobrze co mi potrzeba. I wizje nawet najlepszego fotografa który by powiedział kup to to i to nic mi nie dają bo wiem ę każdy ma swój styl pracy swoje sposoby radzenia sobie z różnymi sprawami. Chce szeroko chce uniwersalnie szukam kompromisu ne kupie trzech stałek 16, 24, 35 mm bo mnie nie stać i nie chce mi się żonglować. Chce portret nie kupie jednej super elki za parę kola 85l. tylko coś tańszego a za resztę wypełnię sobie lukę pomiędzy 35 a 85 tania 50tka. Chce coś w plener i tu jeszcze biję się z myślami stalka 135 czy zoom 7--200 i forum mi w tym nie pomoże jedynie praktyka. Do boju ludzie a sami będziecie wiedzieli czego wam trzeba Bo zacząć robić fajne repo a miec doświadczenie tylko z iminin i wakacji to nikt wam zlotego przepisu nie da.
                          6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• manfred1
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 842

Zamieszczone przez Mad_Mac
                            Tyle lat upłynęło, tyle tysięcy postów u wciąż padają te same pytania. Jak chcecie sie do tego zabrać jak trzeba to zróbcie to do porządku. Tu nie ma co tulac i zmieniać z marnego szkła na trochę lepsze. Chcecie zając sie tym profesjonalnie to zainwestujcie. Weźcie pożyczkę, poproście rodziców lub teściów. Jeśli zrobicie to dobrze to po roku góra półtorej sprzęt sue spłaci.
                            Opcja budżet:
                            2x5dmkI
                            28 1.8, 50 1.4, 85 1.8 ewentualnie
                            14 lub zenitara 16 w fishu
                            Lampki
                            Opcja bardziej zamożna:
                            2x5dmkII lub 6d
                            Szkiełka 24-70 2.8 lub np 24L lub 35L i 85 1.8 dodatkowo np 14 lub fish i ewentualnie jakieś tele (135L)
                            Lampy
                            Opcja bez kompromisów:
                            2x5dmkIII
                            24L 35L 85(moze był L choć ja nie widzę potrzeby) i 135L. Do tego 14 lub fish
                            Lub dla wygodnych 24-70 i 70-200II
                            Do tego lampy.

Co do lamp to według mnie 430exII spokojnie wystarcza. Nigdy mocy mi nie zabrakło.

Według mnie pakowanie sie w jakieś cropy które i tak zmieniacie jak spróbujcie pełnej klatki. Mam nadzieje ze pomogłem.
                            Pozdrawuam
                            Na tym można by zakończyć ten nudny walkowany bez końca temat.
                            Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• 7four
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 850

Zamieszczone przez manfred1
                              Na tym można by zakończyć ten nudny walkowany bez końca temat.
                              już to napisałem w poście #342 (trochę w większym skrócie - )

Komentarz

• Eberloth
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2663

A w czym konkretnie ten Eizo jest lepszy? Odradzano mi go, ponoć ma stary typ matrycy i wygląda to bardzo słabo.

Ponoć ziemia jest płaska. Postudiuj sobie MVA.PL • Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki.
                                Oczywiście to monitor z grupy < 2k PLN. To monitory, jak napisano - "najtańsze na których coś widać"
                                Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                                Fumare humanum est!

Komentarz

Pracuję...