Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez Cichy
    ... można wejść z ulicy i po godzinie jesteś profi...
    Dlaczego od razu "profi". Po godzinie takie osoby "z lustrzankami za 1500 zł z Media Marktu" będą wiedziały jak poprawnie zachować się podczas liturgii i tylko tyle. Przecież taki kurs uczy tylko i wyłącznie "spraw porządkowych" a nie techniki fotografowania.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Zamieszczone przez axk
      Po godzinie takie osoby "z lustrzankami za 1500 zł z Media Marktu" będą wiedziały jak poprawnie zachować się podczas liturgii i tylko tyle.
      Jasne, podczas całego kursu nie padły kluczowe uwagi, chociażby kiedy nie powinno się podczas mszy fotografować. Jedyne co zapamiętałem z całej ponad godzinnej gadaniny to to, żeby nie wchodzić na prezbiterium oraz żeby zwracać uwagę innnym w kościele, żeby nie robili zdjęć bo nie mają upoważnienia... Ogólnie bzdury, żadnych praktycznych uwag. Najlepsze to to, żeby sobie znaleźć jedno dobre miejsce do fotografowania żeby nie biegać po kościele, "teraz są takie aparaty, że można spokojnie robić zdjęcia z chóru (tam gdzie organy) i wszystko będzie widać". Wielkie LOL.
      Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• zaitsev
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1660

Cichy, masz rację... Co do frekwencji byłem załamany, liczyłem na max. 20 osób. Ale z drugiej strony myślę, że 1/3 to byli kamerzyści, a z pozostałych zostanie najwyżej 10% tych, którzy potraktują to poważnie. No i jeszcze trzeba się przebić... I tak jak axk powiedział - to w sumie tylko zaświadczenie o ukończeniu kursu (który właściwie był przydługawym kazaniem nt. zachowania w Kościele), a nie umowa na utworzenie monopolu robienia zdjęć w danej parafii...
        Z drugiej strony faktycznie część pomyśli, że są już profoto i zaczną coś nieumiejętnie robić za kasę, ale myślę że niewielu jest takich i szybko się wykruszą...
        Zamieszczone przez Cichy
        Najlepsze to to, żeby sobie znaleźć jedno dobre miejsce do fotografowania żeby nie biegać po kościele, "teraz są takie aparaty, że można spokojnie robić zdjęcia z chóru (tam gdzie organy) i wszystko będzie widać". Wielkie LOL.
        Taa, pan który siedział koło mnie kulał się z tego ze śmiechu...
        Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• Don_Pedro_123
          Bywalec
          • 2007
          • 161

Zamieszczone przez Cichy
          Jasne, podczas całego kursu nie padły kluczowe uwagi, chociażby kiedy nie powinno się podczas mszy fotografować...
          Bo w wyznaniu rzymskokatolickim nie ma takich momentów - są jedynie "życzenia" księży wynikające z lokalnych przyzwyczjeń i/lub personalnego nastawienia owych księży.
          Ostatnio edytowany przez Don_Pedro_123; 10368.
          ---------------
          Don_Pedro_123
          ---------------

Komentarz

• kijek
            • 2008
            • 5

Niestety, nie zdołałem być na kursie w Zielonej Górze. Czy ktoś orientuje się gdzie w północno/południowo -zachodniej Polsce w najbliższych miesiącach odbędzie się kurs? (może Wrocław, Szczecin? albo gdzieś indziej?)
            Na pewno z początkiem maja będzie w Legnicy ale to trochę późno..
            Zaczynam się już czuć nieswojo kiedy kolejny raz ktoś pyta się mnie o legitymację. Na szczęście jeszcze nigdy mi nie odmówiono pozwolenia na robienie zdjęć w kościele.. ale wszystko do czasu..

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2194

Czy ktoś z okolic Nowego Sącza wybiera się na najbliższy kurs do Krakowa http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
              zbieram ekipę:-D
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• TomS
                Uzależniony
                • 2006
                • 880

We Wrocławiu kursu nie ma. Po prostu idziesz pokazujesz kilka zdjęć i dostajesz papierek.

Komentarz

• kijek
                  • 2008
                  • 5

TomS czy możesz napisać gdzie ewentualnie trzeba sie zgłosić we Wrocławiu w celu uzyskania legitymacji?
                  Jakiś adres, telefon?

Komentarz

• TomS
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 880

tel nie mam. A adresu nie znam. Ale jeśli stoisz plecami do głównego wejścia katedry to idziesz prosto taką uliczką i po kilkunastu metrach po lewej stronie są duże drzwi z nr 13. Wchodzisz i tam jest jakiś ksiądz i on ciebie wpuszcza do środka i mówi gdzie iść.

Komentarz

• _invictus
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 143

Zamieszczone przez tombas
                      Czy ktoś z okolic Nowego Sącza wybiera się na najbliższy kurs do Krakowa http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
                      zbieram ekipę:-D
                      ja się wybieram, co prawda nie z NS, ale chętny jestem jeśli potrzebna jest ekipa

Komentarz

• virpower
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 64

Czy ktoś się orientuje o kursie liturgicznym w RADOMIU? ..lub okolice? ..jakaś ekipa chętna w razie czego? Pozdrawiam, Sebastian, stielerstudio.pl

Komentarz

• blum
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 509

Zamieszczone przez virpower
                          Czy ktoś się orientuje o kursie liturgicznym w RADOMIU? ..lub okolice?
                          ktos mi mowil ze jakos w lutym ale niesprawdzone info. trzeba sie dowiedziec bo rowniez chetny do Radomia jestem

Komentarz

• virpower
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 64

Kurs w Krakowie

..ale w Krakowie jest - Termin najbliższego kursu: - 3-4 luty (wtorek-środa).- i się zastanawiam czy nie jechać. Jest nas dwóch odemnie, takze jesli byłby ktoś zainteresowany zrobieniem kursu to możemy się spotkac z okolic w Krakowie? podaje linka do diecezji z opisami: http://www.diecezja.pl/index.php?page=kurs
                            Pozdrowionka, Sebastianm stielerstudio.pl

Komentarz

• Malin
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 276

Dzwoniłem i...
                              Zamieszczone przez Malin
                              Kurs dla Radomian odbędzie się w pierwszą sobotę Wielkie Postu 2009.
                              Regulamin pkt 8

Komentarz

• virpower
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 64

hmm

no tak, ale dokładnie kiedy? hmm.. wiesz coś bliżej/ i gdzie zadzwonic? do Archidiecezji chyba - kurde muszę zadzwonić i spytam. koniecznie

Komentarz

Pracuję...