Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koy
    Bywalec
    • 2007
    • 108

Zamieszczone przez sleep
    Mała ciekawostka - w Płocku na kursie było 168 osób, każdy wpłacił 100 zł. Posiadanie takiego kursu nie upoważnia do robienia zdjęć podczas uroczystości ślubnych bez zgody miejscowego proboszcza !!! Reasumując - do czego potrzebny jest taki kurs? skoro i tak wszystko musisz uzgodnić z miejscowym proboszczem.

Pozdrawiam
    Kurs upowaznia Cie do fotografowania i filmowania podczas liturgii, wiec masz juz sprawe formalna zalatwiona. Ale jak wiadomo kazdy kosciol ma swojego proboszcza i ma on prawo dyktowac warunki. Jesli bedzie mial kaprys ze mozna robic zdjecia tylko z daleko i bez lampy to niestety nawet papierek nic nie da.
    Ale przypadki kiedy proboszcz sprzeciwia sie z wlasnego widzimisie to naprawde rzadkosc. Juz samo pokazanie legitymacji powoduje "lepsze" traktowanie, gdyz ksiadz ma pewnosc ze wiesz jak sie poruszac w kosciele.

Komentarz

• zaitsev
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1660

Zamieszczone przez macieksowinski
      Czy ktoś w Poznaniu wybiera się 13.XII.2008 na kurs?
      Owszem...

Komentarz

• Tomeksad2
        Bywalec
        • 2008
        • 211

Ja niedawno ukończyłem taki kurs we Włocławku. Jeden dzień od 9 do 16 i kosztował 150 zł.
        Ciekawą rzecz powiedział nam ksiądz, który jest odpowiedzialny za te kursy. Otóż planują zrobić coś w rodzaju akredytacji i ma to polegać na tym, że np. młodzi jak przychodzą do księdza by uzgodnić termin ślubu i chcą mieć foto to dostaną karteczkę, na której mają napisać dane fotografa i jeżeli jest na liście osób, które ukończyły kurs wtedy otrzymują zgodę by ten właśnie fotograf robił foto. Ciekawe czy to przejdzie i ewentualnie jak to będzie wyglądało.
        W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• terminator
          Początki nałogu
          • 2007
          • 325

Musieliby zrobić jakąś centralną bazę fotografów z ukończonymi kursami - bo w przeciwnym wypadku młodzi będą skazani na fotografa ze swojej parafii (diecezji).
          __________________________________________________ ____
          " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
          chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• SylwiaSz
            Coś już napisał
            • 2008
            • 53

Zamieszczone przez terminator
            bo w przeciwnym wypadku młodzi będą skazani na fotografa ze swojej parafii (diecezji).

Może o to właśnie w tym chodzi?

Komentarz

• jeesoo

nie sposób się nie zgodzić z uwagą Preskalera dot. małych i dużych "grajdołków" ...

Co do prawosławnych ceremonii - samo ślubowanie podobnie jak w katolickim, tam dochodzą motywy z zakładaniem koron. Trudniej zrobić zdjęcia gościom zgromadzonym w kościele ponieważ jest nieco więcej modlitw (powtarzanych w większości po 3 razy) - wle jak komuś nie przeszkadzają klienci z otwartymi ustami na zdjęciu to problem znika.

Bez względu na obrządek nigdy nie wolno wchodzić pomiędzy księdza a parę młodą.

Co do uwagi o kamerzystach - nie tylko dźwięk migawki bywa dla nas denerwujący. Zdarza się fotograf próbujący "zagadać" w momencie pracy kamery, fotograf przepychający się "ciałem" podczas ślubowania, czy fotograf wchodzący w kadr (tło) - czy Wy czasem nie widzicie jak się tak ustawiacie że macie kamerzystę w tle który nie ucieknie nigdzie na bok ? ;>
              Najbardziej rozbrajający są fotografowie zakładający na ślubowanie krótkie obiektywy/robiący standardami ale na minimalnej ogniskowej - i podchodzący ekstremalnie blisko. Nie sposób takiego ominąć kadrem. Do tego kadrujący w pionie i zasłaniający lampą błyskową obiektyw kamery (brawo).

PS. Nagrywam i fotografuję - nie chciałbym żeby ktoś odebrał tego posta tendencyjnie ;>
              Ostatnio edytowany przez Gość; 11940.

Komentarz

• zaitsev
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1660

Poznaniaki już mają swój kartonik.
                Co ciekawe było ponad 100 osób. Koszt 20zł.
                Dwóch księży omówiło w nieco ponad godzinę główne zasady zachowania w Kościele, wypisali dokumenty i to wszystko. Nie sprawdzano obecności, ani tej słynnej 'rekomendacji', chociaż ksiądz zaznaczył że zgłoszono około 100 osób, a 'nielegalnie' przybyło nieco więcej, także 'kurier' jechał do Kurii po więcej upoważnień, bo dla wszystkich by nie starczyło. :P

Komentarz

• airhead
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2495

Zamieszczone przez jeesoo
                  Co do uwagi o kamerzystach - nie tylko dźwięk migawki bywa dla nas denerwujący. Zdarza się fotograf próbujący "zagadać" w momencie pracy kamery, fotograf przepychający się "ciałem" podczas ślubowania, czy fotograf wchodzący w kadr (tło) - czy Wy czasem nie widzicie jak się tak ustawiacie że macie kamerzystę w tle który nie ucieknie nigdzie na bok ? ;>
                  widzimy, ale musimy ;]
                  Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                  Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

FAQ bardzo fajny, dzięki!
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• marcin_s18
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 83

W Kurii legnickiej najbliższy kurs planowany jest na marzec 2009r. Kuria prosi, żeby na początku lutego 2009r. kontaktować się z nimi w tej sprawie.

Komentarz

• pawel-foto
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 342

Zamieszczone przez terminator
                        Musieliby zrobić jakąś centralną bazę fotografów z ukończonymi kursami - bo w przeciwnym wypadku młodzi będą skazani na fotografa ze swojej parafii (diecezji).
                        A myślisz że w Kielcach nie ma? Zostajesz wpisany do kompa i już! Ja kończyłem ponad 10 lat temu i kilka lat temu jak przyszedłem odnowić (30zł/rok ) to ksiądz do mnie, że mnie jeszcze nie ma w kompie i zostałem dopisany. Jak był kurs w którym uczestniczyłem to w kurii kompów nie było!
                        1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Zamieszczone przez zaitsev
                          Poznaniaki już mają swój kartonik. :P
                          Taaa, teraz stu pstrykaczy z lustrzankami za 1500 zł z Media Marktu będzie miało licencje Bombowa sprawa ten kurs, można wejść z ulicy i po godzinie jesteś profi...
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• djcargo
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 353

A nie wie ktoś czy nie szykuje się taki kurs w Łodzi? Na stronie archidiecezji niestety żadnej informacji nie ma... Ostatnio byłem na ślubie u znajomych i proboszcz o legitymację nie pytał, ale wolałbym taki papier jednak mieć :] I nie po to żeby po nim zostać profi :P
                            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• djcargo
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 353

Zamieszczone przez jeesoo
                              Nagrywam i fotografuję - nie chciałbym żeby ktoś odebrał tego posta tendencyjnie ;>
                              Mam nadzieję, że nie naraz jedno i drugie
                              Regulamin pkt 8.

Komentarz

• sitek
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 92

Zamieszczone przez djcargo
                                A nie wie ktoś czy nie szykuje się taki kurs w Łodzi? Na stronie archidiecezji niestety żadnej informacji nie ma... Ostatnio byłem na ślubie u znajomych i proboszcz o legitymację nie pytał, ale wolałbym taki papier jednak mieć :] I nie po to żeby po nim zostać profi :P
                                Dzwoniłem do kurii, jakoś w listopadzie, ma być dopiero na wiosnę. Straszne ciśnienie się na te kursy zrobiło, a w praktyce wygląda to tak jak napisał Cichy
                                Jeszcze trochę, a telefonami będą "profesjonaliści" robić.

Komentarz

Pracuję...