Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinmarg
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 27

Odp: Kursy liturgiczne

Zamieszczone przez eleroo
    Ciekawe kiedy pojawią się parafialni fotografowie
    Zapraszam do mojej miejscowości jest jeden "fotograf" tolerowany przez księdza i to oczywiście osoba z pierwszej ławki w kościele, idąc dalej w przypadku komunii itd nie ma prawa nikt inny fotografować.

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez marcinmarg
      Zapraszam do mojej miejscowości jest jeden "fotograf" tolerowany przez księdza i to oczywiście osoba z pierwszej ławki w kościele, idąc dalej w przypadku komunii itd nie ma prawa nikt inny fotografować.
      Twarda rozmowa zainteresowanych (nie fotografa) z księdzem powinna rozwiązać problem.

Komentarz

• Masaesu
        Dopiero zaczyna
        • 2015
        • 19

Gdzie taki kurs mozna wykonac w Krakowie? Orientuje się ktos moze? Z góry dzięki

P.S. Dopiero zaczynam wykonywac fotografie slubną ( 4 sluby) a juz trafił mi się jeden ksiadz, ktory był strasznie negatywnie nastawiony, ze niemam tego papierka... ;/
        I powiedział mi abym nie kładła się czasami na ołtarzu robiąc zdjęcia xD istna paranoja ale musiałam zachowac spokój ducha xD

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Zamieszczone przez Masaesu
          trafił mi się jeden ksiadz, ktory był strasznie negatywnie nastawiony, ze niemam tego papierka... ;/
          Źle na to patrzysz: był do Ciebie bardzo pozytywnie nastawiony (tym bardziej, jeśli się dowiedział o braku papierka bezpośrednio przed ślubem, spotkałem takich, którzy zabroniliby Ci "rozpraszania wiernych podczas uroczystości", a gdybyś przypadkiem robiła zdjęcia przerwaliby mszę i poprosili fotografa albo o zajęcie miejsca albo o opuszczenie kościoła), i dlatego mogłaś robić zdjęcia.
          Spotkałem takich, którzy spisywali dane "zaświadczenia" ("zezwolenia" - w różnych miejscach różnie to się nazywało), bo podobno zdarzali się "fotografowie", którzy legitymowali się sfałszowanymi papierkami. A co do zachowania, to kursy nie zostały wprowadzone przypadkiem, i te prośby też nie wzięły się z powietrza - wyobraź sobie jak musiał wyglądać ślub, na którym fotograf w trakcie mszy kładł się na ołtarzu aby mieć "wyjątkowe ujęcie".

Myślę, że google na hasło np. "kurs fotografów kościelnych Kraków" da jakieś sensowne wyniki

Komentarz

• michalgawlik
            • 2017
            • 8

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w którym z dużych miast do przystąpienia do kursu nie jest wymagane błogosławieństwo proboszcza ? Przeglądałem informacje z różnych kurii w necie i z listy wymaganych dokumentów nie wynika, że jest coś takiego potrzebne.

Komentarz

• Tomek67
              Bywalec
              • 2010
              • 163

Zamieszczone przez michalgawlik
              Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w którym z dużych miast do przystąpienia do kursu nie jest wymagane błogosławieństwo proboszcza ? Przeglądałem informacje z różnych kurii w necie i z listy wymaganych dokumentów nie wynika, że jest coś takiego potrzebne.
              W Warszawie nie jest.
              Zaliczyłem ten kurs ponad rok temu.
              Tylko kasa się liczy i obecność.

Komentarz

• 5pirit
                Początki nałogu
                • 2009
                • 433

Ostatnio był w Poznaniu i niby było wymagane pismo ze swojej parafii, ale jak się później okazało niekoniecznie.
                eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• michalab
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1580

Zamieszczone przez Tomek67
                  W Warszawie nie jest.
                  Zaliczyłem ten kurs ponad rok temu.
                  Tylko kasa się liczy i obecność.
                  Ja robiłem już dawno temu, też W Warszawie, i nic nie płaciłem, ani nie przedstawiałem żadnego zaświadczenia.
                  Zapraszam

Komentarz

• michalgawlik
                    • 2017
                    • 8

Dzięki, będę się rozglądał za terminami.

Komentarz

• bastianpl
                      Coś już napisał
                      • 2017
                      • 52

Dla zainteresowanych Kurs Liturgiczny dla fotografów – 20-21 marca 2018 r. na terenie Warszawy, okolic, Mazowsza jest już nabór LINK

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez michalab
                      Ja robiłem już dawno temu, też W Warszawie, i nic nie płaciłem, ani nie przedstawiałem żadnego zaświadczenia.
                      Kasa kasą ale czegoś pozytywnego człowiek może się dowiedzieć/nauczyć. Natomiast wiemy, co jest oczywiste że jeśli byłoby tak ciemno jak w d.... to i lampą się błyśnie jeśli nawet L-ka nie pomoże bez pytania a potem tłumaczenie i pogawędka z księdzem przy okazji na temat ostatniej zaistniałej sytuacji Nie sądze, że ksiądz podczas ceremonii wyrzuciłby fotografa który przestrzega większości zasad panujących w tym wydarzeniu tylko dla tego że sam wie jak jest ciemno, chyba że się mylę.

Komentarz

• Matt_K-K
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 322

Na ostatnim kursie w Krakowie ( oj tłoczno było ) nie było apropos lampy żadnych przeciwskazań poza robieniem z kościoła dyskoteki. Jak się raz na jakiś czas błyśnie, to pewnie nic się wielkiego nie stanie. Nie zdarzyło mi się nigdy w kościele błyskać, ale wyobrażam sobie jakieś stare drewniane ciemne kościółki gdzie bez lampy może być kiepsko.

Komentarz

• bati
                          Dopiero zaczyna
                          • 2018
                          • 18

W minioną sobotę też byłem na kursie liturgicznym pod Łodzią i jeśli lampy używa się z umiarem, od czasu do czasu to nikt (czytaj ksiądz) nie powinien mieć pretensji.

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

Lampa najbardziej przeszkadza kamerzystom, tyle ze nie sam blysk lampy co wzorki wspomagania AF. No i zawsze ale to zawsze mam w kadrze fotografa stojacego za para mloda, przegladajacego zdjecia w aparacie.

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              No i zawsze ale to zawsze mam w kadrze fotografa stojacego za para mloda, przegladajacego zdjecia w aparacie.
                              Ty tak na serio??? absolutnie nie chce wywoływac wojny, ani wątek do tego ani czas ale jak juz lecimy po stereotypach to...
                              spotykam na swojej drodze spoconych facetów w plastikowych butach i plastikowych koszulach z krótkim rekawem , ale za to w krawcie :-) swiecacych swoja nowa lampa ledowa YN w rozmiarze 50x50cm i stojacych pól metra od PM w kosciele i podobnie przy 1 tańcu,tak ze naprawde trudno cos pokadrowac zeby Pana Kameruna i jego wasów nie było na zdjęciu,
                              a potem na sali podchodzacych go gości z mikrofonem w trakcie obiadu i usilnie namawiających do składania zyczen PM...
                              mam wymieniac dalej...
                              ale żyby byc sprawiedliwym, to jest w mojej okolicy kilku filmowców (swiadomie nie używam tu słowa kamerun) z którymi naprawde da sie przyjemnie pracowac
                              Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Przemek_PC
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2462

Na temat ubioru fotografow moglbym napisac wiele, od jeansow, flanelowych koszul w krate, czy polarow z wyhaftowanym na plecach adresem strony www. Wiekszosc jest rowniez spocona co zreszta w upalny dzien, bedac w ruchu jest normalnym zjawiskiem, Ty sie nie pocisz?

Komentarz

Pracuję...