Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Odp: Kursy liturgiczne

A jak Ty organizujesz imprezę u siebie w domu, to pozwalasz każdemu chętnemu z ulicy wejść i pstrykać zdjęcia? Ja na pewno nie! Osobiście rozumiem, że kursy są pewnym utrudnieniem, ale również rozumiem sens ich istnienia. Jak się czasem patrzy, co ludzie z aparatami wyrabiają w kościołach, to nawet dziwię się, że księża są tak pobłażliwi...
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Komentarz

• DarekB
      Bywalec
      • 2005
      • 182

Zamieszczone przez iza73
      A tak na marginesie, kto dostał pokwitowanie wpłaty za taki kurs. Ot szara strefa finansowa.
      Bezproblemowo wystawiali fakturę lub kwit KP w zależności od życzenia, a kwity bezterminowe.

Komentarz

• Tom77
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2875

Zamieszczone przez solti
        A jak Ty organizujesz imprezę u siebie w domu, to pozwalasz każdemu chętnemu z ulicy wejść i pstrykać zdjęcia? Ja na pewno nie! Osobiście rozumiem, że kursy są pewnym utrudnieniem, ale również rozumiem sens ich istnienia. Jak się czasem patrzy, co ludzie z aparatami wyrabiają w kościołach, to nawet dziwię się, że księża są tak pobłażliwi...
        Na imprezie u siebie w domu jesteś u siebie, zapłaciłeś/zapracowałeś za mieszkanie więc wara obcemu. Kościół to nie prywatne podwórko, zapłacił za to każdy kto płaci podatki i każdy powinien bez jakiegokolwiek pozwolenia robić tam zdjęcia a pobieranie za to opłaty to .... pozostawię to bez komentarza.

Komentarz

• rafels3
          Początki nałogu
          • 2008
          • 454

Zamieszczone przez iza73
          A tak na marginesie, kto dostał pokwitowanie wpłaty za taki kurs. Ot szara strefa finansowa.
          Nie siej fermentu... Zawsze otrzymasz stosowne dokumenty. Wystarczy zażądać takowych. Wydają je bez zająknięcia.

Kościół to nie prywatne podwórko, zapłacił za to każdy kto płaci podatki i każdy powinien bez jakiegokolwiek pozwolenia robić tam zdjęcia
          Myśląc w ten sposób, mogę wejść w dowolne miejsce utrzymywane/dotowane przez Państwo i robić, co mi się rzewnie podoba, bo przecież na to płacę...
          Ostatnio edytowany przez rafels3; 18817.

Komentarz

• Tom77
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2875

Zamieszczone przez rafels3
            Nie siej fermentu... Zawsze otrzymasz stosowne dokumenty. Wystarczy zażądać takowych. Wydają je bez zająknięcia.

Myśląc w ten sposób, mogę wejść w dowolne miejsce utrzymywane/dotowane przez Państwo i robić, co mi się rzewnie podoba, bo przecież na to płacę...
            A nie możesz ?

Komentarz

• iza73
              Bywalec
              • 2010
              • 222

Ja jestem cieta bo wiem jak to wygląda, za kasę zrobią wszystko i tylko o to chodzi. Wiem po śmierci Ojca jak to wygląda.
              Na 100% podglądają te fora by sprawdzać co i jak a wiem to
              Poprostu jeśli by to bylo normalne to by wypisywali za darmo takie świstki ale wyczaili że to faja kasa i bez podatku.
              Koszyk w katowicach 7 lat temu to pękał z przepychu 20, 50, 100zł ! Chciała bym za dwa dni tyle kasy zarobić.

Komentarz

• rafels3
                Początki nałogu
                • 2008
                • 454

Zamieszczone przez Tom77
                A nie możesz ?
                Np. wejdź do Sejmu, URM itd. itp. i powiedz, że "chcesz sobie pofocić"
                Aha: do mnie (lotnisko wojskowe) też Cię nie wpuszczą :P

Komentarz

• solti
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1159

Zamieszczone przez iza73
                  Na 100% podglądają te fora by sprawdzać co i jak a wiem to
                  Paranoja sięgnęła zenitu!
                  Zamieszczone przez iza73
                  wyczaili że to faja kasa i bez podatku
                  No rzeczywiście super kasa... 40 zł za bezterminowe zaświadczenie - naprawdę rewelacyjny biznes. Poza tym piszesz tak, jakby te kursy wprowadzono wczoraj. Ja z kolei, jak tylko sięgnę pamięcią, to takie kursy pamiętam od zawsze. Poza tym nie mając zaliczonego kursu naprawdę nie jest żadnym problemem, żeby załatwić zaświadczenie czasowe. Pierwsze fotografowanie w kościele zaliczyłem właśnie na papierku czasowym, którego wyrobienie (korespondencyjnie) zajęło mi tydzień.
                  Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                  galeria na forum Canon-board
                  galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                  galeria.solti.pl

Komentarz

• BartasPL
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 320

Ja się wybieram na kurs w Warszawie za dni kilka. Żeby się na niego zgłosić trzeba złożyć podanie jak do dziekana na studiach o powtarzanie roku Ja, niżesz podpisany ...... uprzejmie proszę o przyjęcie mnie na liturgiczny kurs dla fotografów (...) prośbę swą motywuję (...) a na dole podania podana jest cena... 200zł
                    No mają tupet!
                    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
                    500px

Komentarz

• salas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 3000

skończcie z tym tematem kościoła, to nie jest miejsce na takie rozmowy. Na priv albo wyjazd.
                      SONY

Komentarz

• Tom77
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2875

Zamieszczone przez rafels3
                        Np. wejdź do Sejmu, URM itd. itp. i powiedz, że "chcesz sobie pofocić"
                        Aha: do mnie (lotnisko wojskowe) też Cię nie wpuszczą :P
                        A co ma kościół do miejsc gdzie jest zakaz fotografowania. Na to czy potrafisz się zachować w odpowiednich miejscach nie mają wpływu płatne kursy i zaswiadczenia

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Już kilka razy spotkałem się informacją, że aby zapisać się na kurs, trzeba mieć opinię swojego księdza proboszcza. Co jak co, ale to już według mnie niezłe przegięcie.
                          Na szczęście kurs robiłem parę lat temu w normalnych warunkach. Nikt mnie o nic nie pytał i na zakończenie ksiądz prowadzący zachęcił jeszcze aby podrzucić wizytówki do biura parafialnego. Kurs trwał dwa dni. Znaczy się godzinę dziennie.

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

Zamieszczone przez Tom77
                            Na to czy potrafisz się zachować w odpowiednich miejscach nie mają wpływu płatne kursy i zaswiadczenia
                            Masz rację, to sprawa indywidualnej kultury człowieka. Jednak opowieści o fotografach wchodzących tam gdzie nie powinni, ubranych jak na plażę, i kładących się na podłodze "do lepszego ujęcia" nie biorą się z powietrza, stąd się wzięły kursy - żeby niektórym uświadomić, że nie wszystko można robić, i nie zawsze.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez r_m
                              Masz rację, to sprawa indywidualnej kultury człowieka. Jednak opowieści o fotografach wchodzących tam gdzie nie powinni, ubranych jak na plażę, i kładących się na podłodze "do lepszego ujęcia" nie biorą się z powietrza, stąd się wzięły kursy - żeby niektórym uświadomić, że nie wszystko można robić, i nie zawsze.
                              Dokładnie. Obrażanie się na kościół że stawia wymagania jest zwyczajnie dziecinne.

Wątek wyczyszczony bardzo proszę nie kontynuować w kierunku polityki i religii.
                              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• horak
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 589

Pamiętam jak dawno temu sceptycznie podchodziłem do idei takiego kursu. Po jego odbyciu zmieniłem zdanie diametralnie. Uważam, że jest potrzebny. Za specjalnie do kościoła nie chodzę i nie wiedziałem podczas jakich etapów ceremonii nie należy robić zdjęć, nauczyłem się odpowiednio poruszać po świątyni, nabyłem śmiałości w przywitaniu się z księdzem i ogólnie dzięki temu mam lepsze samopoczucie. Na dodatek mało gości pałęta mi się pod nogami bo mają większą świadomość że profi foto może to zrobić lepiej a do tego cykają się jeszcze księdza. Gdyby nie było reguł to wszyscy goście stałby pod ołtarzem i walili seriami ze wszystkiego czym się da, a kościół rozświetliłby się od fleszy niczym celebryta pod ścianką.
                                Ostatnio edytowany przez horak; 34022.

Komentarz

Pracuję...