Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Odp: Kursy liturgiczne

Zamieszczone przez 5pirit
    A kiedy i gdzie w Poznaniu?
    Co roku w listopadzie. Szczegóły, jak podał rafels3, będą podane na stronie diecezji.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Komentarz

• 5pirit
      Początki nałogu
      • 2009
      • 433

O ludu do listopada czekać?! Zrobiliby z dwa razy w roku.

Na jaki okres wydają zaświadczenia, czy są bezterminowe? Bo byłem w Szczecinie na kursie i się okazało, że dawali na rok, a po roku jeżeli nikt nie zgłosił skargi to przedłużali dożywotnio, ale po roku nie udało się załatwić tego bezterminowego gdyż w ogóle nie mogłem się skontaktować z jakąkolwiek osobą odpowiedzialną za to.

Orientujecie się jak jest w Poznaniu? Mam dość blisko, bo tylko 100km więc jest sens.
      eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• rafels3
        Początki nałogu
        • 2008
        • 454

Zamieszczone przez 5pirit
        O ludu do listopada czekać??!

"Istnieje możliwość uzyskania tymczasowego zaświadczenia (ważnego do końca roku). Należy na adres Kurii przesłać prośbę o jego wydanie wraz z opinią księdza proboszcza parafii zamieszkania. Na adres zwrotny prześlemy stosowne zaświadczenie."

Komentarz

• robson999
          Uzależniony
          • 2013
          • 716

Spojrzałem na moją licencję i tam nie ma okresu ważności, tylko niepokoi mnie to zdanie:
          "Ukończył kurs dla fotografów i operatorów filmowych podczas celebracji liturgicznych w Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej".
          Czyli co, mogę fotografować tylko na terenie tej jednej diecezji, czy to jest informacja o tym, że tam odbył się ten kurs?

W zasadzie, to wystarczy jeden telefon, ale ciekawi mnie jak wy to macie ujęte.
          Ostatnio edytowany przez robson999; 48766.
          5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
          600EX-RT, 430EXII, 568EXII
          CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• iza73
            Bywalec
            • 2010
            • 222

Aby robić zdjęcia zgoda księdza proboszcza ! Do czego doszło w tym kraju. A jak ktoś jest ateistą, jehowym, buddystą itd ... to co nie wolno mu fotografować w KK ?! Żenada.

Komentarz

• rafels3
              Początki nałogu
              • 2008
              • 454

Zamieszczone przez iza73
              Aby robić zdjęcia zgoda księdzaa proboszcza ! Do czego doszło w tym kraju. A jak ktoś jest ateistą, jehowym, buddystą itd ... to co nie wolno mu fotografować w KK ?! Żenada.
              Bardzo daleko mi do KK, ale księża mają w tym względzie rację. Kultura wymaga, by zapytać GOSPODARZA miejsca o zgodę na jakąkolwiek formę działalności w jego obrębie. Z pewnością 99% księży nie będzie miało problemu z udzieleniem takiej zgody, jeśli się ich odpowiednio wcześniej o swoich zamiarach powiadomi.

Komentarz

• iza73
                Bywalec
                • 2010
                • 222

Tu nie chodzi o zgodę "gospodarza" ale o ten papierek. Co ma wspólnego fotografia z opinią proboszcza ? Może jeszcze trzeba będzie pokazywać zeszyty z religii ?!

Komentarz

• 5pirit
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 433

Napisałem do nich maila i potwierdzili, że kursy robią tylko raz w roku w okresie jesiennym.
                  eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• rafels3
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 454

Zamieszczone przez iza73
                    Tu nie chodzi o zgodę "gospodarza" ale o ten papierek. Co ma wspólnego fotografia z opinią proboszcza ? Może jeszcze trzeba będzie pokazywać zeszyty z religii ?!
                    Ano to, że ludzie nie potrafią się zachować: wchodzą za ołtarz, na krzesła/ławki, mają niestosowny ubiór itd. To przykłady rzucane na kursie. Sam byłem świadkiem podobnych. "Papierek" informuje danego księdza, że gość z aparatem został uświadomiony o ograniczeniach i konieczności poszanowania miejsca i uroczystości, w której uczestniczy. Na kursie padło pytanie: co z "niewiernymi"? Ano... nic. To, czy ktoś jest wierzący lub nie (jak np. w moim przypadku) nie ma znaczenia dla nich. Ważne, że "zna zasady".

Komentarz

• iza73
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 222

Co to znaczy niestosowny ubiór. Ciekawe że księża nie zwracają uwagi na ubiór gdy ludzie dają na tacę.

Komentarz

• rafels3
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 454

Idź na kurs, to się dowiesz. Generalnie: to ich podwórko i mają prawo wyznaczać swoje zasady. Nie chcesz się do nich dostosować? Twój problem...

Komentarz

• iza73
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 222

Byłam z 7 lat temu i nic to nie wniosło do mojego życia oprócz tego że mam ten papier gdzie na np. 200 ślubów chyba 2 razy się o to pytano !
                          Na szczęście kurs był w Katowicach i nie ma daty przydatności do spożycia. Opłata też była dowolna a nie jak gdzie indziej po 200 !

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

Zamieszczone przez iza73
                            Aby robić zdjęcia zgoda księdza proboszcza ! Do czego doszło w tym kraju. A jak ktoś jest ateistą, jehowym, buddystą itd ... to co nie wolno mu fotografować w KK ?! Żenada.
                            Aby robić zdjęcia jest potrzebna zgoda gospodarza, w tym przypadku księdza. Nie jestem "katotalibem", ale uważam, że choćby kultura wymaga "uzgodnienia zasad współpracy". Czasem ksiądz coś zasugeruje, czasem "zasugeruje", ale większość z nich jest normalna i rozumie, że chcemy jak najlepiej wykonać swoją pracę, jednak te mniej normalne wyjątki z naszej strony obiektywu powodują pewną ostrożność ze strony księży.
                            Jeśli miałaś na myśli to zaświadczenie, o którym pisał (w cytacie) rafels3, to zwróć uwagę, że chodzi o wydanie tymczasowego potwierdzenia, że fotograf zna zasady obowiązujące podczas imprez kościelnych. Jeśli ktoś pilnie potrzebuje takiego potwierdzenia, i nie może czekać do kursu, to w jakiś sposób trzeba potwierdzić, że np. nie przyjdzie do pracy w klapkach i t-shircie (z opowieści dalszej rodziny, byli gośćmi na takiej mszy), albo nie zacznie robić zdjęć z ambony podczas kazania.
                            Napisałaś, że kurs Ci nic nie dał - być może na Twoim o tym nie wspominali (albo nie zwróciłaś uwagi), ale mówią co to jest stosowny i niestosowny ubiór, mówią, czy tylko wierzący może fotografować, czasem (odpowiadając na pytania) wspominają tez o przebiegu ślubu w innych "odłamach" (w miarę wiedzy posiadanej przez prowadzących wykład).

Komentarz

• iza73
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 222

Ciekawe, że inne wiary, kościoły nie wymagają takich zaświadczeń. Robiłam zdjęcia na wielu ślubach wielu religii ! A tak na marginesie, kto dostał pokwitowanie wpłaty za taki kurs. Ot szara strefa finansowa.

Komentarz

• r_m
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2418

Nie jestem pewien, czy na zakończenie kursu w Katowicach nie mówili o dokumentach księgowych, robiłem dawniej niż Ty, więc już nie pamiętam.
                                Znajomy robił w Krakowie KursFoto.diecezja.pl
                                Specjalnie dla Ciebie cytat:
                                Osoby potrzebujące faktury proszone są o przyniesienie wypisanych już danych potrzebnych do faktury

Komentarz

Pracuję...