Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • privilege
    Coś już napisał
    • 2007
    • 97

Kurs w Drohiczynie

Wrażenia po kursie w Drohiczynie (Polska Centralno Wschodnia) prawie Azja
    Kurs trwa ok 2 godzin najpierw wykład na temat ogólnych zasad i powodów wprowadzenia takiego kursu taka mała geneza ,potem trochę o etykiecie i zasadach zachowania się w kościele tą część prowadzi ksiądz który chyba cały kurs organizuje następnie jest druga część w sumie podobna ale z większym naciskiem na samą liturgię i jej przebieg...Czy warto ? Z punktu widzenia uniknięcia problemów w pracy z powodu braku licencji na pewno warto z punktu widzenia zdobytej na kursie wiedzy też warto i nawet jeśli komuś się wydaje że wszytko wie to dodatkowa wiedza mu nie zaszkodzi ...
    Kurs prowadzą całkiem sympatyczni ludzie robią to konkretnie i rzeczowo i co było dla mnie zaskoczeniem niema tam nic o tym kiedy nie można robić zdjęć ale raczej jak ich nie robić i jak się nie zachowywać...Sporo jest o tym że powinniśmy czuć pewnego rodzaju wyróżnienie z racji tej pracy bo jesteśmy kimś na wzór dawnych malarzy czy kronikarzy i swoimi obrazami zapisujemy historię kościoła i jeśli robimy świetne i artystyczne obrazy to być może będą one kiedyś historycznym świadectwem jakiegoś miejsca czy przebywających tam ludzi więc dobrze gdyby to świadectwo było dobrej technicznej jakości Może inni mają odmienne zdanie na temat celowości takich kursów ale ja mam zasadę wybierania tego co najlepsze z różnych doświadczeń więc i w takim kursie widzę pozytywy ...
    Kurs w Drohiczynie
    Koszt 100zł
    Legitymacja Bezterminowo
    Zdawalność 100%
    zaświadczenie od proboszcza obowiązkowo ale tak chyba jest wszędzie
    Kurs uprawnia do filmowania raz fotografowania
    Zdjęcia w sumie jedno należy wysłać wcześniej mailem ,jest wdrukowane w legitymację

Dodam jeszcze że cały ośrodek diecezjalny mieści się w malowniczej dolinie rzeki Bug czyli plener macie gratis
    kontakt i ewentualne pytania ...
    -------------------------------------------
    Ks. dr Jarosław Rzymski
    tel. 085/655 78 08 wew: 730
    085/655 70 01; Centrex: 104
    e-mail: [email protected]
    -------------------------------------------
    https://apfoto.myportfolio.com

Komentarz

• ankl
      • 2007
      • 3

Zamieszczone przez rasta
      Osoby chętne do fotografowania i filmowania w kościołach na terenie Archidiecezji Gdańskiej proszone są o przybycie do kościoła p.w. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski (Kolegiata) przy ul. Świętojańskiej w Gdyni w dniach 19 i 20 października br. na godz. 19.30.
      Rozumiem, że trzeba być na obu terminach? Ja chyba dam jakoś radę, gorzej kolega, który musi dojechać.

Komentarz

• mathom
        Początki nałogu
        • 2007
        • 428

Wiadomo coś o Poznaniu ?
        FF + L
        Moje stocki
        Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Tezet-gdynia
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1283

Zamieszczone przez ankl
          Rozumiem, że trzeba być na obu terminach? Ja chyba dam jakoś radę, gorzej kolega, który musi dojechać.
          Teoretycznie pierwszego dnia jest wprowadzenie i rozdanie kart-wnioskow do wypelnienia. Drugiego dnia przed spotkaniem oddanie kart-wnioskow razem z dwoma zdjeciami z tego co pamietam. Jak pierwszego dnia zrobisz ksero tego wniosku, to raczej nic wielce zlego sie nie stanie, jesli na drugi dzien kolega bedzie z wypelnionym wnioskiem i zdjeciami, podpisanymi zdjeciami. Duzo osob o tym zapomnialo
          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• deeppy
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 36

Ktoś ma informacje o kursach w okolicach Torunia lub Włocławka ?

Komentarz

• arturpa001

Hej
              Zamieszczam pełne ogłoszenie ze strony Archidiecezji Gnieźnieńskiej na temat kursów:

"W dniach 6 i 20 listopada br. w Kurii Metropolitalnej odbędzie się kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs taki odbywa się tylko raz w roku, a jego ukończenie jest niezbędne do fotografowania i filmowania podczas uroczystości i liturgii.
              Kurs odbędzie się w Kurii Metropolitalnej w godz. 10.00-12.00. Chcąc uzyskać zaświadczenie należy uczestniczyć w dwóch spotkaniach (6 i 20 listopada). Czas trwania jednego spotkania - 2 godz.

Uczestnik kursu otrzyma odpowiednie materiały oraz specjalną legitymację ze zdjęciem.

Na spotkanie należy zabrać 1 zdjęcie (podpisane) lub wraz ze zgłoszeniem przesłać drogą elektroniczną w formacie JPG lub TIF.

Zgłoszenia na kurs należy przesłać drogą elektroniczną na adres [email protected] lub [email protected]

W zgłoszeniu musi znaleźć się:
              imię, nazwisko, pesel, adres stałego zamieszkania, parafia zamieszkania (pod jakim wezwaniem) i miejscowość.
              Koszt kursu: ok. 50 zł."

Pozdro

Komentarz

• Feudos
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 31

Wiecie coś może o kursach w Radomiu i okolicach?
                Dowiedziałem się że w lutym owy kurs odbywał się w Wyższym Seminarium Duchownym w Radomiu, orientujecie się jak jest teraz?
                Jaki jest koszt, ważność?

Pozdrawiam

Komentarz

• Mojwa
                  • 2010
                  • 6

czy przy foceniu, gdy przechodzimy przed ołtarzem należy klękać?
                  - tak, przechodząc przez środek kościoła (przed tabernakulum) zawsze należy przyklęknąć - uwaga: tylko przyklęknąć. a nie przyklęknąć i się przeżegnać. żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (uwaga na sprzęt).
                  Czy to żart?
                  Szczególnie z tym żegnaniem się na początku i na końcu.
                  Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów. Żegnanie się to przecież forma modlitwy!
                  Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
                  Rozumiem i popieram ciche zachowanie i nie przeszkadzanie.
                  Nie rozumiem dlaczego niby fotograf ma się modlić.
                  500d + KIT + 50/1.8 + Super-Takumar 50/1.4 + Samyang 85/1.4 + Speedlite 430 EZ

Komentarz

• Don_Pedro_123
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 161

Zamieszczone przez Mojwa
                    Czy to żart?
                    Nie, to nie jest żart. Wszędzie tam, gdzie dotykamy spraw związanych z którąkolwiek z religii nie ma miejsca na żarty.

Zamieszczone przez Mojwa
                    (...)Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów.
                    Osobom wierzącym modlitwa i uczestnictwo w obrzędach nie przeszkadza w fotografowaniu. Osoby innych wyznań i religii nie są zobowiązane do "odstawiania rytuałów", lecz muszą wiedzieć, jak się zachować. Jeżeli np. Twoja religia zabrania Ci klękać, to możesz stać - ale czy koniecznie musisz to robić na środku kościoła? Jeżeli zaś jesteś ateistą, to czy aby napewno nie możesz okazać szacunku wierze innych, skoro uczestniczysz w ich obrzędach? (Tu zawsze przypomina mi się osoba gen.Jaruzelskiego, który stojąc na trybunie podczas Mszy Świętej salutował w momencie podniesienia).

Zamieszczone przez Mojwa
                    Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
                    Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.

Zamieszczone przez Mojwa
                    Rozumiem i popieram ciche zachowanie i nie przeszkadzanie.
                    Nie rozumiem dlaczego niby fotograf ma się modlić.
                    Jeżeli nie jesteś osobą wierzącą, lub wyznajesz inną religię, to nie musisz się modlić. Zobowiązany jesteś jednak do godnego zachowania i postawy szacunku wobec wiary innych. "Ciche zachowanie i nie przeszkadzanie (cyt.) nie wystarczy. Uczestniczysz w misterium wiary, które dla wielu ludzi stanowi istotę ich życia.

A podsumowując: wiara katolicka jest jedną z bardziej tolerancyjnych na świecie. Wiele wyznań i religii nie pozwala innowiercom na uczestnictwo w swoich obrzędach, a w skrajnych przypadkach nawet na nawiedzanie swoich miejsc kultu. Warto o tym pamiętać zanim zaczniemy totalną krytykę rzymskokatolicycmu.
                    ---------------
                    Don_Pedro_123
                    ---------------

Komentarz

• Mojwa
                      • 2010
                      • 6

Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.
                      Tak? To dlaczego:
                      (...)zawsze należy przyklęknąć - uwaga: tylko przyklęknąć. a nie przyklęknąć i się przeżegnać. żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (...)
                      Było nie było żegnanie się jest modlitwą ("w imię ojca i syna i ducha świętego, amen").

A wiara katolicka jest na tyle tolerancyjna, na ile tolerancyjni są jej wyznawcy. Czyli - różnie to bywa.

Komentarz

• Don_Pedro_123
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 161

Zamieszczone przez Mojwa
                        (...) Było nie było żegnanie się jest modlitwą ("w imię ojca i syna i ducha świętego, amen").
                        Jako ateista lub innowierca nie musisz się żegnać - a nawet nie powininieneś. Ale nie musisz tego robić ostentacyjnie.

Zamieszczone przez Mojwa
                        A wiara katolicka jest na tyle tolerancyjna, na ile tolerancyjni są jej wyznawcy. Czyli - różnie to bywa.
                        To fakt , ale często pod szyldem tolerancji skrywane są nasze własne "udoskonalenia" w wierze i nasze wygodnictwo - a to ma się już nijak do ogólnych założeń wiary. Z drugiej strony wiele wyznań często jest postrzeganych jako mało tolerancyjne - a one po prostu bardzo poważnie traktują to, w co wierzą.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Przeoczyłem: kwestia przyklęknięć przed tabernakulum jest dyskutowana w kontekście osób wierzących, które często zachowują się tak, jakby miały schizofrenię: jestm na Mszy Św. - przykękam, a jak fotografuję, to już nie.
                        Ostatnio edytowany przez Don_Pedro_123; 10368. Powód: Automerged Doublepost
                        ---------------
                        Don_Pedro_123
                        ---------------

Komentarz

• Mojwa
                          • 2010
                          • 6

W takim razie wszystko jest okej
                          Dzięki za wyjaśnienie, też to przeoczyłam.

Komentarz

• bakek
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 126

Wrażenia po kursie w Lublinie:
                            -większość uczestników zdjęcia robi okazyjnie, bądź od dawna fotografują, a na kurs przyszli, bo dość mają problemów
                            -jak na jednym z wykładów prowadzący zaczął opowiadać co pstrykacze/kameruni wyczyniają w kościele to czasami nie dziwi ta niechęć ze strony księży
                            -o fotografowaniu bardzo mało, więcej o samej liturgii i jej znaczeniu
                            -nie było odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy nie można robić zdjęć
                            -było natomiast dużo ogólników i prawdę mówiąc nawet wykładowcy zwrócili uwagę, że dużo zależy od księży prowadzących mszę
                            -uzyskałem odpowiedź na pytanie: czy dopuszczalne jest wejście na presbiterium: otóż jest dopuszczalne, ale lepiej tego unikać
                            -ogólnie warto było wydać 190zł, bo jest zaświadczenie i mniej problemów, choć tych się nadal nie uniknie

Komentarz

• esel
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 31

Masakra.. 190 zł ??!!
                              W Krakowie za 2 dni biorą 120 zł a i tak dużo mi się wydawało...

Komentarz

• Misiek87
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 267

Z tego co wiem to w Poznaniu jeszcze nie ma terminu. Bedzie lada tydzien, a kurs w grudniu - tak jest co roku.

Komentarz

Pracuję...