Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jakim prawem wyciągnęli ode mnie i kamerzysty nasze dane?
Na tym kursie spałeś czy było na zasadzie zapłać i spadaj?
Nie chce mi się teraz szukać konkretnego tekstu ale w ich regulaminach czy tam rozporządzeniach jest jasno ze każdy operator/fotograf powinien wpisać się do kajetu zostawiając dane i pesel - podobno wprowadzili z powodu zabezpieczeń przed kradzieżami. Mało który ksiądz się tego trzyma z tego co zauważyłem.
1) odnośnie klękania/kłaniania się: wg Ogólnego Wprowadzenia do Mszału Rzymskiego (więc dokumentu szerszego niż cytowane zalecenia dla fotografujących) jeśli przechodzimy przed ołtarzem do momentu przeistoczenia, kłaniamy się, jeśli po momencie przeistoczenia, klękamy. Teologiczne uzasadnienie: w czasie Mszy najważniejszy jest Chrystus przychodzący na ołtarzu. Poza Mszą klękamy przed prezbiterium (jak ktoś słusznie zauważył, może być w bocznej kaplicy), ew. kłaniamy się przed ołtarzem, ale niekoniecznie.
2) odnoście momentów "niedozwolonych": faktycznie, nie ma zakazu robienia fot w danym momencie, ale są zalecenia: homilia, komunia, ojcze nasz, liturgia słowa (poza momentem, gdy wszyscy śpiewają psalm i np. szybkim cyknięciem czytających z ambony, którzy często są bliskimi pary młodej). Uzasadnienia: homilia - focenie księdza może dodatkowo utrudnić mu i tak niełatwe zadanie, innych rozprasza; liturgia słowa - rozprasza; ojcze nasz - ważny moment, warto uszanować; komunia - ze względu na przyjmujących, czasem ktoś robi to pierwszy raz od dawna (szczególnie na ślubach) i może się nie czuć dobrze, gdy ktoś robi mu akurat portret "z językiem" jak z pierwszej komunii...
3) odnośnie roli fotografa: nie zgadzam się ze stwierdzeniem z samego początku, że fotograf nie ma ŻADNEGO znaczenia. Jest o tyle ważny, że upamiętnia niezwykły moment, niejako pomaga więc w późniejszej celebracji tego momentu. Czyli ma wobec liturgii rolę służebną, taką jak np. przynoszący obrączki czy idący w procesji z darami. Oczywiście, bez niego wszystko się odbędzie i nie jest niezbędny. Chodziło mi tylko o to, że - o ile wiem - Kościół nie stosunkuje się do fotografowania negatywnie, nie uznaje tego za coś nieistotnego. Pozdrawiam.
PS. Czy ktos z was robil juz slub w Registry Office w UK?
robilem 1 slub w uk w urzedzie. nie wiem czy to generalna zasada czy wymysl urzednika (mysle ze jednak zasada) ze w czasie ceremonii byl zakaz robienia zdjec. mozna bylo robic tylko przed i po.
po ceremonii mlodzi mieli kilka minut na pozowanie do zdjec udajac ze podpisuja dokumenty. niestety ta pozowana sesje tez nadzorowal urzednik i musialem dostosowac sie do jego rytmu podczas gdy on nie zwracal uwagi na mnie.
ze slubami w uk trzeba byc ostroznym. para mloda bedac niezadowolona ze zdjec moze podac cie do sadu zadajac nawet ... zwrotu kosztow calego slubu. z tego co wiem fotografowie chronia sie przed tym wykupujac specjalne pakiety ubezpieczen od odpowiedzialnosci cywilnej (chyba w ok. 1000 gbp rocznie).
te informacje pochodza z wiarygodnego zrodla ale osobiscie ich nie sprawdzalem.
robilem 1 slub w uk w urzedzie. nie wiem czy to generalna zasada czy wymysl urzednika (mysle ze jednak zasada) ze w czasie ceremonii byl zakaz robienia zdjec. mozna bylo robic tylko przed i po.
po ceremonii mlodzi mieli kilka minut na pozowanie do zdjec udajac ze podpisuja dokumenty. niestety ta pozowana sesje tez nadzorowal urzednik i musialem dostosowac sie do jego rytmu podczas gdy on nie zwracal uwagi na mnie.
ze slubami w uk trzeba byc ostroznym. para mloda bedac niezadowolona ze zdjec moze podac cie do sadu zadajac nawet ... zwrotu kosztow calego slubu. z tego co wiem fotografowie chronia sie przed tym wykupujac specjalne pakiety ubezpieczen od odpowiedzialnosci cywilnej (chyba w ok. 1000 gbp rocznie).
Mam wzor umowy gdzie jest jasno zapisane ze para nie ma prawa oskarzyc lub zadac od fotografa jakichkolwiek pieniedzy itp.
Tez o tym slyszalem ze focic zabardzo nie ma jak ??:
Public liability insurance <- tak to sie nazywa, więcej info pod linkiem http://www.businesslink.gov.uk/bdotg...mId=1074301656 dobrze mieć nawet jeśli nasz kontrakt mówi ze PM nie mogą podać nas do sadu bo zdjęcia im się nie podobają, zaoszczędzi nam to wielu problemów także w wypadku kiedy coś się przydarzy któremuś z PM np. podczas sesji plenerowej jedno skręci sobie nogę, ipt.
Mam nadzieję, że tego info jeszcze tu nie było (jeżeli było to sorry za zaśmiecenie):
Archidiecezja Krakowska kursy w dwóch terminach
6-7 październik (wtorek-środa)
13-14 październik (wtorek-środa)
Kurs odbywa się w sali "Kordelianum" przy ul. Św. Marka 10 w Krakowie. Są to dwa spotkania w godz. 16.00 - 19.00. Przychodząc na kurs należy przynieść ze sobą podpisane zdjęcie (max. 30x40mm) oraz wpłacić 120 zł (gdy w kursie uczestniczy małżeństwo lub 2 pracowników firmy opłata wynosi 100 zł od osoby. Przy większej liczbie zgłoszeń z jednej firmy - 90 zł od osoby. Studenci - 90 zł od osoby). Wpłaty dokonuje się gotówką w dniu rozpoczęcia kursu. Osoby potrzebujące faktury proszone są o przyniesienie wypisanych już danych potrzebnych do faktury.
Zgłoszenia przyjmowane są drogą elektroniczną na adres: [email protected]. Przy zgłoszeniu należy podać swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. W przypadku wątpliwości dzwonić pod numer: 693/414-795.
To tyle..sam się wybieram, więc mówię do zobaczenia.
Ciekawe kiedy w warszawie coś będzie, mieli robić we wrześniu ale jak na razie cisza.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Mam nadzieję, że tego info jeszcze tu nie było (jeżeli było to sorry za zaśmiecenie):
Archidiecezja Krakowska kursy w dwóch terminach
6-7 październik (wtorek-środa)
13-14 październik (wtorek-środa)
Kurs odbywa się w sali "Kordelianum" przy ul. Św. Marka 10 w Krakowie. Są to dwa spotkania w godz. 16.00 - 19.00. Przychodząc na kurs należy przynieść ze sobą podpisane zdjęcie (max. 30x40mm) oraz wpłacić 120 zł (gdy w kursie uczestniczy małżeństwo lub 2 pracowników firmy opłata wynosi 100 zł od osoby. Przy większej liczbie zgłoszeń z jednej firmy - 90 zł od osoby. Studenci - 90 zł od osoby). Wpłaty dokonuje się gotówką w dniu rozpoczęcia kursu. Osoby potrzebujące faktury proszone są o przyniesienie wypisanych już danych potrzebnych do faktury.
Zgłoszenia przyjmowane są drogą elektroniczną na adres: [email protected]. Przy zgłoszeniu należy podać swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. W przypadku wątpliwości dzwonić pod numer: 693/414-795.
To tyle..sam się wybieram, więc mówię do zobaczenia.
Ja już jakiś czas temu się na to zapisałem (6-7), wysłałem zgłoszenie i jakaś Pani mi odpisała że zgłoszenie i miejsce zostało zarezerwowane. :smile:
C 40D / T 17-50 F2.8 /C 580EX II /C EF 50mm 1.8 II /Jupiter 135mm F3.5 MC
Ja również czekam na Warszawę, ewentualnie ujdzie nawet ten Łowicz…
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
&C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-) :: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
Komentarz