Kursy liturgiczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Zamieszczone przez Hubert01
    Jakim prawem wyciągnęli ode mnie i kamerzysty nasze dane?
    Na tym kursie spałeś czy było na zasadzie zapłać i spadaj?

Nie chce mi się teraz szukać konkretnego tekstu ale w ich regulaminach czy tam rozporządzeniach jest jasno ze każdy operator/fotograf powinien wpisać się do kajetu zostawiając dane i pesel - podobno wprowadzili z powodu zabezpieczeń przed kradzieżami. Mało który ksiądz się tego trzyma z tego co zauważyłem.

Edit:
    Znalazłem na naszym forum: http://canon-board.info/showthread.php?t=7340
    Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• bartekq

kilka uwag

1) odnośnie klękania/kłaniania się: wg Ogólnego Wprowadzenia do Mszału Rzymskiego (więc dokumentu szerszego niż cytowane zalecenia dla fotografujących) jeśli przechodzimy przed ołtarzem do momentu przeistoczenia, kłaniamy się, jeśli po momencie przeistoczenia, klękamy. Teologiczne uzasadnienie: w czasie Mszy najważniejszy jest Chrystus przychodzący na ołtarzu. Poza Mszą klękamy przed prezbiterium (jak ktoś słusznie zauważył, może być w bocznej kaplicy), ew. kłaniamy się przed ołtarzem, ale niekoniecznie.

2) odnoście momentów "niedozwolonych": faktycznie, nie ma zakazu robienia fot w danym momencie, ale są zalecenia: homilia, komunia, ojcze nasz, liturgia słowa (poza momentem, gdy wszyscy śpiewają psalm i np. szybkim cyknięciem czytających z ambony, którzy często są bliskimi pary młodej). Uzasadnienia: homilia - focenie księdza może dodatkowo utrudnić mu i tak niełatwe zadanie, innych rozprasza; liturgia słowa - rozprasza; ojcze nasz - ważny moment, warto uszanować; komunia - ze względu na przyjmujących, czasem ktoś robi to pierwszy raz od dawna (szczególnie na ślubach) i może się nie czuć dobrze, gdy ktoś robi mu akurat portret "z językiem" jak z pierwszej komunii...

3) odnośnie roli fotografa: nie zgadzam się ze stwierdzeniem z samego początku, że fotograf nie ma ŻADNEGO znaczenia. Jest o tyle ważny, że upamiętnia niezwykły moment, niejako pomaga więc w późniejszej celebracji tego momentu. Czyli ma wobec liturgii rolę służebną, taką jak np. przynoszący obrączki czy idący w procesji z darami. Oczywiście, bez niego wszystko się odbędzie i nie jest niezbędny. Chodziło mi tylko o to, że - o ile wiem - Kościół nie stosunkuje się do fotografowania negatywnie, nie uznaje tego za coś nieistotnego. Pozdrawiam.

Komentarz

• Don_Pedro_123
        Bywalec
        • 2007
        • 161

Zamieszczone przez bartekq
        ... Poza Mszą klękamy przed prezbiterium (jak ktoś słusznie zauważył, może być w bocznej kaplicy), ew. kłaniamy się przed ołtarzem, ale niekoniecznie.
        Nie "przed prezbitreium" ale przed Najświętszym Sakramentem w tabernakulum. Zawsze przynajmniej skłaniamy głowę przed ołtarzem...
        ---------------
        Don_Pedro_123
        ---------------

Komentarz

• kanarek
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 28

Zamieszczone przez Mad_Mac

PS. Czy ktos z was robil juz slub w Registry Office w UK?
          robilem 1 slub w uk w urzedzie. nie wiem czy to generalna zasada czy wymysl urzednika (mysle ze jednak zasada) ze w czasie ceremonii byl zakaz robienia zdjec. mozna bylo robic tylko przed i po.
          po ceremonii mlodzi mieli kilka minut na pozowanie do zdjec udajac ze podpisuja dokumenty. niestety ta pozowana sesje tez nadzorowal urzednik i musialem dostosowac sie do jego rytmu podczas gdy on nie zwracal uwagi na mnie.
          ze slubami w uk trzeba byc ostroznym. para mloda bedac niezadowolona ze zdjec moze podac cie do sadu zadajac nawet ... zwrotu kosztow calego slubu. z tego co wiem fotografowie chronia sie przed tym wykupujac specjalne pakiety ubezpieczen od odpowiedzialnosci cywilnej (chyba w ok. 1000 gbp rocznie).
          te informacje pochodza z wiarygodnego zrodla ale osobiscie ich nie sprawdzalem.

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

Zamieszczone przez kanarek
            robilem 1 slub w uk w urzedzie. nie wiem czy to generalna zasada czy wymysl urzednika (mysle ze jednak zasada) ze w czasie ceremonii byl zakaz robienia zdjec. mozna bylo robic tylko przed i po.
            po ceremonii mlodzi mieli kilka minut na pozowanie do zdjec udajac ze podpisuja dokumenty. niestety ta pozowana sesje tez nadzorowal urzednik i musialem dostosowac sie do jego rytmu podczas gdy on nie zwracal uwagi na mnie.
            ze slubami w uk trzeba byc ostroznym. para mloda bedac niezadowolona ze zdjec moze podac cie do sadu zadajac nawet ... zwrotu kosztow calego slubu. z tego co wiem fotografowie chronia sie przed tym wykupujac specjalne pakiety ubezpieczen od odpowiedzialnosci cywilnej (chyba w ok. 1000 gbp rocznie).
            Mam wzor umowy gdzie jest jasno zapisane ze para nie ma prawa oskarzyc lub zadac od fotografa jakichkolwiek pieniedzy itp.
            Tez o tym slyszalem ze focic zabardzo nie ma jak ??:

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
            Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• bartekq

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
              Nie "przed prezbitreium" ale przed Najświętszym Sakramentem w tabernakulum. Zawsze przynajmniej skłaniamy głowę przed ołtarzem...
              Oczywiście, masz rację, zrobiłem trochę za duży skrót. Pzdr

Komentarz

• Donikm
                Coś już napisał
                • 2009
                • 65

Zamieszczone przez kanarek
                Public liability insurance <- tak to sie nazywa, więcej info pod linkiem http://www.businesslink.gov.uk/bdotg...mId=1074301656 dobrze mieć nawet jeśli nasz kontrakt mówi ze PM nie mogą podać nas do sadu bo zdjęcia im się nie podobają, zaoszczędzi nam to wielu problemów także w wypadku kiedy coś się przydarzy któremuś z PM np. podczas sesji plenerowej jedno skręci sobie nogę, ipt.
                5-ki | L-ki | Dodatki

Komentarz

• mojalewastopa
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 19

Mam nadzieję, że tego info jeszcze tu nie było (jeżeli było to sorry za zaśmiecenie):
                  Archidiecezja Krakowska kursy w dwóch terminach
                  6-7 październik (wtorek-środa)
                  13-14 październik (wtorek-środa)
                  Kurs odbywa się w sali "Kordelianum" przy ul. Św. Marka 10 w Krakowie. Są to dwa spotkania w godz. 16.00 - 19.00. Przychodząc na kurs należy przynieść ze sobą podpisane zdjęcie (max. 30x40mm) oraz wpłacić 120 zł (gdy w kursie uczestniczy małżeństwo lub 2 pracowników firmy opłata wynosi 100 zł od osoby. Przy większej liczbie zgłoszeń z jednej firmy - 90 zł od osoby. Studenci - 90 zł od osoby). Wpłaty dokonuje się gotówką w dniu rozpoczęcia kursu. Osoby potrzebujące faktury proszone są o przyniesienie wypisanych już danych potrzebnych do faktury.

Zgłoszenia przyjmowane są drogą elektroniczną na adres: [email protected]. Przy zgłoszeniu należy podać swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. W przypadku wątpliwości dzwonić pod numer: 693/414-795.
                  To tyle..sam się wybieram, więc mówię do zobaczenia.

Komentarz

• h4ry
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 155

Będzie trzeba zapamiętać. Jak Bóg da to i ja się tam pojawię ;]
                    5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Komentarz

• pank
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1502

Ciekawe kiedy w warszawie coś będzie, mieli robić we wrześniu ale jak na razie cisza.
                      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• smelbo
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 60

Zamieszczone przez mojalewastopa
                        Mam nadzieję, że tego info jeszcze tu nie było (jeżeli było to sorry za zaśmiecenie):
                        Archidiecezja Krakowska kursy w dwóch terminach
                        6-7 październik (wtorek-środa)
                        13-14 październik (wtorek-środa)
                        Kurs odbywa się w sali "Kordelianum" przy ul. Św. Marka 10 w Krakowie. Są to dwa spotkania w godz. 16.00 - 19.00. Przychodząc na kurs należy przynieść ze sobą podpisane zdjęcie (max. 30x40mm) oraz wpłacić 120 zł (gdy w kursie uczestniczy małżeństwo lub 2 pracowników firmy opłata wynosi 100 zł od osoby. Przy większej liczbie zgłoszeń z jednej firmy - 90 zł od osoby. Studenci - 90 zł od osoby). Wpłaty dokonuje się gotówką w dniu rozpoczęcia kursu. Osoby potrzebujące faktury proszone są o przyniesienie wypisanych już danych potrzebnych do faktury.

Zgłoszenia przyjmowane są drogą elektroniczną na adres: [email protected]. Przy zgłoszeniu należy podać swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania. W przypadku wątpliwości dzwonić pod numer: 693/414-795.
                        To tyle..sam się wybieram, więc mówię do zobaczenia.
                        Ja już jakiś czas temu się na to zapisałem (6-7), wysłałem zgłoszenie i jakaś Pani mi odpisała że zgłoszenie i miejsce zostało zarezerwowane. :smile:
                        C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Komentarz

• adino
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 404

w kuj-pom jakoś cicho o takich kursach.... mam nadzieje ze jeszcze w tym roku kurs będize bo ostatni był chyba 2 lata temu...

Komentarz

• endrju
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 275

Ja również czekam na Warszawę, ewentualnie ujdzie nawet ten Łowicz…
                            C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
                            &
                            C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Komentarz

• Fumar
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 206

Jakby ktoś wiedział o kursie w Kuj-pom - byłbym wdzięczny za info! ;-)

Komentarz

• Ernest_DLRS
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1216

Jakby było coś wiadomo o Warszawie lub najbliższych okolicach (woj.) to piszcie tu w temacie info, dzieki z góry.
                                Pozdrawiam!
                                FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                                APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

Pracuję...