Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Planuję zakupić drukarkę Epson L805 i używać w niej oryginalnych tuszów. Oczywiście chodzi o druk fotografii. Zacząłem się rozglądać za papierem do drukowania. Oryginały są dość drogie, natomiast allegrowe zamienniki pomimo entuzjastycznych opisów - podejrzanie tanie. Pytam PRAKTYKÓW: jakich używacie (w miarę tanich) papierów do drukowania zdjęć tak aby jakość i trwałość wydruków była porównywalna do tych z labu? Nie ukrywam, że przy druku np zdjęć eventowych nawet 10 zł różnicy na pudełku papieru robi różnicę
Dzięki za pomoc, pozdrawiam
Demon jakości to też nie jest, szczególnie jeśli planujesz druk CZB - wtedy warto pomyśleć o pigmentówce, ale to już inne koszty tuszu. Przyzwoitej jakości zdjęcia kolorowe wyciśniesz z Epson L805 na papierach Fomei, a konkretnie serii FomeiJet, szczególnie na błyszczących papierach FomeiJet Pro i matowych Portrait Matt. Profile ICC dla tych papierów i L805 znajdziesz do pobrania na stronie Medikon. Robiłem te profile, więc wiem ile może ta drukarka z papierami Fomei. Napisz do mnie na druk @ medikon.pl to wyślę Ci próbnik wydruków z tej drukarki .
Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
Kontakt: druk (at) medikon.pl
Dzięki za odpowiedź. Cenię sobie Twoją opinię nt. papierów Fomei, ale przy tej półce cenowej to zdecydowanie opowiem się za papierami Epsona. Na przykładzie Premium Glossy 10x15: Epson - 49 groszy zdjęcie, Fomeijet - 66 groszy. Potrzebuję papieru do zdjęć z eventów, studniówek itp - dlatego poza jakością wydruku liczy się również cena
Znalazłem papier EMTEC 13x18 glossy 240 ***** za 30 groszy za odbitkę.
Spróbuję na nim. Zobaczymy co jest wart
Pozdrawiam serdecznie
Dokładnie jak pisze unesco. Zobacz tutaj: FomeiJet PRO Gloss 265gsm - arkusze. Paczka 250 arkuszy 10x15 papieru FomeiJet Pro Gloss 265 kosztuje 67,65 zł. Kartka 10x15 wychodzi 27 groszy. Przy odrobinę cieńszym FomeiJet Pro Gloss 205 (FomeiJet Pro Gloss 205gsm - arkusze - Sklep Medikon Polska) kartka 10x15 wychodzi po 20 groszy. No i moje profile ICC do papierów Fomei dają lepsze rezultaty niż profile Epsona do papierów Epson . O papierach EMTEC się nie wypowiem bo nie znam, nie wiem też czy mają profile do L805.
Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
Kontakt: druk (at) medikon.pl
Ja kupiłem fomeiJet Pearl 300 i (jakkolwiek dziwnie to zabrzmi) zakochałem się w tym papierze.
Strasznie podoba mi się ta "faktura".
Długo się zastanawiałem, bo myślałem jeszcze o firmie Tecco, ale w końcu padło na Fomei - trochę lepsza dostępność.
Muszę w końcu go wypróbować, bo ciekaw jestem profilu .icc.
Robiłem taki pod peral 300 z 1600 pól ale jeszcze nie miałem okazji przetestować.
Komentarz