Witam, mam dylemat który monitor wybrać czy Eizo CS230 czy EIZO FlexScan SX2262 ? Pomoże ktoś w wyborze? Głównie zajmuje się fotografią pejzażową i przyrodniczą. Jak w nich wygląda sprawa kalibracji i czy zaraz po zakupie muszę skalibrować monitor? Pozdrawiam
Monitrory EIZO
Zwiń
X
-
Monitrory EIZO
Fotografia Warsztaty Podróże
www.szkolakrajobrazu.pl
https://www.facebook.com/PawelUchorczakFotografiaTagi: Brak -
Odp: Monitrory EIZO
MVA.PL ⢠Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki
Wybierz model SX2262W, to będzie dla Ciebie najlepszy wybór. Tylko nie kupuj go czasem u gościa który prowadzi forum do którego link podrzuciłem wyżej, bo wtopisz kasę a towar może zobaczysz za kilka miesięcy od momentu złożenia zamówienia - szczegóły o przebojach jakie niektórzy ludzie (w tym i ja) mieli z jego firmą znajdziesz tutaj. Widzę że teraz można ten monitor kupić w promocji razem z kalibratorem EIZO FlexScan SX2262W-BK, LCD 22 + kalibrator EasyPIX 3 :: Sklep Graficzne.pl za lepszą cenę niż w Mastiffie, gdzie musiałbyś dać za ten sam zestaw więcej Monitor EIZO FlexScan SX2262W bez gwarancji ujrzenia go szybko na swoim biurku.
A co do kalibracji to zaraz po zakupie musisz skalibrować monitor.Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639. -
Chcę zakupić monitor CS230 i w związku z tym mam kilka pytań. Przede wszystkim jak sprawdzić monitor przy zakupie, na co zwrócić uwagę? Co to są "martwe piksele" i jak to sprawdzić. Czy warto zakupić kalibrator czy też kalibrację wystarczy zrobić w sklepie? Czy program ColorNavigator jest łatwy w obsłudze czy też trzeba się natrudzić żeby go "ogarnąć"?Z góry dziękuję za odpowiedzi.Komentarz
-
Jeżeli będziesz osobiście kupował, to raczej na wykonanie nie masz co patrzeć, raczej czy nie gdzieś porysowany, zadrapany, itpChcę zakupić monitor CS230 i w związku z tym mam kilka pytań. Przede wszystkim jak sprawdzić monitor przy zakupie, na co zwrócić uwagę? Co to są "martwe piksele" i jak to sprawdzić. Czy warto zakupić kalibrator czy też kalibrację wystarczy zrobić w sklepie? Czy program ColorNavigator jest łatwy w obsłudze czy też trzeba się natrudzić żeby go "ogarnąć"?Z góry dziękuję za odpowiedzi.
. Eizo to bardzo solidny sprzęt i ma gwranację 5 lat door to door. Martwe piksele najlepiej widać przy jednolitym np. szarym podświetleniu monitora, świecą z reguły kontrastową barwą. CS 230 ma możliwość kalibracji i tylko ona zapewni Ci właściwe odwzorowanie kolorów szczególnie w trakcie długotrwałego użytkowania (zmienia się odwzorowanie barw, a dokładnie podświetlenie monitora), do tego musisz mieć oprogramowanie ColorNavigator oraz sam kalibrator. Program ColorNavigator jest łatwy w obsłudze, zadajesz żądane parametry jakie chcesz osiągnąć na monitorze jako target i program sam dokonuje kalibracji i informuje o odchyleniach od założonego celu (jak wybierzesz taką opcję).
Komentarz
-
Muszę przyznać, że już po pierwszym włączeniu CSa poczułem się jak by mi usunięto zaćmę. Aż strach pomyśleć co będzie po kalibracji ;-)Komentarz
-
Gratki z zakupu i przyjemnego patrzenia na kolorowy świat. Teraz możesz sobie wyobrazić co widać na wersji CX lub CG
, kto nie widział raczej nie zrozumie
.
Komentarz
-
Również kupiłem Cs230+ kalibrator Color Munki Display, mam pytanie bo skalibrowałem go programem z Xray, czy muszę teraz kalibrować go Color Navigatorem? (Zaznaczam że nie kupiłem licencji ).Fotografia Warsztaty Podróże
www.szkolakrajobrazu.pl
https://www.facebook.com/PawelUchorczakFotografiaKomentarz
-
A który jest lepszy z tych dwóch Eizo CS230 czy EIZO FlexScan SX2262? Jaki monitor 24 cali byście polecili w podobnych cenach?Komentarz
-
Witajcie, zamierzam kupić monitor Eizo ColorEdge CS2420-BKCN. Mam prośbę do posiadaczy oraz użytkowników ww. modelu - podzielcie się swoimi uwagami, opiniami itp. itd. na jego temat. Z góry dziękuję.
Ps. Budżet mam ograniczony do max 3,5 tys. i droższe modele nie wchodzą w grę.Ostatnio edytowany przez RadOs41; 41740.Trochę gratów i nieco innych szpargałów...Komentarz
Komentarz