Drukarka do studia. Jaką kupić?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arres
    • 2013
    • 4

Odp: Drukarka do studia. Jaką kupić?

Niestety zakładanie problemów po stronie sprzętu,oprogramowania,profilu,jakości materiału wejściowego czy błędów ze strony użytkownika raczej trzeba wykluczyć. Z racji faktu druku przy serwisancie i na jego sprzęcie otrzymanie tak samo kiepskich efektów na kilku DNP wymagałoby co najmniej zarzucenia mu niekompetencji.
    Ponadto wykluczam błąd w profilu,skoro nawet przy druku na innym profilu plamy powstają w tych samych miejscach.
    Jakość materiału wejściowego? Skoro to sprzęt profesjonalny,to zdjęcie,które normalnie wyszło na co najmniej 2 innych urządzeniach,tu także powinno wyglądać chociaż przyzwoicie.

Komentarz

• kaindox
      Uzależniony
      • 2009
      • 598

Zamieszczone przez szym Zobacz wpis
      Z tego co widzę najwierniejsze odwzorowanie wydaje się dawać RX1 z indywidualnym profilem ICC.
      Tu trzeba naprawdę bardzo dużo dobrej woli (ewentualnie jakieś zaburzenia postrzegania barw ;-) ) żeby nie zauważyć że w tym przypadku selphy dała o wiele bardziej zbliżone do materiału źródłowego efekty.

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Dobra, dobrałem się wreszcie do DNP DS-RX1 i ogarnąłem temat. Sterownik tego czegoś to hydrozagadka, poprawienie liniowości wymaga zmasowanego ataku ale w końcu się udało.

DNP na oryginalnej tragedii profilopodobnej - zmasakrowane światła, totalny burak, dominanta w neutralach, chory kontrast:

po profilowaniu:

oryginał:
        Swoją drogą nie wiem co kierowało DNP podczas tworzenia generycznego profilu - albo narąbali się podczas jego tworzenia, albo chcieli się ukarać.
        Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• endi_garnek
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 44

Zamieszczone przez czornyj Zobacz wpis
          Swoją drogą nie wiem co kierowało DNP podczas tworzenia generycznego profilu - albo narąbali się podczas jego tworzenia, albo chcieli się ukarać.
          Jest możliwość abyś udostępnił ten profil ?

Komentarz

• Koper
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 17

Pozwolę sobie odkopać wątek, bo nie znajduje nic świeższego na temat drukarek termosublimacyjnych.
            Potrzebuje drukarki na imprezy firmowe, wesela itd. Atramentówki nie dają rady, druk 10x15 to minimum 45 sekund,
            do tego nawet satyny czy półmaty kleją się jeszcze przez kilka minut. Wyrok zapadł, muszę się polubić z termosublimacją.
            Czy da się uzyskać jakość odbitki porównywalną do sensownego labu?
            Proszę o porady co wybrać i jak ujarzmić potwora. Odbitki głównie 10x15, ale 15x23 też bym nie pogardził.
            Obciążenie 2-3 imprezy w miesiącu, po 200-300 odbitek.
            Póki co rozważam DNP DS40 i DS620, ale jestem otwarty na wszelkie inne propozycje.
            Może ktoś jest w stanie wypunktować czym różnią się te drukarki, ale tak konkretnie,
            bez marketingowego bełkotu.
            Za wszelkie rady, przemyślenia, doświadczenia będę bardzo wdzięczny.

Komentarz

• jacekb
              Dopiero zaczyna
              • 2015
              • 17

Ja już od dłuższego czasu walczę z zielonym zafarbem na L800. Ma ktoś jakieś rady. Zmieniło się ostatnio co w tym temacie?
              www.jacekbernatek.com

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez jacekb Zobacz wpis
                Ja już od dłuższego czasu walczę z zielonym zafarbem na L800. Ma ktoś jakieś rady. Zmieniło się ostatnio co w tym temacie?
                Mam to samo, pewnie oprofilowanie rozwiązało by problem. Ale czasu i motywacji brak...
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• robson999
                  Uzależniony
                  • 2013
                  • 716

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
                  Mam to samo, pewnie oprofilowanie rozwiązało by problem. Ale czasu i motywacji brak...
                  No to lepiej męczyć się z zafarbami?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jacekb Zobacz wpis
                  Drukarkę masz oprofilowaną i gotową do prawidłowej pracy?
                  5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                  600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                  CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• mkamelg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1255

Oprofilowywanie tej drukarki (Epson L800) jest problematyczne. Komuś się to udało (patrz ostatni post pod poniższym odnośnikiem) ale musiał się nieźle nakombinować.

Profiling of Epson L800 with ColorMunki Photot: Printers and Printing Forum: Digital Photography Review
                    Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez robson999 Zobacz wpis
                      No to lepiej męczyć się z zafarbami?
                      Profilowanie chyba ma sens tylko wtedy, kiedy monitor również jest skalibrowany/oprofilowany.
                      A tu mam wątpliwości czy chcę, bo mam już bodaj siedmioletnie Eizo szerokogamutowe, a te ponoć po kalibracji dają pod systemem zbyt jaskrawe, nasycone kolory. A ja na tym monitorze robię wszystko, również gram... Muszę to przedyskutować z Czornyjem najpierw.
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• 2marekm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 419

Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa drukarki termosublimacyjnej Mitsubishi CP-K60DW-S ?
                        Cena około 2800 zł, a więc zakup akceptowalny, aby pozbyć się problemów z tuszami w atramentówce.

Komentarz

• 2marekm
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 419

Nikt z forumowiczów nie ma takiej drukarki.
                          To może coś na temat DNP DS620, chociaż jest droższa.
                          Tak mało jest informacji na temat drukarek termosublimacyjnych.

Komentarz

• szym
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 48

Ja mam DNP DS620. Jestem potencjalnie nieobiektywny bo pracuję w firmie która je sprzedaje. Mimo to, moje prawie 20-letnie doświadczenie w pracy z drukarkami termosublimacyjnymi (Olympus, Mitsubishi, SONY, Samsung, Hi-Ti, Shinko / Sinfonia, Canon) w zastosowaniach foto jako użytkownik (główki, studio i amatorka) oraz serwisant tych urządzeń daje mi jakiś punkt odniesienia. Moim zdaniem aktualnie DS620 to najlepsza drukarka foto w swojej klasie - wysoka ostrość, ładne przejścia tonalne oraz szczegóły w światłach i cieniach (jak na termosublimację), szybkość druku, prawie idealny połysk (zauważalnie lepszy niż w DS40), funkcja przewijania i druk kilku formatów z jednego papieru i folii, gwarancja na głowicę na 100tys wydruków i przemyślana konstrukcja samego urządzenia. Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pisz.
                            Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
                            Kontakt: druk (at) medikon.pl

Komentarz

• 2marekm
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 419

Brzmi to bardzo obiecująco. Dość już mam atramentówek Canona z mikroskopijnymi tuszami w powalającej cenie.
                              Trzeba zapłakać przy kupnie...cena , ale potem już sama przyjemność.
                              Większość zdjęć dla siebie i rodziny drukuję w formacie 15x21, a więc ta drukarka to ideał dla mnie.
                              Czy do tej drukarki jest program do drukowania ? Jeśli tak, to czy można w nim zainstalować plik ICC ?
                              Z tym ICC to na wszelki wypadek, gdyby coś było nie tak, ponieważ posiadam ColorMunki Photo.
                              Widziałem wydruki z DS40, czy grubość papieru jest taka sama ? Jeśli tak, to super.
                              Większość zdjęć dla siebie i rodziny drukuję w formacie 15x21, a więc ta drukarka to ideał dla mnie.
                              Ostatnio edytowany przez 2marekm; 9352.

Komentarz

• szym
                                Dopiero zaczyna
                                • 2006
                                • 48

Do drukarek DNP jest darmowy soft Hot Folder Print, wygląd i możliwości na screenach tu: DNP HOT FOLDER PRINT - darmowe oprogramowanie do automatycznego drukowania zdjęć z ramkami, drukowanie sprowadza się do skopiowania zdjęć do konkretnego folderu. Ma możliwość zapinania profili ICC, z tym że profile producenta są całkiem niezłe, a z ColorMunki raczej trudno wycisnąć więcej z termosublimacji.
                                Szymon Aksienionek - ekspert do spraw druku cyfrowego i zarządzania barwą w firmie Medikon Polska - wyłącznego przedstawiciela marki FOMEI w Polsce.
                                Kontakt: druk (at) medikon.pl

Komentarz

Pracuję...
                                X