Monitory - porady, problemy itd. część II

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

nie miałem, ale tak a propos wielkości monitora vs rozdzielczość, to nie wyobrażam sobie pracować na 4k 27" w Win10. Ustawienie wielkości ikon na Bardzo duże i tak są małe na 32", a na 27 byłyby jeszcze mniejsze. Nie wiem czy w Win11 można już sobie dowolnie powiększać ikony i podglądy plików?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• Karlbuk
      Bywalec
      • 2019
      • 236

W pracy mam 2x 27" a rozdzielczość zabojcze full hd .. 1920x1080
      W win11 czcionki wyglądają jakby miały awarię.
      Kto na taki monitor daje marne fhd... A takich monitorów jest sporo w sprzedaży

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

Poczytaj na mva.pl np. https://mva.pl/viewtopic.php?p=68329...=PA329C#p68329 lub https://mva.pl/viewtopic.php?p=70079...=PA329C#p70079

Ja bym się nie pchał w nic innego niż NEC lub EIZO jeśli priorytetem jest foto.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Diabeł
          Początki nałogu
          • 2004
          • 360

Zamieszczone przez Bangi
          Poczytaj na mva.pl np. https://mva.pl/viewtopic.php?p=68329...=PA329C#p68329 lub https://mva.pl/viewtopic.php?p=70079...=PA329C#p70079

Dzięki za linki, chciałem trochę zaoszczędzić, aktualnie mam EIZO 24 cal i 19 Cali, wcześniej myślałem o EIZO 2740 do obecnego CX-a, niestety EIZO na tą chwilę za drogi. Później wybór padł na NEC-a EA271U-BK ColorTuned z SVII, zacząłem oglądać 32 cali i tak mnie to zainteresowało, wygląda na to, że główni gracze to EIZO i NEC.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez cauchy
          nie miałem, ale tak a propos wielkości monitora vs rozdzielczość, to nie wyobrażam sobie pracować na 4k 27" w Win10. Ustawienie wielkości ikon na Bardzo duże i tak są małe na 32", a na 27 byłyby jeszcze mniejsze. Nie wiem czy w Win11 można już sobie dowolnie powiększać ikony i podglądy plików?
          Kiedyś z tego względu zrezygnowałem z 27 cali przy rozdzielczości 2500 na rzez 24 cali, na MAC-u ładnie to wszystko wyglądało ale na Windows chyba 7 wtedy słabo było.
          Moje zdjęcia
          Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2939

szukałem NECów 32" 4k pod foto i nie znalazłem
            Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5499

Zamieszczone przez Diabeł
              Dzięki za linki, chciałem trochę zaoszczędzić, aktualnie mam EIZO 24 cal i 19 Cali, wcześniej myślałem o EIZO 2740 do obecnego CX-a, niestety EIZO na tą chwilę za drogi. Później wybór padł na NEC-a EA271U-BK ColorTuned z SVII, zacząłem oglądać 32 cali i tak mnie to zainteresowało, wygląda na to, że główni gracze to EIZO i NEC.
              Obawiam się, że możesz się rozczarować taką przesiadkę, ale jeśli kusi, kup przez neta, w razie czego odeślesz.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net
              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Poozon
                Bywalec
                • 2008
                • 110

[MENTION=19623]cauchy[/MENTION]
                Fajne zestawienie listy monitorów profesjonalnych:
                We maintain a list of all professional monitors out there. These are all great for work and creative use, as they have high resolution and superb color quality.

Może coś znajdziesz tam dla siebie.

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2875

Można rozważyć 2 monitory trochę mniejsze, teraz każda karta graficzna to obsługuje. Odkąd, trochę przypadkiem, mam dwa, nie chciałbym wrócić do jednego. Gdy miałem awarię kompa i przez chwilę musiałem robić na jednym, męczyłem się.
                  Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                  Ja
                  Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                  Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

Monitory - porady, problemy itd. część II

Nie mogłem dojść do ładu z kolorami w Benq i skusiłem się jeszcze na Asusa Proart PA329C.
                    Dziś przyjechał i siedziałem znów kilka godzin, oba porównując:
                    - Asus mimo gorszego interfejsu ma więcej opcji konfiguracji kolorów, jasności, saturacji itp.
                    - Asus jest nieco większy przez większe ramki, i grzeje jak kaloryfer, Benq jest fajny bezramkowy i kompletnie zimny - tu plus dla Benq
                    - Benq jest znacznie bardziej intuicyjny z tym fajnym pilotem, Asus ma kiepski interfejs
                    - oba monitory nie mają opcji całkowitego opuszczenia go do samej podstawki
                    - kontynuując, Benq ma fajną opcję, że jeśli wciąż jest za wysoko, można go ściągnąć ze stojaka i postawić na biurku, Asusa niestety trzeba o coś oprzeć.
                    - ostrość obrazu, detale na tym samym poziomie
                    - może jestem przeczulony, albo nie wiem, co ale Benq ma lewy dolny róg nieco niedoświetlony, a Asus ma lewą połowę panelu ciut ocieploną w porównaniu do prawej (to są serio drobiazgi, normalny user never ever nie zwróciłby uwagi)

Ze względu na lepsze parametry odwzorowania kolorów i 100% Adobe RBG pewnie zostanę z Asusem.

I jeszcze refleksja na koniec.
                    Jako że przyjemność porównania kosztowała mnie prawie 9k, i jeden z monitorów musze zwrócić, to że straciłem ładnych parę godzin nad kompletnymi duperelami, dziś znów dotarło do mnie, że za bardzo się rozdrabniam nad hobby, a za mało skupiam nad rzeczami w życiu ważniejszymi. Tak więc możliwe, że w I poł. tego roku już nic nowego z arsenału nie wpadnie. Mam po prostu ważniejsze rzeczy na głowie, i postaram się docenić to co już mam, nie narzekając na Sigmę z małorozdzielczym R6
                    Flickr | YT

Komentarz

• WinSho
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 945

Pisaliśmy już ale ciesze się, że wybrałeś Asusa, całościowo wydaje się lepszym wyborem a jak ceny są praktycznie równe to nie ma się co zastanawiać "jeno brać co lepsze"
                      Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                      www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                      https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                      https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• Poozon
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 110

Zamieszczone przez Bangi
                        A jak ma się na tle monitorów EIZO monitor Apple Pro Display XDR?
                        Nadaje się do obróbki zdjęć?

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2939

Od zawsze używam irfaview jako przeglądarki fot, od jakichś 20+ lat. Dziś znów siedziałem nad kolorami monitora, myślałem że dobrze dostroiłem (i jest dobrze), odpalam przykładowe foty w irfanview i jak na moje dotychczasowe oko jest ok. Wchodzę do PSa żeby wyeksportować jeden pliczek w mniejszej rozdziałce (irfanview niestety produkuje tu artefakty), a tam.. wszystko bardzo stonowane. Myślę kurna o co chodzi.. odpalam tą samą fotę w zwykłej appce Win10 i tam ten sam efekt co w PS. Odpalam irfana - saturacja jakby z 10% w górę.

Zacząłem grzebać w ustawieniach irfan, znalazłem color management, zaznaczam ptaszkiem żeby używał tego samego profilu co monitor (było odznaczone), restart appki.. i jest jak PSie, i tej appce Win10. Czyżbym cały czas żył w kolorowym matrixie irfana? dziwne że teraz zobaczyłem tą różnicę, przecież korzystam z pakietu adobe niemal codziennie
                          Flickr | YT

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1535

a to pierwszy monitor z szerokim gamutem czy kolejny?
                            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• WinSho
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 945

Zamieszczone przez Poozon
                              A jak ma się na tle monitorów EIZO monitor Apple Pro Display XDR?
                              Nadaje się do obróbki zdjęć?
                              Jeszcze będzie spora różnica moim zdaniem do wyżej wymienionych. Akurat lepszym wyborem jest Studio Display pod foto.
                              Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                              www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                              https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                              https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

Zamieszczone przez mirror
                                a to pierwszy monitor z szerokim gamutem czy kolejny?
                                tak, pierwszy

jak tylko cena Maczków Air M2 spadnie to chcę zanabyć, bo mój stary laptok już nie wyrabia z niczym, ciekaw jestem jaka tam będzie matryca, podobno nie ma co narzekać
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...