Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam. Posiadam canona ip 5200 i mam pytanie związane z jakością zdjęć wydrukowanych na takiej i podobnych drukarkach. Czy zdjęcia, które drukują firmy na allegro na mini labach są lepszej jakość niż wydrukowane np na mojej atramentowej drukarce? Widzę, że koszt takich zdjęć z allegro np. formatu A4 są bardzo tanie bo 2 zł za sztukę przy zamówieniu 20odbitek. Tu przykłady: http://allegro.pl/uslugi-odbitki-68092 . Na ile mógłbym wycenić taki sam format zdjęcia drukując na drukarce atramentowej? Nie chodzi mi o koszt wydruku bo to inna sprawa a o max cenę za taką usługę. Czy jest szansa z nimi konkurować??
pozdrawiam
Można też policzyć "z drugiej strony" - koszt przesyłki lub dojazdu, reklamacji, jak coś nie wyjdzie, nerwy, dlaczego w jednym labie te same fotki wyszły zielone, w drugim różowe... Ja tem wolę zrobić mniej odbitek u siebie na drukarce, nie miałem szczęścia do labów, więcej, mam wrażenie, że ich jakość jest corraz gorsza...
Można też policzyć "z drugiej strony" - koszt przesyłki lub dojazdu, reklamacji, jak coś nie wyjdzie, nerwy, dlaczego w jednym labie te same fotki wyszły zielone, w drugim różowe... Ja tem wolę zrobić mniej odbitek u siebie na drukarce, nie miałem szczęścia do labów, więcej, mam wrażenie, że ich jakość jest corraz gorsza...
widocznie jesteś za oszczędny
ja mimo że mam do dyspozycji bardzo wypasiony sprzęt (epson stylus pro 3800) nawet nie myślę żeby drukować na tym odbitki w formatach mniejszych od A4.. nie opłaca się..
a co do kolrów i labów - poszukaj na forum - duty czy tomasz1972 mają doskonałe opinie - robię u jednego z nich i nigdy reklamacji nie było... oczywiście przy założeniu że masz chociażby poprawnie skalibrowany monitor a nie na laptoku obrabiasz..
Mam taki kombajn canona co się zwie MP640 czasem puszczę jakieś zdjecie,jakościowo jest super bo nawet a4 wyglada rewelacyjnie na dobrym papierze ale robie to tylko w sytuacjach podbramkowych gdy potrzebuje na zaraz,bo tak to koszta by mnie zjadły papier+tusze canona to jest spory wydatek
daruj sobie, monitor mam skalibrowany i nie pierwszy raz robię odbitki. Kiedyś zrobiłem sobie test- wysłałem kilka fotek do zrobienia w kilkunastu labach (polecanych, w tym do wiodących "sieciówek") - z każdego przyszły inne, ale żadne do pięt nie dorastały wydrukom z mojego epsona (taniutkiego zresztą R285). Powtarzalność wydruków w każdym z nich to oddzielny temat- rzeka. Nie twierdzę, ze nie ma dobrych labów, ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam. Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.
Ja mam canona ip4500 czyli generalnie bardzo podobna drukarke do Ciebie ten sam zestaw kolorantow. Zalozylem do niego stale zasilanie+ bardzo chemicznie zblizony do orginalow tusz APM (efekty sa tak dobre ze na papierze ilforda z profilami pobranymi ze strony ilforda roznice kolorometryczne sa do zaakceptowania, oczywiscie na pozadnym i oprofilowanym monitorze). http://inks.pl/408,ip4200-ip4300-ip4500-ip5200-ip5300 , http://inks.pl/273,apm-canon Zapomnialem o labie jedynie, bw drukuje gdzie indziej bo to nie jest drukarka do tego typu zadan. Jak sobie ukrecisz profile do ulubionych papierow to nie bedzie za drogo a pier....... jak na taka drukarke calkiem calkiem.
daruj sobie, monitor mam skalibrowany i nie pierwszy raz robię odbitki. Kiedyś zrobiłem sobie test- wysłałem kilka fotek do zrobienia w kilkunastu labach (polecanych, w tym do wiodących "sieciówek") - z każdego przyszły inne, ale żadne do pięt nie dorastały wydrukom z mojego epsona (taniutkiego zresztą R285). Powtarzalność wydruków w każdym z nich to oddzielny temat- rzeka. Nie twierdzę, ze nie ma dobrych labów,
wypróbowałeś któregoś z tych tutaj opisywanych?
sieciówki to sieciówki.. a lab dla fotografów profesjonalnych to jednak różnica.. ja zrobiłem kiedyś takie porównanie w kieleckich labach - na 20 odbitek (między innymi) mojej córki w "sztruksach" tylko na dwóch odbitkach było widać że to "sztruks" - na pozostałych paseczki były "zlane" i spodnie wyglądały jak jeansy
Zamieszczone przez rbucz
ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam. Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.
Zamieszczone przez rbucz
ale puszczając plik na drukarkę, mam pewność że wyjdzie dobrze - a wydruk wykonany za miesiąc będzie dokładnie taki sam jak wcześniejszy - w labie tej pewności nie mam.
sprawdź dobry lab..
Zamieszczone przez rbucz
Jedyny minus - wydruki na markowych materiałach (a tylko używanie takich moim zdaniem ma sens) jest ciągle droższe.
dokładnie - tanie zamienniki są niestety tylko tanie, do tego dodać trzeba jeszcze koszt dobrego papieru i wtedy zwłaszcza przy większych formatach koszty labu są niższe
dokładnie - tanie zamienniki są niestety tylko tanie, do tego dodać trzeba jeszcze koszt dobrego papieru i wtedy zwłaszcza przy większych formatach koszty labu są niższe
Tak jak mowilem sa dobre atramenty zamienne, wystarczy tylko wlozyc troche pracy w to zeby wybrac albo stale zasilanie albo naboje ktore mozna napelniac tuszami z butli, i nigdy sie nie wraca do labu.
arturs jesli u mnie na polce lezala by 3800 lub 3880 to naprawde nie masz szans zebym cokolwiek mniejszego niz obslugiwany przez nia format zlecil
Tak jak mowilem sa dobre atramenty zamienne, wystarczy tylko wlozyc troche pracy w to zeby wybrac albo stale zasilanie albo naboje ktore mozna napelniac tuszami z butli, i nigdy sie nie wraca do labu.
zależy ile się drukuje i czego.. ja na tej drukarce na co dzień drukuję A3 i A2 czarno białe z kolorem ale jako ploter.. zdjęcia itp. są dodatkiem..
oczywiście tusze Lyson i system zasilania ciągłego rozważałem ale doszedłem do wniosku że się to nie opłaca - zwłaszcza że w tej drukarce są naprawdę olbrzymie oryginalne tusze - chyba 80ml o ile pamiętam.. a może też jestem za leniwy żeby bawić się w tańsze kombinacje i za każdym razem bawić się w regulacje itp.
Zamieszczone przez KEYZOR
arturs jesli u mnie na polce lezala by 3800 lub 3880 to naprawde nie masz szans zebym cokolwiek mniejszego niz obslugiwany przez nia format zlecil
no może i tak, tyle że A2 to naprawdę duży format - kiedyś sprawdzałem z ciekawości ceny dobrych papierów do tej drukarki o formatach A4 i większych i naprawdę wrażenie robią
To przemysl jescze raz tego Lysona te twoje malenstwo mozna sprzetowo kalibrowac do tego ukrecic sobie profile do ulubionych papierow i ma calkiem pokazne nie waskie pier.....
Co do papierow to ja nie widze zeby byly jakos specjalnie drozsze wieksze formaty od mniejszych cena wzrasta proporcjonalnie czasem nawet oplaca sie kupic wiekszy i dzielic na pol. A jak sie ma ploter (Ty chyba mowiles ze masz) to mozna kupic rolke i sobie docina formaty.
Natomiast ze pozadny papier jest drogi to sie nie ma co oszukiwac, natomiast nawet w mega dobrym labie nie dostaniesz czegos typu ilford, hanhrmule itp. itd.
Z Lysonem jest ten problem, że pigment nie jest mikrokapsułkowany w otoczkę z żywicy polimerowej jak oryginalny Ultrachrome K3 VM, przez co w mocniej nafarbionych partiach zmatawia papiery błyszczące.
Ok tylko pytanie jak to jest dokuczliwe ? Czornyj wiesz gdzie mozna cos zobaczyc wydrukowanego z tym Lysonem i na drukarce z tym zestawem kolorantow ??
Komentarz