Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zrobiłem to zdjęcie, bo wydawało mi się, że monitor nie jest zbyt dobrze podświetlony. Oczywiście grzałem go nie mniej niż 20-30 min.
Domyślam się, że to raczej nie normalne - pytanie czy to jest nasilone w stopniu wyższym od akceptowalnej granicy? Czy ewentualnie taka wada podlega reklamacji?
Monitor to nec 2190UXi, za tą kasę chyba pasowałoby żeby działał jak należy.
I przy okazji pytanie z serii "kalibracja", ale odnoszące się konkretnie do mojego egzemplarza monitora.
Kalibrowałem go przy pomocy softu SVII kolorymetrem i1d2, a następnie spektrofotometrem Colormunki, bo wydawało mi się, ze kolory nie są wyświetlane poprawnie. Wyniki kalibracji były zupełnie różne (wrażenie wzrokowe). Gdy zrobiłem "validate" eye-onem, wypisało mi, że są duże rozjazdy i że kalibracja jest wysoce zalecana (tuż po tej zrobionej colormunkim). Jaka jest Wasza diagnoza?
Nie pomogłeś, a zaśmiecasz mi topik. Przeszukałem forum odnośnie podobnego tematu, a zapodany przez Ciebie temat nt. monitorów jest mi dobrze znany. Także proponuję się nie odzywać, jeśli nie masz nic do powiedzenia.
W Spectraview II wciśnij ctrl+m (monitor settings), wyłącz ColorComp i daj znać czy jest coś lepiej. Ten panel z włączoną stabilizacją ma tendencję do ocieplania krawędzi, które oglądane są pod pewnym kątem.
Kolorymetr i1d2 jest zbyt nędznym sensorem, by nadawał się na urządzenie referencyjne, którym można by weryfikować wyniki kalibracji wykonanej innym sensorem. Jeśli już w coś wierzyć, to raczej spektrofotometrowi ColorMunki, gdzie zgodność międzyinstrumentowa pomiarów jest znacznie wyższa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez molmagic
Ta opcja cały czas była wyłączona.
W takim razie dla odmiany może włącz ją na maksa - nie kijem go, to pałką
Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
Powód: Automerged Doublepost
Rozumiem, idąc za tą myślą odesłałem parę dni temu kalibrator do sklepu w którym kupiłem by został sprawdzony. Zostało zrobione porównanie z colormunki i dostałem odpowiedź że "Wszystkie ustawienia kontrastu i jasności oraz składowych RGB są inne niż dotychczas lecz efekt jak najbardziej porównywalny. Nie zauważam przede wszystkim różnic kolorystycznych, a jedynie jasność minimalnie odbiega od tej jaką ustawia mój ColorMunki."
Ma być jeszcze sprawdzony porównawczo z innym i1 - może to przyniesie odpowiedź. Niestety mam wrażenie, że może być to też wina monitora... Jaka jest na to szansa?
Zamieszczone przez czornyj
W takim razie dla odmiany może włącz ją na maksa - nie kijem go, to pałką
Ok, dzięki za pomoc, jutro potestuję. Czy przy kalibracji mogę ustawiać taką jasność jak jest czy to za dużo i dać w granicach 80tki?
Dodam, że "na oko" wydaje się lepiej. Obraz trochę ciemnieje i nie widzę plam w dolnych rogach, zaś pojawia się coś na górze.
Ostatnio edytowany przez molmagic; 7566.
Powód: Automerged Doublepost
Statystycznie te kolorymetry wykazują na próbie kilkudziesięciu sztuk średnie odchyły przy pomiarze punktu bieli rzędu 8 dE, pikowo sięgające 18 dE - powtarzalność tych sensorów jest więc delikatnie mówiąc nędzna (dla porównania i1pro daje średnio odchyłki 2, pikowo 3 dE) i nie należy oczekiwać po nich cudów nazarejskich.
Jaskrawość monitora należy dopasować do oświetlenia odbitki, czasem sprawdzi się 80, czasem 160cd/m^2 - reguła jest taka, że poziom emitancji przy powierzchni odbitki powienien wynosić 3,14 x jaskrawość monitora lub vice versa - jaskrawość monitora powinna wynosić emitancję / 3,14 (czyli przykładowo przy monitorze skalibrowanym do 100cd/m^2 powinniśmy oświetlić odbitkę światłem o natężeniu ok. 314 luxów)
Nie pomogłeś, a zaśmiecasz mi topik. Przeszukałem forum odnośnie podobnego tematu, a zapodany przez Ciebie temat nt. monitorów jest mi dobrze znany. Także proponuję się nie odzywać, jeśli nie masz nic do powiedzenia.
A koledze proponuję więcej nie łamać 3. Punktu Regulaminu.
Komentarz