Podświetlenie mojego monitora - co z tym zrobić?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • molmagic
    Bywalec
    • 2006
    • 137

Podświetlenie mojego monitora - co z tym zrobić?

Oto zdjęcia mojego monitora ze zmniejszoną ekspozycją, kontrastem na maksa i lekko podniesioną saturacją.

Zrobiłem to zdjęcie, bo wydawało mi się, że monitor nie jest zbyt dobrze podświetlony. Oczywiście grzałem go nie mniej niż 20-30 min.

Domyślam się, że to raczej nie normalne - pytanie czy to jest nasilone w stopniu wyższym od akceptowalnej granicy? Czy ewentualnie taka wada podlega reklamacji?

Monitor to nec 2190UXi, za tą kasę chyba pasowałoby żeby działał jak należy.

I przy okazji pytanie z serii "kalibracja", ale odnoszące się konkretnie do mojego egzemplarza monitora.

Kalibrowałem go przy pomocy softu SVII kolorymetrem i1d2, a następnie spektrofotometrem Colormunki, bo wydawało mi się, ze kolory nie są wyświetlane poprawnie. Wyniki kalibracji były zupełnie różne (wrażenie wzrokowe). Gdy zrobiłem "validate" eye-onem, wypisało mi, że są duże rozjazdy i że kalibracja jest wysoce zalecana (tuż po tej zrobionej colormunkim). Jaka jest Wasza diagnoza?

Może to coś pomoże:
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

Diagnoza będzie taka :

http://canon-board.info/showthread.php?t=27840&page=260

Komentarz

• molmagic
      Bywalec
      • 2006
      • 137

Nie pomogłeś, a zaśmiecasz mi topik. Przeszukałem forum odnośnie podobnego tematu, a zapodany przez Ciebie temat nt. monitorów jest mi dobrze znany. Także proponuję się nie odzywać, jeśli nie masz nic do powiedzenia.

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

W Spectraview II wciśnij ctrl+m (monitor settings), wyłącz ColorComp i daj znać czy jest coś lepiej. Ten panel z włączoną stabilizacją ma tendencję do ocieplania krawędzi, które oglądane są pod pewnym kątem.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• molmagic
          Bywalec
          • 2006
          • 137

Ta opcja cały czas była wyłączona.

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Kolorymetr i1d2 jest zbyt nędznym sensorem, by nadawał się na urządzenie referencyjne, którym można by weryfikować wyniki kalibracji wykonanej innym sensorem. Jeśli już w coś wierzyć, to raczej spektrofotometrowi ColorMunki, gdzie zgodność międzyinstrumentowa pomiarów jest znacznie wyższa.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez molmagic
            Ta opcja cały czas była wyłączona.
            W takim razie dla odmiany może włącz ją na maksa - nie kijem go, to pałką
            Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171. Powód: Automerged Doublepost
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• molmagic
              Bywalec
              • 2006
              • 137

Rozumiem, idąc za tą myślą odesłałem parę dni temu kalibrator do sklepu w którym kupiłem by został sprawdzony. Zostało zrobione porównanie z colormunki i dostałem odpowiedź że "Wszystkie ustawienia kontrastu i jasności oraz składowych RGB są inne niż dotychczas lecz efekt jak najbardziej porównywalny. Nie zauważam przede wszystkim różnic kolorystycznych, a jedynie jasność minimalnie odbiega od tej jaką ustawia mój ColorMunki."

Ma być jeszcze sprawdzony porównawczo z innym i1 - może to przyniesie odpowiedź. Niestety mam wrażenie, że może być to też wina monitora... Jaka jest na to szansa?
              Zamieszczone przez czornyj
              W takim razie dla odmiany może włącz ją na maksa - nie kijem go, to pałką
              Ok, dzięki za pomoc, jutro potestuję. Czy przy kalibracji mogę ustawiać taką jasność jak jest czy to za dużo i dać w granicach 80tki?
              Dodam, że "na oko" wydaje się lepiej. Obraz trochę ciemnieje i nie widzę plam w dolnych rogach, zaś pojawia się coś na górze.
              Ostatnio edytowany przez molmagic; 7566. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

Statystycznie te kolorymetry wykazują na próbie kilkudziesięciu sztuk średnie odchyły przy pomiarze punktu bieli rzędu 8 dE, pikowo sięgające 18 dE - powtarzalność tych sensorów jest więc delikatnie mówiąc nędzna (dla porównania i1pro daje średnio odchyłki 2, pikowo 3 dE) i nie należy oczekiwać po nich cudów nazarejskich.

Jaskrawość monitora należy dopasować do oświetlenia odbitki, czasem sprawdzi się 80, czasem 160cd/m^2 - reguła jest taka, że poziom emitancji przy powierzchni odbitki powienien wynosić 3,14 x jaskrawość monitora lub vice versa - jaskrawość monitora powinna wynosić emitancję / 3,14 (czyli przykładowo przy monitorze skalibrowanym do 100cd/m^2 powinniśmy oświetlić odbitkę światłem o natężeniu ok. 314 luxów)
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• molmagic
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 137

Zamieszczone przez czornyj
                  i nie należy oczekiwać po nich cudów nazarejskich.
                  :grin:

Ok, mam jasność co do kalibratora i poziomu oświetlenia.

Dzięki.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez molmagic
                    Nie pomogłeś, a zaśmiecasz mi topik. Przeszukałem forum odnośnie podobnego tematu, a zapodany przez Ciebie temat nt. monitorów jest mi dobrze znany. Także proponuję się nie odzywać, jeśli nie masz nic do powiedzenia.
                    A koledze proponuję więcej nie łamać 3. Punktu Regulaminu.

Komentarz

Pracuję...