Folia czy szkło na LCD

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bartek_902
    Uzależniony
    • 2010
    • 690

Ja od kilku lat mam kilka korpusów bez żadnych bzdurnych szybek i nic im się nie dzieje - też wycieram koszulą... Jedna nawet zdążyła się permanentnie zepsuć zanim cokolwiek się szybce stało...
    Do czasu bo jak wiadomo wystarczy chwila nieuwagi,juz były takie przypadki na forum że lepiej miec komfort psychiczny za 2 dycy zapewniony niż potem tworzyć na forum watki pod tytułem ,,porysowany wyświetlacz" albo ,,ile kosztuje wymiana lcd w ... "
    EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• korben
      Bywalec
      • 2010
      • 115

Zamieszczone przez Krzychu
      Ja od kilku lat mam kilka korpusów bez żadnych bzdurnych szybek i nic im się nie dzieje - też wycieram koszulą... Jedna nawet zdążyła się permanentnie zepsuć zanim cokolwiek się szybce stało...
      Dla mnie bzdurne nie są, a 20zł mnie stać niż na wymianę lcd,może jak zarusujesz o pasek,zamek w torbie to pewnie nawet byś sie nie wzruszyłbo wszystko ma swoja trwałośća szczególnie sprzęt który jest używany bardzo cząsto,to nie monitor czy tv,że postawisz na półce i git.
      Poza tym takie szybki nie pogarszają w żaden sposób widoczności,kontrastu etc
      Oczywiście zależy to od gustu,jedni kupuja trudzy nie,ja kupiłem i sobie głowy nie zawracamkupię też przy następnym body
      pozdro dla wszystkich
      50D+szkło

Komentarz

• kmleon
        Początki nałogu
        • 2007
        • 315

Zamieszczone przez korben
        Dla mnie bzdurne nie są, a 20zł mnie stać niż na wymianę lcd,może jak zarusujesz o pasek,zamek w torbie to pewnie nawet byś sie nie wzruszyłbo wszystko ma swoja trwałośća szczególnie sprzęt który jest używany bardzo cząsto,to nie monitor czy tv,że postawisz na półce i git.
        Poza tym takie szybki nie pogarszają w żaden sposób widoczności,kontrastu etc
        Oczywiście zależy to od gustu,jedni kupuja trudzy nie,ja kupiłem i sobie głowy nie zawracamkupię też przy następnym body
        pozdro dla wszystkich
        Tyle, że ta oryginalna szybka, to nie jest LCD, a właśnie osłonka LCD dodatkowo z powłokami antyodblaskowymi.

Można ją wymienić samodzielnie - tu nawet ktoś to opisał:
        Wymiana LCD

Nie doszukałem się ile kosztują części, ale może da się zamknąć w 20$? Jest to niewątpliwie droższe niż szybka czy folia zabezpieczająca, ale one i tak nie zabezpieczą przed jakimś poważniejszym wypadkiem.

Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chce osłaniać osłonkę, czy też nie :-) Gdyby części były dostępne w cenie 20 - 30zł (pewnie tyle są warte) to by się to kompletnie nie opłacało, tak więc jakieś uzasadnienie ekonomiczne osłonki dla osłonki istnieje...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Wymiana LCD - oczywiście powinno być w linku "Wymiana osłonki LCD"
        Ostatnio edytowany przez kmleon; 13059. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• piday
          Coś już napisał
          • 2008
          • 94

Można kupić w Europie nawet części, np. dla 5D2 szybka kosztuje 23EUR (a firmowa taśma do przyklejenia 1EUR).

Link: http://www.prowebstore.nl/webshop/CA...D-MARK-II.html. Nie wiem, jak w tym sklepie wyglądają koszty wysyłki.

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Ja miałem i folię i szybkę i teraz znów poliwęglan. Jak folia jest porządna o dobrej przejrzystości, to nie ma znaczenia czy folię czy szybkę się założy. poliwęglan jest sporo tańszy i wcale nie gorszy.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• marceleqs
              Bywalec
              • 2010
              • 153

przyszedł i na mnie czas z tą osłoną LCD.. folie mam, bo kupowałem kiedyś do kompakta i został jeden arkusz, na kompakcie się dobrze sprawuje, ale od lustra wymagam, żeby mi się nie robiły co chwilę nowe mini-ryski, pogorszyły kąty widzenia i wzmogły odbicia. myślę, że taka szybka będzie najlepsza tylko co wtedy z powłokami antyrefleksyjnymi które ma mój 50D na LCD? Zwykła szybka sprawi, że odbicia będą większe, ale chyba nie mam wyjścia..?
              50D + 17-55/2.8

Komentarz

• Grzesiek_PL
                Uzależniony
                • 2008
                • 834

Zamieszczone przez marceleqs
                przyszedł i na mnie czas z tą osłoną LCD.. folie mam, bo kupowałem kiedyś do kompakta i został jeden arkusz, na kompakcie się dobrze sprawuje, ale od lustra wymagam, żeby mi się nie robiły co chwilę nowe mini-ryski, pogorszyły kąty widzenia i wzmogły odbicia. myślę, że taka szybka będzie najlepsza tylko co wtedy z powłokami antyrefleksyjnymi które ma mój 50D na LCD? Zwykła szybka sprawi, że odbicia będą większe, ale chyba nie mam wyjścia..?
                W 500D z osłoną LCD GGS jest gorsza widoczność w słońcu, te powłoki LCD jednak dobre są Ale zawsze można jasność dać na max, i coś widać.
                Jak wyłączę ekranik to mam fajne lusterko (bardzo przydatne :-D) , bez osłony LCD tego nie było.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Zamieszczone przez marceleqs
                  Dlatego nalezy wybrać poliwęglan o dużej przejrzystości. Wtedy przylegając na calej powierzchni nie fałszuje obrazu i praktycznie sie nie rysuje
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...