Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacapa
    Początki nałogu
    • 2007
    • 453

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
    Jesli poniesie sie konsekwencje. Bo jesli sie nie poniesie, to wchodzi sie w tryb - i tak nic nikt nie zrobi. A pozniej z niektorych wyrastaja otc i inni.
    Dlatego popieram działania "rzewus".
    Niektórym się wydaje że słowo dane w internecie nic nie znaczy.
    Klikając ENTER należy zdawać sobie sprawę , że dajemy swój podpis , prawie jak na wekslu. Nowe czasy nowe media , ale zasady te same.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

O, i weksel tutaj widzę się pojawił.
      Ciekawe co jeszcze...

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez Misiek87
        ...czy kupujacy nie korzysta z oprogramowania, ktore szuka takich "ofert" na allegro...
        A co to za oprogramowanie i jakie oferty ma niby wyszukiwać?
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Misiek87
          Początki nałogu
          • 2009
          • 267

Oprogramowanie, ktore szuka oferty samochodow w super atrakcyjnych cenach. Na biezaco sledzi allegro, pojawia sie dana oferta w danej cenie, jaka wybral kupujacy - kupuje od razu. Chodzi zwlaszcza o szukanie ofert za 10% ceny, gdy ktos sie pomyli.

Komentarz

• jacapa
            Początki nałogu
            • 2007
            • 453

Zamieszczone przez MC_
            O, i weksel tutaj widzę się pojawił.
            Ciekawe co jeszcze...
            Nic bo to jest właściwie to samo. Słowo jest słowo. podpis jest podpis. Zobowiązanie jet zobowiązaniem. Koniec kropka, to nie jest zabawa , to nie są jaja. Dorosły człowiek powinien sobie zdawać z tego sprawę.
            Jacek Paduszyński
            40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Dorosły człowiek powinien sobie zdawać sprawę z tego, że inny dorosły człowiek może popełnić błąd.
              Ja bym nie miał sumienia wykorzystać czyjąś pomyłkę.

Ale rozumiem, że jeśli w sklepie ekspedientka wyda resztę nie z 50zł a ze 100zł, to odejdziesz z uśmiechem gratulując sobie szczęścia.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

Zamieszczone przez MC_
                Ale rozumiem, że jeśli w sklepie ekspedientka wyda resztę nie z 50zł a ze 100zł, to odejdziesz z uśmiechem gratulując sobie szczęścia.
                A jak zamiast wydac ze 100 to wyda z 50 ? Upomnisz sie ?
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• jacapa
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 453

Zamieszczone przez MC_
                  Ja rozumiem dyskusję na temat. Ty niestety nie , mylisz tematy.
                  Nie czytasz i nie wiesz o czym dyskutujesz , ale dyskutujesz.Cofnij się ze trzy strony i zrozumiesz że piszesz o d..pie.
                  Nie chodzi o pomyłkę tylko o zlewanie drugiej strony.
                  Jacek Paduszyński

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Ja piszę o pomyłce przy sprzedaży obiektywów 50/1.4

Widzę, że kulturą się wspaniale popisujesz.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                    A jak zamiast wydac ze 100 to wyda z 50 ? Upomnisz sie ?
                    Upomnę się jak wyda za dużo i jak wyda za mało. To jest uczciwe.
                    Ostatnio edytowany przez MC_; 29644. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

Dlaczego sie upomnisz ? Przeciez nie chciala Cie oszukac, przypadkiem to zrobila. Rozumiesz ? Przypadkiem. Sa przypadki pozytywne dla jednej strony, i sa przypadki pozytywne dla drugiej strony. Lub jak wolisz, sa przypadki negatywne dla jednej strony, i sa negatywne dla drugiej. Ja nie sprawdzam czesto reszty, bo chodze do sklepow gdzie mnie znaja i mam do nich zaufanie. Wiec na drugi dzien jakbym zauwazyl ze mam mniej, to bym nie krzyczal ze oszukala, tylko ze sam popelnilem blad nie sprawdzajac. Jakby wydala wiecej, to tez nie mialbym pewnosci ze to akurat ta, a nie w innym sklepie. Moja wina, nie sprawdzilem, jej wina ze nie zauwazyla. Ktos skorzystal, ktos stracil. Przypadek. Ale po takim przypadku sprawdzal bym juz zawsze, bo byla by to nauczka. Bez nauczki czlowiek sie nie nauczy i tyle.
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• MC_
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3444

Mam odmienne zdanie.
                        Jeśli reszta by się nie zgadzała o kilka groszy - pewnie bym nie zauważył.
                        Ale jeśli byłaby rażąco zbyt mała lub rażąco zawyżona - co byłoby widać na pierwszy rzut oka jak w tej sprawie - z całą pewnością bym interweniował. Bo każdy popełnia błędy. Ja też w swojej pracy. Moje na szczęście można zazwyczaj cofnąć w terminie 7 dni (choć nie zawsze).
                        I ze świadomością, że sprzedawca będzie musiał dopłacać ze swojej kieszeni jakoś by mi humoru nie poprawiła.

Ty możesz traktować to inaczej. Twój wybór, Twoje sumienie.

Komentarz

• jacapa
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 453

Zamieszczone przez MC_
                          Ja piszę o pomyłce przy sprzedaży obiektywów 50/1.4
                          To jest oczywista oczywistość , nie ma o czym pisać.

Zamieszczone przez MC_
                          Widzę, że kulturą się wspaniale popisujesz.
                          Staram się, ale i ty się postaraj aby nie prowokować. Rozumiem, że nie świadomie i nie mam urazu , ale czuj bluesa.
                          Jacek Paduszyński

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Panowie - spokojnie . Nie ma co zaostrzać niepotrzebnie dyskusji. Kwestie o których mowa to bardziej sprawa sumienia każdego z nas. Nie ma sensu się licytować na uczciwość.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• MaRyBu
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 73

W grudniu odwiedził mnie serdeczny kolega z lat szkolnych, który w 80-roku wyjechał do USA. Pooglądał "dyskusje" naszych polityków w telewizji. Zalogował sie na portalach społecznościowych. Odwiedził strony Nikoniarze i Canon-board poczytał westchnął i powiedział: Teraz rozumiem dlaczego Polska będzie niedługo jedynym krajem, którego obywatele będą musieli ubiegać sie o wizy do USA.
                              Przepraszam, że może nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać od przytoczenia jego wypowiedzi.

Komentarz

• Goomis
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1893

Jeżeli chodzi o sprawę 50-tek to jak bym zobaczył taką cenę to oczywiście od razu bym zalicytował... Jednak jeżeli sprzedawca potem napisałby mi, że zaszła pomyłka, że nie napisał "1" przed kwotą 399 i pokazał na dowód inną poprawną aukcję to bym na pewno się wycofał z transakcji... Ale to już kwestia indywidualna człowieka.

Natomiast inną zupełnie sprawą jest ta która się przytrafiła koledze "rzewus"
                                Tu jest ewidentne chamstwo sprzedającego! Popełnił błąd, ale taki, że pomylił się przy próbie OSZUSTWA. Tak bo wg. regulaminu allegro popełnił oszustwo bo odwołał aukcje i sprzedał "fanta" poza serwisem. Tylko, że zamiast odwołać z wycofaniem ofert odwołał bez tej opcji i tu popełnił błąd.
                                Ba ordynarnie się do tego przyznał w mailu. Pierwsze co bym zrobił przesłałbym link do aukcji i korespondencję ze sprzedawcą do allegro. Tym bardziej jeżeli sprzedawca otrzymał zwrot prowizji. Allegro też na pewno tego płazem nie puści. A jeżeli sami tej kobiecie założą sprawę(a mogą - za oszustwo i wyłudzenie(prowizji)) to tym lepiej dla oszukanego kupującego. Jak zapadnie wyrok będzie miał wsparcie.
                                Rzewus sprawę w sądzie raczej wygrasz. Żyjemy w takich czasach, gdzie mail czy sms jest pełnoprawnym dowodem sądowym. I bardzo dobrze! Buractwo i chamstwo trzeba zwalczać. Niech ludzie nie myślą, że mogą drugich walić w trąbę i im to ujdzie płazem.
                                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

Pracuję...