Podejrzane aukcje na Allegro itp.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brzoza
    Bywalec
    • 2005
    • 127

Zamieszczone przez bio3y
    http://allegro.pl/item447321848_ef_s...an_od_1zl.html
    polecam zbadać exif`y zdjęć robione tym kitem .. i co gorsza to ludzie to wezmą :/
    Ja w tym przypadku polecam użycie formularza ze strony: http://allegro.pl/report_item.php?item_id=447321848 gdyż jest to zwykłe oszustwo, nic więcej.

Pozdr.

Komentarz

• XLesio
      Uzależniony
      • 2008
      • 515

Dzisiaj rano zaproponowałem temu Panu usunięcie zdjęć w ciągu 24h. Jeśli tego nie zrobi - stanie się jak piszesz brzoza.

A w skrajnym przypadku można też wysłać licytujacym 2,3 zrzuty z Exifa z podkreślonym przekrętem. Przecież do kontaktu z nimi wystarcza konto na allegro.
      "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
      EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
      C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• canis_lupus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1252

Dzwoniłem do gościa. Twardo twierdzi że zdjęcia zostały wykonane tym obiektywem
        "I love You Cię" Różyczko...
        Galeria ,
        Druga galeria,

Komentarz

• XLesio
          Uzależniony
          • 2008
          • 515

No to lepszy oszołom

Może mu jednak wysłać wypunktowane exify? I tak nie wyedytuje
          EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
          C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• canis_lupus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1252

zadzwońcie też..

Wysłałem maile do licytujących.
            A sam chyba zalicytuję.
            Gość ma 2 aukcje i na obu prezentuje lewe fotki.
            Ostatnio edytowany przez canis_lupus; 697.
            Galeria ,
            Druga galeria,

Komentarz

• kucza21
              Uzależniony
              • 2007
              • 518

Ciekawi mnie to co byście zrobili gdyby ktoś jakąś eLką zrobił zdjęcia, a prezentowałby je jako zrobione kitem. Z tym, że exif byłby usunięty

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Polecam zerknięcie na tytuł drugiej aukcji w/w jegomościa :

http://allegro.pl/item447331250_sigm..._mydlenia.html

Według niego jasność sprzedawanego obiektywu zmienia się w granicach f/1.4-5.6 chociaż na obiektywie pisze jak byk f/4-5.6. Niewątpliwie gość zna się na rzeczy.
                EOS + Speedlite

Komentarz

• Grzery
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 58

Ten sam patent - światło 1,8 :-)
                  5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Komentarz

• analogforever
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 675

Zamieszczone przez kucza21
                    Ciekawi mnie to co byście zrobili gdyby ktoś jakąś eLką zrobił zdjęcia, a prezentowałby je jako zrobione kitem. Z tym, że exif byłby usunięty
                    IMO większość zdjęć dodanych do aukcji pokazujących możliwości obiektywu nie jest w 100% uczciwa,są naogół "podkręcone" w programach graficznych ,a mam odczucia że podawane wartości ekspozycji też się różnią od tego co widać na fotkach,jeśli w dzisiejszych czasach softowe zabawy są małym oszustwem,to pokazanie zdjęcia zrobionego na f4, a opisnego jako f2,8 jest jawnym oszustwem.Jako przykład niezbyt czystej gry można podać sprzedających obiektywy lustrzane gdzie zamieszczone sample nie pokazują dużej winiety jaką wprowadzają te konstrukcje co jest niezależne i nieuniknione od producenta obiektywu.
                    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• GWojcik85
                      • 2008
                      • 10

Zamieszczone przez axk
                      Polecam zerknięcie na tytuł drugiej aukcji w/w jegomościa :

http://allegro.pl/item447331250_sigm..._mydlenia.html

Według niego jasność sprzedawanego obiektywu zmienia się w granicach f/1.4-5.6 chociaż na obiektywie pisze jak byk f/4-5.6. Niewątpliwie gość zna się na rzeczy.
                      obiektyw ma ma parametry 55-200mm f/4-5,6
                      natomiast fotki pokazane na aukcji robione są przy 50mm f1.8
                      myślę, że tylko ostatnia fotka może być zrobiona na tym obiektywie
                      50D + 24-70 f2.8 + 50 f1.8 + 580EX II
                      www.gwojcik.pl

Komentarz

• C80
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 855

Gorzej, że nieuczciwość może ujść płazem. Poza "canonanistami" praktycznie nikt nie sprawdza exifa.

A przy pierwszych zarzutach dotyczących jakości zdjęć nieuczciwy sprzedawca odpowie, że się po porostu nie umie robić zdjęć. Poza tym taki obiektyw łyknie raczej amator a takiemu łatwo "wcisnąć kit".
                        [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• canis_lupus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1252

Zamęczyłem gościa, odwołał obie aukcje podająć za powóc "błąd w aukcji". Ciekawe czy teraz wystawi to samo z usuniętymi exifami... Mam kopie
                          Galeria ,
                          Druga galeria,

Komentarz

• XLesio
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 515

Myślę że dołożyło się do tego forum Wiem o kilku osobach które mailowały wczoraj do kolesia w tej sprawie

Komentarz

• McKane
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2015

Allegro trzeba zgłaszać takie rzeczy. Koleś walnie teraz foty bez exifa (niekoniecznie te same) a takto była szansa że allegro zablokuje mu konto.
                              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• XLesio
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 515

O ile nikt nie wytłumaczył mu czym jest Exif, to sam tego raczej nie znajdzie/nie_wyedytuje. Inna sprawa że można to cały czas zgłosić allegro, niech monitorują jego aukcje. Kiedyś w podobnym przypadku zblokowali gościa w 3 miesiące od zdjęcia podejrzanej aukcji. Próbował ją wystawić znowu, i po 24 h dostał bana

Komentarz

Pracuję...