Wielkoformatowe wydruki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darnok
    Bywalec
    • 2006
    • 204

Zamieszczone przez artek80

W takim razie prosiłbym kogoś o dokładny opis jak powiększyć zdjęcie w angielsko języcznej werji Photoshoa ( chodzi mi o interpolacje )
    Dolaczam sie do wyżej wymienionej prośby, czy ktoś z forumowiczów mogłby udzielić info na temat jakiej wielkości zdjęcia można wywołać z rozdzielczości 3456x2304 ?? z instrukcji do apratu (350D) wyczytałem ze spokojnie można otrzymać A3 i A3+

z góry dziękuje
    PuFFa + eLegancki pLecak|
    GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Zamieszczone przez Baal
      Co do 3000x4500 to dSLRy dają taką Canon 350D EOS ma 3456x2304 więc to już coś
      1Ds Mark II ma 4992 x 3328 Wiec z niego mozna nawet nieco wykadrowac

A poza tym...

Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity. Daje to 4x wieksza rozdzielczosc, wiec mozna szalec

Mysle, ze lepiej powiekszyc z odpowiednim algorytmem dobranym do zdjecia samemu jak zlecic to jakiejs kiepskiej automatyce w maszynie...
      ...

Komentarz

• k.y.h
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 33

Napisał Driver
        robiłem 45x30 cm z 3000x2000 i w zasadzie to można to było oglądać nawet z 20 cm. jedyną wadą było właśnie to że ostrość się gdzieś pogubiła. wyszło takie mydełko lekkie.
        raczej kwestia tego gdzie robiłeś i na czym, drukuję fotki z 300D w formacie 45x30(A3+) lub 68x45(A2+) - są bardzo do przyjęcia, przyjemne do oglądania, ostrość IMO jest ok.
        napisał KuchateK
        Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity.
        Potwierdzam bardzo z własnego doświadczenia

Komentarz

• artek80
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 21

Zamieszczone przez KuchateK
          Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity. Daje to 4x wieksza rozdzielczosc, wiec mozna szalec
          Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
          Ale czy może mi ktoś wytłumaczyć jakich funkcji użyć w angielskij wersji Photoshop aby powiększyć przez interpolacje ?? Nie wim czy powiększanie przez interpolacje to zwykłe powiększenie zdjęcia przy zachowaniu proporcji o np. 100% czy może trzeba użyć do tego konkretnych funkcji w Photoshop CS2. Dlatego ponownie proszę o krótki opis jak zrobić to krok po kroku ( z wymienieniem funkcji które mam użyć ).
          Z góry dziękuję...
          http://artek80.digart.pl/digarty/

Komentarz

• świeżak

ja to trche drukarz jestem a w zasadzie poligraf z zawodu, trzaskam czesto takie wydruki i jezeli na sciane trzeba w ok A1 to wystarczy to przeskalowac w ps na zywca przez BICUBIC albo sharper i z A3 300dpi na A1 150 dpi TIFF i ploterek dorwac 1440 lub wiecej jakosc fotograficza. wydrukowac na papierze fotograficznym albo blyszczacej folii samoprzylepnej wychodzi git i spoko wyglada na scianie, cena 50 za m2 wiec nie jest to jakis dramat

Komentarz

• Paenka
              Uzależniony
              • 2008
              • 727

odświeżam wątek gdyż mnie zaciekawił

Proszę podchodzić do mnie póki co z cierpliwością i wyrozumiałością (chyba sobie taką stopkę strzelę)

a czyms się różnie ppi od dpi? w nazwie wiem jaka jest różnica ale praktycznie jaka? No i dodatkowo teoretycznie przecież 150 dpi to mniej szczegułów na cal niż 300dpi więc dlaczego im większa wartość dpi tym mniejszy format (idąć śladem tego wzoru podanego przez kolegę). I tu znowu jeśłi chodzi o matematykę to kumam wzór ale nie kumam praktyki
              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• RNz
                Uzależniony
                • 2007
                • 708

ppi odnosi się do rozdzielczości obrazu bitmapowego, np na ekranie
                dpi zaś do rozdzielczości urządzenia drukującego

Co do reszty to nie bardzo rozumiem pytanie. Przy druku np ulotek, folderów itp stosujesz 300 dpi. Przy drukach większych formatów, jak plakaty, możesz zmniejszyć rozdzielczość do 150, 100, 75 dpi, gdy obraz będzie oglądany z daleka. Oczy i tak nie wychwycą z odległości tej różnicy. I tak billboard z bliska nie wygląda ciekawie, ale z odległości kilku metrów nie widać utraty jakości.
                Ostatnio edytowany przez RNz; 10545.

Komentarz

• Paenka
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 727

ok dzieki a np jesli skanuje obraz no to parametry podane dla urzadzenia sa w dpi a obrazu juz w ppi?

Z ta druga czescia pytania chodzi mi o to, ze jesli mamy wartosc 150 i 300 to w przypadku tej drugiej na jeden cal mamy wiecej punktow tak? wiec chyba zdjecie powinno byc w lepszej "jakosci" bardziej ostre?

A ja chce zeskanowac klatke negatywu skanerem tak zeby mozna bylo wydrukowac, wywolac to potem w formacie np a3 i powiesic u siebie w pokoju. to jak mam skanowac? tzn w 150, 300 czy ile w koncu?

Komentarz

• nomad_fh
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 37

Jesli ktos jest z rejonu Katowice/Kraków i chciałby zobaczyć jak jego prace wyjdą na wielkim formacie, to myśle, że jakąś próbkę mogę u siebie na maszyne wrzucić Niestety obecnie nie mam papieru fotograficznego - tylko zwykły i folie :/

Co do pytania, moje zdanie - zeskanować w max rozdzekczości (ale tu uwaga, max rozdzielczości normalnej, a nie interpelowanej - niektóre tańsze skanery mają w parametrach bardzo wysoką rozdzielczość, a przy dokładnym wczytaniu się okazuje się, że od połowy możliwości to jest to juz jakiś algorytm zwiększający ją sztucznie). Moje zdanie - jeśli chcesz mieć to zrobione naprawdę dobrze - oddaj te klatki, które chcesz sobie wydrukować jakiemuś dobremu magikowi, który ci je profesjonalnie zeskanuje na naprawdę dobrym sprzęcie. Niestety w rejonie Łodzi żadnego nie znam
                    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
                    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Komentarz

• Paenka
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 727

no wlasnie oddawalam do tej pory zdjecia do skanowania w labie i nie jestem zadowolona:/ jakies takie ziarno sie pojawia na fuji 200 hmm (dodam, ze kolory badziewne:/) a na odbitkach (z innego labu) już tego nie widać dlatego zakupiłam skaner polecany przez macgyvera epsona v200 no i naczytałam sie dużo max optycznie ma 4800 ale wg testy, ktory znalazlam nie ma sensu skanowac w wiekszej niz 2400 (http://www.fotografuj.pl/Article/TES...page/3#content)

oczywiscie skaner kupilam sobie jako amatorka, do zabawy i archiwizacji zdjec ale jednak chce uzyskac cos lepszego niz to

łeeee.... u mnie na komputerze w wersji 1:1 widać ziarno:/ no cóż nie wiem gdzie to wrzucić żeby plik załadował się 1:1
                      Ostatnio edytowany przez Paenka; 15691.

Komentarz

• RNz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 708

Zamieszczone przez Paenka
                        ok dzieki a np jesli skanuje obraz no to parametry podane dla urzadzenia sa w dpi a obrazu juz w ppi?

Z ta druga czescia pytania chodzi mi o to, ze jesli mamy wartosc 150 i 300 to w przypadku tej drugiej na jeden cal mamy wiecej punktow tak? wiec chyba zdjecie powinno byc w lepszej "jakosci" bardziej ostre?

A ja chce zeskanowac klatke negatywu skanerem tak zeby mozna bylo wydrukowac, wywolac to potem w formacie np a3 i powiesic u siebie w pokoju. to jak mam skanowac? tzn w 150, 300 czy ile w koncu?
                        ppi to rozdzielczość obrazu, pliku, który masz w kompie, dpi to rozdzielczość urządzenia drukującego (skanera)
                        Czyli, jeżeli chcesz wydrukować obraz w rozdzielczości 300 dpi, musisz przygotować plik w 300 ppi i wtedy jeden piksel "zamieni się" na jeden punkt w druku.

Przy 300 ppi zdjęcie nie będzie bardziej ostre od 150 ppi, a jedynie będzie wieksze, co w wyniku pozwoli na wydrukowanie wiekszej odbitki - przy założeniu, że rozmiar zdjęcia jest taki sam.

Co do rozdzielczości skanowania, to im więcej, tym lepiej. Jak zeskanujesz w niskiej rozdzielczości (np 72 dpi), to będziesz mogła wydrukować "znaczek pocztowy" :-) (bo do wydruku musisz ustawić 300 dpi)
                        Jeżeli chcesz pracę A3 zeskanować i wydrukować w skali 1:1 musisz skanować w rozdzielczości min 300 dpi (w praktyce lepiej ok 450 dpi), wiec stąd prosty wniosek że przy skanowaniu formatu A4, przy chęci wydrukowania formatu A3 (powiększasz 2 razy) rozdzielczość skanowania powinna wynieść min 600 dpi (jest 2 razy większa)

Negatyw skanuj w maksymalnej rozdzielczości i później w programie graficznym ustaw rozmiar na A3 i rozdzielczość 300 dpi (chyba, że lab wymaga inaczej)
                        Ostatnio edytowany przez RNz; 10545.

Komentarz

• Paenka
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 727

Ooooooo DZIEKI! I to jest właśnie łopatologiczne wyjaśnienie teraz już mam jasność

Komentarz

• RNz
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 708

Dodam, że przykład z powiększaniem A4 do A3 jako x2 to duuuże uproszczenie bo zaraz się ktoś doczepi :-)
                            Generalnie chodzi o zasadę, że jak coś chcesz powiększyć, to musisz skanować w znacznie wyższej rozdzielczości niż 300 dpi.
                            Rozmiar rośnie dwa razy - 600 dpi
                            rozmiar rośnie trzy razy - 900 dpi, itd.

Komentarz

• c42
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 266

czy może ktoś dać namiar na jakieś online studio robiące wydruki wielkoformatowe? ma sie rozumieć dobrze i tanio jeżeli można połączyć te dwie rzeczy ;-)

zastanawiam sie nad Tyskim fotonetem ale nie ukrywam że korci mnie ten sklep http://www.fotoplakat.pl

Komentarz

• marekb
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2273

odświeżę, czy zna ktos jakies porządne firmy robiące wydruki wielkoformatowe...?? Coś mi się nawet kojarzy .. ktoś od nas z forum miał w stopce, Bielsko czy Czechowice...?? nie pamiętam bo długo mnie tu nie było więc proszę o pomoc

Komentarz

Pracuję...