Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy ktoś z was kupował w tym sklepie kiedyś? Strona https://www.bhphotovideo.com/
Zastanawiam się czy to bezpieczny sklep, jak długo trzeba czekać na przesyłkę i jakie formy płatności akceptują
Kupowałem, kilka lat temu.
Według mnie to renomowany i solidny sklep.
Płaciłem kartą kredytową.
Wysyłka natychmiast po zrealizowaniu płatności. Aparat miałem w krócej niż tydzień.
Cło i transport załatwione jak trzeba.
Przy pierwszym kontakcie chcą czegoś w rodzaju uwierzytelniania, że mają do czynienia z człowiekiem: linka do konta społecznościowego na przykład. Ja podałem im swoje konto na LinkedIn.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Kupowałem, kilka lat temu.
Według mnie to renomowany i solidny sklep.
Płaciłem kartą kredytową.
Wysyłka natychmiast po zrealizowaniu płatności. Aparat miałem w krócej niż tydzień.
Cło i transport załatwione jak trzeba.
Przy pierwszym kontakcie chcą czegoś w rodzaju uwierzytelniania, że mają do czynienia z człowiekiem: linka do konta społecznościowego na przykład. Ja podałem im swoje konto na LinkedIn.
Aha, rozumiem. To cło coś wysokie, prawie 1000 dolców. To tak standardowo wychodzi czy zależy od ceny zakupu?
Aha, rozumiem. To cło coś wysokie, prawie 1000 dolców. To tak standardowo wychodzi czy zależy od ceny zakupu?
Teraz Ci dokładnie nie odpowiem, bo jestem na wakacjach, ale nie było aż tak źle. Kupowałem korpus 5Ds, W przybliżeniu to było tak: cena podstawowa 1300$, cło, transport itd. jakieś 200$, Wszystko razem to około 1500$.
Musiało być w porządku, bo przesyłałem fakturę do urzędu celnego i nie mieli uwag.
W sklepie w kolejnych krokach w pewnym momencie pokazują się te opłaty.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Teraz Ci dokładnie nie odpowiem, bo jestem na wakacjach, ale nie było aż tak źle. Kupowałem korpus 5Ds, W przybliżeniu to było tak: cena podstawowa 1300$, cło, transport itd. jakieś 200$, Wszystko razem to około 1500$.
Musiało być w porządku, bo przesyłałem fakturę do urzędu celnego i nie mieli uwag.
W sklepie w kolejnych krokach w pewnym momencie pokazują się te opłaty.
Aha, dzięki.
PS. Wygląda na to że taniej jest zamówić prosto u producenta w Europie.
A to jest cło czy VAT w wysokości 23%? Wysyłka do Polski?
Cło na elektronikę jest chyba zerowe.
Musisz zapłacić nasz VAT, czyli 23% od sumy towaru i kosztu przesyłki, plus koszty operacyjne firmy kurierskiej (ze dwa lata temu było to około 80pln).
Jak masz kogoś w NRD to zapłacisz 19% a najlepiej w Luksemburgu 17%.
Jeśli dobrze się orientuję to cło na elektronikę z USA wynosi zero, VAT trzeba będzie zapłacić (23%).
Zakładam, że zdajesz sobie sprawę, iż gwarancja nie będzie działać.
Cło na elektronikę jest chyba zerowe.
Musisz zapłacić nasz VAT, czyli 23% od sumy towaru i kosztu przesyłki, plus koszty operacyjne firmy kurierskiej (ze dwa lata temu było to około 80pln).
Jak masz kogoś w NRD to zapłacisz 19% a najlepiej w Luksemburgu 17%.
Moge napisać jak wyglądał zakup na Aliexpress miesiąc temu bo od ubiegłego roku zaszły ważne zmiany. Cena przedmiotu na Ali 860zl (zawiera 23% VAT). W momencie zakupu cena spadła w okolice 710zl (odjęto VAT) i tyle zapłaciłem. Kiedy paczka była już w Polsce zadzwoniła do mnie pani z poczty i poprosiła a mail w celu przesłania dalszych instrukcji (była też opcja listu poleconego ale wybrałem mail bo szybciej). Po otrzymaniu maila ze względu na to, że wartość przedmiotu przekraczała 150 EUR musiałem osobiście udać się na dowolną pocztę i złożyć pełnomocnictwo poczcie do odprawy celnej przesyłki. Musiałem też wypełnić przesłaną w pdf deklarację celną oraz załączyć dokument potwierdzający wartość przedmiotu i koszt przesyłki (w moim przypadku zero). Po wysłaniu mailem dokumentów otrzymałem za dwa dni potwierdzenie ich otrzymania i przesyłka trafiła na cło. Oprócz 23% VAT doliczono 8.50zl a całość zapłaciłem listonoszowi przy odbiorze przesyłki. W przypadku przesyłki firmą kurierską może być inaczej.
Czy ktoś z was kupował w tym sklepie kiedyś? Strona https://www.bhphotovideo.com/
Zastanawiam się czy to bezpieczny sklep, jak długo trzeba czekać na przesyłkę i jakie formy płatności akceptują
Kupowałem wielokrotnie i nadal kupuję. Bardzo bezpieczny, wysyłają bardzo szybko i przyjmują zwroty bez problemów (wiem, bo przerobiłem). Czasem zamawiam coś w niedzielę i we wtorek mam paczkę pod drzwiami. No ale ja mam ten sklep praktycznie "pod nosem". Pamiętaj, że gdybyś zamawiał do Polski to (1) gwarancja będzie bezużyteczna i (2) zasilacz/ładowarka będzie z amerykańską wtyczką. No i jeszcze, że w sobotę nie pracują bo jest Szabas.
Kupowałem wielokrotnie i nadal kupuję. Bardzo bezpieczny, wysyłają bardzo szybko i przyjmują zwroty bez problemów (wiem, bo przerobiłem). Czasem zamawiam coś w niedzielę i we wtorek mam paczkę pod drzwiami. No ale ja mam ten sklep praktycznie "pod nosem". Pamiętaj, że gdybyś zamawiał do Polski to (1) gwarancja będzie bezużyteczna i (2) zasilacz/ładowarka będzie z amerykańską wtyczką. No i jeszcze, że w sobotę nie pracują bo jest Szabas.
Dzięki za info. Tak jak pisałem wcześniej już to przeliczyłem i taniej jednak mi wyjdzie kupić na stronie producenta w Europie.
Komentarz