Canon 100-400 / 4,5 - 6,7

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Baal
    Bywalec
    • 2006
    • 228

Canon 100-400 / 4,5 - 6,7

Co możecie mi powiedzieć o tych obiektywach?

http://cgi.ebay.de/Supertele-f-Canon...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/Canon-Objektiv-EF...QQcmdZViewItem

Poza tym że mają inne ogniskowe Który z nich byście polecali ?
    Jakich ogniskowych powinienem użyć, aby uzyskać taką samą skalę odwzorowania przy odległości 50 oraz 75 metrów.

I czy one się nadają do Canona 350D? Bo czasami spotykam się na ebay.de opisy że pasują obiektywy do Canona 350D a mają średnice obiektywu 67mm, kiedy 350D ma 58mm.
    Ostatnio edytowany przez Baal; 4430.
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
  • nastier
    Uzależniony
    • 2005
    • 686

Zamieszczone przez Baal
    I czy one się nadają do Canona 350D? Bo czasami spotykam się na ebay.de opisy że pasują obiektywy do Canona 350D a mają średnice obiektywu 67mm, kiedy 350D ma 58mm.
    to jest srednica filtra a nie obiektywu! oznacza to tyle, ze w razie roznic srednicy filtra bedziesz musial dokupic rozne rozmiary tego samego filtra, np. polara
    wszystkie obiektywy Canona beda pasowac do 350.

fotoblog

Komentarz

• Przemoc
      Początki nałogu
      • 2005
      • 319

Zamieszczone przez Baal
      I czy one się nadają do Canona 350D? Bo czasami spotykam się na ebay.de opisy że pasują obiektywy do Canona 350D a mają średnice obiektywu 67cm, kiedy 350D ma 58cm.
      To średnice filtrów, z drugiej strony ;-) , z pytania wynika, że jesteś jeszcze zielony. Proponuję narazie poczytać prasę, forum, instrukcje. Na zakupy przyjdzie jeszcze czas.
      Do Twojej 350, pasują obiektywy z mocowaniem (bagnetem) EF (popularne mocowanie Canon), lub inne po zastosowaniu adapterów. Trzymaj się.
      Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Baal
        Bywalec
        • 2006
        • 228

Nie no to wiem że pasuje EF, tylko niemieckiego nie znam i myślałem że to średnica obiektywu Cóż jakby było po Polsku lub po Angielsku problemu by nie było A co z ceną ich i ogólnie co można o nich powiedzieć?

Na zakupy przyjdzie czas - masz racje Planuje go kupić w czerwcu dopiero, ale rozglądam się bo pośpiech to zły doradca A niestety wykonuje a raczej chciałbym wykonywać zdjęcia z dalekich odległości więc niestety na moim obecnym 18-55mm nie dam rady
        Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• Przemoc
          Początki nałogu
          • 2005
          • 319

Mam obiektyw Sigma APO 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO jestem z niego b. zadowolony, dobry produkt za 850 zł.
          O tym, o który pytasz nic nie wiem.
          Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Baal
            Jakich ogniskowych powinienem użyć, aby uzyskać taką samą skalę odwzorowania przy odległości 50 oraz 75 metrów.
            Kurde, przeciez już Ci to wszystko wyliczyłem!
            http://canon-board.info/showthread.php?t=8524
            Nie dosc, że nawet podziękować nie raczyłeś, to znowu pytasz o to samo??:
            Zajrzałeś chociaż do tamtego wątku?
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Baal
              Bywalec
              • 2006
              • 228

Dziękuje, coprawda wysyłałem wiadomość prywatną z podziękowaniem może nie doszła bo miałem kłopoty z Internetem.

A czy opłacałoby mi się wziąć ten 400mm? Jaka jest jego cena w Polsce?

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Baal
                Dziękuje, coprawda wysyłałem wiadomość prywatną z podziękowaniem może nie doszła bo miałem kłopoty z Internetem.?
                OK, ale dlaczego pytasz jeszcze raz? Nie rozumiesz tamtych wyliczeń?

Zamieszczone przez Baal
                A czy opłacałoby mi się wziąć ten 400mm? Jaka jest jego cena w Polsce?
                To jest to samo (ostatni po prawej):

Cena:

Jednak IMHO to raczej kiepskie szkło.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Baal
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 228

Spoko rozumiem, zapomniałem że oto pytałem Serdecznie przepraszam

Kiepskie tzn? Tak jaśniej A ta Cosina co dałeś ją tutaj jest lepsza? Ona kosztuje prawie 1000zł. A tutaj mam 500zł w przeliczeniu na PLN z kosztami wysyłki.

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez Baal
                    Kiepskie tzn? Tak jaśniej
                    Ciemne (f/4,5) --> bardzo ciemne (f/6,7);
                    Powolny AF, na długim końcu moze nawet nie działać, bo z 350D działa do f/5,6
                    Niezbyt dobra optyka (słaba ostrosć i cholera wie co jeszcze)...
                    Wystarczy?

Zamieszczone przez Baal
                    A ta Cosina co dałeś ją tutaj jest lepsza?
                    Toż napisałem, że to jest to samo!

Zamieszczone przez Baal
                    Ona kosztuje prawie 1000zł. A tutaj mam 500zł w przeliczeniu na PLN z kosztami wysyłki.
                    Ameryke odkryłeś :-) Ze wszystkim prawie tak jest...
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Baal
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 228

Wystarczy

A co byś mi polecał. Zależy mi na dużym przybliżeniu, dobrej ostrości ale i w miarę rozsądnej cenie Oczywiście i tak bede szukał na ebay, bo kupię o wiele taniej niż w Polsce, ale chce wiedzieć czego szukać

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez Baal
                        A co byś mi polecał. Zależy mi na dużym przybliżeniu, dobrej ostrości ale i w miarę rozsądnej cenie
                        Nie jestem zbyt mocny w tych dłuuugich tele (moje szkła kończą się na 210mm); jednak tyle wiem, że ten 100-400/4,5-6,7 jest wyjątkowo denny, jakkolwiek by się nie nazywał: Cosina, Vivitar, Voighlander, Soligor czy cholera wie jak jeszcze inaczej...

A co jest dobre?
                        Cóż, wydaje mi się, że TOKINA AT-X 400mm f5,6 AF za 800zł jest chyba niezłą propozycją:
                        http://www.allegro.pl/item89224664_t...m_f5_6_af.html
                        Trzeba by się jednak upewnić co do poprawnej współpracy z 350D!
                        Jest też dobra Sigma AF 400mm f/5.6 APO macro, ale o tej wiem z praktyki od kolegi, że z cyfrą nie działa.

Z zoomów to dość porządnym szkłem o niepowalającej cenie jest Sigma APO 135-400mm f/4.5-5.6 DG.
                        Na Photozone niespodziewanie dobrze wypadł też Tamron 200-400mm f/5.6 LD IF, ale mnie to akurat dziwi, ponieważ raczej nic dobrego o nim nie słyszałem (a wręcz przeciwnie: na pl.rec.foto spotkałem opinie, ze jest bardzo kiepski) i ja bym jednak prędzej zaufał tej Sigmie 135-400.

Tyle co mi przyszło do głowy. Ceny Canonów 400mm zaczynają się od 5000zł wzwyż, więc o nich nie wspominam.
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Acro
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 37

Zamieszczone przez gwozdzt
                          (...)ten 100-400/4,5-6,7 jest wyjątkowo denny, jakkolwiek by się nie nazywał: Cosina, Vivitar, Voighlander, Soligor czy cholera wie jak jeszcze inaczej...
                          Mogę tylko potwierdzić. Miałem ten obiektyw w wykonaniu Soligora. Biały z czerwonym paskiem - prawie jak eLka Na 400 straszne mydło, a poniżej niewiele lepiej. Przy ładnej, słonecznej pogodzie to jeszcze coś się w miarę udawało, ale generalnie tragedia. AF strasznie wolny.
                          Chociaż jeżeli chodzi o wykonanie to uważam, że był bardziej solidny od Canona 75-300 f/4-5,6.

Komentarz

• Baal
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 228

Ok Dzięki Jeszcze sie rozejrze.

Komentarz

• ukasz
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 595

Zamieszczone przez gwozdzt

Z zoomów to dość porządnym szkłem o niepowalającej cenie jest Sigma APO 135-400mm f/4.5-5.6 DG.
                              Potwierdzam. Co prawda na długim końcu nie jest rewelacyjnie, ale w zakresie do 300mm jakością niewiele ustępuje sporo droższej Sigmie 100-300/4 EX HSM. Zdecydowanym minusem jest wolny AF.

Komentarz

Pracuję...