Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
[MENTION=31648]robertskc7[/MENTION] - być może
[MENTION=18138]candar[/MENTION] - zaczynam rozumieć wypowiedzi niektórych na temat Twoich zaczepek - gdzie jak tak napisałem?
Żeby nie zaczynać g...burzy napisałem o swoich pierwszych WRAŻENIACH
Jak przyszedł RF 85/1.2 to było WOW JAKIE TO OSTRE, a tutaj póki co wow nie ma, ale za wcześnie by coś więcej pisać (a tym bardziej porównywać do RF 50/1.8, mam cały weekend na zabawy więc na spokojnie, bez emocji coś skrobnę za jakiś czas.
[MENTION=31648]robertskc7[/MENTION] - być może
[MENTION=18138]candar[/MENTION] - zaczynam rozumiem wypowiedzi niektórych na temat Twoich zaczepek - gdzie jak tak napisałem?
Żeby nie zaczynać g...burzy napisałem o swoich pierwszych WRAŻENIACH
Jak przyszedł RF 85/1.2 to było WOW JAKIE TO OSTRE, a tutaj póki co wow nie ma, ale za wcześnie by coś więcej pisać (a tym bardziej porównywać do RF 50/1.8, mam cały weekend na zabawy więc na spokojnie, bez emocji coś skrobnę za jakiś czas.
Bez urazy Bangi, ale gdybym był właścicielem/testerem szkła za 12.000 zł w systemie używanym przeze mnie od wielu dekad to nie potrafiłbym znaleźć w nim jakichkolwiek wad Wszędzie pisałbym, że szkło warte każdej złotówki, ale z pewnością nie, że "rozczarowuje"
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
[MENTION=34794]Bangi[/MENTION] napisz po prostu co Ci nie leży. Po co to porównywać do 50 1.8 ? Ostrość to nie wszystko. Pobokesz trochę nim lub pobaw się pod światło. Tylko z ludzmi, bo kwiatki i kotki ( lub dom sąsiada ) to wiesz
Pytam, bo mam EF 50 1.2 RF 50 1.8 i miałem kilka razy RF 50 1.2 od kumpla i to jest petarda szkło. Po za wagą tam nie ma prawa nic nie leżeć optycznie. 85L to zupełne inna ogniskowa. Nie każdy umie w 50mm i nie każdy w 85
Powtórzę raz jeszcze napisałem wczoraj swoje pierwsze wrażenia, wyraziłem opinię, moją własną. Ja wiem jakie to szkło ma opinie, jak wypada w testach, itd. Spodziewałem się WOW, ale to nie nastąpiło jeszcze, może nastąpi. Tyle.
Kaucja zgodnie z regulaminem tej akcji to 10% (poprzednio wynosiła 30%), wyszło 2700 PLN.
Powtórzę raz jeszcze napisałem wczoraj swoje pierwsze wrażenia, wyraziłem opinię, moją własną. Ja wiem jakie to szkło ma opinie, jak wypada w testach, itd. Spodziewałem się WOW, ale to nie nastąpiło jeszcze, może nastąpi. Tyle.
Kaucja zgodnie z regulaminem tej akcji to 10% (poprzednio wynosiła 30%), wyszło 2700 PLN.
[MENTION=34794]Bangi[/MENTION] - mam identyczne zdanie co do ww. efektu "WOW" szkieł 50mm z f/1.2 co Ty bo przerobiłem kilka w rożnych systemach i ta ogniskowa jest nieco przezroczysta. Koniec końców zakończyłem na malutkim pełnoklatkowym Zeissie 55 f1.8, który rozwala system pod względem mikro-kontrastu, pracy pod światło. osławionej "plastyki" oraz kolorów.
Efekt "WOW" jest dobrze widoczny powyżej ogniskowych powyżej 85mm (kompresja tła) i zaznaczę też od razu, że np. Canon EF 35mm f/1.4 L II USM również potrafi pokazać swój "pazur" przy odpowiednim zastosowaniu.
ja też nie miałem WOW przy 50tce, a 14 lat temu miałem na 2-3msce EF 50 1.4 i naprawdę super egzemplarz, ale szybko się okazało, że to nie moja ogniskowa - ani to szerokie, ani długie... ale sam obrazek był jak najbardziej spoko
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Jak wymieniłem tamrona 45 1.8 ( rewelacyjne szkiełko ) na EF 50 1.2L i zrobiłem nim pierwsze wesele w stodole pełnej świecidełek to był dla mnie efekt WOW do dziś. Albo 35L na 5dmarkII - pierwsza eLka. Jezusiu jakie to piękne obrazki dawało. 24L. połączenie 24 z 1.4 wgniatało w fotel. Na deser, 85L nówka sztuka w połączeniu z nowiutkim 5dmkIII to było WOOOOOWWW przez kilka miesięcy. Generalnie to każde szkiełko mnie cieszyło. Ale te wymienione szczególnie.
Panowie jesteście pewni że "jaracie się" fotografią ?
Tu bym się nie zgodził.
50mm to dość trudna ogniskowa - oglądam wiele fajnych fotek ale sam nie umiem nic zrobić co by było niebanalne.
85mm to idealna ogniskowa dla zwykłego amatora portrecisty.
Jak już piszemy o WOW, to dla mnie:
1 WOW jak kupiłem swoją pierwszą "jasną" stałkę
2 WOW - jak przesiadłem się z 60D na 6D
3 WOW - jak kupiłem EF 135/2 L
4 WOW - jak wymieniłem 6d2 na R (WOW pod kątem tego, że AF w Canon nareszcie trafia, to może nawet był bardziej szok niż WOW)
5 WOW - jak testowałem RF 85/1.2 L
Zamieszczone przez Shadow
Elka, srelka to nieistotne. Istotne żeby być we właściwym miejscu i właściwym czasie i wypatrzeć właściwy kadr.
Absolutnie się zgadzam, wtedy nawet czasami smartfon wystarczy
Komentarz