profil laba

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MikeP
    Coś już napisał
    • 2005
    • 50

profil laba

Witam

Szukajac w krakowskich fotolabach atrakcyjnych ofert w jednym z nich oprocz standardowego zdjecia do kalibracji monitora dali mi jeszcze profil icc maszyny. Mam do Was pytanie w zwiazku z tym profilem.

Skalibrowalem monitor w miare swoich mozliwosci organoleptycznych. Wszystkie profile w komputerze ustawilem na sRGB i jak na chwile obecna wyglada to przyzwoicie. Zdjecia poza testowym wygladaja calkiem w porzadku za rowno w PS jak i innych programach. Jest ok. Zastanawiam sie tylko co z tym profilem.

Czy po obrobce zdjecia do mojego laba mam konwertowac je do profilu icc danego mi przy odwiedzinach czy lepiej po prostu zostawic taki jak jest czyli w sRGB? Jak uwazacie?

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz.

MikeP
  • tymin3
    Bywalec
    • 2005
    • 102

Jak dziala to nie ruszać, mi w labie tez mowili ze koniecznie trezba konwertować do profilu..... jak sie okazalo wcale to bylo niekonieczne. Zmiany przed a po zastosowaniu profilu ograniczały sie w zasadzie do przyciemnienia jaskrawej czerwieni. (na zdjeciu kalibracyknym zmienialy sie i inne barwy ale tak jaskrawe ze nie spotykane praktycznie w rzeczywistosci)
    E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zamieszczone przez tymin3
      Jak dziala to nie ruszać, mi w labie tez mowili ze koniecznie trezba konwertować do profilu..... jak sie okazalo wcale to bylo niekonieczne. Zmiany przed a po zastosowaniu profilu ograniczały sie w zasadzie do przyciemnienia jaskrawej czerwieni. (na zdjeciu kalibracyknym zmienialy sie i inne barwy ale tak jaskrawe ze nie spotykane praktycznie w rzeczywistosci)
      Zakładając że profil był dobry to zdjęcia powinny być oglądane poprzez soft proofing. Polecam lekturę http://www.pixelgenius.com/tips/fraser-softproofing.pdf
      Oglądanie zdjęć skonwertowanych profilem labu poprzez soft który nie zarządza kolorem zwykle daje takie efekty jakie kolega zobaczył...
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• piotr.23
        Coś już napisał
        • 2005
        • 58

Zamieszczone przez MikeP
        Witam

Szukajac w krakowskich fotolabach atrakcyjnych ofert w jednym z nich oprocz standardowego zdjecia do kalibracji monitora dali mi jeszcze profil icc maszyny. Mam do Was pytanie w zwiazku z tym profilem.

...

Czy po obrobce zdjecia do mojego laba mam konwertowac je do profilu icc danego mi przy odwiedzinach czy lepiej po prostu zostawic taki jak jest czyli w sRGB? Jak uwazacie?

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz.

MikeP
        Ściągnij ABC profilowania -- całkiem fajna lektura

A, BTW, w którym krakowskim labie dali Ci profil?
        Pozdr | Piotr
        panoramy

Komentarz

• MikeP
          Coś już napisał
          • 2005
          • 50

na kopernika w domu turysty. fotograf.net.pl. Maja ultra konkurencyjne ceny i robia naprawde szybko. Wlasciwie jak im powiesz to zrobia.

Pozdrawiam

MikeP

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Zamieszczone przez MikeP
            na kopernika w domu turysty. fotograf.net.pl. Maja ultra konkurencyjne ceny i robia naprawde szybko. Wlasciwie jak im powiesz to zrobia.

Pozdrawiam

MikeP
            Qrnia, mi dali karte stałego klienta ale profilu już nie, a to dranie. Chyba się normalnie na nich wypne ;-)
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• canis_lupus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1252

Przeprzaszam za OT, ale mam pewne pytanie związane z tym labem. Robię tam odbitki juz od jakiegoś czasu (z analoga) i w zasadzie każde zdjęcie pokryte jest jakby rastrem. Przypomina to trochę wydruk obrazka na drukarce laserowej 600 DPI. Gość mi wmawia ze to lab cyfrowy i piksele musza być (a czasami ze to jest ziarno negatywu). Tylko że:
              Jak robię odbitki z cyfry to pikselozy nie ma (dlaczego?)
              Odbitki robię zwykle 10x15 więc o ziarnie mowy raczej być nie powinno.

Poza tym:
              Dosyć czzęsto eksperymentuję i czasami oddaję do odbicia zdjęcia dosyć ciemne (tak ma być). Odbitkę dostaję rozjaśnioną do granic możliwości a gość mi jeszcze wmawia (po przeczytaniu wydruku na odwrocie), że zdjęcie jest prześwietlone i Oni je nawet przyciemniali. Oddając do analogowego laby zwykle takie zdjęcia wręcz rozjaśniają. Co jest grane?! Czy mi się wydaje czy ktos mnie robi w konia?
              Ostatnio edytowany przez canis_lupus; 697.
              "I love You Cię" Różyczko...
              Galeria ,
              Druga galeria,

Komentarz

• Diodak
                Uzależniony
                • 2005
                • 696

Ten raster który widzisz to prawodopodobnie za duże wyostrzanie a nie żadne ziarno czy pikseloza . Wiekszość labów ma standardowo ustawione wyostrzanie i wystarczy poprosić o jego zmniejszenie lub wyłączenie. Też miałem takie jazdy (z negatywami) jak się pojawił u nas Frontier i jeszcze laboludki nie wiedzieli co gdzie ustawiać . Na powiększeniu 20x30 tego wyostrzania bardzo nie widać, ale jak weźmiesz przed oczy odbitkę 10x15 to wygląd jest paskudny.
                Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
                EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

No własnie, kiedyś odbierałem odbitki, i kłuciłem się z ludkiem co to do cholery jest, gośc gdzieś poszedł, a klient który stał obok od kopa powiedział ze to wyostrzanie... Jak zapytałem laboludka czy wyostrzali to sie zastrzegał ze broń boże.
                  A co z tą jasnością odbitek?!
                  "I love You Cię" Różyczko...
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• Tytusdezoo

Zamieszczone przez canis_lupus
                    Przeprzaszam za OT, ale mam pewne pytanie związane z tym labem. Robię tam odbitki juz od jakiegoś czasu (z analoga) i w zasadzie każde zdjęcie pokryte jest jakby rastrem. Przypomina to trochę wydruk obrazka na drukarce laserowej 600 DPI. Gość mi wmawia ze to lab cyfrowy i piksele musza być (a czasami ze to jest ziarno negatywu). Tylko że:
                    Jak robię odbitki z cyfry to pikselozy nie ma (dlaczego?)
                    Odbitki robię zwykle 10x15 więc o ziarnie mowy raczej być nie powinno.

Poza tym:
                    Dosyć czzęsto eksperymentuję i czasami oddaję do odbicia zdjęcia dosyć ciemne (tak ma być). Odbitkę dostaję rozjaśnioną do granic możliwości a gość mi jeszcze wmawia (po przeczytaniu wydruku na odwrocie), że zdjęcie jest prześwietlone i Oni je nawet przyciemniali. Oddając do analogowego laby zwykle takie zdjęcia wręcz rozjaśniają. Co jest grane?! Czy mi się wydaje czy ktos mnie robi w konia?
                    Rowniez sorrki za OT ale tez cos musze dolozyc
                    Na poczatku mojej przygody z cyfrowkami mialem nieprzyjemnosc z tym samym labem.Fotki 10x15 zrobili kompetnie blade,bez kontrastu i ostrosci.Oczywiscie zarzekali sie ze dpi zmienione na 300,ze lab oki.Coz przyjalem z pokora.Moze aparat walniety,nie ostrzy,nie podaje kontrastu....itp..Ale dla sprawdzenia poszedlem do laba na Podwale/FotoAs/.I coz?Fotki o wiekszym formacie zrobili,jakosc perfekcyjna,barwa,kontrasty ostrosc,wszystko na miejscu tak jak trzeba.Juz mi sie nie chcialo wracac do Domu Turysty i z mistrzami swiata gadac.Szkoda bylo dla 15 zeta buty zdzierac

Komentarz

• Diodak
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 696

Jak nic robią Cię w balona w obu kwestiach . Zapewne mówiąc, że nic nie wysotrzali mówią o wyostrzaniu ponad to co juz jest ustawione domyślnie w maszynie a tam jest akurat domyślnie duże wyostrzanie. Jeśli w labie nie wiedzą o co Ci chodzi i nie umieją zmienić wyostrzania (oj przykre) to na bank robią odbitki na podciągniętych ustawieniach.
                      A w kwestii przyciemniania i rozjaśniania fotek to też widzę, że mają takie sobie pojęcie o tym co robią. Przy robieniu odbitek z negatywu niedoświetlonego Frontier domyślnie rozjaśnia fotkę aby wydobyć szczegóły i to bez wiedzy laboludka. Czasem zdarzało mi się robić cały negatyw na którym były gwiazdy, czy mały Księżyc i prosiłem o przeskanowanie bez jakiejkolwiek korekty, to na standardowych ustawieniach czarne niebo nie było czarne .

Komentarz

• Qbexus
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 562

A apropo profilu ja jak dostałem z laba icc to stwierdzili że nic nie mam konwertować tylko załadować go do ps-a zamiast sRGB i faktycznie działa.

Komentarz

• Duty
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 244

Zamieszczone przez Qbexus
                          A apropo profilu ja jak dostałem z laba icc to stwierdzili że nic nie mam konwertować tylko załadować go do ps-a zamiast sRGB i faktycznie działa.
                          Zadziała, oczywiście! Bo photoshop przy otwieraniu przydzieli Twoim zdjęciom ten profil - co z lekka zmieni barwy, ale skoro nie oglądasz ich poza photoshopem, to będzie wyglądało, że tak ma być. Po takim zabiegu tracisz mnóstwo walorów w swoich fotkach - nigdy juz nie będą lepsze, niż papier z labu.
                          To są barbarzyńskie ustawienia - po prostu zostałeś pozbawiony możliwości wyboru i porównania.

To, co photoshop zrobi - przydzielenie, a nie konwersja - już samo w sobie potencjalnie zakłóca równowagę barw.
                          Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• Diodak
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 696

Zamieszczone przez Duty
                            Zadziała, oczywiście! Bo photoshop przy otwieraniu przydzieli Twoim zdjęciom ten profil - co z lekka zmieni barwy, ale skoro nie oglądasz ich poza photoshopem, to będzie wyglądało, że tak ma być. Po takim zabiegu tracisz mnóstwo walorów w swoich fotkach - nigdy juz nie będą lepsze, niż papier z labu.
                            Bzdura . Przypisanie profilu nie modyfikuje w żadnym stopniu samego zdjęcia. Profil to swego rodzaju nakładka, która pozwala na konwersję informacji o kolorze z pliku na wyświetalne dane w programie obsługującym profile. Poza Photoshopem zdjęcie z i bez profilu będzie wyglądało identycznie .

Zamieszczone przez Duty
                            To są barbarzyńskie ustawienia - po prostu zostałeś pozbawiony możliwości wyboru i porównania.
                            To, co photoshop zrobi - przydzielenie, a nie konwersja - już samo w sobie potencjalnie zakłóca równowagę barw.
                            To właśnie konwersja a nie przypisywanie powoduje nieodwracalne zmiany. Dla przykładu mamy fotkę z EOSa z profilem sRGB i konwertujemy ją do profilu np. Fuji Frontier Print to fizycznie zmieniamy informacje o kolorze każdego piksela zgodnie z odwzorowaniem zawartym w profilu. Akurat Frontier ma mniejszą przestrzeń kolorów niż sRGB IEC więc proces utraty niektórych kolorów których nie udało się przypisać odpowiednim kolorom w przestrzeni sRGB Frontiera jest nieodwracalny.

A co do braku możliwości wyboru... tak trudno jest zrobić kopię pliku zanim się go potraktuje profilem ? Poza tym profiluje się nie da idei, tylko po to żeby przede wszystkim zobaczyć jak nasze fotki zostaną wywołane w labie (do tego jest proof kolorów w Photoshopie) a potem możemy sobie niektóre kolory podciągnąć aby w danej przestrzeni kolorów wyglądały przynajmniej podobnie jak pliki źródłowe, czy nawet inaczej/lepiej .

Komentarz

• Duty
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 244

Zamieszczone przez Diodak
                              Bzdura . Przypisanie profilu nie modyfikuje w żadnym stopniu samego zdjęcia. Profil to swego rodzaju nakładka, która pozwala na konwersję informacji o kolorze z pliku na wyświetalne dane w programie obsługującym profile. Poza Photoshopem zdjęcie z i bez profilu będzie wyglądało identycznie .
                              OK. Sprawdzilem dzisiaj w Photoshopie dokładnie. Przypisze profil, jeśli zdjęcie będzie bez osadzonego profilu.
                              Tu mamy przypadek, że jest w fotce profil SRGB - więc pojawi się okno:
                              "Osadzony profil koloru w dokumencie nie pasuje do bieżącej przestrzeni koloru RGB"
                              masz wybór:
                              1: Użyj osadzonego profilu (zmiast przestrzeni roboczej) - zakladam, że tego nie robisz, bo wtedy traci sens ustawienie profilu labu jako wlasnie przestrzeni roboczej. Jesli to wybierasz, to rzeczywiscie fotka sie nie zmieni, ale i sam profil nie zadziala do samego konca - nawet , jak juz bedziesz dokonywal zapisu gotowej fotki (dalej zapisze sie jako srgb)

2. konwersja kolorów dokumentu na przestrzen roboczą - najprawdopodobniej to będzie wybrane - wtedy efekt jest natychmiastowy barwy na zdjeciu zmieniaja sie na takie, jakie odda papier labu. Ale zmieniaja sie nieodwracalnie. Jak zapiszesz takie zdjecie i poslesz do labu - to rzeczywiscie dostaniesz to, co widziałeś. Tyle, ze jak poslesz do innego labu - to będzie juz nieprzewidywalne.

3. Usun osadzony profil (bez zarządzania kolorem) - ta opcja jest najbardziej radykalna i powoduje całkiem nieprzewidywalne zmiany. usuwa wiadomość, że zdjęcie ma osadzony profil SRGB i wyświetla czyste dane RGB każdego piksela zakładając, że jest z przestrzeni roboczej. Odlot - w opcji drugiej program mógł przynajmniej przewidziec ze zamienia SRGB na LAB.

To właśnie konwersja a nie przypisywanie powoduje nieodwracalne zmiany. Dla przykładu mamy fotkę z EOSa z profilem sRGB i konwertujemy ją do profilu np. Fuji Frontier Print to fizycznie zmieniamy informacje o kolorze każdego piksela zgodnie z odwzorowaniem zawartym w profilu. Akurat Frontier ma mniejszą przestrzeń kolorów niż sRGB IEC więc proces utraty niektórych kolorów których nie udało się przypisać odpowiednim kolorom w przestrzeni sRGB Frontiera jest nieodwracalny..
                              Akurat ustawienie przestrzeni roboczej na profil labu ma na celu:

Skonwertowanie zdjęcia do tego profilu - wtedy odbitka będzie się zgadzała z widokiem na ekranie.

Qbexus:
                              Najprościej to sprawdzic: przy otwartym zdjęciu kliknij Edycja/Konwertuj do profilu,
                              pojawi się okienko - jeśli w "przestrzeni źródłowej" masz profil labu (poznasz po nazwie) - to zdjęcie jest już skonwertowane podczas otwierania i koniec tematu.

Jeśli dalej będzie SRGB - to napisz, co Ci kazali robić, bo jeśli nie robisz softproofa to się mija całkowicie z celem.

A co do braku możliwości wyboru... tak trudno jest zrobić kopię pliku zanim się go potraktuje profilem ? Poza tym profiluje się nie da idei, tylko po to żeby przede wszystkim zobaczyć jak nasze fotki zostaną wywołane w labie (do tego jest proof kolorów w Photoshopie) a potem możemy sobie niektóre kolory podciągnąć aby w danej przestrzeni kolorów wyglądały przynajmniej podobnie jak pliki źródłowe, czy nawet inaczej/lepiej ...
                              Przecież ja nie twierdzę, że profile są be. Sam to usługowo wykonuję i nie widzę innej drogi drukowania/wywoływania w labie.

Ale z uporem maniaka będe twierdził, że nakazanie komuś ustawienia w Photoshopie profilu labu jako przestrzeni roboczej to BARBARZYŃSTWO. Koniec, kropka.
                              O wiele lepiej jest edukować klienta, pokazać mu mozliwości softproofingu, konwersji itp. a nie robienie tego za niego na dzień dobry (poprzez wredne ustawienia w photoshopie).
                              Ostatnio edytowany przez Duty; 1854.
                              Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

Pracuję...