Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chcę zmienić body ale nie mam pojęcia na jakie . Mam Canona 50d i obiektywy pod niego także chciałbym zostać przy tych mocowaniach .
Body tak do 3000zł .Fotografia uniwersalna z dużym naciskiem na nocne zdjęcia .Link do mojego inst.
Create an account or log in to Instagram - Share what you're into with the people who get you.
I jeszcze jedno chciałem wystawić mojego dziadka na sprzedaż :
Canon 50d , stan bardzo dobry 44000 zdjęć
do tego 3 obiektywy retro made in ZZSR z adapterem
Helios 44-2 58mm
Mir 35mm
Jupiter 200mm
Stan jak nowe poważnie
Chciałbym się dowiedzieć ile za ile ten zestaw mogę wystawić . Oczywiście aparat z pełnym wyposażeniem .
Jezeli chcesz zostac przy lustrze APS-C Canona i z naciskiem na zdjecia nocne to chyba tylko 80d lub 90d. W tej kwestii to jednak FF byloby lepsze. Czy te obiektywy sa tylko pod APS-C ?
Co do sprzedaży 50d to nie powiem. 2 lata temu sprzedawalem 60d z podobnym przebiegiem i z gripem to poszedł wtedy za 1300 zł.
Jezeli chcesz zostac przy lustrze APS-C Canona i z naciskiem na zdjecia nocne to chyba tylko 80d lub 90d. W tej kwestii to jednak FF byloby lepsze. Czy te obiektywy sa tylko pod APS-C ?
Co do sprzedaży 50d to nie powiem. 2 lata temu sprzedawalem 60d z podobnym przebiegiem i z gripem to poszedł wtedy za 1300 zł.
Ok dzięki a jeśli chodzi o FF to co sądzicie o 6d ? Oczywiscie M1
A jeśli chodzi o obiektywy to posiadam też takie pod FF
znaczy się nie jestem pewien co do jednego czy będzie pasował chodzi o :
Chcę zmienić body ale nie mam pojęcia na jakie . Mam Canona 50d i obiektywy pod niego także chciałbym zostać przy tych mocowaniach .
Body tak do 3000zł .Fotografia uniwersalna z dużym naciskiem na nocne zdjęcia .Link do mojego inst.
Create an account or log in to Instagram - Share what you're into with the people who get you.
I jeszcze jedno chciałem wystawić mojego dziadka na sprzedaż :
Canon 50d , stan bardzo dobry 44000 zdjęć
do tego 3 obiektywy retro made in ZZSR z adapterem
Helios 44-2 58mm
Mir 35mm
Jupiter 200mm
Stan jak nowe poważnie
Chciałbym się dowiedzieć ile za ile ten zestaw mogę wystawić . Oczywiście aparat z pełnym wyposażeniem .
50D - 700 zł z wysyłką w cenie
Helios 44-2 58mm - 130 zł z wysyłką w cenie
Mir 35mm - 130 zł z wysyłką w cenie
Jupiter 200mm - 300 zł z wysyłką w cenie
Zamieszczone przez szibidu
Ok dzięki a jeśli chodzi o FF to co sądzicie o 6d ? Oczywiscie M1
A jeśli chodzi o obiektywy to posiadam też takie pod FF
znaczy się nie jestem pewien co do jednego czy będzie pasował chodzi o :
A New Perspective LK SAMYANG. Provides detailed information and support for LK SAMYANG lenses. You can also view magazine content and sample photos.
Samyang 8mm F3.5 Fish eye CS II is built for APS-C, but it can also be used on full-frame cameras with the lens hood detached. On full-frame cameras, Samyang 8mm Fisheye gives a wide field of view, making it ideal for panoramas and 3D virtual tours.
Można go używać z aparatem pełnoklatkowym tylko trzeba zdjąć z niego osłonę. Jest to jeden z najlepszych obiektywów do fotografii nocnego nieba http://intothenightphoto.blogspot.co...ightscape.html (Rokinon równa się Samyang).
Te sowieckie obiektywy to obiektywy pełnoklatkowe tylko mogą (ale nie muszą, wszystko zależy od posiadanego modelu) wymagać przeróbek bo lustro aparatu może uderzać o ich tył. Im krótsza ogniskowa, tym większe problemy. Z tym Jupiterem 200mm nie powinno być żadnych problemów, z pozostałymi dwoma może być różnie.
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr ... and some others with different mount: Olympus Zuiko OM - Asahi Pentax PK - Contax Zeiss / Yashica C/Y - Praktina - Rollei QB - Leica R - Minolta - Nikon - Voigtländer - Schneider DKL tbc.
6D to jeden z najlepszych aparatów do fotografii nocnego nieba ze względu na bardzo niski poziom szumu na wysokich ISO co przydaje się przy fotografowaniu np. Drogi Mlecznej.
This is the complete guide for star photography, in .
I'll teach you the best techniques & equipment that I use as a full-time landscape photographer, to capture the stars, Milky Way & night sky.
You will also learn the best camera settings such as sharp focus, shutter speed, f-stop, a
ISO settings of ISO2500-6400 are the best camera settings for Milky Way photography.
50D - 700 zł z wysyłką w cenie
Helios 44-2 58mm - 130 zł z wysyłką w cenie
Mir 35mm - 130 zł z wysyłką w cenie
Jupiter 200mm - 300 zł z wysyłką w cenie
A New Perspective LK SAMYANG. Provides detailed information and support for LK SAMYANG lenses. You can also view magazine content and sample photos.
Można go używać z aparatem pełnoklatkowym tylko trzeba zdjąć z niego osłonę. Jest to jeden z najlepszych obiektywów do fotografii nocnego nieba http://intothenightphoto.blogspot.co...ightscape.html (Rokinon równa się Samyang).
Te sowieckie obiektywy to obiektywy pełnoklatkowe tylko mogą (ale nie muszą, wszystko zależy od posiadanego modelu) wymagać przeróbek bo lustro aparatu może uderzać o ich tył. Im krótsza ogniskowa, tym większe problemy. Z tym Jupiterem 200mm nie powinno być żadnych problemów, z pozostałymi dwoma może być różnie.
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr ... and some others with different mount: Olympus Zuiko OM - Asahi Pentax PK - Contax Zeiss / Yashica C/Y - Praktina - Rollei QB - Leica R - Minolta - Nikon - Voigtländer - Schneider DKL tbc.
6D to jeden z najlepszych aparatów do fotografii nocnego nieba ze względu na bardzo niski poziom szumu na wysokich ISO co przydaje się przy fotografowaniu np. Drogi Mlecznej.
Ok
już wiem co mam kupić tak . Tylko pytanie o 6d i o migawkę .
Na nowy mnie nie stać więc kupię używany .
Pytanie do tych co używają tego aparatu jak ma cie licznik na migawce?
Jakiego szukać aparatu z jakim przebiegiem?
Czy np:175000 za 2300 to dobry zakup ?
Koszt wymiany migawki w tym aparacie to około 700 zl z te go co widzę .
Ok
już wiem co mam kupić tak . Tylko pytanie o 6d i o migawkę .
Na nowy mnie nie stać więc kupię używany .
Pytanie do tych co używają tego aparatu jak ma cie licznik na migawce?
Jakiego szukać aparatu z jakim przebiegiem?
Czy np:175000 za 2300 to dobry zakup ?
Koszt wymiany migawki w tym aparacie to około 700 zl z te go co widzę .
Migawka to nie jedyny element który może się popsuć w aparacie. Szukaj czegoś w okolicach 30-40 tysięcy. Za twój zestaw dostaniesz pewnie z 800zł
zawsze mozna wykorzystac do uzyskania odmiennego obrazu niz z aktualnych konstrukcji , a pieniadz uzyskasz zaden.
Slowem bardziej do zabawy obrazem niz z rzeczywistej potrzeby , ale nie wyobrazam sobie zainteresowania fotografia bez zabawy obrazem.
to nie sa obiektywy podstawowe , ale wlasnie do zadan specjalnych. Warto sie z nimi blizej zapoznac.
Chyba ze definitywnie wiesz , ze ich uzywal nigdy nie bedziesz , gdyz daja obraz jaki Cie nie interesuje.
Wartosc handlowa obiektywow i aparatu to wlasciwie wartosc zlomu dzisiaj , ale wartosc uzyteczna nadal istnieje.
aparatu ze 175000 przebiegu raczej bym unikal.
Migawka moze wytrzymac i dalsze 175000 wyzwolen albo i tylko np 10 - tego nikt nie wie ,zadecyduje slepy los .
Aparat prawdopodobnie byl intensywnie uzywany , paca Lustra , lusterek jest juz obarczona bledami wynikajacymi z uzycia (luzy).
Sam model jest o.k. ale wolalbym cos mniej uzywanego.
Zaleta . jesli bedziesz chcial sie bawic w obrobke to dostaniesz starsze wersje programow od Adobe , na ktore nie trzeba wykupywac abonamentu . Obrobka znaczy tyle samo jesli nie wiecej co jakosc matrycy. bez obrobki nie masz ani jednego punktu obrazu.
zawsze mozna wykorzystac do uzyskania odmiennego obrazu niz z aktualnych konstrukcji , a pieniadz uzyskasz zaden.
Slowem bardziej do zabawy obrazem niz z rzeczywistej potrzeby , ale nie wyobrazam sobie zainteresowania fotografia bez zabawy obrazem.
to nie sa obiektywy podstawowe , ale wlasnie do zadan specjalnych. Warto sie z nimi blizej zapoznac.
Chyba ze definitywnie wiesz , ze ich uzywal nigdy nie bedziesz , gdyz daja obraz jaki Cie nie interesuje.
Mam je dość długo , spełniły już swoje zadanie ,ale po twoich słowach sentyment powrócił chyba je zostawię.
Zamieszczone przez Bechamot
Zaleta . jesli bedziesz chcial sie bawic w obrobke to dostaniesz starsze wersje programow od Adobe , na ktore nie trzeba wykupywac abonamentu . Obrobka znaczy tyle samo jesli nie wiecej co jakosc matrycy. bez obrobki nie masz ani jednego punktu obrazu.
Posiadam właśnie starsze programy Adobe i to mi jak na tą chwilę wystarczy .
Masz rację będę polował na 6d z mniejszym przebiegiem . Nie spieszy mi się zbytnio bo zima idzie
znakomity pomysl . z tym ze akurat a7 jest pierwszym modelem linii Ax z wyraznymi slabosciami , ktore czasem beda przeszkadzac.
to juz doloz do uzywanego a7II , w ktorym te slabosci zostaly usuniete.
Kiedy sie pokazal , byl to model mozna powiedziec rewolucyjny , gdyz zapowiadal rewolucyjna nowa linie aparatow.
A7 zdefiniowal filozofie aparatu cyfrowego od nowa , czyli podobnie jak przed 50 laty .
Jednak szukalbym a7II , ktore uzywane nie sa drogie .
ale w nastepnej kolejnosci fajnie byloby dokupic do niego optyke. czyli pozbyc sie tego co masz.
slowem - zmienic system.
tu juz decyzje musisz podjac sam - nie jest to bledem , a czy bedziesz robil dzieki takiej zmianie lepsze zdjecia to zalezy wylacznie od Ciebie.
nalezy liczyc sie z wydatkami.
znakomity pomysl . z tym ze akurat a7 jest pierwszym modelem linii Ax z wyraznymi slabosciami , ktore czasem beda przeszkadzac.
to juz doloz do uzywanego a7II , w ktorym te slabosci zostaly usuniete.
Kiedy sie pokazal , byl to model mozna powiedziec rewolucyjny , gdyz zapowiadal rewolucyjna nowa linie aparatow.
A7 zdefiniowal filozofie aparatu cyfrowego od nowa , czyli podobnie jak przed 50 laty .
Jednak szukalbym a7II , ktore uzywane nie sa drogie .
ale w nastepnej kolejnosci fajnie byloby dokupic do niego optyke. czyli pozbyc sie tego co masz.
slowem - zmienic system.
tu juz decyzje musisz podjac sam - nie jest to bledem , a czy bedziesz robil dzieki takiej zmianie lepsze zdjecia to zalezy wylacznie od Ciebie.
nalezy liczyc sie z wydatkami.
jest ich pare , najwieksza to jest AF nie tak sprawny jak w pozniejszych modelach.
to ze bateria mniej wydajna, EVF mniej rozdzielczy - z tym mozna zyc - ale silna strona S - dobry AF w pozniejszych modelach jest czyms wartym wydatku dodatkowej kwoty pienieznej.
ile osob udzieli porady tyle bedzie roznych opini. cokolwiek zrobiszt bedzie sluszne jesli bedziesz robil zdjecia.
W FF w zasadzie zawsze masz dobry obraz , jesli czegos sie nie spiepszy osobiscie.
jest ich pare , najwieksza to jest AF nie tak sprawny jak w pozniejszych modelach.
to ze bateria mniej wydajna, EVF mniej rozdzielczy - z tym mozna zyc - ale silna strona S - dobry AF w pozniejszych modelach jest czyms wartym wydatku dodatkowej kwoty pienieznej.
ile osob udzieli porady tyle bedzie roznych opini. cokolwiek zrobiszt bedzie sluszne jesli bedziesz robil zdjecia.
W FF w zasadzie zawsze masz dobry obraz , jesli czegos sie nie spiepszy osobiscie.
Ok dzięki za informacje
Ok jeśli bym się zdecydował na kupno Sony , to co z tym adapterem , mam dwa obiektywy z których jestem zadowolony i raczej przy nich zostać
dlatego nie wiem jak to będzie działać A7
Komentarz