Pomoc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szibidu
    • 2019
    • 13

Pomoc

Hej

Mam nadzieje że mi pomożecie

Chcę zmienić body ale nie mam pojęcia na jakie . Mam Canona 50d i obiektywy pod niego także chciałbym zostać przy tych mocowaniach .
    Body tak do 3000zł .Fotografia uniwersalna z dużym naciskiem na nocne zdjęcia .Link do mojego inst.

Create an account or log in to Instagram - Share what you're into with the people who get you.

I jeszcze jedno chciałem wystawić mojego dziadka na sprzedaż :
    Canon 50d , stan bardzo dobry 44000 zdjęć
    do tego 3 obiektywy retro made in ZZSR z adapterem

Helios 44-2 58mm
    Mir 35mm
    Jupiter 200mm

Stan jak nowe poważnie

Chciałbym się dowiedzieć ile za ile ten zestaw mogę wystawić . Oczywiście aparat z pełnym wyposażeniem .

Dzięki za pomoc
  • Marcinus
    Początki nałogu
    • 2018
    • 444

Odp: Pomoc

Jezeli chcesz zostac przy lustrze APS-C Canona i z naciskiem na zdjecia nocne to chyba tylko 80d lub 90d. W tej kwestii to jednak FF byloby lepsze. Czy te obiektywy sa tylko pod APS-C ?

Co do sprzedaży 50d to nie powiem. 2 lata temu sprzedawalem 60d z podobnym przebiegiem i z gripem to poszedł wtedy za 1300 zł.
    Ostatnio edytowany przez Marcinus; 59470.
    Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• szibidu
      • 2019
      • 13

Zamieszczone przez Marcinus
      Jezeli chcesz zostac przy lustrze APS-C Canona i z naciskiem na zdjecia nocne to chyba tylko 80d lub 90d. W tej kwestii to jednak FF byloby lepsze. Czy te obiektywy sa tylko pod APS-C ?

Co do sprzedaży 50d to nie powiem. 2 lata temu sprzedawalem 60d z podobnym przebiegiem i z gripem to poszedł wtedy za 1300 zł.
      Ok dzięki a jeśli chodzi o FF to co sądzicie o 6d ? Oczywiscie M1
      A jeśli chodzi o obiektywy to posiadam też takie pod FF

znaczy się nie jestem pewien co do jednego czy będzie pasował chodzi o :

Samyang 8 mm f/3.5 UMC Fish-eye CSII
      Ostatnio edytowany przez szibidu; 61613.

Komentarz

• mkamelg
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1270

Zamieszczone przez szibidu
        Chcę zmienić body ale nie mam pojęcia na jakie . Mam Canona 50d i obiektywy pod niego także chciałbym zostać przy tych mocowaniach .
        Body tak do 3000zł .Fotografia uniwersalna z dużym naciskiem na nocne zdjęcia .Link do mojego inst.

Create an account or log in to Instagram - Share what you're into with the people who get you.

I jeszcze jedno chciałem wystawić mojego dziadka na sprzedaż :
        Canon 50d , stan bardzo dobry 44000 zdjęć
        do tego 3 obiektywy retro made in ZZSR z adapterem

Helios 44-2 58mm
        Mir 35mm
        Jupiter 200mm

Stan jak nowe poważnie

Chciałbym się dowiedzieć ile za ile ten zestaw mogę wystawić . Oczywiście aparat z pełnym wyposażeniem .
        50D - 700 zł z wysyłką w cenie
        Helios 44-2 58mm - 130 zł z wysyłką w cenie
        Mir 35mm - 130 zł z wysyłką w cenie
        Jupiter 200mm - 300 zł z wysyłką w cenie

Ok dzięki a jeśli chodzi o FF to co sądzicie o 6d ? Oczywiscie M1
        A jeśli chodzi o obiektywy to posiadam też takie pod FF

znaczy się nie jestem pewien co do jednego czy będzie pasował chodzi o :

Samyang 8 mm f/3.5 UMC Fish-eye CSII
        A New Perspective LK SAMYANG. Provides detailed information and support for LK SAMYANG lenses. You can also view magazine content and sample photos.

Samyang 8mm F3.5 Fish eye CS II is built for APS-C, but it can also be used on full-frame cameras with the lens hood detached. On full-frame cameras, Samyang 8mm Fisheye gives a wide field of view, making it ideal for panoramas and 3D virtual tours.
        Można go używać z aparatem pełnoklatkowym tylko trzeba zdjąć z niego osłonę. Jest to jeden z najlepszych obiektywów do fotografii nocnego nieba http://intothenightphoto.blogspot.co...ightscape.html (Rokinon równa się Samyang).

Te sowieckie obiektywy to obiektywy pełnoklatkowe tylko mogą (ale nie muszą, wszystko zależy od posiadanego modelu) wymagać przeróbek bo lustro aparatu może uderzać o ich tył. Im krótsza ogniskowa, tym większe problemy. Z tym Jupiterem 200mm nie powinno być żadnych problemów, z pozostałymi dwoma może być różnie.

Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr ... and some others with different mount: Olympus Zuiko OM - Asahi Pentax PK - Contax Zeiss / Yashica C/Y - Praktina - Rollei QB - Leica R - Minolta - Nikon - Voigtländer - Schneider DKL tbc.

https://allegro.pl/oferta/obiektyw-m...m42-8610105265 (przykład przerobionego obiektywu)

6D to jeden z najlepszych aparatów do fotografii nocnego nieba ze względu na bardzo niski poziom szumu na wysokich ISO co przydaje się przy fotografowaniu np. Drogi Mlecznej.

This is the complete guide for star photography, in . I'll teach you the best techniques & equipment that I use as a full-time landscape photographer, to capture the stars, Milky Way & night sky. You will also learn the best camera settings such as sharp focus, shutter speed, f-stop, a

ISO settings of ISO2500-6400 are the best camera settings for Milky Way photography.
        Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• szibidu
          • 2019
          • 13

Zamieszczone przez mkamelg
          50D - 700 zł z wysyłką w cenie
          Helios 44-2 58mm - 130 zł z wysyłką w cenie
          Mir 35mm - 130 zł z wysyłką w cenie
          Jupiter 200mm - 300 zł z wysyłką w cenie

A New Perspective LK SAMYANG. Provides detailed information and support for LK SAMYANG lenses. You can also view magazine content and sample photos.

Można go używać z aparatem pełnoklatkowym tylko trzeba zdjąć z niego osłonę. Jest to jeden z najlepszych obiektywów do fotografii nocnego nieba http://intothenightphoto.blogspot.co...ightscape.html (Rokinon równa się Samyang).

Te sowieckie obiektywy to obiektywy pełnoklatkowe tylko mogą (ale nie muszą, wszystko zależy od posiadanego modelu) wymagać przeróbek bo lustro aparatu może uderzać o ich tył. Im krótsza ogniskowa, tym większe problemy. Z tym Jupiterem 200mm nie powinno być żadnych problemów, z pozostałymi dwoma może być różnie.

Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr ... and some others with different mount: Olympus Zuiko OM - Asahi Pentax PK - Contax Zeiss / Yashica C/Y - Praktina - Rollei QB - Leica R - Minolta - Nikon - Voigtländer - Schneider DKL tbc.

https://allegro.pl/oferta/obiektyw-m...m42-8610105265 (przykład przerobionego obiektywu)

6D to jeden z najlepszych aparatów do fotografii nocnego nieba ze względu na bardzo niski poziom szumu na wysokich ISO co przydaje się przy fotografowaniu np. Drogi Mlecznej.

https://www.davemorrowphotography.co...night-sky.html

Stary jesteś wielki !

Dziękuje za pomoc

Komentarz

• szibidu
            • 2019
            • 13

Ok
            już wiem co mam kupić tak . Tylko pytanie o 6d i o migawkę .
            Na nowy mnie nie stać więc kupię używany .
            Pytanie do tych co używają tego aparatu jak ma cie licznik na migawce?
            Jakiego szukać aparatu z jakim przebiegiem?
            Czy np:175000 za 2300 to dobry zakup ?

Koszt wymiany migawki w tym aparacie to około 700 zl z te go co widzę .

Komentarz

• Tom77
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2875

Ok
              już wiem co mam kupić tak . Tylko pytanie o 6d i o migawkę .
              Na nowy mnie nie stać więc kupię używany .
              Pytanie do tych co używają tego aparatu jak ma cie licznik na migawce?
              Jakiego szukać aparatu z jakim przebiegiem?
              Czy np:175000 za 2300 to dobry zakup ?

Koszt wymiany migawki w tym aparacie to około 700 zl z te go co widzę .
              Migawka to nie jedyny element który może się popsuć w aparacie. Szukaj czegoś w okolicach 30-40 tysięcy. Za twój zestaw dostaniesz pewnie z 800zł

Komentarz

• szibidu
                • 2019
                • 13

Zamieszczone przez Tom77
                Za twój zestaw dostaniesz pewnie z 800zł
                chodzi ci o body i te trzy obiektywy ?
                Nie za tani ?>

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

odradzalbym sprzedaz tych obiektywow.

zawsze mozna wykorzystac do uzyskania odmiennego obrazu niz z aktualnych konstrukcji , a pieniadz uzyskasz zaden.
                  Slowem bardziej do zabawy obrazem niz z rzeczywistej potrzeby , ale nie wyobrazam sobie zainteresowania fotografia bez zabawy obrazem.

to nie sa obiektywy podstawowe , ale wlasnie do zadan specjalnych. Warto sie z nimi blizej zapoznac.

Chyba ze definitywnie wiesz , ze ich uzywal nigdy nie bedziesz , gdyz daja obraz jaki Cie nie interesuje.

Wartosc handlowa obiektywow i aparatu to wlasciwie wartosc zlomu dzisiaj , ale wartosc uzyteczna nadal istnieje.

aparatu ze 175000 przebiegu raczej bym unikal.
                  Migawka moze wytrzymac i dalsze 175000 wyzwolen albo i tylko np 10 - tego nikt nie wie ,zadecyduje slepy los .
                  Aparat prawdopodobnie byl intensywnie uzywany , paca Lustra , lusterek jest juz obarczona bledami wynikajacymi z uzycia (luzy).
                  Sam model jest o.k. ale wolalbym cos mniej uzywanego.
                  Zaleta . jesli bedziesz chcial sie bawic w obrobke to dostaniesz starsze wersje programow od Adobe , na ktore nie trzeba wykupywac abonamentu . Obrobka znaczy tyle samo jesli nie wiecej co jakosc matrycy. bez obrobki nie masz ani jednego punktu obrazu.
                  Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• szibidu
                    • 2019
                    • 13

Zamieszczone przez Bechamot
                    odradzalbym sprzedaz tych obiektywow.

zawsze mozna wykorzystac do uzyskania odmiennego obrazu niz z aktualnych konstrukcji , a pieniadz uzyskasz zaden.
                    Slowem bardziej do zabawy obrazem niz z rzeczywistej potrzeby , ale nie wyobrazam sobie zainteresowania fotografia bez zabawy obrazem.

to nie sa obiektywy podstawowe , ale wlasnie do zadan specjalnych. Warto sie z nimi blizej zapoznac.

Chyba ze definitywnie wiesz , ze ich uzywal nigdy nie bedziesz , gdyz daja obraz jaki Cie nie interesuje.
                    Mam je dość długo , spełniły już swoje zadanie ,ale po twoich słowach sentyment powrócił chyba je zostawię.

Zaleta . jesli bedziesz chcial sie bawic w obrobke to dostaniesz starsze wersje programow od Adobe , na ktore nie trzeba wykupywac abonamentu . Obrobka znaczy tyle samo jesli nie wiecej co jakosc matrycy. bez obrobki nie masz ani jednego punktu obrazu.
                    Posiadam właśnie starsze programy Adobe i to mi jak na tą chwilę wystarczy .

Masz rację będę polował na 6d z mniejszym przebiegiem . Nie spieszy mi się zbytnio bo zima idzie

dzięki pozdrawiam was

Komentarz

• szibidu
                      • 2019
                      • 13

Hej

Jeszcze jeden pomysł mam

A więc jest jeszcze jeden korpus co mnie zainteresował.
                      Tylko że nie jest to Canon
                      , chodzi o sony a7 , na nowego było mnie stać . Ale to nie canon

I nie wiem jak adapter będzie się sprawował z obiektywami canona ?
                      Ma ktoś coś podobnego ?
                      I ile taki adapter który działa kosztuje ?

Wiem że to nie body canona i nie wiem czy łamię regulamin ale proszę o pomoc

Komentarz

• Bechamot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 2512

znakomity pomysl . z tym ze akurat a7 jest pierwszym modelem linii Ax z wyraznymi slabosciami , ktore czasem beda przeszkadzac.
                        to juz doloz do uzywanego a7II , w ktorym te slabosci zostaly usuniete.
                        Kiedy sie pokazal , byl to model mozna powiedziec rewolucyjny , gdyz zapowiadal rewolucyjna nowa linie aparatow.
                        A7 zdefiniowal filozofie aparatu cyfrowego od nowa , czyli podobnie jak przed 50 laty .
                        Jednak szukalbym a7II , ktore uzywane nie sa drogie .

ale w nastepnej kolejnosci fajnie byloby dokupic do niego optyke. czyli pozbyc sie tego co masz.

slowem - zmienic system.
                        tu juz decyzje musisz podjac sam - nie jest to bledem , a czy bedziesz robil dzieki takiej zmianie lepsze zdjecia to zalezy wylacznie od Ciebie.
                        nalezy liczyc sie z wydatkami.
                        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• szibidu
                          • 2019
                          • 13

znakomity pomysl . z tym ze akurat a7 jest pierwszym modelem linii Ax z wyraznymi slabosciami , ktore czasem beda przeszkadzac.
                          to juz doloz do uzywanego a7II , w ktorym te slabosci zostaly usuniete.
                          Kiedy sie pokazal , byl to model mozna powiedziec rewolucyjny , gdyz zapowiadal rewolucyjna nowa linie aparatow.
                          A7 zdefiniowal filozofie aparatu cyfrowego od nowa , czyli podobnie jak przed 50 laty .
                          Jednak szukalbym a7II , ktore uzywane nie sa drogie .

ale w nastepnej kolejnosci fajnie byloby dokupic do niego optyke. czyli pozbyc sie tego co masz.

slowem - zmienic system.
                          tu juz decyzje musisz podjac sam - nie jest to bledem , a czy bedziesz robil dzieki takiej zmianie lepsze zdjecia to zalezy wylacznie od Ciebie.
                          nalezy liczyc sie z wydatkami.
                          A możesz mi powiedzieć jakie to słabości ?

Komentarz

• Bechamot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2512

jest ich pare , najwieksza to jest AF nie tak sprawny jak w pozniejszych modelach.
                            to ze bateria mniej wydajna, EVF mniej rozdzielczy - z tym mozna zyc - ale silna strona S - dobry AF w pozniejszych modelach jest czyms wartym wydatku dodatkowej kwoty pienieznej.

ile osob udzieli porady tyle bedzie roznych opini. cokolwiek zrobiszt bedzie sluszne jesli bedziesz robil zdjecia.
                            W FF w zasadzie zawsze masz dobry obraz , jesli czegos sie nie spiepszy osobiscie.

Komentarz

• szibidu
                              • 2019
                              • 13

jest ich pare , najwieksza to jest AF nie tak sprawny jak w pozniejszych modelach.
                              to ze bateria mniej wydajna, EVF mniej rozdzielczy - z tym mozna zyc - ale silna strona S - dobry AF w pozniejszych modelach jest czyms wartym wydatku dodatkowej kwoty pienieznej.

ile osob udzieli porady tyle bedzie roznych opini. cokolwiek zrobiszt bedzie sluszne jesli bedziesz robil zdjecia.
                              W FF w zasadzie zawsze masz dobry obraz , jesli czegos sie nie spiepszy osobiscie.
                              Ok dzięki za informacje

Ok jeśli bym się zdecydował na kupno Sony , to co z tym adapterem , mam dwa obiektywy z których jestem zadowolony i raczej przy nich zostać
                              dlatego nie wiem jak to będzie działać A7

Komentarz

Pracuję...