Laptop 4,5 tys do obróbki zdjęć i Intericadu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomorrowday
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 16

Laptop 4,5 tys do obróbki zdjęć i Intericadu

Cześć, koleżanka pozwoliła mi skorzystać ze swojego konta ponieważ mówi, że zawsze tutaj ktoś chętnie podpowie. zadałam to panie na innym forum ale pozostał bez odpowiedzi

Potrzebuję pomoct w wyborze sprzętu, w cenie 4,5 tys. (+ max 200/300zł jeśli warto będzie dopłacić} Ma on być przeznaczony do obróbki zdjęć w Photoshopie i Lightromie (robię sesje swoich realizacji,oraz rodzinne uroczystości)oraz projektowania wnętrz w programie Intericad :

Wymagania programu do projektowania:
    Minimalne wymagania sprzętowe
    System operacyjny: Microsoft Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10* (32 i 64-bit)
    Procesor: Intel Core 2 Duo, AMD Athlon X2 lub szybszy
    Pamięć RAM: 2GB lub więcej (zalecane 4GB)
    Karta graficzna: Nvidia Geforce lub AMD Radeon – 512MB RAM (zalecane 1GB RAM);
    Połączenie z Internetem, wymagane do ściągania modeli i aktualizacji.
    *W związku z powtarzającymi się cyklicznie automatycznymi aktualizacjami systemu Windows 10, które są przeprowadzane również bez zgody użytkowników i mogą powodować zakłócenia w działaniach aplikacji nie związanych z firmą Microsoft, zalecamy – do czasu wydania jego stabilnej i dopracowanej wersji – korzystanie z programu InteriCAD T6 na systemach Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7 oraz Windows 8.

Musi być to laptop, im lżejszy tym lepiej. W domu będę podpinać go pod zewnętrzny monitor, dlatego może mieć wielkość 13 / 15 cali.

Mam powoli dość Windowsa dlatego zastanawiam się czy wybrać Macbooka air i na nim zainstalować nakładkę Windows Parells Desktop żeby móc pracować na Intericadzie, ale nie wiem czy dostępne w tej cenie dadzą rade z renderami.

MacBook Air 13" i5 (MQD32ZE/A) | sklep Apple Cortland

Czy jednak zostać przy windowsie i kupić np: HP ZBook Studio G3 i7HQ 16GB 512SSD Quadro 4GB W10 (6867319544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Chyba, że macie inne propozycje i sugestie to za każdą będę wdzięczna.

Pozdrawiam
  • Tringa
    Coś już napisał
    • 2016
    • 81

Odp: Laptop 4,5 tys do obróbki zdjęć i Intericadu

Hmn... A coś takiego?

https://www.x-kom.pl/p/346906-notebo...x960m-fhd.html

^ Podrzucam, bo sama się nad nim zastanawiam. Podobnie jak Ty: obróbka LR, PS i jeszcze kilka obciążających procesor pierdółek.
    "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
    Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• tomorrowday
      Dopiero zaczyna
      • 2016
      • 16

Też się nad nim zastanawiałam tylko szukam czegoś możliwie najlżejszego, ale co będzie się nadawać parametrami. Bardzo dużo jeżdżę po klientach dlatego szukam czegoś mobilnego

Wpadł mi w oko jeszcze ten: https://www.komputronik.pl/lp/asus-zenbok-ux430/

Najchętniej kupiłabym tego Macbooka air, tylko boję się, że procesor od 1.8 Ghz może nie dać rady.

Komentarz

• Tringa
        Coś już napisał
        • 2016
        • 81

@Tommorrowday jak jeżdżę po klientach to mam tablet do tego. 10 cali, 2 systemy (W10 i Android). Całkowicie się sprawdza, zarówno do pokazania zdjęć, czy wpisu do kalendarza. Laptop ma być kobyłą, która udźwignie masową obróbkę - przynajmniej ja tak sądzę.

--- Kolejny post ---

Też myślałam wcześniej o Zenbooku, ale nie podoba mi się stosunek jakości do ceny. Jest ok. 1000zł droższy od tego MSI, a ma gorsze parametry.

Jesteś pewna tego Maca? Pracowałam na Macach 2 lata i byłam szczęśliwa jak już nie musiałam
        "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
        Terry Pratchett – Mort

Komentarz

• tomorrowday
          Dopiero zaczyna
          • 2016
          • 16

U mnie tablet się nie sprawdzi, ponieważ robię różne dokumentacje techniczne itp. a do tego sporo podróżuje do Warszawy dlatego muszę połączyć mobilność, lekkość z możliwie jak najlepszymi parametrami żeby móc pracować w trakcie drogi.

Co do Maca to gdybym miała pewność że da rade z programem to bym się nie zastanawiała bo mam pomału dość windowsa

Komentarz

• Kredek23
            Coś już napisał
            • 2013
            • 67

Jeżeli chodzi o mobilność to Mac na pewno się nada. W przypadku rzeczy , które cię interesują to zaglądnij na stronę: Macbook dla studentki architektury - warto? - Jaki sprzęt wybrać - Forum MyApple.pl

Komentarz

Pracuję...